Σύμφωνα με ανακοίνωση στον Τύπο, η αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος», που έχει τα καταστήματα «Carrefour», θα διαθέτει στο εξής προς πώληση και τσιγάρα, αξιοποιώντας τις πρόσφατες νομοθετικές αλλαγές για την απελευθέρωση επιμέρους αγορών του λιανεμπορίου, όπως είναι τα προϊόντα καπνού. Στόχος της εταιρείας, όπως επισημαίνει, είναι σε διάστημα 2 μηνών να καθιερωθεί σε αυτή την αγορά με 250 καταστήματα και επί της ουσίας με τα σούπερ μάρκετ «Carrefour Μαρινόπουλος». Η ίδια ενημερώνει ότι η προμήθεια των προϊόντων καπνού θα γίνεται από τα δίκτυα χονδρικής της σχετικής αγοράς. Πρώτη παρατήρηση: Η εταιρεία χρησιμοποιεί ένα νόμο που έφτιαξε η κυβέρνηση και ο οποίος όπως αποδείχνεται, είναι κομμένος και ραμμένος στα συμφέροντα των σουπερμαρκετάδων, αφού τους δίνει τη δυνατότητα να αυξήσουν τον τζίρο τους με την πώληση τσιγάρων, που μέχρι τώρα γίνονταν από τα ψιλικατζίδικα και τα περίπτερα. Τι θα γίνουν αυτά τα μικρομάγαζα; Θα πιεστούν κι άλλο, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να κλείσουν και οι ιδιοκτήτες τους, αυτοαπασχολούμενοι να μείνουν άνεργοι. Αρα, θα μεγαλώσει η μονοπώληση της αγοράς. Να σημειωθεί ότι στον κλάδο των σούπερ μάρκετ, η «Μαρινόπουλος» κατέχει ήδη το 18,7%.
Τι είχε προηγηθεί της νομοθεσίας της κυβέρνησης; Η απόφαση μεγάλων καπνοβιομηχανιών, όπως η «Philip Morris», να σταματήσει από τον ερχόμενο Ιούνη τη συνεργασία με τα πρατήρια καπνοβιομηχανικών προϊόντων των νομών Αττικής (και στον Πειραιά), Αχαΐας και Θεσσαλονίκης. Από τα 110 πρατήρια, με τα οποία συνεργάζεται έως τώρα η πολυεθνική, θα περιοριστεί σε πέντε χονδρεμπόρους. Η διακίνηση θα απαιτεί στο εξής πληρωμές τοις μετρητοίς, ενώ μέχρι σήμερα οι χονδρέμποροι αγόραζαν με πίστωση από τις βιομηχανίες και πωλούσαν με πίστωση στη λιανική. Η έλλειψη ρευστότητας θα οδηγήσει στην επιβίωση των ισχυρών (βλέπε «Μαρινόπουλος» και άλλοι) και σε νέο κύμα «λουκέτων» στη χονδρική και στη λιανική. Εκτιμάται ότι και οι άλλες βιομηχανίες («Καρέλιας»), αλλά και οι πολυεθνικές που εισάγουν τα προϊόντα τους (BAT, JTI, «Imperial») θα ακολουθήσουν αργά ή γρήγορα στον ίδιο δρόμο. Οι μεγαλύτεροι χαμένοι θα είναι οι περιπτεράδες, που μέχρι τώρα βάσιζαν στα τσιγάρα το 60% του τζίρου τους και τώρα δε θα έχουν χρήματα να προπληρώσουν για να προμηθευτούν εμπόρευμα. Αρα θα κλείσουν. Εκτιμάται ότι ούτε ένα στα πέντε περίπτερα δε θα καταφέρει να αντέξει, από τα 12.000 που λειτουργούν σήμερα, ενώ τα τελευταία χρόνια υπολογίζεται ότι 5.000 περίπτερα και ψιλικατζίδικα έχουν βάλει λουκέτο. Να τι σημαίνει για τους αυτοαπασχολούμενους η κυριαρχία των μονοπωλίων στην οικονομία. Να γιατί έχουν αντικειμενικό συμφέρον να συμμαχήσουν με την εργατική τάξη ενάντια στα μονοπώλια και την πολιτική που τα υπηρετεί, όπως τους καλεί να κάνουν το ΚΚΕ.
Πριν λίγο καιρό το 30% των μετοχών του Δημοσίου πέρασε στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) με σκοπό την άμεση πώλησή του. Το τελευταίο διάστημα εκπρόσωποι κινέζικων επενδυτικών σχημάτων σε συναντήσεις τους με τους αρμόδιους υπουργούς εκφράζουν ενδιαφέρον για την αγορά του «ΔΑΑ» ωστόσο ζητούν τον απόλυτο έλεγχο επί του αεροδρομίου. Θέλουν με απλά λόγια και το ποσοστό της «Hochtief», που η ίδια όμως λέει ότι δεν το πουλάει, τουλάχιστον όχι προς το παρόν. Η καλή κυβέρνηση λοιπόν, που ως γνωστόν δε χαλάει χατίρια σε επενδυτές, θα επεκτείνει τη σύμβαση παραχώρησης του «ΔΑΑ» στην «Hochtief» - η οποία λήγει σε 12 χρόνια, το 2025 - κατά το πρότυπο που θέτει το νέο νομοθετικό πλαίσιο παραχώρησης αεροδρομίων σε ιδιώτες, δηλαδή κατά 35 χρόνια τουλάχιστον με προοπτική επιπλέον ανανέωσης. Λύνοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα «πτώσης των εσωτερικών αξιών» που προαναφέραμε, αφού αυτομάτως θα εκτοξευθεί η αξία των μετοχών της «Hochtief» (και της οικογένειας Κοπελούζου φυσικά), οπότε και θα αρθεί η άρνησή της να πουλήσει τη συμμετοχή της αυτήν την περίοδο. Οφείλουμε πάντως να ομολογήσουμε ότι τα «τζιμάνια» του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης επιλύουν τα «ζητήματα» με... ταχυδακτυλουργική μαεστρία.