ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
Από την προετοιμασία των Μαθητικών Φεστιβάλ στη Θεσσαλία

Στις 27 Απρίλη ανοίγει η αυλαία των Μαθητικών Φεστιβάλ της ΚΝΕ στις τέσσερις θεσσαλικές πρωτεύουσες. Στην Καρδίτσα στο Παυσίλυπο, στα Τρίκαλα στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, στην παραλία του Βόλου (έξω από το Θόλο) και στο Φρούριο της Λάρισας, στην πλατεία που φέρει το όνομα του κομμουνιστή πρώην δημάρχου της πόλης Αριστείδη Λαμπρούλη.

Οι μαθητικές Οργανώσεις της ΚΝΕ κάλεσαν με ανακοίνωσή τους από τις αρχές του μήνα το μαθητόκοσμο της Θεσσαλίας: Ελα στο Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ να συζητήσουμε, να δημιουργήσουμε, να διασκεδάσουμε, να μάθουμε πολύμορφα και ζωντανά την «πολιτική οικονομία». Θέλουμε να συμμετέχεις, να στηρίξεις το Φεστιβάλ, δεν σε θέλουμε απλά θεατή, αλλά οργανωτή. Πάρε μέρος και εσύ... Το Φεστιβάλ βάζει στο επίκεντρο ερωτήματα, προβληματισμούς, ιδεολογήματα που «παίζουν» για να καλύψουν τα πραγματικά αίτια της κρίσης. Με πρωτοτυπία, με κάθε μορφή και τρόπο που συνδυάζει την αφήγηση, τη μουσική, την ποίηση, την παράθεση στοιχείων, την προβολή βίντεο, τα εικαστικά η ΚΝΕ ξεδιπλώνει πολιτικά ζητήματα και στέλνει μήνυμα με τους στίχους του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Αλλαξε τον κόσμο: το 'χει ανάγκη!».

Ετσι, λοιπόν, με μεράκι και επιμονή, με συζήτηση, οργάνωση και πολύμορφες δραστηριότητες, δίνεται η μάχη του Φεστιβάλ. Με βάση την αντιπαράθεση που ανοίγει στα σχολεία της περιοχής μας, οι μαθητές ετοιμάζουν τα δικά τους «πρότζεκτ» ή αλλιώς δημιουργίες «...για τη ζωή και το μέλλον μας»:

1. Οργανώνονται συζητήσεις γύρω από το ζήτημα ο αντικομμουνισμός επίσημη αστική ιδεολογία και μάθημα από τη σχολική έδρα. Η διαστρέβλωση της Ιστορίας και το αναποδογύρισμα της πραγματικότητας. Προβάλλουμε το βίντεο που προβλήθηκε στο 19ο Συνέδριο του Κόμματος αλλά υπάρχει και ταινιο-πρόταση της Οργάνωσής μας για αξιοποίηση από τις μαθητικές ΟΒ. Στο Συκούριο Λάρισας πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» «Γαλάζιο Τετράδιο» και οι μαθητές αποφάσισαν να ετοιμάσουν ταμπλό με στίχους του Μπρεχτ για το σοσιαλισμό. Παρόμοια πρωτοβουλία προετοιμάζεται στην Ελασσόνα. Στα Τρίκαλα οι σύντροφοι και οι φίλοι της Οργάνωσης δουλεύουν μια μικρή παραγωγή με αφήγηση και βίντεο για το Φεστιβάλ, με θέμα «Κρίση και ιμπεριαλιστικός πόλεμος». Στο Λύκειο Σούρπης, στη Μαγνησία, με αφορμή το κεφάλαιο στην Ιστορία Γενικής Παιδείας της Γ' Λυκείου, που αναφέρεται στην Οχτωβριανή Επανάσταση, ένας μαθητής, μέλος της ΚΝΕ, πήρε την πρωτοβουλία και ζήτησε από τον καθηγητή Ιστορίας να αφιερώσουν ένα μάθημα στην Οχτωβριανή Επανάσταση. Αυτή η πρωτοβουλία θα είναι και το περιεχόμενο ενός από τα ταμπλό που ετοιμάζουν εκεί μαθητές. Ενώ με έκθεση από μαθητή, μέλος της ΚΝΕ, από το 10ο ΓΕΛ Λάρισας για το ρόλο του αστικού σχολείου και τη «φιλανθρωπία» θα φτιαχτεί έκθεση φωτογραφίας με λεζάντες. Στη Λάρισα, αξιοποιώντας τον τόπο διεξαγωγής του Φεστιβάλ, όπου βρίσκονται αρκετά μνημεία από μορφές του εργατικού - λαϊκού κινήματος, θα πραγματοποιηθεί το πρωί του Σαββάτου ιστορικός περίπατος.

2. Ανοίγοντας τη συζήτηση για την Ενδοσχολική Βία (Bullying), την αξιοποίηση από το σύστημα της θεωρίας των δύο άκρων και την προσπάθεια για ταύτιση των ταξικών αγώνων με το έγκλημα και την τρομοκρατία οι μαθητές επιστρατεύουν εκθέσεις, σκίτσα καθώς και τα βίντεο της ΚΝΕ για τη Χρυσή Αυγή. Επίσης, μαθητές των ΕΠΑΛ στη Λάρισα προετοιμάζουν σύσκεψη με θέμα «Χρυσή Αυγή - καπιταλισμός μάς θέλουν δούλους στον 21ο αιώνα».

3. Οι μαθητικές Οργανώσεις της ΚΝΕ από τον Τύρναβο και τη Λάρισα οργανώνουν συζήτηση με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τον Αθλητισμό και τη Φυσική Αγωγή» αύριο Σάββατο 27/4, το πρωί, με καλεσμένα παιδιά που ασχολούνται με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό καθώς και όσους μαθητές συμμετείχαν σε σχολικά τουρνουά και στο τουρνουά του ΣΑΣΛ. Ετοιμάζουν ερωτηματολόγιο που θα βοηθήσει στην κουβέντα στο σχολείο. Τη μέρα του Φεστιβάλ η ΚΝΕ θα βραβεύσει μαθητές που διακρίθηκαν σε διάφορα αθλήματα.

4. Για την προοδευτική Τέχνη, που δε μας μαθαίνουν στο σχολείο, άνοιξε συζήτηση με όλα τα μαθητικά συγκροτήματα και τις καλλιτεχνικές ομάδες που θα συμμετάσχουν στα Φεστιβάλ. Στο Βόλο ομάδα μαθητών που κάνουν σχέδιο θα ζωγραφίσει με θέμα τους στίχους από το σύνθημα του Φεστιβάλ. Στα Φάρσαλα της Λάρισας θα γίνει σήμερα 26/4 παρέμβαση στην πλατεία με ποιήματα του Μπρεχτ και μουσική. Στις λυκειακές τάξεις του 7ου Γυμνασίου Λάρισας οι σύντροφοί μας παρουσίασαν εργασία για τον Ρίτσο στην τάξη όπου θα ανέβει με τη συνοδεία μουσικής και στη σκηνή του Φεστιβάλ.

5. Χώροι για γκράφιτι με θέμα «Μη ναρκώνεις τη ζωή και το μυαλό σου» θα υπάρχουν σε όλα τα Μαθητικά Φεστιβάλ της Θεσσαλίας. Ενώ στη Λάρισα θα γίνει επίδειξη της τέχνης του «parkour» από ομάδα μαθητών.

6. Τέλος, «Η γωνιά των... Γυμνασίων» στο Μαθητικό Φεστιβάλ της Λάρισας θα φιλοξενήσει δημιουργίες μαθητών γυμνασίων με διάφορα θέματα: «28η Οκτώβρη», «Οχτωβριανή Επανάσταση», «internet», «Επανάσταση του 1821», «Τσε Γκεβάρα».

Χρειάζεται να συνεχιστεί και να πολλαπλασιαστεί αυτή η πολύμορφη ιδεολογικοπολιτική δουλειά πιο στοχευμένα. Η δική μας αποτελεσματική παρέμβαση μπορεί να ανεβάσει το κύρος του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, να εμπνεύσει, να έχει αποκρυσταλλώματα.


Αχιλλέας ΣΙΜΟΣ
Μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ