ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Ιούνη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεχίζεται ο πόλεμος προπαγάνδας

Από τις πρόσφατες μεγάλες κινητοποιήσεις
Από τις πρόσφατες μεγάλες κινητοποιήσεις
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, ΣΜΥΡΝΗ.--

Μετά την άγρια καταστολή της τουρκικής αστυνομίας εναντίον των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων, που είχε σαν αποτέλεσμα τρεις άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, έξι να βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο και 8.000 να τραυματιστούν, η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει την προπαγάνδα κατά των διαδηλώσεων που ξεκίνησαν στις 30 Μάη και συνεχίζονται μέχρι σήμερα, με τη μορφή πλέον της «σιωπηλής διαμαρτυρίας» και ανθρώπους που στέκονται ακίνητοι σε διάφορες πόλεις. Οι κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν με αφορμή την άγρια καταστολή με στόχο διαδηλωτές που αντιτίθεντο στην «ανάπλαση» του πάρκου Γκεζί στην πλατεία Ταξίμ, για την κατασκευή εμπορικού κέντρου και οθωμανικού μνημείου, συνεχίστηκαν για 20 μέρες εκφράζοντας τη συσσωρευμένη δυσαρέσκεια του τουρκικού λαού απέναντι στην κυβερνητική πολιτική του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Χτες νέα επίθεση της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε το πρωί στη Σμύρνη, προκειμένου να διαλυθούν οι διαδηλωτές, ενώ προσήχθησαν 59 άνθρωποι. Ακόμα 13 διαδηλωτές, που έχουν συλληφθεί, διατάχθηκε να κρατηθούν με την κατηγορία των βανδαλισμών.

Την Τετάρτη το βράδυ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, επιχείρησε για ακόμα μία φορά να αποδώσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια σε θεωρίες συνωμοσίας, αναφέροντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση έχει πάρει το μάθημά της και το αναλύει εξονυχιστικά. Ο Α. Νταβούτογλου επέκρινε για ακόμα μία φορά τον τρόπο με τον οποίο μεταδόθηκαν οι κινητοποιήσεις από τα διεθνή ΜΜΕ, τα οποία όπως υποστήριξε παρουσίασαν υπερβολικά την κατάσταση, σαν να επρόκειτο για πόλεμο, τη στιγμή «που στη Συρία, όπου υπάρχει πόλεμος, δεν υπάρχει καμία κάλυψη».

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, προωθεί νέο γύρο φιλοκυβερνητικών συγκεντρώσεων ως επίδειξη δύναμης απέναντι στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, τους οποίους έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει «τρομοκράτες, πλιατσικολόγους και εξτρεμιστικά στοιχεία υποκινούμενα από ξένα οικονομικά κέντρα, με στόχο την ανακοπή της ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας».

Το ΚΚ Τουρκίας χτες καλούσε σε κινητοποιήσεις στη Μερσίνα, με αφορμή την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τους Μεσογειακούς Αγώνες, προκειμένου ο λαός να στείλει εκ νέου μήνυμα ότι δεν υποκύπτει. Στη διαδήλωση αργά το απόγευμα επιτέθηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις με αντλίες νερού, ενώ δεν υπήρχαν ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές πληροφορίες για τραυματίες.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Διαδηλώσεις και συγκρούσεις για το διορισμό κυβερνητών

ΚΑΪΡΟ.--

Συνεχίστηκαν για δεύτερη συνεχόμενη μέρα χτες οι διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες κατά του διορισμού κυβερνητών από την Προεδρία Μούρσι, οι οποίοι είναι είτε μέλη είτε σύμμαχοι των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων». Οι μεγαλύτερες αντιδράσεις έχουν προκληθεί στην τουριστική επαρχία Λουξόρ, όπου ο Μούρσι διόρισε κυβερνήτη τον Αντελ αλ Κχάγιατ, μέλος της ακραίας ισλαμιστικής οργάνωσης «Γκαμάα Ισλαμίγια», η οποία είχε πραγματοποιήσει επίθεση σε τουρίστες στο Λουξόρ, το 1997, με 58 νεκρούς, και συνολικά είχε αναλάβει μέχρι τη δεκαετία του 2000, οπότε αποκήρυξε τη βία, την ευθύνη για επιθέσεις κατά τις οποίες σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι.

Οι αρχές, το τουριστικό επιμελητήριο, τα συνδικάτα και απλοί πολίτες του Λουξόρ έχουν κατακλύσει, τις τελευταίες μέρες, τους δρόμους της πόλης και έχουν αποκλείσει και το κυβερνείο ζητώντας να ανακληθεί ο διορισμός, τον οποίο χαρακτηρίζουν «προσβολή» για τους νεκρούς και για τους ίδιους. Διαμαρτυρίες αλλά και σοβαρά επεισόδια σημειώνονται επίσης σε Ισμαηλίγια, Μενουφία, Σουέζ, Μπένι Σουέφ, και σε αρκετές περιπτώσεις σημειώθηκαν, όπως αναφέρουν αιγυπτιακές εφημερίδες, σκληρότατες συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και σε υποστηρικτές των «Αδελφών Μουσουλμάνων», οι οποίοι αν και ήταν οπλισμένοι με μαχαίρια, τελικά υποχρεώθηκαν σε υποχώρηση και καταγράφηκαν σκηνές ανθρωποκυνηγητού στους δρόμους των πόλεων. Λόγω του Λουξόρ την παραίτησή του υπέβαλε ο υπουργός Τουρισμού, Χισάμ Ζαζού, αλλά σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες δεν έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό Καντίλ.

Η ένταση αυτή έχει προκληθεί λίγα 24ωρα πριν από τις προγραμματισμένες, για τις 30 Ιούνη, μαζικές συγκεντρώσεις κατά του Προέδρου Μούρσι και υπέρ της παραίτησής του. Ο ίδιος διορίζοντας τους 17 από τους 27 κυβερνήτες προχώρησε ένα ακόμη βήμα στην αγκίστρωσή του στην εξουσία, προσπαθώντας, με τον τρόπο αυτό, όχι μόνο να δείξει ότι ελέγχει πλήρως τη χώρα αλλά και ότι δεν προτίθεται να υπαναχωρήσει ούτε απέναντι σε διαδηλώσεις αλλά ούτε και απέναντι στη συγκέντρωση υπογραφών εναντίον του, που συνεχίζεται και έχει ξεπεράσει τα 13 εκατομμύρια.

ΙΤΑΛΙΑ
«Λουκέτα» στην αγορά

Συνεχίζεται η «γκρίνια» στα «Πέντε Αστέρια»

ΡΩΜΗ.--

Σοβαρότατες απώλειες εσόδων για το μέσο ιταλικό νοικοκυριό καθώς και απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας μέσα στην τελευταία πενταετία καταγράφει έρευνα της εμπορικής ένωσης Confesercenti. Σύμφωνα με αυτή, από το 2008 μέχρι σήμερα έχουν χαθεί περίπου 1,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας ενώ τα έσοδα των μέσων ιταλικών νοικοκυριών συρρικνώθηκαν κατά 98 δισεκατομμύρια ευρώ και εκτιμάται ότι και το 2013 η κάθε οικογένεια θα «χάσει» κατά μέσο όρο περί τα 4.000 ευρώ. Συνολικά υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του 2013 θα μειωθεί κατά 126 δισεκατομμύρια ευρώ το ΑΕΠ της χώρας σε σύγκριση με το 2008.

Καθημερινά, τονίζει η ένωση, βάζουν λουκέτο περί τις 134 εμπορικές επιχειρήσεις, κατά μέσο όρο, και κυρίως πρόκειται για εστιατόρια και καταστήματα τροφίμων. Η Confesercenti ζητά από την κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Ενρίκο Λέτα να προχωρήσει σε μείωση του ΦΠΑ από το 21%, που είναι σήμερα, στο 20% αλλά και σε κατάργηση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας όσον αφορά σε ακίνητα τα οποία χρησιμοποιούνται σε παραγωγικές διαδικασίες. Το αίτημά της είναι δύσκολο να εισακουστεί καθώς και η κυβέρνηση Λέτα ακολουθεί κατά γράμμα την πολιτική που χάραξε η κυβέρνηση Μόντι και υλοποιεί σειρά αντιλαϊκών μέτρων προκειμένου να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας.

Αναταραχές στα «Πέντε Αστέρια»

Τη διαγραφή από το «Κίνημα των Πέντε Αστέρων» της γερουσιαστού Αντέλε Γκάμπαρο, η οποία επέκρινε ανοιχτά τον ηθοποιό και επικεφαλής του Κινήματος, Μπέπε Γκρίλο, ανακοίνωσε, χτες, το κόμμα υποστηρίζοντας ότι η απόφαση λήφθηκε μετά από εσωτερική δημοσκόπηση στην οποία συμμετείχαν περίπου 20.000 μέλη και κατά 66% ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης της Γκάμπαρο. Η γερουσιαστής είχε κατακρίνει τον Γκρίλο ότι με τον τρόπο, τη συμπεριφορά αλλά και τις θέσεις που εκφράζει κατά διαστήματα έχει συνεισφέρει στη διαμόρφωση αρνητικού κλίματος και έχει μερίδιο ευθύνης για την πτώση της δημοτικότητας του κόμματος και τα κακά αποτελέσματα που κατέγραψε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Η Γκάμπαρο είναι η τέταρτη εκλεγμένη με το Κίνημα που αποχωρεί λίγους μόνο μήνες μετά την «έκπληξη» του Κινήματος στις εκλογές ενώ η δημοτικότητά του καταγράφει πτώση στις δημοσκοπήσεις, έχοντας φτάσει στο 18% από το 25% που συγκέντρωσε στις εκλογές. Και εκτιμάται ότι ένας σοβαρός λόγος της πτώσης είναι η έλλειψη σαφούς προγράμματος και θέσεων πέρα από τη γενική καταγγελιολογία.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ρεσιτάλ υποκρισίας

ΝΤΟΧΑ.--

Δεν ξεκίνησαν χτες -όπως είχε ανακοινωθεί- οι απευθείας συνομιλίες ΗΠΑ - Ταλιμπάν, στο Κατάρ, με αιχμή τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Η πληροφορία για την αναστολή των συνομιλιών ήρθε μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης του Αφγανού Προέδρου Χαμίντ Καρζάι, ότι δε θα συμμετάσχει σε ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Ταλιμπάν, λόγω της κίνησης των ΗΠΑ να δηλώσουν ότι ξεκινούν απευθείας συνομιλίες με τους «μαχητές», κάτι που θεωρήθηκε «παρέμβαση». Ο Αφγανός Πρόεδρος σε μία προσπάθεια να κερδίσει τις εντυπώσεις ισχυρίστηκε ότι οι συνομιλίες πρέπει να γίνουν από Αφγανούς και όχι με την ανάμειξη ξένων κέντρων, ενώ την ίδια στιγμή συνεργάζεται και στηρίζει τις δυνάμεις κατοχής στη χώρα. Οι συνομιλίες με τους Ταλιμπάν, ωστόσο, έχουν από την αρχή το χαρακτήρα της συναλλαγής, με υποσχέσεις και συμφωνίες να διαρρέουν πριν ακόμα την υλοποίησή τους.

Την ίδια στιγμή αξιωματούχοι του Αφγανιστάν υποστηρίζουν ότι το γραφείο των Ταλιμπάν στο Κατάρ, στο οποίο έχει αναρτηθεί και σημαία που αναφέρει «Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν», θα χρησιμοποιηθεί μόνο για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και δεν τους αναγνωρίζουν καμία εξουσία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ