ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Μάη 2013
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Ψηλά στην ατζέντα το θέμα της Ενέργειας

Συζητούν για την «ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς» και την ισχυροποίηση των ευρωενωσιακών μονοπωλίων στον παγκόσμιο ανταγωνισμό

Η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, όπως και των ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ, θα πλήξει κι άλλο το εισόδημα και τις πραγματικές ανάγκες της λαϊκής οικογένειας
Η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, όπως και των ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ, θα πλήξει κι άλλο το εισόδημα και τις πραγματικές ανάγκες της λαϊκής οικογένειας
Με βασικά ζητήματα την Ενέργεια και τη φοροδιαφυγή, συνέρχεται σήμερα στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να κάνει μια ανασκόπηση της προόδου που έχει σημειωθεί στην ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς Ενέργειας και στην ανάπτυξη των δικτύων, με βάση τα συμπεράσματα της Συνόδου που έγινε για το ίδιο θέμα το Φλεβάρη του 2011. Στη Σύνοδο αναμένεται επίσης να συζητηθεί η κατάσταση στη Συρία.

Η χρονική συγκυρία κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, καθώς κορυφώνονται οι ανταγωνισμοί για τους δρόμους και τις πηγές Ενέργειας, τόσο ανάμεσα στην ΕΕ και τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όσο και στο εσωτερικό της. Η Ευρωένωση διεκδικεί τη μερίδα του Λέοντος από τα ενεργειακά κοιτάσματα που ανήκουν σε κράτη - μέλη της και την ίδια ώρα, τα ισχυρότερα κράτη - μέλη της διαμορφώνουν συμμαχίες για να διασφαλίσουν τη δική τους ενεργειακή επάρκεια.

Σύμφωνα με την επιστολή του Μ. Μπαρόζο, στους «27» της ΕΕ για τη σημερινή Σύνοδο, βασικό ζήτημα στο κεφάλαιο της Ενέργειας είναι η «ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς και εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας». Οπως γράφει ο Μπαρόζο, «πρέπει να λάβουμε επειγόντως μέτρα για να διευκολυνθούν οι βιώσιμες ιδιωτικές και οι δημόσιες επενδύσεις στην ενεργειακή μας υποδομή, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων σε επίπεδο ΕΕ».

Να διευκολυνθούν, δηλαδή, ακόμα περισσότερο οι ιδιώτες, με δημόσιες επενδύσεις και ιδιωτικοποιήσεις, για να πατήσουν πόδι στο στρατηγικό τομέα της Ενέργειας, όπως άλλωστε γίνεται και στην Ελλάδα, με το κομμάτιασμα της ΔΕΗ και την παραπέρα ιδιωτικοποίησή της, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Μπαρόζο, «πρέπει να εξακολουθήσουμε να ενισχύουμε την εσωτερική και εξωτερική διαφοροποίηση του εφοδιασμού. Αυτό περιλαμβάνει την αξιοποίηση νέων διεθνών πηγών και την ενιαία εκπροσώπηση της Ευρώπης στα παγκόσμια ενεργειακά θέματα».

Η ΕΕ προσπαθεί να ισχυροποιήσει την παρουσία της στα πεδία των ανταγωνισμών για την Ενέργεια, όπως είναι αυτό της Αν. Μεσογείου. Σε κάθε περίπτωση, ενισχυμένα θα βγουν τα μονοπώλια των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών της Ευρωένωσης, τα οποία ταυτόχρονα αναπτύσσουν παράλληλες συμμαχίες, όπως γίνεται, για παράδειγμα, ανάμεσα στη Γερμανία και τη Ρωσία.

Ο Μπαρόζο ομολογεί ότι «όλα τα παραπάνω είναι κρίσιμης σημασίας για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, την προώθηση της βιώσιμης μεγέθυνσης, την αντιμετώπιση των αλλαγών που σημειώνονται στο παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο και τη διατήρηση των αυξανόμενων τιμών Ενέργειας υπό έλεγχο». Λέει μάλιστα ότι «αν δεν εκμεταλλευτούμε τα οφέλη της ενεργειακής απόδοσης, οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές θα πληρώνουν ακριβότερα την προμήθεια ενέργειας».

Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, κοροϊδεύει κυριολεκτικά το λαό, αφού πουθενά η απελευθέρωση δεν έφερε φθηνότερη ενέργεια για το λαό. Αντίθετα, όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας, κάθε βήμα στην απελευθέρωση της Ενέργειας, στην επέκταση των ΑΠΕ με δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, συνοδεύεται και με πιο ακριβά τιμολόγια στο ρεύμα.


ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Γιατί επανέρχονται στα οικονομικά των κομμάτων;

-- Στο αστικό πολιτικό σύστημα συντηρείται η συζήτηση για τα οικονομικά των κομμάτων. Πού στοχεύουν;

Με διάφορες αφορμές (υπερχρέωση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ στις τράπεζες) και μέσα από επίσημα και ανεπίσημα κανάλια (Πάγκαλος, Λοβέρδος, Μπακογιάννη), συντηρείται η συζήτηση για τα οικονομικά των κομμάτων. Η κυβέρνηση έχει εκφράσει την πρόθεσή της να αλλάξει τη νομοθεσία σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση. Ανάλογες κινήσεις ευνοεί η ευρω-νομοθεσία για τα ευρωπαϊκά κόμματα. Διακηρύττουν ότι στόχος τους είναι το σταμάτημα της σπατάλης από το κράτος, η παρεμπόδιση της διαπλοκής με επιχειρηματικούς ομίλους, η διαφάνεια. Τίποτα απ' αυτά δεν ισχύει. Στόχος τους είναι να νομιμοποιήσουν την άμεση χρηματοδότηση των κομμάτων από επιχειρηματικά συμφέροντα και ταυτόχρονα, με όχημα τα οικονομικά και την κρατική χρηματοδότηση, να παρέμβουν στο εσωτερικό κομμάτων όπως το ΚΚΕ, το οποίο αρνείται να δώσει στο αστικό κράτος τα ονόματα των μελών του, αλλά και εκείνων των ενισχυτών, που δεν θέλουν να δημοσιοποιηθεί η προσφορά τους στο Κόμμα. Γιατί κατά τα άλλα, καθημερινά ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει ενισχύσεις στο ΚΚΕ και τα ονόματα των ενισχυτών. Επίσης στους ισολογισμούς του ΚΚΕ δημοσιεύονται και η κρατική επιχορήγηση και οι ενισχύσεις από τις οικονομικές του εξορμήσεις. Με αφορμή τις διακηρύξεις της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για αλλαγή του νόμου για τα οικονομικά των κομμάτων (υπουργός Γ. Ραγκούσης), το ΚΚΕ είχε παρουσιάσει ολοκληρωμένα τις θέσεις του σε συνέντευξη Τύπου στις 12/1/2011. Τότε η κυβέρνηση διέρρεε ότι θα κάνει αλλαγές στο υφιστάμενο πλαίσιο, με βασικότερη την ονομαστικοποίηση των κουπονιών της οικονομικής εξόρμησης, που αποτελεί από τις βασικές πηγές ενίσχυσης των οικονομικών του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ κατέθεσε τις εξής προτάσεις: Ονομαστικοποίηση των ανώνυμων μετοχών των εταιρειών, των τίτλων του Δημοσίου και των άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων, έλεγχος στην εξαγωγή κεφαλαίων, κατάργηση του φορολογικού, τραπεζικού, εμπορικού και επιχειρηματικού απόρρητου, κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης, δραστική μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης, κατάργηση όλων των αμοιβών για συμμετοχή σε συνεδριάσεις των επιτροπών της Βουλής και τις άλλες κοινοβουλευτικές δραστηριότητες, αλλαγή του νόμου «περί ευθύνης υπουργών», ώστε να αρθούν όλα τα εμπόδια που οδηγούν στην ατιμωρησία. Στην εισηγητική της τοποθέτηση, η Αλέκα Παπαρήγα, είχε πει μεταξύ άλλων: «Σε συνθήκες κρίσης, που ο λαός πραγματικά υποφέρει από τα μέτρα της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ, (η κυβέρνηση) προσπαθεί να αναστηλώσει το δικαιολογημένα χαμένο κύρος του πολιτικού συστήματος και, κυρίως, θέλει να δημιουργήσει την εντύπωση στο λαό ότι εν πάση περιπτώσει μπορεί αυτό το πολιτικό σύστημα να γίνει ηθικό και τίμιο. Ενα πολιτικό σύστημα που από τη φύση του είναι ανήθικο και όχι έντιμο. Ωστόσο, πίσω από αυτήν την παραπλάνηση και τον αποπροσανατολισμό του λαού, που κάνει η κυβέρνηση, υπάρχουν συγκεκριμένοι υπόγειοι στόχοι. Μέσα από τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων και το "πόθεν έσχες", γίνεται μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα θεσμικό και ένα κατασταλτικό πλαίσιο, το οποίο, ανάλογα με την περίοδο που διανύουμε, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον του μαζικού κινήματος, εναντίον κομμάτων, πολιτικών δυνάμεων που σαφώς βρίσκονται σε διαδικασία ρήξης με το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, στέκονται στο πλευρό του λαού και παλεύουν και για άμεσες λύσεις, όσο είναι δυνατόν, αλλά και για την ανατροπή του (...) Η σπέκουλα που γίνεται με τον όρο "διαφάνεια": Ο,τι είναι διαφανές δε σημαίνει ότι είναι και ηθικό και έντιμο και, προπάντων, φιλεργατικό, φιλολαϊκό. Παραδείγματος χάριν, οι αποφάσεις της Βουλής, οι νόμοι που ψηφίζονται δεν είναι διαφανέστατοι; (...)

Εμείς, λοιπόν, καταθέτουμε για άλλη μια φορά συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις. Δε θεωρούμε ότι είναι η πανάκεια και το φάρμακο στην κρίση, στις συνέπειες, στη ζωή των εργαζομένων (...) Για να καταργηθούν τα φαινόμενα της σήψης, της διαφθοράς, της μίζας και να περιοριστούν, πρέπει να υπάρχει πραγματικά μια γνήσια λαϊκή - εργατική εξουσία (...) Σήμερα το ίδιο το σύστημα καλλιεργεί εκτεταμένη διαφθορά. Και με την ευκαιρία, είπε ο κύριος Ραγκούσης, μέσα στις σκέψεις που υπάρχουν είναι και στο όνομα της διαφάνειας να μπορούν οι εταιρείες, οι επιχειρήσεις να χρηματοδοτούν κόμματα αρκεί τα ποσά να δίνονται στη δημοσιότητα. Δηλαδή, θα πάμε στο αμερικανικό σύστημα, όπου κάθε πολιτικός ανοίγει μια λίστα επιχειρηματιών και αυτό είναι έντιμο στο όνομα της διαφάνειας. Οταν το ΚΚΕ λέει ότι εγώ δεν πρόκειται να σας δώσω τα ονόματα των μελών μου, που δίνουν τη συνδρομή, των φίλων που δίνουν μια ενίσχυση ή και αυτών που δε μας ψηφίζουν, αλλά θέλουν να υπάρχει ένα ισχυρό ΚΚΕ, αυτό είναι αδιαφάνεια; Οχι. Για εμάς είναι θέμα δημοκρατικής προστασίας και επαγρύπνησης, απέναντι σε ένα κοινωνικό και ιδιαίτερα πολιτικό σύστημα, το οποίο έχει δημιουργήσει όλες τις προϋποθέσεις - ανεξάρτητα αν δεν τις ενεργοποιεί - και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, να τσακίσει ό,τι κινείται εναντίον του. Πρέπει να σας πω ότι δεν ανεχόμαστε την υποκρισία σε θέματα πολιτικής ηθικής. Η ηθική έχει σχέση και με το περιεχόμενο της πολιτικής και ποιο κόμμα είναι εξαρτημένο από επιχειρήσεις και ποιες αποφάσεις παίρνει για τις επιχειρήσεις, αυτά φαίνονται μέσα από τις θέσεις και τη δράση του. Για τα πρόσωπα, βεβαίως, πρέπει να παίρνονται μέτρα. Πρέπει να σας πω ότι εμείς δεν πρόκειται να υποκύψουμε σε καμία προπαγάνδα. Βλέπουμε μακριά και ξαναλέμε, κάποιοι μπορεί μόνο από υποκρισία να κινούνται για τα νέα μέτρα, αλλά υπάρχει και υπόγεια στόχευση. Αυτή η υπόγεια στόχευση πρέπει να χτυπηθεί, η καταστολή και η παρεμπόδιση της λειτουργίας των κομμάτων».


ΚΚΕ
Καταψήφισε ελληνοϊσραηλινό μνημόνιο

Στη νομιμοποίηση της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας του Ισραήλ και της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών, οδηγεί το μνημόνιο Ελλάδας - Ισραήλ για το περιβάλλον και το νερό, που συζητήθηκε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Καταψηφίζοντας το μνημόνιο, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής τόνισε ότι το Ισραήλ, μεταξύ άλλων, στερεί το νερό από τους Παλαιστίνιους. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι ένας Παλαιστίνιος έχει ημερησίως πρόσβαση σε 86 λίτρα νερό, από τα οποία τα 60 δεν είναι πόσιμα, ενώ ένας Ισραηλινός έχει πρόσβαση σε 280 λίτρα. Οπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας η ελάχιστη ποσότητα νερού που χρειάζεται ένας άνθρωπος για να πιει, να φάει και να έχει στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής, είναι 100 λίτρα ημερησίως. Ο βουλευτής ανέφερε ότι η πολιτική του Ισραήλ και στο νερό είναι πολιτική ιμπεριαλιστική, άρρηκτα δεμένη με την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών και τους εποικισμούς. Ως εκ τούτου, τόνισε, το συζητούμενο μνημόνιο αποτελεί επισφράγισμα και αποδοχή της πολιτικής του Ισραήλ και για το νερό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ