ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Μάη 2013
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΙΝΕ ΓΣΕΕ - ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ
Με σημαία την αύξηση της συμμετοχής στη διά βίου κατάρτιση

Ερευνα για τη συμμετοχή στη «διά βίου εκπαίδευση» παρουσιάστηκε χτες από τα Ινστιτούτα των δύο Συνομοσπονδιών

Στο φόντο της προσπάθειας να συνδεθεί η «διά βίου μάθηση» με την απασχόληση, την ανάπτυξη, ακόμα και την έξοδο από την καπιταλιστική κρίση, παρουσιάστηκε χτες έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ και του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) της ΓΣΕΒΕΕ, με θέμα τη συμμετοχή των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, των ανέργων και των αυτοαπασχολούμενων στη «διά βίου εκπαίδευση». Η Ελλάδα κατατάσσεται σταθερά στις τρεις τελευταίες θέσεις στην ΕΕ, όσον αφορά το ποσοστό συμμετοχής στη «διά βίου μάθηση». Κυβέρνηση και ΕΕ ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την αύξηση του ποσοστού αυτού: Αφενός μέσα από τα προγράμματα κατάρτισης διαχειρίζονται και ανακυκλώνουν τα ποσοστά της ανεργίας που αυξάνονται με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου στις συνθήκες της κρίσης, αφετέρου φροντίζουν για την καλύτερη προσαρμογή του εργατικού δυναμικού στις ανάγκες των επιχειρήσεων. Στην κατεύθυνση αυτή στοιχίζονται και οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ, που δεν περιορίζονται στην εκπόνηση μελετών από τα ερευνητικά τους ινστιτούτα, αλλά αναλαμβάνουν και την υλοποίηση αντίστοιχων δράσεων.

Ζήτημα που ενδιαφέρει εξίσου εργαζόμενους, ανέργους, εργοδότες και επιχειρηματίες, χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθάς, την αύξηση της συμμετοχής σε προγράμματα κατάρτισης, ενώ οι παράγοντες του υπουργείου Παιδείας, τόσο η γενική γραμματέας Διά βίου μάθησης, Ε. Καραντζόλα, όσο και ο Ε. Ζαχαράκης, ειδικός γραμματέας Ευρωπαϊκών Πόρων, αναφέρθηκαν στο Εθνικό Πρόγραμμα 2013-2015 που εγκρίθηκε στην προχτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Διά Βίου Μάθησης, το Στρατηγικό Πλαίσιο και τις προτεραιότητες που θέτει, ενώ τόνισαν πως τα αποτελέσματα της έρευνας θα ληφθούν υπόψη και στο σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ.

Οσον αφορά το 2011, το ποσοστό αυτών που συμμετείχαν σε κάποιο σεμινάριο ή εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχετικό με το επάγγελμά τους υπολογίζεται σε 15,9%, με πρώτους τους μισθωτούς (21,1%), τους αυτοαπασχολούμενους να έπονται (14,6%) και τελευταίους τους ανέργους (7,9%). Ακόμα, η έρευνα αναφέρεται στις συνέπειες της περιορισμένης αυτής συμμετοχής: «11 στους 12 ανέργους δεν έχουν τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν τα προσόντα τους ώστε να ενταχθούν στην απασχόληση, 6 στους 7 αυτοαπασχολούμενους αλλά και 4 στους 5 μισθωτούς δεν έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν εκείνα τα προσόντα που θα τους επιτρέψουν να διατηρήσουν την εργασία τους», διαπιστώνει ανάμεσα σε άλλα. Την ίδια στιγμή, οι ερωτώμενοι απάντησαν σε ποσοστό 50,9% πως έχουν συμμετάσχει έστω μια φορά στο παρελθόν σε τέτοιο σεμινάριο ή πρόγραμμα. Παρά τη μεγάλη υστέρηση της Ελλάδας σε σύγκριση με το μέσο όρο της ΕΕ, η γενική τάση είναι η συμμετοχή στη «διά βίου μάθηση» να εδραιώνεται και να αυξάνει. Ετσι, έχει περίπου δεκαπλασιαστεί τα τελευταία 30 χρόνια (1981-2011) ενώ μεταξύ των ετών 2000 και 2006 έχει σχεδόν διπλασιαστεί.


Εκδηλώσεις της ΚΝΕ
Σήμερα, Πέμπτη
  • Η Νομαρχιακή Οργάνωση Φλώρινας της ΚΝΕ, διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Η θέση για την άρνηση συμμετοχής των Κομμουνιστικών Κομμάτων σε αστικές κυβερνήσεις. Η ιστορική πείρα», στις 5 μ.μ., στο «Γιάζι».
  • Η ΟΒ ΔΟΣΑ Ροδόπης της ΚΝΕ, οργανώνει σύσκεψη για την οικονομική κρίση, στις 8 μ.μ., στο αμφιθέατρο της σχολής ΔΟΣΑ.
  • Οι ΟΒ Ιστορικού Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ πραγματοποιούν εκδήλωση, με θέμα: «Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ. Κόμμα παντός καιρού τότε και τώρα», στις 2 μ.μ., στην αίθουσα Α1 της νέας πτέρυγας της Φιλοσοφικής Σχολής.
Αύριο, Παρασκευή
  • Η ΟΒ Ξενόγλωσσων Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, πραγματοποιεί εκδήλωση, με θέμα: «Το μέλλον των αποφοίτων, οι Συλλογικές Συμβάσεις και ο ρόλος του σωματείου».
  • Η ΟΒ Κοινωνικής Διοίκησης Ροδόπης της ΚΝΕ, οργανώνει σύσκεψη για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις εξελίξεις στη Συρία, στις 6 μ.μ.
Σάββατο, 1 Ιούνη

Από τα μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ που έγιναν πρόσφατα
Από τα μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ που έγιναν πρόσφατα
H Νομαρχιακή Οργάνωση Δυτικής Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ οργανώνει τις εξής πρωτοβουλίες για μαθητές:

Συζητήσεις στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ευόσμου και στην πλατεία Μετεώρων, για να πετάξουμε έξω από τα σχολεία και τις γειτονιές μας τους φασίστες, ρατσιστές της Χρυσής Αυγής. Προβολή video, παιχνίδια ενάντια στο φασισμό και το σύστημα που τον γεννά.

Συζητήσεις στις 7 μ.μ., στην πλατεία Κορδελιού και στην πλατεία Ελευθερίας στη Σταυρούπολη με θέμα: «Ζωή ολόκληρη, όχι με δόσεις». Προβολή video, παιχνίδια ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την αποποινικοποίησή τους.

Φοιτητικά Φεστιβάλ σε Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη
  • Διήμερο φοιτητικό Φεστιβάλ, με τίτλο «Αλλαξε τον κόσμο, το 'χει ανάγκη», διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Σπουδάζουσας Ξάνθης της ΚΝΕ, σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή. Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στο χώρο του Πολυτεχνείου (ΠΡΟΚΑΤ), θα είναι το θέμα «ιμπεριαλιστικός πόλεμος».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Σήμερα, στις 8 μ.μ., προβολή της ταινίας «Παρ' όλα αυτά».

Αύριο, από τις 8 μ.μ., ενημέρωση για το 22ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ στη βάση της Σούδας. Βιντεοπροβολές για τον αντικομμουνισμό στα ΑΕΙ και για την κρίση, τον πόλεμο, το φασισμό και την Αντιφασιστική Νίκη. Βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «Για τον πόλεμο και τη σοσιαλιστική επανάσταση». Λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι.

  • Οι φοιτητικές Οργανώσεις της Νομαρχιακής Οργάνωσης Εβρου της ΚΝΕ στην Αλεξανδρούπολη οργανώνουν φεστιβάλ για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο αύριο Παρασκευή.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει:

Στη 1 το μεσημέρι, στην αίθουσα Α1 της Ιατρικής, βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «Για τον πόλεμο και τη σοσιαλιστική επανάσταση».

Στις 6 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Παιδαγωγικού, προβολή ταινιών μικρού μήκους για το ρατσισμό και τον πόλεμο.

Στις 10 μ.μ., beach party.


ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

*** Σε κινητοποίηση ενάντια στην επιστράτευση αύριο Παρασκευή, στις 7 το απόγευμα στο Σύνταγμα, προχωρούν από κοινού οι τρεις επιστρατευμένοι κλάδοι ΟΛΜΕ, Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία και Σωματεία Εργαζομένων στο μετρό.

*** Με αιτήματα αιχμής τη δωρεάν στέγαση και σίτιση των φοιτητών, κινητοποιούνται την Τετάρτη 5 Ιούνη, ο Σύλλογος Οικότροφων ΝΦΕΕΜΠ και οι Φοιτητικοί - Σπουδαστικοί Σύλλογοι ΣΓΤΚΣ ΤΕΙ Αθήνας, ΤΕΑΠΗ και Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ. Το αγωνιστικό τους ραντεβού είναι στις 12 το μεσημέρι, στο υπουργείο Παιδείας.


Θέλουν το σχολείο για επιχειρηματική δραστηριότητα

Στο πλαίσιο μιας πολιτικής που θέλει να γίνει συνείδηση ότι το σχολείο είναι χώρος επιχειρηματικής δραστηριότητας, η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας - Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Περιστερίου έθεσε για συζήτηση μια πρόταση για παραχώρηση προαυλίου σχολείου σε παιδότοπο, για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι υπεύθυνοι του παιδότοπου «Σέφερλαντ» κατέθεσαν αίτημα στην Επιτροπή ζητώντας το προαύλιο του σχολείου που στεγάζει το 10ο Νηπιαγωγείο, το 26ο Δημοτικό και το ειδικό Δημοτικό της πόλης, για την περίοδο από 15 Ιούνη μέχρι 1 Σεπτέμβρη, προσφέροντας σαν αντάλλαγμα χρηματικό ποσό και διάφορες «παροχές» που στην ουσία αποτελούν διαφήμιση στην επιχείρηση (δωρεάν είσοδο μαθητών στον παιδότοπο κλπ).

Από τη μία πλευρά η λογική του σχολείου της αγοράς, που χρόνια καλλιεργείται με χορηγούς και κάθε λογής προγράμματα στα σχολεία, δίνει το ελεύθερο σε επιχειρηματίες να θεωρούν ότι οι χώροι των σχολείων μπορούν να αξιοποιηθούν εμπορικά, από την άλλη η ΔΕΠ φάνηκε «ανοιχτή» σε τέτοιου είδους δραστηριότητα, χωρίς καν να διευκρινίζεται πώς σκοπεύει ο επιχειρηματίας να αξιοποιήσει το χώρο του σχολείου. Την ίδια μέρα, στην ίδια συνεδρίαση, κατά πλειοψηφία απέρριψε με ευκολία, το αίτημα να δημιουργηθεί δανειστική βιβλιοθήκη σε χώρο δημοτικού σχολείου για τους γονείς των μαθητών, οι οποίοι έτσι θα μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε βιβλία που δεν μπορούν να αγοράσουν.

Η πλειοψηφία στη ΔΕΠ επιφυλάχτηκε να επανεξετάσει το θέμα της παραχώρησης της αυλής. Ο εκπρόσωπος της Ενωσης Γονέων Περιστερίου στη ΔΕΠ τόνισε ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα δεν έχει θέση στα σχολεία. Οτι οι αυλές των σχολείων πρέπει να μένουν ανοιχτές στα παιδιά για να παίζουν, δίνοντας διέξοδο σε μία περίοδο που η λαϊκή οικογένεια δεν μπορεί να πληρώσει τις κάθε λογής δραστηριότητες και που οι ελεύθεροι χώροι είναι ανύπαρκτοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ