ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Νατοϊκής έμπνευσης οι προσαρμογές στη δομή

Το σχέδιο της αναδιάρθρωσης των τριών Σωμάτων παρουσίασε χτες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής

Οι αλλαγές στη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων στοχεύουν σε μεγαλύτερη ευελιξία, στα πρότυπα του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ
Οι αλλαγές στη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων στοχεύουν σε μεγαλύτερη ευελιξία, στα πρότυπα του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ
Τις σαρωτικές αλλαγές που επιβάλλει η προσαρμογή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις δομές και στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, για ευέλικτες και ταχείας επέμβασης στρατιωτικές μονάδες, επιταχύνει η κυβέρνηση, προσδοκώντας παράλληλα μείωση των λειτουργικών δαπανών του στρατεύματος.

Σ' αυτή την κατεύθυνση, ο αρμόδιος υπουργός Π. Παναγιωτόπουλος και η στρατιωτική ηγεσία, ενημέρωσαν χτες την επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής για τις προωθούμενες αλλαγές, οι οποίες εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων και μέσα στις επόμενες μέρες θα συζητηθούν στο ΚΥΣΕΑ.

Υπενθυμίζεται ότι στη Σύνοδο, που έγινε την περασμένη χρονιά στο Σικάγο, το ΝΑΤΟ κατέληξε στη στρατηγική της αποκαλούμενης «έξυπνης άμυνας» (smart defence), στο πλαίσιο της οποίας η δομή του γίνεται πιο «σφιχτή» και διαμορφώνονται οι μηχανισμοί που θα εξασφαλίζουν ενοποίηση όχι μόνο του ΝΑΤΟικού χώρου, αλλά και των δυνάμεων των χωρών - μελών, ακόμα και με κοινές υποδομές.

Για το σκοπό αυτό, ο Α. Ράσμουσεν έχει ζητήσει από «τα έθνη να επικεντρώσουν τους πόρους στη συνεργασία για πολυεθνικά έργα». Συνδεδεμένο με το προηγούμενο είναι και το θέμα του «εξορθολογισμού των φορέων και του ΝΑΤΟ» και της «ενοποιημένης στρατιωτικής δομής διοίκησης», με τελικό στόχο, «να γίνει η συμμαχία πιο ευέλικτη, πιο αποτελεσματική και αποδοτική», δηλαδή πιο ευκίνητη και φονική στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της.

Κλείνουν μονάδες σε όλη τη χώρα

Η χθεσινή ενημέρωση έγινε στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και όχι στη Βουλή όπως συνηθίζεται. Ερωτηματικά ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι ενώ οι συνεδριάσεις της Επιτροπής είναι απόρρητες, τα στοιχεία της ενημέρωσης διέρρευσαν στον Τύπο από την προηγούμενη μέρα!

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα (εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»), η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κλείσει οριστικά 45 στρατόπεδα σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, καταργούνται το πρώτο και το δεύτερο Σώμα Στρατού, ενώ μειώνεται κατά 40-45% η δομή της διοίκησης. Λουκέτο αναμένεται να μπει και σε τέσσερα αεροπορικά αποσπάσματα σε Αγρίνιο, Σαντορίνη, Τυμπάκι, Ιωάννινα, όπως και σε αρκετές Μοίρες του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο επιτελικός ρόλος του Β' Σώματος Στρατού, όπου εντάσσονταν και η δύναμη ταχείας αντίδρασης, περνά στην 1η Στρατιά, όπως συμβαίνει και με την 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία. Σε ό,τι αφορά το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, σχεδιάζεται μπαράζ μεταθέσεων, κύρια από τις μονάδες που κλείνουν, ενώ θα περιοριστούν κατά 20% οι θέσεις των ανώτατων αξιωματικών.

Οι μειώσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στην απόφαση από φέτος να εισαχθούν 30% λιγότεροι Ευέλπιδες, Ικαροι και Δόκιμοι στις στρατιωτικές σχολές. Κατά 25% είχαν μειωθεί οι εισακτέοι και τα δυο προηγούμενα χρόνια. Στο σχέδιο προβλέπεται μετακίνηση στρατιωτικού προσωπικού από τα αστικά κέντρα σε Μονάδες εκστρατείας του Εβρου και των νησιών του Αιγαίου.

Προσδοκούν οικονομικό όφελος

Στο συνολικό σχέδιο της αναδιάρθρωσης προβλέπεται ακόμα η κατάργηση μίας ταξιαρχίας υποστήριξης και η μετάπτωση δύο ακόμη σε συντάγματα. Η Μεραρχία της Τρίπολης παύει να υφίσταται και μετατρέπεται σε διοίκηση για τα κέντρα εκπαιδεύσεως των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ οι ειδικές δυνάμεις και των τριών κλάδων τίθενται υπό ενιαία διοίκηση και αποτελούν τη δύναμη ταχείας αντίδρασης.

Οσον αφορά στην Πολεμική Αεροπορία, περιορίζονται κατά περίπου 50% τα συγκροτήματα και κατά 17% οι σχηματισμοί, με 4 αεροπορικά αποσπάσματα να κλείνουν (Αγρίνιο, Σαντορίνη, Τυμπάκι, Ιωάννινα), ενώ ορισμένες σμηναρχίες μεταπίπτουν σε αεροπορικά αποσπάσματα.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, από την αναδιάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεων αναμένεται να εξοικονομηθούν περίπου 40 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι ανώτατοι αξιωματικοί είναι σήμερα περίπου 320 στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και εκτιμάται πως θα μειωθούν στους 262, ενώ υπήρχαν εισηγήσεις για ακόμα μεγαλύτερη μείωση, της τάξης του 30%.


ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Τι δείχνουν οι έρευνες για την απήχηση της ΕΕ;

-- Τι δείχνουνοι δημοσκοπήσεις για την απήχηση της ΕΕ στους λαούς στα κράτη μέλη και πώς τα αστικά επιτελεία προσπαθούν να μαντρώσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια;

Διάφορες έρευνες που δημοσιοποιούνται αυτήν την περίοδο, έρχονται να επιβεβαιώσουν τη δυσαρέσκεια που μεγαλώνει ανάμεσα στο λαό για την ΕΕ και τους θεσμούς της, ακόμα και σε χώρες που παραδοσιακά έδιναν υψηλά ποσοστά υπέρ της Ευρωένωσης. Δημοσκοπική έρευνα που έγινε σε Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Πολωνία, από τη «δεξαμενή σκέψης» (think tank) «Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων» (ECFR), με στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου δείχνει ότι η λαϊκή δυσαρέσκεια για την ΕΕ είναι μεγαλύτερη απ' ό,τι στο παρελθόν. Η έρευνα δημοσιεύθηκε σε έξι μεγάλες εφημερίδες και αποκτά άλλη βαρύτητα, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι συγκεκριμένες χώρες αντιπροσωπεύουν πάνω από τα δύο τρίτα του ευρωπαϊκού πληθυσμού, δηλαδή περίπου 350 εκατομμύρια από τα 500 που αριθμούν συνολικά τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Σύμφωνα με την έρευνα, η μεγαλύτερη πτώση της εμπιστοσύνης προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς καταγράφεται στην Ισπανία, όπου το 72% απαντάει ότι «τείνει να μην εμπιστεύεται την ΕΕ», με μόλις το 20% να λέει ότι «τείνει να την εμπιστευτεί». Τα αντίστοιχα ποσοστά το 2007 ήταν συντριπτικά υπέρ της ΕΕ (65%) και μόλις το 23% δήλωνε ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στην Ευρωένωση. Συνολικά, στις πέντε από τις έξι χώρες που μελετάει η έρευνα, το ποσοστό εκείνων που εκφράζει δυσπιστία για την ΕΕ, ξεπερνά αυτό που εμπιστεύονται την Ενωση, όταν το 2007, με εξαίρεση τη Βρετανία, ίσχυε το αντίθετο. Για παράδειγμα, πριν από πέντε χρόνια, το 56% των Γερμανών «έτεινε να εμπιστευτεί» την ΕΕ, ενώ σήμερα το 59% «τείνει να μην την εμπιστευτεί».

Στη Γαλλία η δυσπιστία προς το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχει πάει από το 41% στο 56%, ενώ στην Ιταλία, το ποσοστό δυσπιστίας έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 28% στο 53%. Στην Πολωνία η στήριξη προς την ΕΕ έχει «βουλιάξει» από το 68% στο 48% και στη Βρετανία, η δυσπιστία έναντι της ΕΕ εκτοξεύθηκε από το 49% στο 69%, ποσοστό που αποτελεί και το δεύτερο υψηλότερο μετά την Ισπανία. Αντίστοιχα είναι τα αποτελέσματα και μιας άλλης δημοσκόπησης, που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Κοινωνική Ερευνα για λογαριασμό του βρετανικού πρωθυπουργικού γραφείου, με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών φορέων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, «σε γενικές γραμμές, η εμπιστοσύνη προς την πολιτική και η ικανοποίηση για τους δημοκρατικούς θεσμούς μειώθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, με σημαντικές ωστόσο διαφοροποιήσεις μεταξύ των χωρών. Το συγκεκριμένο ποσοστό ήταν υψηλό σε χώρες όπως η Βρετανία, το Βέλγιο, η Δανία και η Φινλανδία, ιδιαιτέρως υψηλό στη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία και τη Σλοβενία, ενώ λάμβανε ανησυχητικές διαστάσεις στην Ελλάδα (...) Η οικονομική κρίση δεν έπληξε μόνο την αντικειμενική οικονομική κατάσταση πολλών πολιτών, αλλά προκάλεσε αίσθημα εκτεταμένης ανησυχίας για το μέλλον μίας χώρας, ακόμα και σε αυτούς που δεν αντιμετώπισαν άμεσα δυσχέρεια». Η εικόνα που περιγράφουν οι δημοσκοπήσεις έχουν για αντικειμενική βάση τη δυσαρέσκεια του λαού σε όλα τα κράτη μέλη από τις συνέπειες που προκαλεί στο βιοτικό τους επίπεδο η αστική διαχείριση της κρίσης. Χωρίς να βρίσκει ριζοσπαστική διέξοδο, αυτή η δυσαρέσκεια δημιουργεί τριγμούς στο πολιτικό σύστημα σε κάθε κράτος μέλος, δυσκολεύει τους ελιγμούς που πρέπει να κάνει το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου για να περάσει μέτρα αναγκαία για την ανταγωνιστικότητα, που συντρίβουν τους λαούς.

Γι' αυτό κλιμακώνεται τους τελευταίους μήνες η προσπάθεια των αστικών επιτελείων να ενσωματώσουν αυτή τη δυσαρέσκεια στο κατευθυνόμενο ρεύμα του λεγόμενου «ευρωσκεπτικισμού», που εκπορεύεται από μερίδες της αστικής τάξης και διεκδικεί αλλαγές στο μείγμα διαχείρισης και τις δομές της Ευρωένωσης, καλλιεργώντας αυταπάτες ότι έτσι θα γλιτώσει ο λαός από τα βάρβαρα μέτρα και θα ευημερήσει. Τέτοιες δυνάμεις πλασάρουν στη χώρα μας το «άλλο μείγμα» διαχείρισης, ή προλειαίνουν το έδαφος για μια ενδεχόμενη έξοδο (ή εκδίωξη) της Ελλάδας από το ευρώ, κοροϊδεύοντας το λαό ότι η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, μέσα στην ΕΕ και με τα μονοπώλια κυρίαρχα στην οικονομία, μπορούν να του εξασφαλίσουν καλύτερους όρους ζωής και ανάκαμψη εισοδημάτων. Ο ευρωσκεπτικισμός τους είναι η άλλη όψη της σημερινής διαχείρισης, από τη σκοπιά όμως τμημάτων της πλουτοκρατίας που έχουν άμεσο συμφέρον από την επιστροφή στα εθνικά νομίσματα και τη ραγδαία υποτίμησή τους, από τον αναπροσανατολισμό των συμμαχιών με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις εκτός ΕΕ. Από αυτόν τον «ευρωσκεπτικισμό», ο λαός δεν έχει τίποτα να κερδίσει. Η δίκαιη αγανάκτησή του για την ΕΕ πρέπει να μετουσιωθεί σε οργανωμένη ταξική δράση ενάντια στο κεφάλαιο και την εξουσία του σε κάθε κράτος μέλος, ενάντια στα κόμματά του και στη στρατηγική του, ενάντια στα μονοπώλια, για λογαριασμό των οποίων στήθηκε και λειτουργεί η ΕΕ. Μόνο αν οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα παραμερίσουν αυταπάτες για μια «άλλη» τάχα ΕΕ και κατευθύνουν τη συμμαχία και την πάλη τους στην αποδέσμευση από την ΕΕ, με λαϊκή εξουσία και τα μονοπώλια κάτω από εργατικό - κοινωνικό έλεγχο, μπορεί να ανοίξει δρόμος για να ευημερήσουν.


Την Τρίτη ψηφίζονται τα μέτρα στην Κύπρο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Κατατέθηκαν χτες στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας το Μνημόνιο και τα νομοσχέδια που το συνοδεύουν, καθώς και η πρόταση νόμου για τη φορολογία ακινήτων. Τα αντιλαϊκά μέτρα περιλαμβάνουν δραστικές περικοπές μισθών, επιδομάτων, κοινωνικών ασφαλίσεων, ιδιωτικοποιήσεις οργανισμών και το «κούρεμα» των καταθέσεων, που θα πλήξει αποφασιστικά μεταξύ άλλων και τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων. Η ψήφισή τους αναμένεται την ερχόμενη Τρίτη, σε έκτακτη συνεδρίαση, εν μέσω κυβερνητικής προπαγάνδας ότι αν δεν εγκριθούν, θα «καταστραφεί η οικονομία» της χώρας.

Παράλληλα, ξεδιπλώνονται και οι μεθοδεύσεις αναφορικά με το Κυπριακό. Χτες έγινε η συνάντηση του Ειδικού Συμβούλου του γγ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ, με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο στην Αθήνα, με θέμα τις «δυνατότητες και προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων». Είχαν προηγηθεί συναντήσεις του Α. Ντάουνερ με τους Αναστασιάδη και Ερογλου. Πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει από την έδρα των ΗΕ αναφέρονται στις προθέσεις του Α. Ντάουνερ για επαναφορά του Σχεδίου Ανάν. Ο Α. Ντάουνερ στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Τουρκία, για να συναντήσει τον Α. Νταβούτογλου.

Τέλος, τη θέση ότι αν η Τουρκία έπρεπε να διαλέξει μεταξύ των συμφερόντων της στην Κύπρο και την ένταξη της στην ΕΕ, θα διάλεγε την Κύπρο, εξέφρασε χθες ο εκπρόσωπος του τουρκικού Κοινοβουλίου Τζεμίλ Τσιτσέκ, σε συνάντηση με το λεγόμενο εκπρόσωπο της «βουλής» του ψευδοκράτους, Χασάν Μποζέρ, στην Αγκυρα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ