ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Ιούνη 2013 - 1η έκδοση
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2014
Νέες μειώσεις στις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα

Στο επίκεντρο οι «δαπάνες» του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών

Στην κατακρεούργηση των κονδυλίων κοινωνικού χαρακτήρα του κρατικού προϋπολογισμού και για το 2014 προχωρά η συγκυβέρνηση στο πλαίσιο της σφοδρής αντιλαϊκής επίθεσης και σε εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Από το υπουργείο Οικονομικών απεστάλη η εγκύκλιος για την κατάρτιση του προϋπολογισμού για το 2014 σε όλα τα υπουργεία και τους φορείς, με την οποία, για πρώτη φορά φέτος, «κλειδώνουν» ευθύς εξαρχής, το προβλεπόμενο ανώτατο ποσό των δαπανών για τα υπουργεία, τα οποία στη συνέχεια θα κατανείμουν τα διαλυμένα κονδύλια στις επιμέρους κατηγορίες και δαπάνες.

Το «ταβάνι» στις δαπάνες του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας μπαίνει στα 12,7 δισ. ευρώ (από περίπου 14 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2013), εξέλιξη που σημαίνει ότι η καρατόμηση για την επόμενη χρονιά θα φτάσει σε 1,3 δισ. ευρώ και ποσοστιαία πάνω από 9%. Σύμφωνα με το «Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής» το σύνολο των πρωτογενών δαπανών (μισθοί, συντάξεις, Υγεία, Πρόνοια κ.ά.) θα συμπιεστεί στα 46,4 δισ. ευρώ (από 48,4 δισ.) με πτώση 2 δισ. ευρώ, που όλα δείχνουν ότι θα επικεντρωθεί στις δαπάνες του υπουργείου Εργασίας, όπως για την κρατική επιχορήγηση στα ασφαλιστικά ταμεία κ.ά.

Στην εγκύκλιο που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών τονίζεται ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κατανεμηθούν σωστά οι πιστώσεις των φορέων με βάση τις πραγματικές, κατά προτεραιότητα, ανάγκες, ώστε να προληφθούν ενδεχόμενες αστοχίες προβλέψεων, ειδικά σε ανελαστικές δαπάνες, αφού με τον τρόπο αυτό θα ελαχιστοποιηθούν οι τροποποιήσεις του προϋπολογισμού κατά την εκτέλεσή του». Είναι φανερό, δηλαδή, ότι από τώρα προετοιμάζονται για νέα μέτρα, προκειμένου να διορθώσουν τυχόν «αστοχίες».

«Επικαιροποίηση» της αντιλαϊκής πολιτικής

Στην επικαιροποίηση και εξειδίκευση του «πλαισίου δημοσιονομικής εποπτείας» των κανόνων «δημοσιονομικής προσαρμογής» που ισχύουν για τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, προχωρά η συγκυβέρνηση.

Για το σκοπό αυτό, συγκροτείται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ειδική Επιτροπή, με αντικείμενο την αναμόρφωση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου και με στόχο την «ενίσχυση της προληπτικής παρακολούθησης, την άμεση παρέμβαση και διόρθωση του ελλείμματος, τη μείωση του χρέους» στη βάση των υποχρεώσεων που έχουν αναλάβει οι κυβερνήσεις στο πλαίσιο της ΕΕ.

Στο έργο της κυβερνητικής Επιτροπής είναι η «επικαιροποίηση» και των διατάξεων του ν. 3871/2010 που αφορούν τις «γενικές αρχές των δημοσιονομικών κανόνων» και συγκεκριμένα για: Το κατ' ελάχιστο αποδεκτό όριο εσόδων ως ποσοστό του ΑΕΠ και του πρωτογενούς πλεονάσματος, τον τρόπο και τη διαδικασία αναπροσαρμογής των δαπανών ανάλογα με την πορεία των εσόδων, το συνολικό ανώτατο όριο δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού, κ.ά.

Τα παραπάνω αποτελούν τους άξονες της δημοσιονομικής στρατηγικής «ΕΕ-2020», διαμορφώνουν το πλαίσιο για διαδοχικά χωρίς τέλος μέτρα, που αφορούν στη διάλυση των κρατικών δαπανών που συνδέονται με τις λαϊκές ανάγκες και στη διόγκωση των φόρων και κάθε είδους χαρατσιών.

ΤΖΙΡΟΣ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟΥ
Συνεχίζεται η κατρακύλα, 12,5% στο α' τρίμηνο

Βύθιση 45,5% στην 5ετία 2008 - 2012

Σε ρυθμούς εντατικής κατρακύλας συνεχίζουν και φέτος οι πωλήσεις (τζίρος) από τα κάθε είδους καταστήματα λιανικής, εξέλιξη που αντανακλά την παραπέρα πτώση των λαϊκών εισοδημάτων και του επιπέδου της λαϊκής κατανάλωσης.

Στο α' τρίμηνο (Γενάρης - Φλεβάρης 2013) ο όγκος των πωλήσεων καταγράφει ρυθμό πτώσης στο 12,5. Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας (ΕΛΤΑΤ), η σωρευτική κατρακύλα της περιόδου 2008 - 2012 έφτασε στο 45,5% με ρυθμούς υπερδιπλάσιους από αυτούς της βύθισης του ΑΕΠ (20,1%) Είναι απόλυτα φανερό ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί, καθώς, με βάση τις εκτιμήσεις από τα αστικά επιτελεία, η παραπέρα βύθιση του ΑΕΠ για το 2013 θα φτάσει στο 4,5%. Σε αυτό το πλαίσιο, ο τζίρος που απομένει μετά τα μαζικά λουκέτα, κυρίως από αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες, οι οποίοι χτυπιούνται και από την πλευρά της φορολογικής πολιτικής, θα συγκεντρώνεται σε ολοένα και λιγότερα χέρια, στα «μεγαθήρια» του λιανεμπορίου.

Στο τρίμηνο Γενάρη - Μάρτη του 2013, η κατρακύλα του όγκου λιανικών πωλήσεων, στα κάθε είδους καταστήματα διατροφής έφτασε 11,9% για καύσιμα - λιπαντικά στο 13%, και στο 12,9% στα «λοιπά καταστήματα».

Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά τις επιμέρους κατηγορίες καταστημάτων: Μεγάλα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ): 11,9%, πολυκαταστήματα: 4,2%, ένδυση - υπόδηση: 12%, κ.ά.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΣΑΤΑ - ΤΑΞΙ
Επιτακτική ανάγκη η ισχυροποίηση της ΕΠΣ

Ανακοίνωση της Ενωτικής Προοδευτικής Συνεργασίας για τις εκλογές στο Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Αθήνας, που ξεκινούν αύριο

Με τις εκλογές στο Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί Αθήνας που ξεκινούν αύριο, οι αυτοαπασχολούμενοι ταξιτζήδες της πρωτεύουσας έχουν την ευκαιρία να αλλάξουν προς όφελός τους τους συσχετισμούς στο σωματείο, ενισχύοντας μαζικά τις αγωνιστικές - αντιμονοπωλιακές δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ψηφοδέλτιο της «Ενωτικής Προοδευτικής Συνεργασίας», με επικεφαλής τον Παναγιώτη Μαυρίκη.

Οι εκλογές, για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου στο ΣΑΤΑ και την εκλογή αντιπροσώπων για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αυτοκινητιστών, διεξάγονται από αύριο μέχρι και την Τρίτη στο θέατρο ΠΕΡΟΚΕ (πλ. Καραϊσκάκη) από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και οι ταξιτζήδες ψηφίζουν με την ταυτότητά τους ή την άδεια αυτοκινητιστή ή το βιβλίο μεταβολών, με μειωμένη συνδρομή στα 20 ευρώ.

Η ΕΠΣ καλεί τους βιοπαλαιστές ταξιτζήδες με την ψήφο τους να βάλουν φραγμό στα σχέδια που επεξεργάζεται η συγκυβέρνηση ενάντια στον κλάδο τους, που είναι μέρος της συνολικής επίθεσης που διεξάγεται κατά των αυτοαπασχολούμενων και των λαϊκών στρωμάτων: «Η τρικομματική κυβέρνηση σχεδιάζει και υλοποιεί νέα μέτρα επιδείνωσης της ζωής μας. Τα μέτρα αυτά οδηγούν χιλιάδες εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους στην ανέχεια, στη μιζέρια και την ανεργία. Την ώρα που οι φόροι και τα χαράτσια, σε συνδυασμό με την αναδουλειά, μας πνίγουν, σχεδιάζουν αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 90%. Την ώρα που οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούμε να πληρώσουμε τον ΟΑΕΕ και είμαστε χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη, η κυβέρνηση προχωράει σε κατασχέσεις και ετοιμάζει στρατόπεδα - φυλακές για χιλιάδες οφειλέτες».

Η ΕΠΣ συνεχίζει λέγοντας ότι προωθείται «η πλήρης "απελευθέρωση" όλων των επαγγελμάτων, την "πιστοποίηση" στα ΤΑΞΙ, στον έλεγχο όλων των ταξιτζήδων. Συζητάνε τη μετατροπή των Ράδιο ΤΑΞΙ σε ανώνυμες εταιρείες, απαιτούν να υπάρχει το βιβλίο του ΟΑΕΕ για να μας στριμώξουν. Συνεχίζουν τις διώξεις ενάντια σε όσους αντιδρούν και ταυτόχρονα κυνηγάνε με φανατισμό τους ταξιτζήδες στις πιάτσες και στο δρόμο. Είναι αδίστακτοι, απελευθερώσανε το έργο του ΤΑΞΙ για να ωφεληθούν οι τουριστικές εταιρείες, ενώ ταυτόχρονα μας ετοιμάζουν το δρόμο της ανεργίας στο όνομα "της αναβάθμισης των υπηρεσιών και της ορθής λειτουργίας". Δεν πάει άλλο. Δεν υπάρχουν περιθώρια για μοιρολατρία. Καμιά επανάπαυση, καμιά αναμονή. Αγωνιστικά μπορούμε να μπλοκάρουμε τα μέτρα».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ενάντια στο ξεπούλημα των Αλυκών

Ερώτηση του Κόμματος στη Βουλή

Το ξεπούλημα των «Ελληνικών Αλυκών» είναι το θέμα της Ερώτησης που κατέθεσαν προς τον υπουργό Οικονομικών οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτης, Ν. Καραθανασόπουλος και Χρ. Κατσώτης. Συγκεκριμένα στο κείμενο της Ερώτησης οι βουλευτές του ΚΚΕ, τονίζουν:

«Μαζικά στο σφυρί βγάζει η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ "φιλέτα" δημόσιας γης και περιουσίας, με "επενδυτικό" κίνητρο "κράχτη" την εφαρμοζόμενη εγκληματική πολιτική για τη διαμόρφωση φθηνότερης και περισσότερο ευέλικτης εργασίας. Ολα στο βωμό της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων και των καπιταλιστικών κερδών. Από αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική δεν γλίτωσαν ούτε οι "Ελληνικές Αλυκές ΑΕ", όπου με την υπ' αριθμ. 233/05-04-2013 απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων ετοιμάζεται το ξεπούλημα της επιχείρησης.

Οι "Ελληνικές Αλυκές ΑΕ" είναι εταιρεία του ελληνικού Δημοσίου που ιδρύθηκε το 1988 και αποτελείται από επτά αλυκές που υπάρχουν στη χώρα. Το Δημόσιο ελέγχει σήμερα το 55% της εταιρείας, το 20% ανήκει στους δήμους και το 25% στην εταιρεία "ΚΑΛΑΣ". Οι ελληνικές αλυκές είναι ο μοναδικός παραγωγός άριστης ποιότητας θαλασσινού αλατιού, με σημαντικά κέρδη στον ισολογισμό του και σήμερα, γι' αυτό έχει μπει στο μάτι επιχειρηματικών ομίλων, και τώρα και στο παρελθόν. Επίσης τροφοδοτεί όλους τους δήμους της χώρας και όλα τα κέντρα εκχιονισμού με αλάτι για τις ανάγκες τους χειμερινούς μήνες.

Ο ορυκτός πλούτος της χώρας είναι λαϊκή περιουσία και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραχωρείται σε επιχειρηματίες. Η αξιοποίησή του πρέπει να γίνεται προς όφελος του λαού με κεντρικό σχεδιασμό για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του. Μια τέτοια ανάπτυξη θα έχει στο κέντρο της προσοχής της τους εργαζόμενους, τα πλατιά λαϊκά στρώματα των περιοχών που βρίσκονται οι αλυκές. Θα τις αξιοποιεί και θα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας με μόνιμη σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, με μέτρα υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους που θα τους προστατεύουν από εργατικά ατυχήματα που δυστυχώς έχουμε σε αυτούς τους χώρους.

Για το ΚΚΕ οι "Ελληνικές Αλυκές" πρέπει να περάσουν κάτω από τον απόλυτο έλεγχο του ελληνικού Δημοσίου, και μαζί με τον υπόλοιπο ορυκτό πλούτο της χώρας μπορεί να αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα για την ευημερία του λαού».

Καταλήγοντας οι βουλευτές του ΚΚΕ, ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό, «αν η τρικομματική συγκυβέρνηση θα σταματήσει τα σχέδια ιδιωτικοποίησης των "Ελληνικών Αλυκών ΑΕ" και αν θα αξιοποιήσει τον ορυκτό πλούτο της χώρας προς όφελος του λαού και όχι της κερδοφορίας του κεφαλαίου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ