Επιμένει η συγκυβέρνηση στο στόχο για δημόσια δαπάνη 2,4 δισ. ευρώ το 2013
Από παλιότερη κινητοποίηση συνταξιούχων |
Ο αναπληρωτής υπουργός επανέλαβε το τετριμμένο επιχείρημα της «μείωσης της σπατάλης», έτσι λένε τη μείωση της παροχής φαρμάκων στα φτωχά λαϊκά στρώματα που όταν χρειάζονται φάρμακα βάζουν ολοένα και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη επειδή η κυβέρνηση δε θίγει τα ιερά και όσια της φαρμακοβιομηχανίας που είναι τα κέρδη. Στην ουσία, οι νέοι στόχοι είναι η κατάληξη των αντιλαϊκών πολιτικών των κυβερνήσεων της τελευταίας, τουλάχιστον, δεκαετίας οι οποίες είτε έκαναν αύξηση είτε μείωση στις δημόσιες δαπάνες Υγείας, υποχρέωναν τα λαϊκά στρώματα να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη φαρμακευτική περίθαλψή τους. Σε ετήσια βάση, τα νοικοκυριά απ' το 2003 μέχρι το 2013 καταβάλλουν 1,24 δισ. ευρώ πληρώνοντας συνολικά 12,4 δισ. ευρώ.
Στις πληρωμές αυτές περιλαμβάνονται ολόκληρη η αξία των φαρμάκων, για όσους είναι ανασφάλιστοι και για όσα φάρμακα είναι στην αρνητική λίστα, καθώς και οι συμμετοχές μέχρι 25% όπως ίσχυαν μέχρι τώρα. Σ' αυτές προστέθηκαν και οι νέες συμμετοχές με την Ασφαλιστική Τιμή (ΑΤ). Εστω ότι ένα φάρμακο έχει ΑΤ 10 ευρώ. Αν ο άρρωστος, με την υπόδειξη του γιατρού του, επιλέξει άλλο φάρμακο, που στοιχίζει 20 ευρώ, τότε ο άρρωστος θα πληρώσει: Συμμετοχή 25% Χ 10 = 2,5 ευρώ, συν το 50% της διαφοράς 20 - 10 = 10Χ50% , δηλ. 5 ευρώ. Συνολικά θα πληρώσει 7,5 ευρώ, αντί 5 ευρώ, στην τιμή των 20 ευρώ. Δηλαδή αύξηση 50%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εργαστηρίου Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας του Πανεπιστήμιου Αθηνών -που τροφοδοτεί τον ΟΟΣΑ- οι δημόσιες φαρμακευτικές δαπάνες από 3,2 δισ. ευρώ το 2003 ανήλθαν σε 6,5 δισ. ευρώ το 2009 παρουσιάζοντας μια μέση ετήσια αύξηση 15,4%.Την ίδια περίοδο, δηλαδή από το 2003 μέχρι το 2009, τα νοικοκυριά πλήρωναν το χρόνο, κατά μέσο όρο, 1,21 δισ. ευρώ για φάρμακα.
Μετά το 2009, οι δημόσιες φαρμακευτικές δαπάνες, ενώ μειώθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 17,6% για να περιοριστούν το 2013 σε 2,4 δισ. ευρώ, τα λαϊκά νοικοκυριά συνεχίζουν να πληρώνουν και πάλι σταθερά κατά μέσο ετήσιο όρο 1,24 δισ, ευρώ για φάρμακα.
Τα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών καταγράφτηκαν σε πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστήμιου Αθηνών: Το 75% των ασθενών - πρωτίστως άνεργοι και συνταξιούχοι - αντιμετωπίζουν σοβαρά πρόβλημα στην αγορά φαρμάκων με αποτέλεσμα να ακολουθούν πλημμελώς ή να σταματούν εντελώς τις θεραπείες τους.
Παρόλα αυτά, ο Μάριος Σαλμάς υποστήριξε ότι «αυτή η προσπάθεια αποδίδει εκατοντάδες εκατομμύρια από την εφαρμοζόμενη πολιτική» μέρος των οποίων «θα το επιστρέψουμε το προσεχές διάστημα πίσω στον ελληνικό λαό».
Ως μέσο της περιστολής των δαπανών, ο Μ. Σαλμάς παρουσίασε και τις νέες ταινίες γνησιότητας των φαρμάκων, καθώς, όπως είπε, το συγκεκριμένο σύστημα αποκλείει κάθε μορφή παραποίησης της ταινίας γιατί είναι υδατογραφημένη όπως τα χαρτονομίσματα. Επίσης, στο κάθε κουτί θα υπάρχει πλέον μοναδιαίος αριθμός ο οποίος δεν μπορεί να σβηστεί, όπως γινόταν στο παρελθόν.
Επειδή «ο καρκίνος δεν περιμένει» η πενταμελής Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ στο «Μεταξά» (πλειοψηφεί η αγωνιστική παράταξη που στηρίζει το ΠΑΜΕ) μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης των γιατρών, ανέλαβε την πρωτοβουλία, με πρώτο σταθμό την προχτεσινή σύσκεψη που έγινε στο νοσοκομείο, να ενημερώσει τους φορείς και συνολικά το λαό του Πειραιά για τη ρότα σταδιακής συρρίκνωσης του νοσοκομείου που έχει χαράξει η αντιλαϊκή πολιτική. Να προβάλει την επιτακτική ανάγκη της οργάνωσης δυνάμεων και ανάπτυξης δυναμικών αγώνων με διεκδικητικό πλαίσιο: προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, καμία συγχώνευση, κατάργηση κλινικής, πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας, κανένας άνεργος, ανασφάλιστος χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προάσπιση και διεύρυνση της ενιαίας και αποκλειστικά δωρεάν Υγείας και Πρόνοιας για όλο τον πληθυσμό.
Ανοίγοντας τη σύσκεψη, ο Νίκος Μπουντούρογλου εκ μέρους της ΕΙΝΑΠ «Μεταξά», ανέφερε συγκεκριμένα στοιχεία για τις τεράστιες ελλείψεις που συνεχώς αυξάνονται σε προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο με αποτέλεσμα ανάμεσα σε άλλα τραγικά, την αύξηση του χρόνου αναμονής ακόμα και για εξέταση στα εξωτερικά ιατρεία και έναρξη της θεραπείας μετά από 2 με 3 μήνες «παρόλο που ο καρκίνος δεν περιμένει». Αυτά στο μεγαλύτερο αντικαρκινικό νοσοκομείο της χώρας, το οποίο καλείται να εξυπηρετήσει ανάγκες ολόκληρης της πειραιώτικης περιφέρειας, ενός μεγάλου μέρους της Αττικής, της Ν. Ελλάδας και των νησιών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα που το «Μεταξά» «χαροπαλεύει», η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πειραιά, προχτές το απόγευμα «πέρασε» την πρόταση - πρόκληση σε βάρος του πειραιώτικου λαού, του δημάρχου Πειραιά Β. Μιχαλολιάκου να αποχαρακτηριστεί διατηρητέο ακίνητο όπου βρίσκεται το πρώην εργοστάσιο της ΗΒΗ, συνολικού εμβαδού 8.438,65 τ.μ. προκειμένου να ανεγερθεί 7ώροφη ιδιωτική κλινική που θα «ασχολείται» και με τον τομέα του καρκίνου (γενετικής ιατρικής βλαστοκυττάρων κ.ά.). Ο δήμαρχος Β. Μιχαλολιάκος εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, αποχαρακτήρισε έναν τεράστιο χώρο, που εκτός των άλλων, θα μπορούσε να δώσει μία ανάσα πράσινου και αναψυχής για τους εργαζόμενους της περιοχής. Οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ σε ένδειξη διαμαρτυρίας αποχώρησαν από το Δημοτικό Συμβούλιο, κατήγγειλαν ως τεράστιο σκάνδαλο αυτή την απόφαση και κάλεσαν το λαό της περιοχής να βγάλει τα αναγκαία συμπεράσματα και να οργανώσει την πάλη του.
Μόνο το 5% των γυναικών ηλικίας 50 - 69 ετών ακολουθεί τη συχνότητα ελέγχου κάθε 2 - 3 χρόνια που προτείνεται διεθνώς
Τη γύμνια των υπηρεσιών πρόληψης για τις διάφορες μορφές καρκίνου αποκαλύπτουν τα στοιχεία των προσυμπτωματικών ελέγχων που παρουσιάστηκαν προχτές στο 39ο Ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο. Από μελέτες προέκυψαν τα εξής απογοητευτικά στοιχεία για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού:
Κι όλα αυτά συμβαίνουν όταν τα στοιχεία δείχνουν ότι από αυτούς τους ελέγχους υπάρχει μείωση της θνησιμότητας κατά 30% για τον καρκίνο του μαστού, κατά 80% για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και κατά 23% μέχρι 55% για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Συλλαλητήριο διεκδίκησης, συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους εργαζόμενους στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» διοργανώνουν τα σωματεία συνταξιούχων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και Ναυτικών Καβάλας, την Πέμπτη 30 Μάη στις 7 το απόγευμα στο Δημοτικό Κήπο.
Την ημέρα εκείνη, οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» πραγματοποιούν πανελλαδική απεργία για την υπεράσπιση και συνέχιση του προγράμματος και για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.
Με ανακοίνωσή τους, τα συνταξιουχικά σωματεία σημειώνουν: «Η επίθεση των τελευταίων χρόνων στις συντάξεις και τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα έχει οδηγήσει τους συνταξιούχους και τις οικογένειές μας στη φτώχεια, στην ανέχεια, στην ανασφάλεια και την εξαθλίωση. Τσακίζουν ακόμα και τις κοινωνικές παροχές, καταργούν το πρόγραμμα "Βοήθεια στο σπίτι", οδηγούν σε καταστροφή των ΚΑΠΗ». Και καλούν τους συνταξιούχους όλων των Ταμείων σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο.