ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Ιούνη 2013
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΙΑΙΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
«Εναλλακτικά» σενάρια με φόντο τη φοροληστεία

Τελική ευθεία για τις αποφάσεις. Σήμερα η σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με τα κόμματα της συγκυβέρνησης

Τις τελικές αποφάσεις για τα νέα ασήκωτα χαράτσια πάνω στη λαϊκή κατοικία και τη μικρή περιουσία δρομολογεί η συγκυβέρνηση, ενόψει της κατάθεσης της νομοθετικής ρύθμισης για το λεγόμενο «ενιαίο φόρο ακινήτων» που θα εφαρμόζεται από το 2014.

Για σήμερα, Τετάρτη, είναι προγραμματισμένη η σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, με τους εκπροσώπους των κομμάτων της συγκυβέρνησης (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) και με αντικείμενο τα δήθεν «εναλλακτικά σενάρια», που συνοδεύονται με αντίστοιχα ισοδύναμα μέτρα, προκειμένου «βρέξει - χιονίσει» να επιτευχθεί ο στόχος για έσοδα ύψους 3,2 δισ. ευρώ το χρόνο, μέσω του «ενιαίου φόρου ακινήτων».

Σε αυτό το πλαίσιο, το σημερινό χαράτσι που ισχύει στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και πληρώνεται μέσω ΔΕΗ, από το 2014 θα επεκταθεί και στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, σε αγροτεμάχια και άλλες εκτάσεις. Τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης εμφανίζονται να πλασάρουν την ιδέα της «εξαίρεσης» μόνο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και μόνο για τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις τους. Ταυτόχρονα, βάζουν στο τραπέζι τα σενάρια για τα λεγόμενα «ισοδύναμα μέτρα», με τα οποία θα σηκώσουν, ακόμη περισσότερο, τα χαράτσια στη στέγη των φτωχών αγροτικών νοικοκυριών, όπως και συνολικά των λαϊκών στρωμάτων, αλλά και των μη καλλιεργήσιμων αγροτικών εκτάσεων (βοσκοτόπια κ.ά.) επίσης και των καλλιεργούμενων εκτάσεων που δεν ανήκουν σε «κατά κύριο επάγγελμα» αγρότες.

Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι διαμορφώνουν τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη συγκέντρωση γης και περιουσίας σε ολοένα και λιγότερα χέρια. Ειδικότερα, με βάση τα «εναλλακτικά σενάρια» που έχουν πέσει στο αντιλαϊκό τραπέζι:

  • Καθιέρωση αφορολόγητου ορίου της τάξης των 50.000 ευρώ, που θα αφορά μόνο στην πρώτη κατοικία. Στα επιπλέον ποσά και για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας -με την πιθανή «εξαίρεση» των καλλιεργήσιμων εκτάσεων για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες- θα επιβάλλονται χαράτσια με κλιμακούμενους συντελεστές που θα ξεκινούν από 0,2%.
  • «Εναλλακτικά», προβλέπεται η επιβολή φόρου από το πρώτο ευρώ της συνολικής ακίνητης περιουσίας και με κλιμακούμενους συντελεστές, που θα ξεκινούν από το 0,1%.

Η επίθεση φοροεξουθένωσης των φτωχών αγροτών έχει και συνέχεια με το νέο φορολογικό σύστημα, που ήδη έχει ψηφιστεί και θα εφαρμοστεί στα αγροτικά εισοδήματα επίσης από το 2014. Ειδικότερα, στο 13% θα μπαίνει ο φόρος και θα ξεκινά από το πρώτο ευρώ «καθαρού εισοδήματος». Ταυτόχρονα, καταργείται και το σημερινό καθεστώς, γίνεται υποχρεωτική, για όλους τους αγρότες, η χρήση λογιστικών βιβλίων, όπως ισχύει και για τους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες.

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
«Χαρατσώνουν» παράνομα τους αγρότες

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Οι καθυστερήσεις στην επιστροφή ΦΠΑ αλλά και το χαράτσι του ΟΣΔΕ που παράνομα επιβαρύνει τους αγρότες είναι το θέμα της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών, η βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου.

Στο κείμενο της Ερώτησης η βουλευτής του ΚΚΕ επισημαίνει:

«Αν και το αγροτικό εισόδημα έχει μειωθεί δραστικά, η φορολογία έχει αυξηθεί και τα οξυμένα προβλήματα της αγροτιάς δεν έχουν τέλος, εξαιτίας της σκληρής αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής που χαρατσώνει τους αγρότες, χωρίς να τους παρέχει στοιχειώδη ασφαλιστική κάλυψη. Με καθυστέρηση χρονικά στους ήδη πετσοκομμένους πόρους (επιστροφή ΦΠΑ) που τους οφείλει και με την ανοχή σε παράνομα χαρατσώματα από τις ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών, για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ. Συγκεκριμένα:

Με την ανοχή της κυβέρνησης οι τοπικές Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών σε συνεργασία με την ΠΑΣΕΓΕΣ εισπράττουν, παρανόμως, από τους αγροτοκτηνοτρόφους "χαράτσι" που κυμαίνεται από 30-100 ευρώ/αίτηση, για την παραλαβή - καταχώρηση των Δηλώσεων ΟΣΔΕ 2012, αν και η διαδικασία είναι απολύτως δωρεάν, αφού υπάρχει για τις εργασίες αυτές σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Ενωσης "ΠΑΣΕΓΕΣ-NEUROPUBLIC AE".

Κάθε χρονιά το αργότερο μέχρι τέλη Μάρτη οι επιστροφές του ΦΠΑ, του φόρου πετρελαίου είχαν ήδη καταβληθεί. Ωστόσο βρισκόμαστε αρχές του Ιούνη και η κυβέρνηση καθυστερεί την "κουτσουρεμένη" από το 11% στο 6% επιστροφή ΦΠΑ από τις αρμόδιες ΔΟΥ. Πρόκειται για χρήματα που δικαιούνται οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι, είναι απόλυτα αναγκαία ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν την καλλιεργητική δραστηριότητα με το ξεκίνημα των ανοιξιάτικων εργασιών και να καλύψουν τα αυξημένα οικογενειακά έξοδά τους».

Καταλήγοντας η βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς, τι άμεσα μέτρα θα πάρουν για:

-- Να σταματήσει η κοροϊδία και ο εκβιασμός των γεωργών και κτηνοτρόφων που υποβάλουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, για να μην πληρώνουν το παράνομο χαράτσι, να ισχύσει η δωρεάν παραλαβή των δηλώσεων και να επιστραφούν όσα παράνομα παρακρατήθηκαν. Να δοθεί γρήγορα η άμεση καταβολή της επιστροφής ΦΠΑ πετρελαίου στους δικαιούχους αγροτοκτηνοτρόφους.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Τα αεροδρόμια «στο σφυρί»

Εντεκα συνολικά επιχειρηματικοί όμιλοι, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την πρώτη φάση του διαγωνισμού παραχώρησης των περιφερειακών κρατικών αεροδρομίων, που το ΤΑΙΠΕΔ έχει χωρίσει σε δύο ομάδες. Στην πρώτη περιλαμβάνονται τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Χανίων, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Ακτίου, Καβάλας και στη δεύτερη τα αεροδρόμια Ρόδου, Κω, Σάμου, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σαντορίνης και Σκιάθου, με δυνατότητα πρόσθεσης στην πρώτη ομάδα των αεροδρομίων Αλεξανδρούπολης, Αράξου, Καλαμάτας και Νέας Αγχιάλου και στη δεύτερη των Χίου, Καρπάθου, Νέας Αγχιάλου και Λήμνου.

Οπως ανεπισήμως έγινε γνωστό, στην αρχική φάση του διαγωνισμού συμμετέχουν: Aeroports De La Cote d' Azur (Γαλλία), Agrokor Novaport Development (Ρωσία), Engelinvest Israel Ltd (Ισραήλ), Global Liman Isletmeleti (66%) - Flughafen Munchen (33,34%) (Τουρκία - Γερμανία), Zurich Airport (63%) - J&P Avax (37%) (Ελβετία - Ελλάδα), Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Αεροδρόμιο Φρανκφούρτης - Ομιλος Κοπελούζου, TAV (Τουρκία), Vinci - Ellaktor (Γαλλία - Ελλάδα), Corporacion America - Metka (επενδυτικό σχήμα με έδρα την Αργεντινή σε συνεργασία με τον όμιλο Μυτιληναίου), Advent (διαχειρίζεται αεροδρόμια στη Λ. Αμερική).

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Χαράτσια «αλληλεγγύης» με τα εκκαθαριστικά

Βαριά χαράτσια έρχονται για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, οι οποίοι με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα κληθούν να πληρώσουν και το χαράτσι της λεγόμενης «αλληλεγγύης» για τα εισοδήματα του 2012.

Σύμφωνα με τις εγκυκλίους και τις αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών για όλες σχεδόν τις κατηγορίες εργαζομένων και συνταξιούχων η παρακράτηση της εισφοράς «αλληλεγγύης» έχει γίνει τμηματικά και ανά μήνα, απευθείας από τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα ασφαλιστικά ταμεία, μαζί με την παρακράτηση για το φόρο εισοδήματος. Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου που δεν είχαν αντίστοιχη παρακράτηση, θα τη βρουν στα εκκαθαριστικά σημειώματα της Εφορίας, με αποτέλεσμα να υποχρεωθούν να πληρώσουν όλο το ποσά μαζί.

Το συγκεκριμένο χαράτσι κλιμακώνεται με συντελεστή 1% για ποσά από 12.000 μέχρι 20.000 και φτάνει στο 2% για ποσά από 20.000 μέχρι 50.000 ευρώ και ισχύει για το σύνολο του ποσού. Για παράδειγμα, σε εισόδημα στα 22.000 ευρώ επιβάλλεται συντελεστής 2% και το χαράτσι της «αλληλεγγύης» διαμορφώνεται στα 440 ευρώ.

Στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος (Ε1) δηλώνεται στους κωδικούς 333- 334, οι οποίοι δε θα συμπληρωθούν από τους συνταξιούχους του Δημοσίου που δεν είχαν παρακράτηση «αλληλεγγύης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ