ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Ιούνη 2013
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΜΕ
Αγώνας ενάντια στα ναρκωτικά και στη ναρκωκουλτούρα

Ανακοίνωση με αφορμή τη χτεσινή Παγκόσμια Μέρα

«ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά. Αγώνας ενάντια στη ναρκωκουλτούρα». Αυτό το μήνυμα καλεί το ΠΑΜΕ όλα τα σωματεία, όλους τους εργαζόμενους να διαδώσουν στους χώρους δουλειάς με αφορμή τη χτεσινή Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών. Στην ανακοίνωση του Μετώπου σημειώνεται:

«Η φετινή Παγκόσμια Μέρα κατά των ναρκωτικών σημαδεύεται στη χώρα μας από τις προσπάθειες της κυβέρνησης να σβήσει από το χάρτη τα κέντρα πρόληψης και απεξάρτησης. Παραδίδουν την πρόληψη, τη θεραπεία και την επανένταξη στην ιδιωτική πρωτοβουλία, στο κέρδος και στα αρπαχτικά των ΜΚΟ.

Βάζουν μπρος για τη συγχώνευση του ΚΕΘΕΑ με τον ΟΚΑΝΑ, δηλαδή ένα πρόγραμμα που φέρνει ουσιαστικά πίσω στη ζωή κάθε χρόνο περίπου 200 ανθρώπους "καθαρούς" και απεξαρτημένους από κάθε είδους ουσία ανθρώπους, κυρίως νέους, που κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια και ανταποκρίθηκαν θετικά στα στεγνά προγράμματα, με ένα πρόγραμμα που έχει ως θεό τα υποκατάστατα χαμηλών προδιαγραφών. Παραγκωνίζεται το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, χορηγώντας χαπάκια σε χιλιάδες μόνιμα και νόμιμα εξαρτημένους. Παράλληλα στέλνουν στις ουρές του ΟΑΕΔ εκατοντάδες εργαζομένους που θα απολυθούν από τη συγχώνευση των οργανισμών, που όλο το προηγούμενο διάστημα δούλευαν πολλές φορές και απλήρωτοι.

Το ΠΑΜΕ, από τη γέννησή του, εναντιώνεται με ξεκάθαρη θέση απέναντι σε όλα τα ναρκωτικά. Κόντρα στις Σειρήνες της δήθεν προοδευτικότητας και των αντιαπαγορευτικών φεστιβάλ, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν έχει δικαίωμα να αποκόψει το πρόβλημα των ναρκωτικών από την κοινωνική του διάσταση, δεν μπορεί να το αποκόψει από τις συνθήκες του εκμεταλλευτικού συστήματος που ζούμε. Αποτελεί πλευρά της ταξικής πάλης. Η θέση απέναντι στα ναρκωτικά είναι μάχη ανάμεσα στην εργατική και στην αστική τάξη για το ποιος θα κερδίσει τη νεολαία, το μυαλό της.

Δεν αντιμετωπίζουμε την τοξικομανία ως εγκεφαλική βλάβη, αναγκαίο κακό ή επιδημία των νέων. Οι ρίζες του προβλήματος ακουμπούν στη βαρβαρότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι και η νεολαία, στη φτώχεια, στην ανασφάλεια, στην απληρωσιά, στους μισθούς των 300-400 ευρώ, στην κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας, στους απροσπέλαστους φραγμούς στη μόρφωση και στην υγεία, στην ανύπαρκτη πρόσβαση στον αθλητισμό, στα κυρίαρχα αντιδραστικά πολιτιστικά πρότυπα και αξίες.

Δίνουμε κάθε μέρα τη μάχη για την κυριαρχία των ιδεών σε κάθε κλάδο, σε κάθε τόπο δουλειάς και εργοστάσιο. Μας ενδιαφέρει από τη σκοπιά των συμφερόντων του λαού όλο και περισσότεροι εργάτες και νέοι να οργανώνονται στα σωματεία, να δυναμώνουν την ταξική γραμμή στο συνδικαλιστικό κίνημα. Να είναι πεισμένοι για το δίκιο τους, να αναπτύσσουν πρωτοπόρα αγωνιστική στάση ζωής, να είναι ασυμβίβαστοι με τη ναρκωκουλτούρα, με την κουλτούρα γενικά που τους θέλει υποταγμένους, με σκυμμένο το κεφάλι.

Οριστική λύση σε όλα τα προβλήματα θα δοθεί όταν πάρουν οι εργαζόμενοι και οι σύμμαχοί τους την εξουσία στα χέρια τους. Οταν θα εκλείψουν οι αιτίες που οδηγούν στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, όταν δηλαδή καταργηθεί το σύστημα της εκμετάλλευσης. Εκεί θα βρει οριστική λύση και το πρόβλημα των ναρκωτικών.

Ο αγώνας ενάντια στη ναρκωκουλτούρα θα πρέπει να αποτελεί για τη νεολαία αγώνα ενάντια σε κάθε είδους συμβιβασμό, ενάντια σε κάθε είδους εξάρτηση. Θα πρέπει να είναι αγώνας για τη ζωή που μας αξίζει!».

ΚΝΕ
Φεστιβαλικές εκδηλώσεις σε πολλές πόλεις

Αύριο και μεθαύριο στο Γεντί Κουλέ το Εργατικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης

Αύριο, Παρασκευή, και το Σάββατο 29 Ιούνη, στη Θεσσαλονίκη, στο Γεντί Κουλέ, θα πραγματοποιηθεί το 4ο Εργατικό Φεστιβάλ των κλαδικών Οργανώσεων Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ με τίτλο «Οταν η αδικία γίνεται νόμος, μόνο με σύγκρουση να καρτεράς το δίκιο».

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν από αύριο το πρωί, με ξεναγήσεις στους χώρους της φυλακής, όπου μαρτύρησαν πολλοί κομμουνιστές. Το απόγευμα, από τις 7.30, το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Χαιρετισμούς σωματείων που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, παρουσίαση του βιβλίου «Από την πείρα του κινήματος των οικοδόμων στην Ελλάδα» του Α. Γκίκα και παραδοσιακό - ποντιακό γλέντι με τους αδερφούς Ιακωβίδη.

Το Σάββατο περιλαμβάνει: Μουσικά συγκροτήματα από χώρους δουλειάς, παρουσίαση μελοποιημένου ποιήματος του Μπρεχτ από την ομάδα της σχολής θεάτρου «Ροντίδη» και μουσικό αφιέρωμα στον Μπρεχτ από το συγκρότημα της ΚΝΕ, ομιλία από τον Θανάση Χρηστίδη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, λαϊκό γλέντι με τους Πρατσινάκη - Ταλέα - Φραγκούλη.

Στο πλαίσιο της προπαγάνδισης των εκδηλώσεων, καθημερινά, στελέχη της ΚΝΕ πραγματοποιούν εξορμήσεις σε χώρους εργασίας και στέκια νεολαίας.

Φοιτητικό Φεστιβάλ στο Ηράκλειο

Αύριο, Παρασκευή, γίνεται Φεστιβάλ των Οργανώσεων ΑΕΙ και ΤΕΙ Ηρακλείου Κρήτης της ΚΝΕ. Οι εκδηλώσεις γίνονται στις εστίες του ΤΕΙ και ξεκινούν στις 12 το μεσημέρι με τουρνουά μπάσκετ 3χ3 στο γήπεδο μπάσκετ των εστιών. Στις 7.30 μ.μ., στο Ανοιχτό Αμφιθέατρο (κτίριο Δ) θα γίνει συζήτηση για την πείρα από τους αγώνες στο ΤΕΙ με τίτλο «Δεν θυσιάζουμε τις σπουδές μας για την πλουτοκρατία» και στις 9 μ.μ. θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.

Στην Κοζάνη

Αύριο, Παρασκευή, και το Σάββατο 29 Ιούνη πραγματοποιείται το 39ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Κοζάνη. Οι διήμερες εκδηλώσεις του φεστιβάλ θα γίνουν στην πλατεία Σκ'ρκα και θα ξεκινούν στις 7.30 μ.μ. και τις δυο μέρες με το εξής πρόγραμμα:

Αύριο, Παρασκευή: Συζήτηση με θέμα «Δεν θυσιάζουμε τις σπουδές και το μέλλον μας για την πλουτοκρατία. Πώς οργανώνουμε τους αγώνες μας. Η πείρα των αγώνων ενάντια στο σχέδιο "Αθηνά"». Συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα. Παρουσίαση του βιβλίου «Για τον πόλεμο και τη σοσιαλιστική επανάσταση», με κείμενα του Λένιν. Λαϊκό γλέντι.

Σάββατο 29/6: Συζήτηση με θέμα «Από την ανεργία, στα προγράμματα κατάρτισης, την "ανάπτυξη" με τους εργάτες σκλάβους και πάλι στην ανεργία». Εντεχνη - ροκ μουσική από τους 3 ΛΑΛΟΥΝ. Αφιέρωμα στον Ναζίμ Χικμέτ. Ομιλία από τον Γιάννη Βήττα, Γραμματέα της ΤΕ Κοζάνης του ΚΚΕ. Λαϊκό γλέντι.

ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

*** Παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά έκαναν χτες το μεσημέρι η ΕΛΜΕ Πειραιά και εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής. Απαίτησαν να σταματήσει η συγχώνευση των συστεγαζόμενων σχολείων (1ο με 2ο Γυμνάσιο Ρέντη και 1ο με 6ο ΓΕΛ Πειραιά) που οδηγεί σε προβλήματα λειτουργίας και διόγκωση της μαθητικής διαρροής. Τόνισαν ότι δε θα δεχτούν κατάργηση τμημάτων κατευθύνσεων, ούτε μετακίνηση μαθητών σε άλλα σχολεία (η διευθύντρια αντιπρότεινε συνδιδασκαλία κατευθύνσεων σε τμήματα μέχρι 17 μαθητών) και καταδίκασαν τη δημιουργία τμημάτων με 25 - 27 μαθητές από την Α' Γυμνασίου.

*** Μέσα στο μήνα θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο Λύκειο και για το Τεχνολογικό Λύκειο, όπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Παιδείας.

*** Μετά από τις παρεμβάσεις της Ενωσης Γονέων Περιστερίου και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών «Ελλη Αλεξίου», απορρίφθηκε από τη σχολική επιτροπή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου το αίτημα να παραχωρηθεί ο χώρος σχολείου σε ιδιώτη για εμπορική εκμετάλλευση.

Εκρηκτικά τα προβλήματα και στον ΟΚΑΝΑ

Μόνο τον τελευταίο χρόνο, από τους 90 αποδέκτες των υπηρεσιών στη μονάδα υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ στο Νοσοκομείο του «Αγίου Σάββα» οι 15 είναι άστεγοι και οι μισοί ζουν από τα συσσίτια, ενώ ολοένα και περισσότεροι άστεγοι και άποροι εισέρχονται στα προγράμματα. Την ίδια στιγμή το προσωπικό του Οργανισμού από το 2009 έχει μειωθεί κατά 50%, ενώ τα χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού εξασφαλίζουν τη λειτουργία του μέχρι τον Αύγουστο. Τα παραπάνω κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ, χτες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, εκφράζοντας την ανησυχία τους για «νέο κύμα απολύσεων και ατομικών συμβάσεων με νέες περικοπές. Ολα αυτά έγιναν στο όνομα της "ανάπτυξης του ΟΚΑΝΑ" με καθοριστικές ευθύνες των κυβερνήσεων και είχαν ως αποτέλεσμα να απαξιωθούν περαιτέρω οι υπηρεσίες». Κατά τη διάρκεια κινητοποίησης στο υπουργείο Υγείας και συνάντησης με τον υπουργό Υγείας, Αδωνι Γεωργιάδη, που είχαν χτες το μεσημέρι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ και στο «18 ΑΝΩ» και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η 24ωρη απεργία των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, επιβεβαιώθηκε από τον υπουργό Υγείας ότι θα προχωρήσουν, όπως έχουν σχεδιαστεί, οι συγχωνεύσεις στο χώρο της Υγείας, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν αρκετές μετακινήσεις εργαζομένων.

Στη Θεσσαλονίκη

Στις επιπτώσεις που θα έχει στην πρόληψη, στη θεραπεία και την κοινωνική επανένταξη η σχεδιαζόμενη συγχώνευση του ΚΕΘΕΑ και του ΟΚΑΝΑ αναφέρθηκαν οι εκπρόσωποι του ΚΕΘΕΑ, του ΠΕΘΕΑ ΑΡΓΩ, των Κέντρων Πρόληψης και του ΕΣΥΝ, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες στη Θεσσαλονίκη, μέσα από το στούντιο της ΕΡΤ3. Οπως είπαν, η συγχώνευση, σε συνδυασμό με την πολιτική υποχρηματοδότησης που συνεχίζεται όλα τα τελευταία χρόνια, θα φέρει μαζικές απολύσεις και κλείσιμο στεγνών προγραμμάτων σε μια περίοδο που εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αυξάνεται ο αριθμός των χρηστών.

Παρουσίαση βιβλίου

Η ΚΟΒ Φιλοσοφικής του ΚΚΕ και η ΤΟ Φιλοσοφικής της ΚΝΕ διοργανώνουν αύριο Παρασκευή στις 8 το απόγευμα, στο στέκι εργαζομένων και νεολαίας στα Πατήσια, παρουσίαση του έργου του Ρίγκομπερτ Γκίντερ «Η Εξέγερση του Σπάρτακου». Τη βιβλιοπαρουσίαση θα κάνει ο Τηλέμαχος Λουγγής, συγγραφέας - ιστορικός. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ