ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Απρίλη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΕΣ
Σήμερα οι κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Βόλο

ΑΘΗΝΑ: 10 π. μ., Ομόνοια και συναυλία αλληλεγγύης μετά στο Σύνταγμα

ΒΟΛΟΣ: 11 π.μ., πλατεία Πανεπιστημίου

Οι σημερινές κινητοποιήσεις δίνουν συνέχεια στην απεργία του κλάδου που έγινε στις 28 Μάρτη (φωτ.)
Οι σημερινές κινητοποιήσεις δίνουν συνέχεια στην απεργία του κλάδου που έγινε στις 28 Μάρτη (φωτ.)
Σήμερα, Σάββατο 6 Απρίλη, έχει καθοριστεί το νέο αγωνιστικό «ραντεβού» των μεταλλεργατών σε Αθήνα και Βόλο, καθώς συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στην άγρια αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική, που οδηγεί έναν ολόκληρο κλάδο στη διάλυση και τους εργαζομένους στην ανεργία ή σε μισθούς πείνας.

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Μεταλλεργατών, διοργανώνει παναττικό συλλαλητήριο των εργαζομένων στο Μέταλλο, στις 10 π.μ., στην Ομόνοια, ενώ θα ακολουθήσει μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης στο Σύνταγμα. Στην ανακοίνωση η Συντονιστική τονίζει: «Ολοι μια γροθιά για να ανατρέψουμε τα σχέδια των εργοδοτών να μας κάνουν σκλάβους του 21ου αιώνα. Με την οργάνωση της πάλης μας κάτω από τις δικές μας σημαίες, τις σημαίες των κοινών ταξικών μας συμφερόντων, ΔΙΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ... Κανείς σήμερα δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι θα λύσει το δικό του πρόβλημα, ενώ οι υπόλοιποι θα εξαθλιώνονται. ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ».

Αντίστοιχα, την ίδια μέρα, στο Βόλο θα γίνει κινητοποίηση στις 11 π.μ., στην πλατεία Πανεπιστημίου. Στην κινητοποίηση καλεί το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας» που στη σχετική ανακοίνωσή του υπογραμμίζει: «Δίνουμε συνέχεια στη δράση μας μετά την απεργία της 28 Μάρτη. Επιμένουμε στην πάλη για τα δικαιώματά μας. Αφήστε στην άκρη τους εργοδοτικούς - απεργοσπάστες συνδικαλιστές. Είναι η φωνή των βιομηχάνων μέσα στο εργατικό κίνημα!».

Στην κινητοποίηση καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου και η Ενωση Εργατοϋπαλλήλων Τύπου - Χάρτου και Γραφικών Τεχνών Ν. Μαγνησίας. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι στον κλάδο του Τύπου και του Χαρτιού, οι απολύσεις, η ελαστική και απλήρωτη εργασία, οι μειώσεις μισθών και η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων έχουν γενικευθεί, τα ασφαλιστικά Ταμεία έχουν υποστεί τεράστια οικονομική αφαίμαξη, η Υγεία - Πρόνοια έχουν υποβαθμιστεί σε σημείο που να κινδυνεύουν ζωές!

Η Διοίκηση της Ενωσης αποφάσισε την πλατιά ενημέρωση των εργαζομένων του κλάδου και εργάζεται για τη συσπείρωση των δυνάμεων, με στόχο να ανατραπεί η επίθεση που εξελίσσεται σε μια σειρά εργασιακούς χώρους στην περιοχή όπως:

  • Εφαρμογή επιχειρησιακής σύμβασης στην ANTOPACK ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΕ, μετά το στήσιμο Ενωσης Προσώπων, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των αποδοχών.
  • Μονομερή εφαρμογή εκ περιτροπή εργασίας στο εργοστάσιο ΒΙΣ.
  • Απλήρωτοι τεχνικοί του κλάδου σε τοπικές εφημερίδες και άλλους χώρους του κλάδου μας.
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ 19 ΑΠΡΙΛΗ
Εντείνονται οι προετοιμασίες για την επιτυχία του

Συσκέψεις, συγκεντρώσεις και άλλες δράσεις οργανώνουν τα σωματεία

Στη μάχη των προετοιμασιών για την επιτυχία του Πανελλαδικού Συλλαλητηρίου στην Αθήνα, στις 19 Απρίλη, έχουν ριχτεί οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΟΤΑ, ΝΑΤ, ΤΑΕ και ΟΑΕΕ. Η συγκέντρωση των συνταξιούχων θα γίνει στις 11.30 το πρωί στην πλ. Κλαυθμώνος και θα ακολουθήσει πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου και θα επιδιωχθεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Οι ομοσπονδίες και τα σωματεία των συνταξιούχων πραγματοποιούν ήδη συσκέψεις, συνελεύσεις, εξορμήσεις σε χώρους (π.χ. τράπεζες, ΚΑΠΗ κλπ.) όπου βρίσκονται οι συνταξιούχοι. Ετσι, ανάλογες δουλειές προγραμματίζουν το Σωματείο Συνταξιούχων Αιγάλεω (7 Απρίλη) και Πειραιά (8 Απρίλη). Το Σωματείο Συνταξιούχων Νίκαιας οργανώνει ανοικτή συγκέντρωση στις 10 Απρίλη. Τη στήριξη και συμμετοχή του στο συλλαλητήριο εκφράζει και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων ΔΕΚΟ - Τραπεζών.

Τέλος, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις μπροστά στο συλλαλητήριο θα παραχωρήσουν στις 15 Απρίλη συνέντευξη Τύπου και στις 12 του Απρίλη με μαζική παρουσία στην Αθήνα (αφισοκόλληση, πικετοφορία κλπ.) θα προπαγανδίσουν το συλλαλητήριο.

Οι συνεργαζόμενες οργανώσεις καλούν τους συνταξιούχους να βγουν στο δρόμο «γιατί έρχονται νέα μέτρα». Να απαιτήσουν αποφασιστικά: «Αποκατάσταση στις Κύριες και Επικουρικές συντάξεις, στα Δώρα, Επιδόματα, καμία περικοπή στις Κοινωνικές Δαπάνες, στα Φάρμακα, στην Υγεία και την Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη. Κατάργηση των χαρατσιών της φοροληστείας, των φόρων στο πετρέλαιο. Ολων των αντεργατικών, αντιασφαλιστικών, αντιλαϊκών νόμων. Μνημονίων, εφαρμοστικών νόμων και δανειακών συμβάσεων, που μας έχουν καταδικάσει στη φτώχεια, στη δυστυχία, στην εξαθλίωση».

  • Κινητοποίηση στις 10 Απρίλη, στις 11.00 π.μ., έξω από το υποκατάστημα του ΙΚΑ Νέας Ιωνίας Βόλου, οργανώνει η Διοίκηση του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Μαγνησίας, αντιδρώντας, αγωνιστικά, στην απόφαση για αναστολή λειτουργίας του υποκαταστήματος.
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ»
Ανεπιθύμητη η «μπόχα» της Χρυσής Αυγής

Πληθαίνουν οι αντιδράσεις απέναντι στο φασιστικό, νεοναζιστικό κόμμα

«Ανεπιθύμητους» χαρακτηρίζει το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» τους Χρυσαυγίτες που κατέθεσαν Ερώτηση για το νοσοκομείο και καλεί τη διοίκησή του να μη δώσει κανένα στοιχείο «στους ρατσιστές, οπαδούς των Ναζί». Η ανακοίνωση του σωματείου αναφέρει:

«Η Χρυσή Αυγή, το φασιστικό, νεοναζιστικό κόμμα των οπαδών του Χίτλερ, των τραμπούκων και των ταγμάτων εφόδου κατά μεροκαματιάρηδων βιοπαλαιστών μεταναστών, εμφανίζεται στον ...κοινοβουλευτικό έλεγχο με ερώτηση της προς τον υπουργό Υγείας να κόπτεται για τις ελλείψεις προσωπικού στον Ευαγγελισμό.

Αυτοί που χωρίζουν το λαό με βάση το χρώμα του δέρματος ή τη θρησκεία, που τρομοκρατούν εργαζόμενους στα νοσοκομεία να μην περιθάλπουν τους "μη Ελληνες", αυτοί που γονατίζουν μπροστά στην καπιταλιστική ανάπτυξη της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου και αποτελούν τα μαντρόσκυλα της εργοδοσίας και της κρατικής βίας και προβοκάτσιας σε κάθε ευκαιρία, εμφανίζονται όψιμα να ενδιαφέρονται για τη διάλυση του μεγαλύτερου δημόσιου νοσοκομείου της χώρας.

Τους υπενθυμίζουμε ότι η πολιτική που υπηρετούν πιστά αυτοί και τα άλλα κόμματα της αστικής διαχείρισης είναι που διαλύει το δημόσιο σύστημα Υγείας και το παραδίδει βορά στα συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιρειών και του μεγάλου κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στο χώρο της Υγείας.

Καλούμε τη Διοίκηση του Νοσοκομείου να μη δώσει κανένα στοιχείο στους ρατσιστές, οπαδούς των Ναζί.

Ξεκαθαρίζουμε ότι για μας είναι ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ!

Η μισαλλοδοξία και η μπόχα τους είναι ξένες για τους εργαζόμενους στον Ευαγγελισμό, Ελληνες και ξένους. Θα μας βρουν μαζικά και οργανωμένα απέναντί τους όπου κι όποτε τολμήσουν να εμφανιστούν».

ΝΑΟΥΣΑ
Απεργία στις 17 Απρίλη

Για την προστασία των ανέργων

Απεργία στη Νάουσα, στις 17 Απρίλη, για την ουσιαστική προστασία όλων των ανέργων και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, αποφασίσθηκε μέσα από μαζική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Νάουσας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εργατικά σωματεία, η Επιτροπή Αγώνα των ΕΒΕ και ο Αγροτικό Σύλλογος «Μαρίνος Αντύπας».

Η πρόταση για την προκήρυξη απεργίας κατατέθηκε από τα Σωματεία Οικοδόμων, Ξυλουργών, Φορτοεκφορτωτών και Εποχικών Εργαζομένων στα Διαλογητήρια.

Στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 9.30 το πρωί μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Νάουσας και στη συνέχεια πορεία προς τα τοπικά καταστήματα του ΟΑΕΔ και του ΙΚΑ.

Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και τα 4 Σωματεία, με κοινή ανακοίνωσή τους, καλούν το λαό να συμμετέχει μαζικά στην απεργία και την κινητοποίηση και να απαιτήσει, να αποσυρθεί ο νόμος που ουσιαστικά καταργεί το επίδομα ανεργίας για τους εποχικά εργαζόμενους, έκτακτο βοήθημα 1.000 ευρώ, ταμείο ανεργίας για όλους τους άνεργους 800 ευρώ και για όσο διάστημα βρίσκονται στην ανεργία, αναγνώριση του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου, ταμείο ανεργίας για τους νέους που δεν μπορούν να βρουν δουλειά, σφράγισμα των βιβλιαρίων ασθενείας για όλους, ώστε να μην υπάρχει ούτε ένας χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Καλούν επίσης όλους τους ανασφάλιστους εργάτες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, που δε μπορούν να θεωρήσουν βιβλιάριο ασθενείας, να τα πηγαίνουν στο Εργατικό Κέντρο ή να τα έχουν μαζί τους την ημέρα της απεργίας, προκειμένου να απαιτήσουν επί τόπου από το ΙΚΑ να τα σφραγίσει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ