ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Απρίλη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
Αποφάσεις και μέτρα από συνδικάτα για την απεργία

Απόφαση για απεργία την 1η Μάη πήρε η γενική συνέλευση των εργαζομένων στον «Κατσέλη»

Από την απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς το 2011 στο Σύνταγμα
Από την απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς το 2011 στο Σύνταγμα
Σε πρακτικά βήματα για την οργάνωση της πρωτομαγιάτικης απεργίας προχωρούν τα συνδικάτα. Μετά το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και Εύβοιας και το Εργατικό Κέντρο Σάμου σε Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων του, πήρε ομόφωνη απόφαση για κήρυξη 24ωρης Πανεργατικής Απεργίας την Τετάρτη 1 Μάη καταδικάζοντας κάθε προσπάθεια απ' όπου και αν προέρχεται για μεταφορά του γιορτασμού την Τρίτη του Πάσχα. Δίνοντας έτσι πρακτική απάντηση στην προσπάθεια των εργοδοτικών οργανώσεων και της κυβέρνησης για μεταφορά της Πρωτομαγιάς, σαν να ήταν κινητή εορτή.

Στη συνέχεια την Τετάρτη 3 Απρίλη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου Σάμου και της Γραμματείας Σάμου του ΠΑΜΕ με το Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ, την ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΜΑΣ, την Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου, την Ομάδα Γυναικών Καρλοβάσου, τον Σύλλογο Γυναικών Μυτιληνιών, την Πανσαμιακή Επιτροπή για την Ειρήνη, καθώς και με τις λαϊκές επιτροπές Σάμου και Καρλοβάσου, με στόχο το συντονισμό δράσης για την οργάνωση της Απεργίας και του αγωνιστικού γιορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Προχτές, οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Κατσέλης» στην Αθήνα αποφάσισαν στη γενική τους συνέλευση να προχωρήσουν σε απεργία την 1η Μάη.

Επίσης, η Γραμματεία Μαγνησίας της ΠΑΣΕΒΕ καλεί το Συνδικαλιστικό κίνημα, Σωματεία, Ενώσεις ΕΒΕ, Εμπορικούς Συλλόγους, Ομοσπονδίες, να καταδικάσουν την απαράδεκτη προσπάθεια κυβέρνησης - ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ - πολυκαταστημάτων να μεταφέρουν τον «γιορτασμό» της 1ης Μάη κα να αποφασίσουν και να οργανώσουν τη συμμετοχή όλων των συναδέλφων στην Απεργία της Πρωτομαγιάς.

Ηδη το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της πρωτομαγιάτικης, αγωνιστικής κινητοποίησης αποφάσισε την κήρυξη στάσεων εργασίας μιας ώρας για τη Δευτέρα 29 και Τρίτη 30 Απρίλη, προκειμένου να γίνουν εκδηλώσεις σε χώρους δουλειάς. Ακόμα, προχωρά στη διοργάνωση των εξής εκδηλώσεων:

-- Την Τρίτη 23 Απρίλη 2013, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων του ΕΚΛ, εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: «Εργατικό κίνημα - γραμμή ενσωμάτωση ή ανατροπής - η πείρα της Αργεντινής». Την Παρασκευή 26 Απρίλη, στις 7.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία, αφιέρωμα στην Εργατική Πρωτομαγιά από τη θεατρική ομάδα του ΕΚΛ.

-- Την Τρίτη 30 Απρίλη, στις 7.30 μ.μ., στο ΕΚΛ, προβολή κινηματογραφικών ταινιών.

-- Την Πέμπτη 9 Μάη, εκδήλωση ενάντια στο φασισμό.

«ΠΙΝΔΟΣ»
Δεν πέρασαν τα σχέδιά τους

Εβαλαν λυτούς και δεμένους για να χτυπήσουν την απεργία, βεβαιώνοντας και έτσι την τεράστια αξία της

Εργάτες από διάφορους κλάδους βρέθηκαν στο πλευρό των απεργών
Εργάτες από διάφορους κλάδους βρέθηκαν στο πλευρό των απεργών
Μεγάλη αγωνιστική παρακαταθήκη για τους εργάτες της ΠΙΝΔΟΣ και συνολικά την εργατική τάξη στα Γιάννενα για την οργάνωση της πάλης στους χώρους δουλειάς απέναντι στη μανιασμένη επίθεση του κεφαλαίου αφήνει η απεργιακή κινητοποίηση στην ΠΙΝΔΟ ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία, την απλήρωτη εργασία και τις μειώσεις μισθών.

Εκατοντάδες εργάτες από κλάδους και εργοστάσια έδωσαν από προχτές όλη τη μέρα και μέχρι τα χαράματα τη μάχη για την οργάνωση και επιτυχία της απεργίας ενάντια στην τρομοκρατική απόλυση της βιομηχανικής εργάτριας. Μια απόλυση που εκφράζει την προσπάθεια της εργοδοσίας συνολικά να τσακίσει τους εργάτες που αντιδρούν στο βάθεμα της εκμετάλλευσης.

Απέναντί τους οι εργάτες είχαν να αντιμετωπίσουν πρωτοφανή μέτρα και πρακτικές για να χτυπηθεί η απεργία. Η εργοδοσία των μεγαλοπτηνοτρόφων καπιταλιστών έστησε απεργοσπαστικό μηχανισμό με μπράβους της νύχτας. Δυνάμεις καταστολής με ασφαλίτες απλώθηκαν περιμετρικά σε όλο το λεκανοπέδιο, σε όλους τους δρόμους πρόσβασης προς το εργοστάσιο. Και όχι μόνο αυτά...

Παραμονή της απεργίας η διοίκηση του εργοδοτικού επιχειρησιακού σωματείου (ΠΑΣΚΕ) καταδίκαζε την απόφαση αυτή που πήρε το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων κατόπιν της επίμονης, αποφασιστικής παρέμβασης των ταξικών δυνάμεων. Λειτουργώντας για λογαριασμό της εργοδοσίας η διοίκηση του επιχειρησιακού σωματείου προχώρησε στην πρωτοφανή απόφαση διαγραφής από μέλος του σωματείου της απολυμένης εργάτριας. Επίσης η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων (ΠΑΣΚΕ) λίγες ώρες πριν την έναρξη της απεργίας, που ξεκινούσε προχτές το βράδυ, βγήκε δημόσια να την υπονομεύσει λέγοντας ότι αυτή αποφασίστηκε εκβιαστικά. Τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός (με ιδιοκτήτη μέτοχο της ΠΙΝΔΟΣ) καλούσε τους πτηνοτρόφους να κινητοποιηθούν για να επιβάλουν με το ζόρι τη λειτουργία του εργοστασίου, τρομοκρατώντας τους εργάτες. Στην ίδια γραμμή υπονόμευσης της απεργίας κινεί το πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης που έχει διασυνδέσεις με την ΠΙΝΔΟ για τη διαμόρφωση εκλογικής πελατείας.

Σημασία έχει επίσης ο ξεχωριστός ρόλος που έχει ανατεθεί σε ορισμένες δυνάμεις, όπως αυτή του ΝΑΡ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Με άθλιες ανακοινώσεις εξαπέλυσαν επίθεση στο ΠΑΜΕ συμβάλλοντας στη διαμόρφωση κλίματος τρομοκράτησης και επίθεσης απέναντι στους εργαζόμενους χωρίς να περισσεύει ούτε μια λέξη στις ανακοινώσεις τους για την απόλυση στην ΠΙΝΔΟ. Στο μεταξύ, αδιάφορα «σφυρίζουν» για τα όσα διαδραματίζονται στο εργοστάσιο και τα στελέχη και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Παλικαρίσια αναμέτρηση

Απέναντι σε όλο αυτό το μαύρο μέτωπο, την κινητοποίηση μεγαλοεργοδοσίας και πολιτικού προσωπικού, εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού και των συμμάχων του, τα πρωτοφανή τρομοκρατικά μέτρα, το προβοκατόρικο κλίμα που διαμορφώθηκε, οι εργάτες δεν ήταν μόνοι τους. Είχαν την πιο μαζική, αποφασιστική, μαχητική παρέμβαση, τη στήριξη εκατοντάδων εργατών από εργοστάσια και άλλους κλάδους στην οργάνωση και περιφρούρηση της απεργίας. Αρκετοί εργάτες απήργησαν, αψήφησαν ότι τα λεωφορεία στην ΠΙΝΔΟ έρχονταν συνοδεία ΜΑΤ.

Ματαιώθηκαν τα προβοκατόρικα σχέδια, εκφράστηκε η πλατιά λαϊκή στήριξη και αλληλεγγύη, αναδείχθηκε για ακόμη μια φορά ο εχθρικός και αντιδραστικός χαρακτήρας αστικού κράτους και των μηχανισμών του, αποκαλύφθηκε ότι στην αντιπαράθεση με τη μεγαλοεργοδοσία, τα μονοπώλια, ξεχωρίζουν οι δυο γραμμές στο κίνημα ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες.

Από αυτήν τη σκοπιά ηθικά και πολιτικά νικητές είναι οι εργάτες της ΠΙΝΔΟΣ. Το εργατικό κίνημα της περιοχής βγαίνει πιο ώριμο, πιο ικανό, πιο έμπειρο για την οργάνωση της πάλης στους χώρους δουλειάς, με όπλο την ταξική αλληλεγγύη απέναντι στην επίθεση της μεγαλοεργοδοσίας και του κεφαλαίου. Για την ενίσχυση της συμμαχίας με τους φτωχούς μικρομεσαίους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
ΟΧΙ στη μεταφορά της Πρωτομαγιάς

«Η Ομοσπονδία μας καταγγέλλει την επιδίωξη της τρικομματικής κυβέρνησης όπως και των μεγάλων επιχειρηματιών να μεταφέρουν τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς μετά το Πάσχα», σημειώνει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας σε ανακοίνωσή της και συνεχίζει:

«Η 1ητου Μάη είναι ημέρα απεργίας. Τιμάμε τους Αγώνες της εργατικής τάξης, τους χιλιάδες νεκρούς και τις θυσίες για μια καλύτερη ζωή.

Η κυβέρνηση και οι μεγάλοι επιχειρηματίες θέλουν να αμβλύνουν και σιγά - σιγά να σβήσουν από τη συνείδηση των εργαζομένων το τι σημαίνει Πρωτομαγιά, να καλλιεργήσουν την ιδέα ότι μονοπώλια και εργάτες είναι το ίδιο.

Η 1ηΜάη είναι μέρα ΑΠΕΡΓΙΑΣ των εργαζομένων ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, δεν μπορεί και δεν πρέπει να υποταχθεί στους νόμους της αγοράς και της κερδοφορίας.

Καλούμε τα Σωματεία, τις Ενώσεις να καταγγείλουν με Δελτία Τύπου και ανακοινώσεις, τέτοιου είδους μεθοδεύσεις καθώς και να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους με μαζική παρουσία, στην κεντρική Πρωτομαγιάτικη απεργιακή εκδήλωση μαζί με την ΠΑΣΕΒΕ και το ΠΑΜΕ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ