ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Μάη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕΒΓΑΛ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Συνεχίζουν για 8η μέρα τον απεργιακό τους αγώνα

Προκλητική η εργοδοσία στη χτεσινή τριμερή συνάντηση. Αποχώρησαν οι εργαζόμενοι και σήμερα έχουν νέα γενική συνέλευση

Οι εργαζόμενοι της ΜΕΒΓΑΛ έξω από το υπουργείο Εργασίας
Οι εργαζόμενοι της ΜΕΒΓΑΛ έξω από το υπουργείο Εργασίας
Με ψηλά το κεφάλι συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργάτες της ΜΕΒΓΑΛ στο υποκατάστημα της Αθήνας και σήμερα μπαίνουν στην 8η μέρα απεργιακών κινητοποιήσεων, απαιτώντας την εξόφληση των δεδουλευμένων 4 μηνών.

Χτες οι εργάτες προχώρησαν σε κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας, όπου και έγινε τριμερής συνάντηση με την εργοδοσία. Με συνθήματα «ΜΕΒΓΑΛ - ΜΕΒΓΑΛ απλήρωτοι εργάτες έτσι πλουτίζουν οι κεφαλαιοκράτες» και «Οι εργάτες στη ΜΕΒΓΑΛ δε σκύβουν το κεφάλι, δείχνουν το δρόμο γι' ανατροπή και πάλη», πορεύτηκαν από την πλατεία Βάθης μέχρι το υπουργείο. Ταυτόχρονα, από την ντουντούκα, κατήγγειλαν τη στάση της εργοδοσίας, καθώς, παρά το γεγονός ότι έχει υψηλούς τζίρους, εντούτοις εξακολουθεί να αφήνει απλήρωτους τους εργαζόμενους.

Στη συνάντηση που έγινε στο υπουργείο, οι εργαζόμενοι αντιμετώπισαν τον ωμό εργοδοτικό εμπαιγμό. Είναι ενδεικτικό ότι στη συνάντηση ήρθαν μόνο δύο νομικοί σύμβουλοι της εταιρείας, οι οποίοι επαναλάμβαναν μονότονα ότι δεν υπάρχουν λεφτά. Η ίδια απάντηση δόθηκε και όταν οι εργαζόμενοι επέμειναν αν υπάρχει δυνατότητα για καταβολή ενός μέρους των δεδουλευμένων, προκειμένου τουλάχιστον να κάνουν Πάσχα με τις οικογένειές τους. Η εργοδοτική πλευρά, ξεκαθάρισε ότι περιμένει να πάρει κάποια λεφτά από ένα δάνειο και αφού πρώτα εξοφλήσει άλλες υποχρεώσεις της εταιρείας, τότε θα κοιτάξει να αποπληρώσει και τους εργαζόμενους, χωρίς ωστόσο καμιά δέσμευση.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων αποχώρησαν από τη συνάντηση, καταγγέλλοντας την εργοδοσία και την κυβέρνηση. «Ο διάλογός τους είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», ήταν η απάντηση των εργαζομένων στην εργοδοτική πρόκληση.

«Διεκδικούμε όχι μόνο τα δεδουλευμένα 4 μηνών, αλλά και δουλειά με δικαιώματα. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια σε αυτήν την πολιτική που θέλει τους εργαζόμενους με σκυμμένα τα κεφάλια και εξαθλιωμένους», δήλωσε στο «Ρ» ο Αντρέας Σώρης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΜΕΒΓΑΛ στην Αττική. Οι εργαζόμενοι έχουν έρθει κυριολεκτικά στα όρια της εξαθλίωσης. Εχουν αρχίσει να παίρνουν εξώδικα απ' τις τράπεζες διότι δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις δόσεις των στεγαστικών τους δανείων, έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, έχουν άρρωστα παιδιά και δεν μπορούν να πληρώσουν τα φάρμακα.

Σήμερα το πρωί, οι εργαζόμενοι προχωρούν σε Γενική Συνέλευση, προκειμένου να καθορίσουν τις επόμενες μορφές του αγώνα τους.

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Στόχος η ταχύτερη προσαρμογή στις ανάγκες του κεφαλαίου

Το ν/σ έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης

Την αναδιάρθρωση της Δημόσιας Διοίκησης (αλλαγές στις οργανικές μονάδες και στις θέσεις προσωπικού) με τη διαδικασία ενός απλού Προεδρικού Διατάγματος, προβλέπει μεταξύ άλλων το σχέδιο νόμου που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Στόχος να αποκτήσει το αστικό κράτος τη δυνατότητα ταχύτερης προσαρμογής στις εκάστοτε ανάγκες των κεφαλαιοκρατών. Στην ίδια λογική εντάσσονται και οι προβλέψεις για τη στοχοθεσία των προϊσταμένων όλων των επιπέδων.

Στο πρώτο άρθρο προβλέπεται ότι η δημιουργία, αντικατάσταση ή τροποποίηση των οργανισμών των φορέων γίνεται με Προεδρικά Διατάγματα. Επίσης, με κοινή υπουργική απόφαση «επιτρέπεται να καταργούνται θέσεις προσωπικού» αν αυτό κριθεί ότι συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία των φορέων και στην εξοικονόμηση πόρων. Ετσι, μεταξύ άλλων, το ν/σ ερχεται να διευκολύνει τις αστικές κυβερνήσεις να κάνουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Στο δεύτερο άρθρο ορίζεται ότι προϊστάμενοι (από γενική διεύθυνση έως αυτοτελές γραφείο) μπορούν να γίνουν όσοι υπάλληλοι «δεν έχουν προφανή απόκλιση από την υλοποίηση της στοχοθεσίας τα προηγούμενα έτη πριν την επιλογή τους». Ιδιαίτερα για τους προϊσταμένους Γενικής Διεύθυνσης, Διεύθυνσης, Υποδιεύθυνσης ή αντιστοίχου επιπέδου οργανικών μονάδων προβλέπεται ότι «υπογράφουν συμβόλαιο αποδοτικότητας» και σε «περίπτωση προφανούς απόκλισης» μπορεί να αποφασιστεί η «πρόωρη λήξη της θητείας τους».

Επίσης, το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει διατάξεις που αυστηροποιούν τη διαδικασία παροχής αναρρωτικής άδειας στους εργαζόμενους. Για παράδειγμα, καταργείται η δυνατότητα ο υπάλληλος να παίρνει με υπεύθυνη δήλωσή του αναρρωτική άδεια έως δύο μέρες κάθε φορά και όχι περισσότερο από τέσσερις μέρες το χρόνο κλπ. Τέτοιες διατάξεις πρέπει να συνδεθούν με τις ήδη ψηφισθείσες διατάξεις που μέσω του πειθαρχικού κώδικα εντείνουν το κλίμα τρομοκρατίας και υποταγής.

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ «ΓΑΛΑΞΙΑΣ»
Τραυματίστηκε εργαζόμενος στη Λάρισα

Εργατικό «ατύχημα» με θύμα έναν τραυματία εμποροϋπάλληλο, εργαζόμενο σε κατάστημα των σούπερ μάρκετ «Γαλαξίας», έγινε το περασμένο Σάββατο στη Λάρισα. Ο εργαζόμενος, πατέρας ενός 2χρονου παιδιού, τραυματίστηκε όταν έσπασε το συρματόσχοινο και έπεσε το ασανσέρ μέσα στο οποίο βρισκόταν. Απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική και μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου και νοσηλεύεται, μη διατρέχοντας άμεσο κίνδυνο πλέον για την υγεία του, αλλά με σοβαρό τραυματισμό στο αριστερό του πόδι, όπως διαπιστώθηκε και από αντιπροσωπεία της διοίκησης του Συλλόγου Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας, που τον επισκέφτηκε.

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος, με αφορμή το ατύχημα, καλεί τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ «Γαλαξίας», να απαντήσουν δυναμικά το επόμενο διάστημα με τη μαζικοποίηση του σωματείου, τη δημιουργία Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας. Να απαιτήσουν μέτρα ασφαλείας στο χώρο δουλειάς για την αποφυγή παραπέρα ατυχημάτων. Μεταξύ άλλων το σωματείο υπογραμμίζει πως «ήρθε η ώρα να σηκώσουμε το ανάστημά μας, να κάνουμε δικιά μας υπόθεση την υπεράσπιση της ζωής και της υγείας μας, να αντισταθούμε και να οργανωθούμε μέσα σε κάθε χώρο δουλειάς».

ΠΑΜΕ
Να εκφραστεί η αλληλεγγύη στην πύλη του εργοστασίου

Το ΠΑΜΕ καλεί συνδικάτα και εργάτες να εκφράσουν έμπρακτα τη στήριξή τους στους απεργούς της «ΜΕΒΓΑΛ», στην πύλη του εργοστασίου.

Σε χτεσινή του ανακοίνωση το ΠΑΜΕ τονίζει: «Χαιρετίζει τους εργάτες της ΜΕΒΓΑΛ που δίνουν ένα σκληρό αλλά περήφανο αγώνα.

Εκφράζει την αλληλεγγύη του στη μάχη που δίνουν.

Οι εργαζόμενοι βρίσκονται μια βδομάδα σε απεργιακή κινητοποίηση διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους.

Η εργοδοσία κοροϊδεύει τους εργαζόμενους και επιδιώκει να διασπάσει τον αγώνα τους, να τους εξαντλήσει για να υποταχθούν, έχοντας ως σύμμαχο την κυβέρνηση.

Στο σκληρό αυτό αγώνα το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους να εκφράσουν έμπρακτα στην πύλη του εργοστασίου την ταξική τους αλληλεγγύη για να αντέξουν στην επίθεση της εργοδοσίας».

Πρόσβαση στη «ΜΕΒΓΑΛ»: Το εργοστάσιο βρίσκεται στην περιοχή Τζαβερδέλλα στα Ανω Λιόσια. Η πρόσβαση οδικώς έχει ως εξής: Από το κέντρο της Αθήνας, βγαίνουμε στην Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου. Στα Διυλιστήρια Ασπροπύργου κάνουμε δεξιά και μετά ξανά δεξιά. Στα 300 μέτρα ο κεντρικός δρόμος χωρίζεται σε τρεις μικρότερους δρόμους. Παίρνουμε τον αριστερό, ο οποίος συνεχίζει κατά μήκος της μάντρας των διυλιστηρίων. Στα 2 χιλιόμετρα, δεξιά, βρίσκεται το εργοστάσιο της «ΜΕΒΓΑΛ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ