ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Απρίλη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΚΕ ΓΙΑ ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ
Να διασφαλιστούν οι θέσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων

Συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε το Κόμμα στη Βουλή

Από προχτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων στην Αθήνα
Από προχτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων στην Αθήνα
Στο δρόμο πέταξε 236 εργαζόμενους η ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ στη Χαλκίδα αφού με πρόσχημα την κρίση διέκοψε τη λειτουργία του εργοστασίου της.

Το θέμα έφερε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης καταγγέλλοντας ότι η εταιρεία συνολικά παρουσιάζει κέρδη αφού έχει δύο ακόμα εργοστάσια και μάλιστα, όπως ομολογεί η ίδια κυνικά, η όποια ζημιά προκληθεί από τις αποζημιώσεις των απολύσεων θα καλυφθεί από τα κέρδη και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας στα άλλα δύο εργοστάσια.

Ολα αυτά, είπε, δείχνουν ότι όπως και όλες οι επιχειρήσεις έτσι και η συγκεκριμένη πετάει τους εργαζόμενους στο δρόμο για να εξασφαλίσει ακόμα περισσότερα κέρδη. Κάλεσε δε την κυβέρνηση να κάνει δεκτή την απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας, που απορρίπτει τις ομαδικές απολύσεις στην ΑΓΕΤ, να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων με υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Απαντώντας ο υφυπουργός Εργασίας Ν. Παναγιωτόπουλος είπε ότι το υπουργείο δεν θα δεχθεί το αίτημα της εργοδοσίας για ομαδικές απολύσεις γιατί αυτό «αντίκειται στο νόμο». Οπως ανέφερε, η εισήγηση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας για τη μη έγκριση των ομαδικών απολύσεων στηρίζεται στο σκεπτικό ότι δεν αποδεικνύεται από τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης η μη βιωσιμότητά της. Ηδη, είπε, γίνεται μια διαβούλευση μεταξύ εργαζομένων και εργοδοσίας προκειμένου να κρατηθούν κάποιες θέσεις εργασίας, αλλά, όπως τόνισε, το υπουργείο δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να διασφαλίσει τη λειτουργία του εργοστασίου.

Στην παρέμβασή του ο Θ. Παφίλης τόνισε: «Είναι φανερό, κύριε υπουργέ. Καταλαβαίνουμε. Δεν μπορείτε, όπως λέτε, να κάνετε τίποτα για να μείνει ανοιχτή η εταιρεία παρά το ότι το Συμβούλιο Εργασίας εκτιμά ότι η εταιρεία είναι βιώσιμη». Πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία είναι από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που αποδεικνύει πώς λειτουργεί το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και ποια πολιτική ακολουθήθηκε όλα αυτά τα χρόνια.

Εκανε εκτενή αναφορά στην ΑΓΕΤ - από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής τσιμέντου στον κόσμο - από την περίοδο που την είχαν οι Τσάτσοι και την χρέωσαν παρά τα δισεκατομμύρια επιδοτήσεων που πήραν μέχρι το ξεπούλημά της στην Καλτσεστρούτσι με εκείνο που ονομάστηκε «σκάνδαλο ΑΓΕΤ». Και τόνισε:

«Εδώ φαίνεται πώς λειτουργεί το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα και για αυτό δεν μπορείτε να δώσετε διέξοδο σήμερα. Και η λύση που έχουν μπροστά τους οι εργαζόμενοι είναι μία: Η ανατροπή συνολικά όλης αυτής της πολιτικής, η κοινωνικοποίηση, ο εθνικός σχεδιασμός, η ένταξη και της ΑΓΕΤ - με μια άλλη εξουσία - σε ένα γενικότερο πλαίσιο λαϊκής οικονομίας».

Καταλήγοντας τόνισε ότι η κυβέρνηση οφείλει να πάρει όλα τα μέτρα, να υποχρεώσει την εταιρεία να λειτουργήσει, να μην απολυθούν οι 229 εργαζόμενοι αλλά, αντίθετα, να συνεχίσουν και να εξασφαλιστούν και τα εργασιακά τους δικαιώματα.

ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
«Μαχαίρι» στις κατασκηνώσεις για τα παιδιά των εμποροϋπαλλήλων

Καταγγελία της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης

Την απόφαση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (πρώην ΤΕΑΥΕΚ) και του υπουργείου Εργασίας, να σταματήσουν την παροχή ολιγοήμερων διακοπών σε κατασκηνώσεις για τα παιδιά των εμποροϋπαλλήλων, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

Οι εμποροϋπάλληλοι γονείς, ενώ ετοίμαζαν ανυποψίαστοι τα έγγραφα για τη συμμετοχή των παιδιών τους στις κατασκηνώσεις, ανακάλυψαν ξαφνικά ότι η συγκεκριμένη παροχή καταργήθηκε, ενώ την ίδια ώρα οι εισφορές τους προς το Ταμείο έχουν αυξηθεί.

Με ανακοίνωσή της η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων σημειώνει: «Σε μια περίοδο που η ανεργία χτυπά κάθε λαϊκή οικογένεια, που οι καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων τείνει να γίνει καθεστώς, τα χαράτσια και η ακρίβεια σφίγγουν θηλιά στο λαιμό κάθε οικογενειάρχη, η ανάγκη να χαρίσεις λίγες μέρες ξενοιασιάς στην οικογένειά σου είναι άπιαστο όνειρο, τώρα είναι περισσότερο αναγκαίο και ζωτικής σημασίας να μην κοπεί η παροχή για διακοπές σε κατασκηνώσεις, για τα παιδιά των εμποροϋπαλλήλων».

Καταγγέλλει ότι η κατάργηση και αυτής της παροχής εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής που θέλει τον εργαζόμενο σύγχρονο δούλο, και τα ασφαλιστικά ταμεία πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο. Καλεί τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο ταξικό σωματείο και οργανωμένα να αντιπαλέψουν τις αντιλαϊκές πολιτικές, με μαζική συμμετοχή στην απεργία της πρωτομαγιάς και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, μέσα από την οποία να απαιτήσουν επιπλέον να χορηγηθεί η παροχή, ώστε όλα τα παιδιά των συναδέλφων να χαρούν λίγες μέρες ξενοιασιάς.

  • Οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου, κατέθεσαν την καταγγελία της διοίκησης της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων, ως Αναφορά, προς τον υπουργό Εργασίας - Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ «ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ»
Ψάχνει εργασιακές σχέσεις «κατάλληλες» για τα κέρδη της

Παρέμβαση στη Βουλή έκανε το ΚΚΕ

Tην παρέμβαση της κυβέρνησης, προκειμένου να σταματήσουν οι απολύσεις, οι μειώσεις μισθών, η κατάργηση ειδικοτήτων και η εντατικοποίηση της δουλειάς που επιχειρεί να επιβάλει με τρομοκρατία των εργαζομένων η πολυεθνική ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ, ζήτησε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής.

Η εργοδοσία, κατήγγειλε, με ασήμαντες αφορμές και φτηνές δικαιολογίες, θέλει να προσαρμόσει τις εργασιακές σχέσεις, προκειμένου να αυξήσει τα κέρδη της και γι' αυτό απειλεί με απολύσεις όσους δε συναινούν, στοχοποιεί πρωτοπόρους εργαζόμενους και στελέχη του σωματείου και την ίδια στιγμή οι υπηρεσίες του ΣΕΠΕ δεν παρεμβαίνουν.

Απαντώντας ο υφυπουργός Εργασίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, επανέλαβε για μια ακόμα φορά ότι η κυβέρνηση μπορεί να παρέμβει μόνο όταν διαπιστώνεται παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας.

Επιχείρησε δε να δικαιολογήσει το γεγονός πως δεν έχει γίνει ακόμα επιτόπιος έλεγχος από το ΣΕΠΕ, λέγοντας πως οι υπηρεσίες του είναι αυτές τις ημέρες «υπό μετακόμιση». Μάλιστα, δήλωσε πως γι' αυτό το λόγο ζήτησε μικρή αναβολή στην ημερομηνία συζήτησης της συγκεκριμένης Επίκαιρης Ερώτησης.

Το ζήτημα δεν είναι σημερινό, επιμείναμε να γίνει η συζήτηση γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να απολυθεί ένας ακόμα συνδικαλιστής και δε θέλαμε να βρεθούμε προ τετελεσμένων, απάντησε ο Σπ. Χαλβατζής.

Κατήγγειλε πως υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις όπου και αυτή η κουτσουρεμένη εργατική νομοθεσία παραβιάζεται και οι εργοδότες δεν επιτρέπουν τον έλεγχο στους επιθεωρητές εργασίας λειτουργώντας στην ουσία «ως κράτος εν κράτει» και κάλεσε τους εργαζόμενους να μη σταματήσουν τους αγώνες τους και να αντιπαλέψουν την επιθετικότητα της εργοδοσίας.

ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΣΤΗ ΜΑΝΩΛΑΔΑ
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Τη δολοφονική επίθεση σε βάρος των μεταναστών εργατών γης στη Μανωλάδα, καταδικάζει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας.

Μεταξύ άλλων τονίζει: «Επειδή για τον κάθε εκμεταλλευτή, θεός είναι το κέρδος. Επειδή είναι αδίστακτοι και γιατί οι μετανάστες εργάτες αποτελούν κομμάτι της εργατικής τάξης της χώρας μας, το πιο εκμεταλλευόμενο. Η δουλειά για ένα κομμάτι ψωμί με μαύρη ανασφάλιστη εργασία δεν αφορά πλέον μόνο τους μετανάστες αλλά γενικεύεται.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να καταδικάσουν την εγκληματική δράση των μεγαλοτσιφλικάδων της Μανωλάδας. Να δυναμώσει η αλληλεγγύη από τα σωματεία και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Να πυκνώσουν οι αγώνες και η αφοβία μπροστά στην εργοδοτική - εγκληματική αυθαιρεσία. Κανένας μόνος του!

Αν δε σηκώσουμε κεφάλι δε θα αργήσει να έρθει και η σειρά όλων όσων δίνουν ανοχή στην εργοδοτική τρομοκρατία και στο ρατσισμό».

Την εγκληματική δράση των μεγαλοτσιφλικάδων της Μανωλάδας κατήγγειλε η Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Παράταση των εκλογών

Κανονικά θα μπορούν να ψηφίσουν, σήμερα, Σάββατο και αύριο, Κυριακή, οι εμποροϋπάλληλοι στις αρχαιρεσίες του συλλόγου για την ανάδειξη της νέας διοίκησης. Η κάλπη θα βρίσκεται στα γραφεία του συλλόγου και οι εργαζόμενοι θα μπορούν να ψηφίζουν από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ έχοντας μαζί τους το βιβλιάριο ασθενείας και την αστυνομική τους ταυτότητα.

Υπενθυμίζεται ότι η συνδικαλιστική παράταξη «Ενωτική Κίνηση Εμποροϋπαλλήλων», που αποτελείται από «πρώην» στελέχη της ΠΑΣΚΕ, ζήτησε πριν δυο μέρες προσωρινή διαταγή, με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, για να μην παραταθούν οι εκλογές του συλλόγου, επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο να βάλει εμπόδια στη μαζικοποίησή του. Η αίτηση, που εκδικάστηκε προχτές ενώπιον του δικαστή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών απορρίφθηκε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ