ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Μάη 2013
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
Σταθερά στην αντιεκπαιδευτική πολιτική

Συνάντηση ΟΛΜΕ - υπουργού Παιδείας χτες μπροστά στο ενδεχόμενο απεργίας στις πανελλαδικές εξετάσεις

Σήμερα έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει το ΔΣ της ΟΛΜΕ προκειμένου να διαμορφώσει εισήγηση προς τις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ, μετά και τη χτεσινή συνάντησή του με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Στη συνεδρίαση της 30ής Απρίλη τέθηκε από τις παρατάξεις ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ζήτημα απεργίας μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ επισήμαναν την ανάγκη να δοθεί αγωνιστική απάντηση στο σύνολο της αντιλαϊκής - αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης. Στη βάση αυτή πρότειναν να προκηρυχτεί 48ωρη απεργία για τις 14 και 15 Μάη. Με Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ τη δεύτερη μέρα της απεργίας (15 Μάη) για την εκτίμηση της κατάστασης, λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο της συμμετοχής στην απεργία και τις αγωνιστικές διαθέσεις και να καθοριστεί η μορφή και η κλιμάκωση του αγώνα και νέα Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ στις 18 Μάη.

Χτες, έγινε συνάντηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ με τον Κ. Αρβανιτόπουλο, μετά από πρόταση του τελευταίου. Σύμφωνα με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, στη διάρκεια της συνάντησης ο υπουργός Παιδείας επέμεινε στην αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, επιχειρώντας ωστόσο να υποβαθμίσει την έκταση που θα έχει το μέτρο των υποχρεωτικών μετακινήσεων. Μεταξύ άλλων είπε στους εκπαιδευτικούς ότι μετακινήσεις θα γίνουν εφόσον χρειαστεί και όχι σε όλα τα σχολεία. Μετά δε το τέλος της συνάντησης ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι «η ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων παραμένει αδιαπραγμάτευτη», αφήνοντας έτσι ανοιχτό και το ενδεχόμενο επιστράτευσης των εκπαιδευτικών σε περίπτωση που αποφασίσουν κινητοποίηση μέσα στις πανελλαδικές.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι χτες η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας απάντησε στα θέματα που έθεσε η ΟΛΜΕ παραπέμποντας τις «λύσεις» τους στην εφαρμογή ουσιαστικά του νέου σχολείου. Για παράδειγμα, έκανε λόγο για ενεργοποίηση του θεσμού του «μέντορα» (που θα καθοδηγεί και θα εισάγει στο σχολείο της αγοράς τον νεοδιοριζόμενο εκπαιδευτικό), με τον οποίο θα προκύψει ανάγκη για 3.000 αναπληρωτές που θα προσληφθούν μέσω ΕΣΠΑ. Μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε στους εκπαιδευτικούς ότι θα γίνουν περίπου 64 συγχωνεύσεις σχολείων - οι 22 στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση -, ότι θα καθιερωθεί η αναλογία 25 μαθητών ανά τμήμα, ότι θα γίνει προσπάθεια για διορισμούς σε αναλογία ένα προς δέκα. Μαρτυρώντας ότι το υπουργείο Παιδείας συνεχίζει ακάθεκτο την πολιτική οικοδόμησης του σχολείου της μιζέριας, της έλλειψης εκπαιδευτικών και του στοιβάγματος μαθητών στις αίθουσες...

Προσχηματικές αντιδράσεις στο ναρκω-φεστιβάλ

Εδώ ο κόσμος καίγεται και κάποιοι έχουν βαλθεί να του «κάψουν» και το μυαλό. Ετσι, αυτές τις μέρες συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του 9ου «Αντιαπαγορευτικού Φεστιβάλ Αθήνας» για την αποποινικοποίηση της κάνναβης και την προώθηση της μείωσης της βλάβης (προγράμματα υποκατάστασης και συντήρησης των τοξικοεξαρτημένων), με κεντρικό χαρακτηριστικό την απονοηματοδότηση εννοιών και διαστρέβλωση επιστημονικών στοιχείων.

Στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων η δημοτική αρχή στο Δήμο Αθηναίων επιβεβαιώνει για πολλοστή φορά τον αντιδραστικό ιδεολογικό προσανατολισμό της και στο ζήτημα των ναρκωτικών. Ετσι μετά τις διακηρύξεις για την παραχώρηση χώρων όπου θα επιτρέπεται να γίνεται ...«υγιής» χρήση ναρκωτικών ουσιών, προκειμένου οι χρήστες να μαντρωθούν (κι ας πεθάνουν) σε ελεγχόμενους χώρους μακριά από τη βιτρίνα της πόλης, αυτές τις μέρες παραχωρεί αίθουσες (Πνευματικό Κέντρο και Τεχνόπολη) στους διοργανωτές του ναρκω-φεστιβάλ, προκειμένου να εξυμνήσουν τα καλά της αποποινικοποίησης, της κάνναβης, της μεθαδόνης.

Για την παραχώρηση χώρων καταγγέλλει τον δήμαρχο Γ. Καμίνη η φασιστική Χρυσή Αυγή, αποκρύπτοντας όμως την πλήρη ιδεολογική τους ταύτιση για το τι είναι ο χρήστης («ασθενής» λένε), και πώς πρέπει να αντιμετωπίζεται (να παίρνει μεθαδόνη εφ' όρου ζωής). «Εγκληματικές είναι οι πολιτικές που έχουν ως αποτέλεσμα να πετάγονται αυτοί οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στο δρόμο», απαντάει στη Χρυσή Αυγή ο Ν. Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, εκ μέρους των διοργανωτών του ναρκω-φεστιβάλ.

Οντως, είναι εγκληματικές αυτές οι πολιτικές που πετούν ανθρώπους στο δρόμο ή τους φυλακίζουν. Εξίσου εγκληματικές είναι και οι πολιτικές που βάζουν λουκέτο στα Κέντρα Πρόληψης, οικονομική θηλιά στα «στεγνά» προγράμματα, μετατρέπουν τα προγράμματα υποκατάστασης σε επικίνδυνα προγράμματα τύπου «πάρ' το χάπι σου και φύγε», ανοίγουν το δρόμο στους ιδιώτες για να θησαυρίσουν κι απ' αυτό τον πόνο. Σ' αυτές τις πολιτικές όμως ούτε οι υπέρμαχοι της νομιμοποίησης των ναρκωτικών, ούτε οι φασίστες αντιδρούν.

ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

*** Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ανέβαλε την έκδοση οριστικής απόφασης για το νόμο - πλαίσιο (Ν. 4009/2011) για τα ΑΕΙ, επί υπουργίας Α. Διαμαντοπούλου, καθώς επήλθαν μεταβολές σ' αυτόν με το νεότερο νόμο 4076/2012. Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει 19 πανεπιστήμια, πρυτανικές αρχές και πανεπιστημιακοί καθηγητές, ζητώντας να ακυρωθούν δύο υπουργικές αποφάσεις της υπουργού Παιδείας ως παράνομες και αντίθετες στη αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ. Η Ολομέλεια σημειώνει ότι αργότερα δημοσιεύθηκε ο Ν. 4076/2012 που αφορά τις ρυθμίσεις «θεμάτων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων» και έκρινε ότι ανακύπτει ζήτημα επιρροής των νεότερων νομοθετικών διατάξεων του Ν. 4076/2012. Ετσι, οι προσφυγές θα συζητηθούν στην Ολομέλεια του ΣτΕ στις 17 Μάη, μαζί με τις πέντε νέες προσφυγές κατά του νέου νόμου 4076/2012.

*** Το Σαββατοκύριακο 11 και 12 Μάη θα γίνουν οι εξετάσεις του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας. Και τις δύο μέρες θα γίνουν εξετάσεις στις γλώσσες Αγγλική, Γαλλική, Γερμανική και Ιταλική επιπέδων Α1, Α2, B1, B2 και Γ1. Το Σάββατο και την Κυριακή στην Ισπανική επιπέδων B1, B2 και Γ1. Το Σάββατο στην Τουρκική γλώσσα επιπέδου Β1, B2.

Συνεχίζονται τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ

Μετά από ένα ταξίδι σε όλη τη χώρα, που αγκαλιάστηκε από χιλιάδες μαθητές, τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ ολοκληρώνονται τις επόμενες μέρες με εκδηλώσεις σε πόλεις της Μακεδονίας: Αύριο Παρασκευή στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Πτολεμαΐδας, την Κυριακή 12 Μάη στις 7 μ.μ., στη Σιάτιστα και τη Δευτέρα 13 Μάη στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας.

Στο μεταξύ, με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στη Μυτιλήνη και στην Αγιάσο τα μαθητικά τουρνουά ποδοσφαίρου με σύνθημα «κλώτσα την μπάλα, όχι τη ζωή σου», με τη συμμετοχή πάνω από 100 μαθητών στην Αγιάσο και αντίστοιχα μεγάλη συμμετοχή στο τουρνουά 9χ9 στην πόλη της Μυτιλήνης. Πετυχημένο ήταν και το μαθητικό Φεστιβάλ που έγινε το περασμένο Σάββατο στην Ελευσίνα. Το πρόγραμμα περιλάμβανε θεατρικό σκετς με θέμα «5 μαθητές συζητάνε», συζήτηση για τα ναρκωτικά που στηρίχτηκε σε απαντήσεις μαθητών στα ερωτηματολόγια που διακίνησε η ΚΝΕ στα σχολεία, τουρνουά μπάσκετ με τη συμμετοχή δέκα μαθητικών ομάδων, διαγωνισμό σκίτσου κ.ά.

Συνάντηση μαθητικών μουσικών σχημάτων

Με νεανικά μουσικά σχήματα που πέρασαν από τη σκηνή των μαθητικών φεστιβάλ της ΚΝΕ συναντιέται και πάλι η Οργάνωση το Σάββατο 11 Μάη, στις 5 το απόγευμα στο θέατρο Αγ. Ασωμάτων (κοντά στο σταθμό ΗΣΑΠ Θησείο).

Η Επιτροπή Φεστιβάλ του ΚΣ της ΚΝΕ συνεχίζοντας την επαφή με τα νέα αυτά παιδιά και στο πλαίσιο της δραστηριότητάς της για την προετοιμασία του κεντρικού φεστιβάλ θα συζητήσει το Σάββατο μαζί τους ζητήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι νέοι δημιουργοί, θα ανταλλάξουν ιδέες, απόψεις και εμπειρίες από τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις των μαθητικών Φεστιβάλ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ