ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Απρίλη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ
Ιδιωτικοποίηση και στο «βάθος» κλείσιμο

Σε «εμπορικά - εκμεταλλεύσιμα» και «μη εμπορικά», χωρίζει η κυβέρνηση τα αεροδρόμια της χώρας

Με διαδικασίες κατεπείγοντος η συγκυβέρνηση επιδιώκει την παράδοση των πλέον εμπορικών κρατικών αεροδρομίων σε μονοπωλιακούς ομίλους, μέσω νομοσχεδίου του υπουργείου Υποδομών υπό τον τίτλο «Διαμόρφωση φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις και άλλες διατάξεις». Οι σχετικές ρυθμίσεις ψηφίστηκαν προχτές από τους βουλευτές και των τριών κυβερνητικών εταίρων. Την ίδια ώρα, πληροφορίες που έρχονται στη δημοσιότητα, εμφανίζουν την τρικομματική συγκυβέρνηση να σχεδιάζει το κλείσιμο όσων αεροδρομίων δε «γυαλίζουν στο μάτι» των ιδιωτών.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την ομαδοποίηση σε δύο κατηγορίες των πιο εμπορικών αεροδρομίων, τα οποία εξυπηρετούν πάνω από 17 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο και τα υπόλοιπα που εξαιτίας της χαμηλής κίνησης δεν προκύπτει άμεσο επενδυτικό ενδιαφέρον, η συγκυβέρνηση τα εντάσσει υπό νέα εταιρεία διαχείρισης και αν υπάρξει ενδιαφέρον από ιδιώτη στο μέλλον τότε μπορεί να του παραχωρηθεί ολόκληρη η εταιρεία "πακέτο" με τα αεροδρόμια που θα έχει υπό την κατοχή της.

Σύμφωνα με καταγγελία της ΟΣΥΠΑ που δεν έχει διαψευσθεί, το Ταμείο για την δήθεν αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, το λεγόμενο ΤΑΙΠΕΔ, ανέθεσε σε εταιρεία συμβούλων τη μελέτη για τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης, η οποία κατέληξε στην πρόταση ότι από το σύνολο των 39 κρατικών αεροδρομίων περίπου 6 παρουσιάζουν επενδυτικό ενδιαφέρον, κάποια άλλα, κατά τη γνώμη τους μπορούν να αναπτυχθούν ώστε στο εγγύς μέλλον να αποκτήσουν επενδυτικό ενδιαφέρον και περίπου 22 πρέπει να κλείσουν ως μη εμπορικά. Ισως ο αρμόδιος υπουργός Κ. Χατζηδάκης να «ορκίζεται» ότι κανένα αεροδρόμιο δεν πρόκειται να κλείσει, ωστόσο, ποιος κάτοικος ακριτικής περιοχής μπορεί να λάβει αυτές τις υποσχέσεις στα σοβαρά, όταν τα τελευταία χρόνια κλείνουν σχολεία, νοσοκομεία, εφορίες, ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα και κάθε είδους δημόσια υπηρεσία που χαρακτηρίζεται «κοστοβόρα».

Να σημειώσουμε ακόμη ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΟΣΥΠΑ, τα έσοδα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για το 2011 ήταν τα εξής: Εσοδα από τις υπερπτήσεις 160 εκατ. ευρώ, από αυτά τα 55 καλύπτουν τη μισθοδοσία των υπαλλήλων της ΥΠΑ. Εσοδα από διάφορες εμπορικές μισθώσεις, 32 εκατ. ευρώ. Εσοδα από το τέλος εκσυγχρονισμού ανάπτυξης αεροδρομίων 160 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 25 δαπανώνται για τις άγονες γραμμές, 25 εκατ. ευρώ για τις εταιρείες φύλαξης και άλλα 25 για τους εργολάβους καθαριότητας. Τα υπόλοιπα 55 εκατ. ευρώ καλύπτουν όλες τις λειτουργικές ανάγκες της ΥΠΑ, τη συντήρηση των αεροδρομίων και τα έξοδα αεροναυτιλίας. Καθαρά έσοδα δηλαδή του κράτους για το 2011 -μια χρονιά που ήδη έχει χτυπηθεί από την κρίση και έχει μειωθεί η επιβατική κίνηση- από τα κρατικά αεροδρόμια ήταν 137 εκατ. ευρώ.

Τέλος, για να μπορεί κάποιος να έχει συνολική εικόνα της πραγματικής δυναμικής των εσόδων των κρατικών αεροδρομίων θα πρέπει να υπολογίσει ότι το παραπάνω ποσό -με εξαίρεση το «Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών» που μπορεί το κράτος να είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος ωστόσο λειτουργεί με απόλυτα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια- διαμορφώνεται με μια τιμολογιακή πολιτική που το αρχικό της σκεπτικό ήταν να κρατάει όσο το δυνατόν πιο χαμηλά τα κόστη των εισιτηρίων. Ασχετα αν στην πορεία το περιθώριο αυτό από εκπτωτική πολιτική για το επιβατικό κοινό μετατράπηκε σε περιθώριο κέρδους για τις ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες. Ο στόλος της «Aegean», παραδείγματος χάριν, δεν καταβάλλει τέλη όταν βρίσκεται σταθμευμένος στα υπόστεγα των κρατικών αεροδρομίων, κάτι που δεν ισχύει για το «Ελ. Βενιζέλος».

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ
Οι ισχυροί ευημερούν στην κρίση

Το 40% των μεγάλων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων εμφάνισε υπερκερδοφορία το 2011

Οι ισχυρότερες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώρας, βιώνουν την οικονομική καπιταλιστική κρίση ως «ευκαιρία», αποκομίζοντας τεράστια ποσοστά κέρδους, ενώ παραμερίζουν και τον ανταγωνισμό. Γι' αυτό και την περίοδο που τα 6 στα 10 μεγάλα ξενοδοχεία καταγράφουν ζημιές στους ισολογισμούς τους, τα υπόλοιπα εκπλήσσουν με τις επιδόσεις τους.

Σύμφωνα με έρευνα της STAT BANK, το 2011 από τις 778 μεγαλύτερες ξενοδοχειακές εταιρείες που μελετήθηκαν, οι 321 όχι μόνο είναι κερδοφόρες, αλλά αύξησαν τα κέρδη τους κατά 189%! Ειδικότερα, αύξησαν τον τζίρο τους κατά 11% στα 777 εκατ. ευρώ και τα κέρδη τους κατά 189% στα 88 εκατ. ευρώ. Μεταξύ των πλέον κερδοφόρων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, είναι και οι: ΓΕΚΕ ΑΕ, «Sani ΑΕ», «Σανγουινγκ Hotels Hellas ΑΕ», «Ατλάντικα Hellas ΑΕ», «Χατζηλαζάρου Ι. ΑΕ», «Αστέρας ΑΕ», «Δημητροκάλης Κ. ΑΕ», «Ξενοδοχειακή Εταιρεία Αεροδρομίου Αθηνών ΑΕ» (Sofitel), «Διακοφτής ΑΕ», «Ηλέκτρα ΑΞ & ΤΕ», «Γιαννικάκης Σ. ΑΕ», «Αγάπη Μπητς ΑΕ», «Ελληνική Κατασκευαστική», «Τουριστική Εμπορική Επιχείρηση ΑΕ», «Κατοικίες ΑΕ» και «Κλεόβουλος ΑΕ».

Πρόκειται για στοιχεία που δείχνουν τον έντονο ανταγωνισμό ανάμεσα στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, σε ένα περιβάλλον που διακρίνεται για την υπερπροσφορά κλινών, ο αριθμός των οποίων ξεπερνά κατά πολύ τον αριθμό των τουριστών, ντόπιων και ξένων που επισκέπτονται τη χώρα. Παράλληλα, παραπέμπουν σε αύξηση των τάσεων συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης, κάτι που φαίνεται περισσότερο στην Αθήνα, με τα ξενοδοχεία που έχουν κλείσει να δίνουν «πόντους» στους ισχυρότερους παίκτες της αγοράς.

Συγκριτικά με τις συνέπειες της κρίσης, αλλά και της ασκούμενης αντιλαϊκής πολιτικής, στους εργαζόμενους, τα πλατιά λαϊκά στρώματα, τους αυτοαπασχολούμενους και τους φτωχούς αγρότες, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις πέφτουν «στα μαλακά». Αυτό δεν εμποδίζει τους εκπροσώπους των ξενοδοχειακών φορέων, που σε πολλές περιπτώσεις είναι οι ιδιοκτήτες των κερδοφόρων επιχειρήσεων, να αξιώνουν όλο και περισσότερα προνόμια, στο όνομα των «πληγέντων» συναδέλφων τους. Είναι όμως τόσο φανερό ότι κάθε δέσμη νέων προνομίων υπέρ του ξενοδοχειακού κεφαλαίου ιδίως σε μια περίοδο «ισχνών αγελάδων», ευνοεί τις ισχυρότερες επιχειρήσεις του κλάδου, ενώ ωθεί στον αφανισμό μέσω του ανταγωνισμού, τις μικρότερες.

Στην έρευνα της STAT BANK (για λογαριασμό του περιοδικού «Travel Times») διαπιστώνεται ότι «το ποσοστό των ζημιογόνων επιχειρήσεων κατά το 2011 ήταν 58,5%, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις για το 2012 κάνουν λόγο για πολύ πάνω από 60%». Στο σύνολό τους, οι 778 επιχειρήσεις «αύξησαν τον τζίρο τους περίπου κατά 10% για να διαχειριστούν το 2011 πωλήσεις της τάξεως των 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό, όμως δεν τους επέτρεψε να βελτιώσουν τα αποτελέσματά τους: Ετσι οι ζημιές τους αυξήθηκαν από 228,6 εκατομμύρια ευρώ το 2010 σε 247,4 εκατομμύρια ευρώ το 2011. Ετσι, στο σύνολό της, η μεγάλη ξενοδοχία λειτούργησε με αρνητικό περιθώριο κέρδους 11,2%».

Αναφορικά με τις 457 ζημιογόνες επιχειρήσεις του δείγματος, σημειώνεται ότι «οι συνολικές τους πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 9,1% για να φτάσουν τα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι επιχειρήσεις, όμως, αυτές παρουσίασαν μία μεγάλη αύξηση (23,4%) των ζημιών τους, που διαμορφώθηκαν στο επίπεδο των 335 εκατομμυρίων ευρώ».

ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Κύριο μέλημα η ενίσχυση των σωματείων

Χαιρετίζουν τη συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΕ

«

Συνάδελφοι, η περαιτέρω μαζικοποίηση των σωματείων πρέπει να αποτελεί καθημερινό μέλημα της δουλειάς μας. Το αποτέλεσμα για την τύχη τη δική μας και των παιδιών μας κρίνεται από αυτό». Με αυτήν την υπογράμμιση, οι διοικήσεις της Ενωσης Σιδηροαλουμινοβιοτεχνών Αθήνας, του Σωματείου Βιοτεχνών Ταπετσαρίας Αττικής και της Συντεχνίας Επιπλοποιών, Ξυλουργών και Βιοτεχνών Αθήνας και Περιχώρων, «κλείνουν» την κοινή ανακοίνωση με την οποία χαιρετίζουν τους βιοτέχνες που συμμετείχαν στις 28 του Μάρτη στην παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΕ.

Αναφερόμενα τα σωματεία στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε εκείνη τη μέρα με τη διοικητή του Ταμείου, Γ. Κωτίδου, σημειώνουν ότι τους ανακοινώθηκε η διάθεση των 100 εκατ. ευρώ από εισφορές 2011- 2012 επιδότησης της ανεργίας, για την πληρωμή των συντάξεων, με απλή - εκ των υστέρων - ενημέρωση του ΔΣ του ΟΑΕΕ. «Συνάδελφοι τόσα χρόνια μας κατηγορούσαν ότι είμαστε "κλέφτες" για τη φοροδιαφυγή που μας χρέωναν ότι κάνουμε. Εσείς ποιον καταλαβαίνετε τώρα ότι "κλέβει"; Το κράτος ή εμείς;», τονίζουν τα σωματεία στην ανακοίνωσή τους.

Σε σχέση με τον αποκλεισμό από την επιδότηση των αυτοαπασχολούμενων που έχουν χρέη, σημειώνεται: «Μετά από τις πιέσεις της αντιπροσωπείας των σωματείων μπαίνει προς εξέταση το θέμα για τους συναδέλφους που έχουν κάνει ρύθμιση χρεών να έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Επίσης, τέθηκε το θέμα οι ρυθμίσεις των χρεών προς το Ταμείο να είναι τόσες, ώστε το ποσό να είναι ιδιαίτερα μικρό για να έχουν τη δυνατότητα όλοι οι συνάδελφοι να ενταχθούν και την ίδια στιγμή να έχουν ασφαλιστική και ιατροφαρμακευτική κάλυψη αυτοί και οι οικογένειές τους». Οι διοικήσεις επισημαίνουν ότι ακόμη και γι' αυτό το θέμα ειπώθηκε ότι μπαίνει εμπόδιο η «δημοσιονομική στενότητα» και σχολιάζουν: «Η κυβέρνηση περιμένει την έγκριση της τρόικας, για να πράξει αυτά που θα εγκρίνουν οι τροϊκανοί. Αυτές είναι οι συμφωνίες που έχουν υπογράψει οι ελληνικές κυβερνήσεις».

Τέλος, οι διοικήσεις αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωσή τους: «Τα αγωνιστικά σωματεία πιστεύουν ότι οι δυνατότητες υπάρχουν αρκεί να μην ενισχύονται άλλο οι τραπεζίτες, για να αγοράζουν κυπριακές τράπεζες π.χ. Πειραιώς. Επίσης, απαιτήσαμε να μην υπάρχουν αλλαγές ασφαλιστικής κλίμακας με αύξηση των εισφορών για τους συναδέλφους για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η κρίση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ