ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Ιούνη 2013
Σελ. /28
Δουλειά μέχρι τελικής πτώσης

Από τη δουλειά στο νοσοκομείο, με σημάδια εξουθένωσης, οδηγήθηκε την Κυριακή το βράδυ εργαζόμενος στις εγκαταστάσεις των «Ελληνικών Πετρελαίων» στην Ελευσίνα. Η δουλειά κυριολεκτικά «ήλιο με ήλιο», τα 12ωρα χωρίς ρεπό κάτω από αντίξοες συνθήκες, σε υψηλές θερμοκρασίες και η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού δημιουργούν συνθήκες «κόλασης» για τους εργαζόμενους σε έναν από τους πιο κερδοφόρους τομείς. Λίγες μέρες πριν είχαν συμβεί στις ίδιες εγκαταστάσεις δυο τραυματισμοί εργαζομένων.

Αυτά τα τρία περιστατικά μέσα σε μια βδομάδα δεν είναι «ατυχείς συμπτώσεις». Μάλιστα η παράταξη «Αγωνιστικό Μέτωπο Εργαζομένων» στα ΕΛΠΕ κάνει λόγο για «μια σειρά ατυχημάτων τον τελευταίο χρόνο στα ΕΛΠΕ (παρά την αντίθετη εικόνα που προσπαθεί να παρουσιάσει η εταιρεία προς τα έξω)». Αυτή θα είναι η ζωή των εργαζομένων που εξαναγκάζονται να δουλεύουν σε συνθήκες ολοένα και μεγαλύτερης εντατικοποίησης της δουλειάς, με εξαντλητικά ταυτόχρονα ωράρια, χωρίς στοιχειώδη μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, πληρώνοντας τα σπασμένα της καπιταλιστικής κρίσης για την έξοδο σε όφελος του κεφαλαίου και την καπιταλιστική ανάκαμψη.

Η εικόνα που σχηματίζεται δίνεται ανάγλυφα από την τελευταία ανακοίνωση του «Αγωνιστικού Μετώπου» στα ΕΛΠΕ: Υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού. Τα 12ωρα και η υποχρεωτική εργασία τις μέρες των ρεπό δημιουργούν κούραση και κινδύνους ατυχημάτων ακόμα και στους πιο έμπειρους εργαζόμενους. Χαλαρώνει όλο και περισσότερο η εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας, μεγαλώνει η έλλειψη στοιχειωδών υλικών και εργαλείων. Εντείνεται η εργολαβοποίηση με στόχο την αντικατάσταση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς με δικαιώματα από εργαζόμενους φθηνούς, χωρίς δικαιώματα.

Οι ναζί ξεπουλάνε την αμυντική βιομηχανία...

Πογκρόμ ενάντια στο προσωπικό με απολύσεις, νέα πριμοδότηση των μεγαλοβιομηχάνων του κλάδου (με ανάθεση σε δαύτους νέων παραγγελιών) και ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας σε ιδιώτες θέλει η Χρυσή Αυγή για την αμυντική βιομηχανία της χώρας. Τσιράκια οι νεοναζί του μεγάλου κεφαλαίου, στην ιστοσελίδα τους σε περισπούδαστη «ανάλυση» με τίτλο «Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός της Χρυσής Αυγής για την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία» προπαγανδίζουν την ανάγκη για «συμμετοχή των ιδιωτικών αμυντικών βιομηχανιών» σε αυτόν τον περιλάλητο «Σχεδιασμό», άρα νέες παραγγελίες, κέρδη, προμήθειες στις τσέπες μεγαλοκαρχαριών και μεσαζόντων. Παρακάτω, ζητούν «σύγχρονες διαδικασίες διοίκησης σε ένα αυστηρό πλαίσιο ελέγχου συγκεκριμένων και μετρήσιμων στόχων (...) καθιέρωση σύγχρονων μεθόδων διοίκησης και κριτηρίων ελέγχου». Τι σημαίνουν αυτά για τους εργαζομένους φαίνεται στην ειδική ενότητα για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα όπου οι ναζί θέτουν ευθέως ζήτημα «εξορθολογισμού του προσωπικού», γράφουν επί λέξει για «μετατάξεις - απολύσεις». Πάντα για τα ΕΑΣ, ζητούν ακόμα: «Πώληση μη παραγωγικής ακίνητης περιουσίας, η οποία θα χαρακτηριστεί έτσι από ειδική επιτροπή και που εκτιμάται σε περίπου 1 δισ. Ευρώ». Οπως έχει δείξει η εμπειρία, «μη παραγωγικά» μπορεί να χαρακτηριστούν μια σειρά φιλέτα της επιχείρησης, που οι ίδιοι λένε ότι πρέπει παραδοθεί στο μεγάλο κεφάλαιο. Και συνεχίζουν απαιτώντας «αναδιοργάνωση γραμμών παραγωγής με στόχο την μείωση του κόστους (...) Εξορθολογισμός και αναδιάρθρωση της Οργανωτικής Δομής και του Προσωπικού (...) διαρθρωτικές αλλαγές, μέτρα αναδιοργάνωσης»...

... και απολύουν εργαζομένους

...Ο,τι ακριβώς προπαγανδίζουν οι τροϊκανοί, ντόπια και ξένα κοράκια που λυμαίνονται τον πλούτο από το μόχθο του λαού, και μιλούν με τους χρυσαυγίτες την ίδια ακριβώς γλώσσα. Φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που οι ναζί αβαντάρουν ανοιχτά κυβέρνηση - τρόικα - ΕΕ στους απεχθείς στόχους τους. Ο ίδιος ο «αρχηγός» τους, σε συνέντευξή του το Σάββατο έβαλε π.χ. πάλι κατά των εργαζομένων της ΕΡΤ παπαγαλίζοντας την προπαγάνδα Σαμαρά. Οτι η ΕΡΤ «έχει πολλές αμαρτίες (...) δεν είναι ούτε δημόσια ούτε εθνική τηλεόραση (...) Εμείς θέλουμε μια Εθνική, Δημόσια τηλεόραση, αλλά αυτό το πράγμα δεν ήταν η ΕΡΤ» είπε υποστηρίζοντας στην πράξη κλείσιμο και απολύσεις. Ταυτόχρονα δεν παρέλειψε να πετάξει λάσπη γενικά στους Ελληνες εργαζόμενους παρουσιάζοντάς τους περίπου ως τεμπελχανάδες και βολεμένους, ρίχνοντας νερό στο μύλο του ΣΕΒ, της Ενωσης Εφοπλιστών, της ΕΕ: «(...) η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται δουλειά (...) Πρέπει ο Ελληνας να επιστρέψει ξανά στη δημιουργία και στην εργασία». Τεμενάδες στην ΕΕ και σε συγκεκριμένα τμήματα του μεγάλου κεφαλαίου έκανε και σε άλλο ένα ζήτημα, στο θέμα παραμονής της χώρας στο ευρώ λέγοντας ότι «θα πουλήσουμε ακριβά το τομάρι μας για να φύγουμε από την Ευρωζώνη». Τόση και τέτοια η «αντισυστημικότητα» των προσκυνημένων σε όλα νεοναζί, που είναι εχθροί των εργατών και ολόκληρου του λαού...

Για τα γεγονότα στη Βραζιλία

Πάνω από δύο βδομάδες συνεχίζονται οι λαϊκές διαμαρτυρίες στη Βραζιλία, που έχουν ως υπόβαθρο τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα που φέρνει η καπιταλιστική ανάπτυξη. Η αφορμή για να βγει στο δρόμο ένα ετερογενές πλήθος με διαφορετικές επιδιώξεις, ήταν η επιχείρηση αύξησης των εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς και γενικότερα η οργή για τα προκλητικά δημόσια έξοδα μπροστά στο νέο «φαγοπότι» για το κεφάλαιο, με το Μουντιάλ (2014) και την Ολυμπιάδα (2016), την ίδια στιγμή που ο λαός δεν έχει στοιχειώδεις υποδομές Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας.

Τα στοιχεία από τη χώρα - «γίγαντα» της Νότιας Αμερικής δίνουν μια εξήγηση για το σημερινό ξέσπασμα:

  • Η Βραζιλία, των 194 εκατομμυρίων κατοίκων και με κυβερνήσεις σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης (Λούλα και Ρουσέφ), είναι πρωταθλήτρια στη Λατινική Αμερική στην κοινωνική ανισότητα. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωγραφίας και Στατιστικής της Βραζιλίας (IBGE), το Σεπτέμβρη του 2011, 8.054.000 άνθρωποι ζούσαν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας. Αλλες μετρήσεις ανεβάζουν τους ανθρώπους που ζουν στην εξαθλίωση στα 16 εκατομμύρια, ενώ, σύμφωνα με το Διεθνές Ταμείο για την Αγροτική Ανάπτυξη (IFAD), το 55% του πληθυσμού στις αγροτικές περιοχές ζει κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας. Το ποσοστό αυτό εκτοξεύεται στο 66% για τη Βορειοανατολική Βραζιλία, όπου σχεδόν οι μισοί από τους φτωχούς ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας.
  • Το Πρόγραμμα Ανθρωπίνων Οικισμών του ΟΗΕ (UN Habitat), αναφέρει ότι 60 εκατομμύρια είναι συνολικά οι φτωχοί στη χώρα και ότι η ανισότητα εισοδήματος κατέγραψε αύξηση, όπως και στις περισσότερες χώρες της Νότιας Αμερικής. Παρόλο που ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ τριπλασιάστηκε αυτά τα χρόνια (7% του ΑΕΠ το 2010, 3% το 2011 και πρόβλεψη για 4% - 5% το '12 και '13) στη Βραζιλία και σε όλη την ήπειρο, οι μονοπωλιακοί όμιλοι αύξησαν τα πλούτη τους σε βάρος των λαών.
  • Η Βραζιλία, το 2011, έγινε η έκτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, ξεπερνώντας τη Βρετανία και απειλεί άμεσα στην πέμπτη θέση τη Γαλλία. Η σοσιαλδημοκρατικού τύπου διαχείριση ευνόησε το μεγάλο κεφάλαιο και δεν άλλαξε τις άθλιες συνθήκες όπου διαβιούν τα λαϊκά στρώματα. Ταυτόχρονα, ο πλούτος της Βραζιλίας (Αμαζονία, ενεργειακά αποθέματα) προκαλεί το ενδιαφέρον μεγάλων ενεργειακών κολοσσών, αμερικανικών, κινεζικών, ρωσικών και άλλων.
  • Η βραζιλιάνικη αστική τάξη «χτίζει» τον πλούτο της στη διάλυση των εργατικών κοινωνικών δικαιωμάτων, στις ιδιωτικοποιήσεις των υποδομών της χώρας (πρόσφατα, το Μάη, εγκρίθηκε η ιδιωτικοποίηση των λιμανιών). Ετσι συμμετέχει ενεργά στις καπιταλιστικές διακρατικές ενώσεις που αφθονούν στη Λατινική Αμερική (Μερκοσούρ, Ουνασούρ κ.λπ.) είναι μέλος του κλαμπ των αναδυόμενων καπιταλιστικών χωρών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), έχει σημαντικό ρόλο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Πρόκειται, δηλαδή, για ισχυρό αστικό κράτος που παίζει σημαντικό ρόλο στο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, εκθειάζουν τις κυβερνήσεις Λούλα, Ρουσέφ ως δήθεν «φιλολαϊκές κυβερνήσεις», που συνδυάζουν ανάπτυξη (καπιταλιστική) με ...βελτίωση της ζωής του λαού και γι' αυτό τις εμφανίζουν ως συμμάχους μιας λεγόμενης «κυβέρνησης της αριστεράς» στην Ελλάδα. Οι κυβερνήσεις αυτές αποδεικνύεται στην πράξη ότι δεν μπορούν να λύσουν ουσιαστικά λαϊκά προβλήματα γιατί αυτό δεν μπορεί να συμβεί παρά μόνο σε σύγκρουση με το κεφάλαιο και την εξουσία του.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ