ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Απρίλη 2013
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ
Γιορτή από μαθητές για μαθητές

Μια γιορτή από μαθητές για μαθητές, τα μαθητικά φεστιβάλ της ΚΝΕ, προετοιμάζονται αυτήν την περίοδο σε όλη τη χώρα. Από τη Μακεδονία μέχρι την Κρήτη, από τα νησιά του Ιονίου μέχρι το ανατολικό Αιγαίο, με την εθελοντική δουλειά των μελών της ΚΝΕ ετοιμάζονται τα φεστιβάλ που φιλοξενούν την ερασιτεχνική δημιουργία, αναδεικνύουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη ζωή των μαθητών, απευθύνουν το κάλεσμα «Αλλαξε τον κόσμο: Το 'χει ανάγκη».

Τα λόγια αυτά του Μπ. Μπρεχτ, το μήνυμα της ανατροπής, επιλέχτηκαν σαν κεντρικό σύνθημα από την Επιτροπή Φεστιβάλ και τη Μαθητική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ, που έχουν την ευθύνη για τη διοργάνωση των φεστιβάλ και οι οποίες καλούν τους μαθητές να τα κάνουν δική τους υπόθεση, να συμμετάσχουν ενεργά. Για την ΚΝΕ, τα φεστιβάλ αποτελούν αφετηρία για ένα πλατύ άνοιγμα σε κάθε μαθητή που βιώνει τις συνέπειες της κρίσης σε όλες τις πλευρές της ζωής του, που αγανακτεί και προβληματίζεται, που αναζητά διέξοδο. Στέλνουν το μήνυμα ότι μπορούμε και πρέπει να ανατρέψουμε το βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα.

Το περιεχόμενο των φεστιβάλ χαρακτηρίζεται από πολυμορφία, με τους μαθητές να το σφραγίζουν με τη ζωντάνια και τη φαντασία τους. Θεατρικά σκετς, συναυλίες, προβολές, παιχνίδια, αθλητικές δραστηριότητες περιλαμβάνονται στο πλούσιο πρόγραμμά τους, ενώ θεατρικές ομάδες, μουσικά συγκροτήματα, ομάδες φωτογραφίας, γκράφιτι κ.ά. θα παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους. Ανάμεσα στην πλούσια θεματολογία, ξεχωρίζουν οι εργασίες και τα «πρότζεκτ» σε θέματα που έχουν συζητηθεί στις σχολικές τάξεις και θα παρουσιαστούν με τρόπο που αναδεικνύει τη διαπάλη που γίνεται στο μάθημα, με τους μαθητές να δίνουν τις δικές τους απαντήσεις.

Τα περισσότερα φεστιβάλ έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν από τις 20 Απρίλη μέχρι το τέλος του μήνα.

Η Οργάνωση Αττικής της ΚΝΕ έχει προγραμματίσει εκδηλώσεις το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Απρίλη σε: Περαιά, Περιστέρι, Καισαριανή, Σεπόλια, Μενίδι, Λαύριο, Νέα Φιλαδέλφεια, Ν. Ιωνία, Καλλιθέα, Μπραχάμι, Κοκκινιά, Γκράβα, Ηλιούπολη, Αιγάλεω, Πετρούπολη, Πέραμα, Ελευσίνα, Γέρακα.

Στην Κεντρική Μακεδονία Φεστιβάλ έχουν προγραμματιστεί στις 20 Απρίλη στον Εύοσμο και από τις 26 έως τις 28 Απρίλη σε Τούμπα, Λαγκαδά, Θέρμη, Σέρρες, Κατερίνη, Κιλκίς, Γιαννιτσά, Βέροια και Χαλκιδική.

Στις 27 Απρίλη θα γίνουν Φεστιβάλ στις τέσσερις Θεσσαλικές πρωτεύουσες και στις 26 και 27 Απρίλη θα γίνουν επίσης σε οχτώ πόλεις της Πελοποννήσου.

Αντίστοιχα προς το τέλος Απρίλη δεκάδες μαθητικά Φεστιβάλ θα γίνουν στη Δυτική Μακεδονία, την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, τη Βορειοδυτική Ελλάδα, σε νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη.

«Αλλαξε τον κόσμο: Το' χει ανάγκη!»

Μαθητικό Φεστιβάλ, την Κυριακή 28 Απρίλη στο θεατράκι Γκράβας

Βρισκόμαστε την τελική ευθεία για το Μαθητικό Φεστιβάλ στην Γκράβα!

Ο κόσμος έχει ανάγκη να αλλάξει και θα αλλάξει. Αυτό είναι το στίγμα της δουλειάς των μαθητών που ασχολούνται με την οργάνωση του Φεστιβάλ, που είναι σε συγκροτήματα, θεατρικές ομάδες κ.ά.

Από την πρώτη μέρα που οι μαθητικές δυνάμεις και οι φίλοι της ΚΝΕ ξεκίνησαν την προετοιμασία του Φεστιβάλ, φάνηκε ο ενθουσιασμός για όσα ετοιμάζουμε. Γιατί στο επίκεντρο του Φεστιβάλ είναι η ζωή και οι ανησυχίες του μαθητή. Είναι το δικό τους Φεστιβάλ!

Οι πρώτες εντυπώσεις από τους μαθητές που έμαθαν ότι η ΚΝΕ ετοιμάζει Μαθητικό Φεστιβάλ στην Γκράβα ήταν πολύ θετικές. Είναι παιδιά που δεν έχουν ξαναπεράσει από κάποιο φεστιβάλ της Οργάνωσής μας και για πρώτη φορά γνωρίζουν το μεράκι, την ανιδιοτέλεια, την όρεξη με τα οποία μέλη και φίλοι της ΚΝΕ δουλεύουν για να στηθεί κάτι πολύ ωραίο. Στο Φεστιβάλ αυτό θα συμμετέχουν παιδιά που το σύστημα θέλει να τους κάνει να νιώθουν πως «δεν παίρνουν» τα γράμματα και ότι είναι υπεύθυνοι για τα προβλήματα που τους φορτώθηκαν ή ότι είναι κατώτεροι, επειδή είναι μετανάστες. Παιδιά που προσπαθούν να ασχοληθούν με τη μουσική, το θέατρο, τον αθλητισμό αλλά συναντάνε πόσα εμπόδια. Χώροι δεν υπάρχουν, χρόνος δεν υπάρχει και όποιος τα καταφέρει πρέπει να ακριβοπληρώσει στούντιο και γήπεδα. Το μαθητικό φεστιβάλ στην Γκράβα θα είναι μια ανάσα για μαθητές από τις λαϊκές συνοικίες της Αθήνας, που όχι μόνο λεφτά για συναυλίες δεν έχουν ή για να παίξουν ένα μουσικό όργανο, αλλά ούτε για να πάνε μια βόλτα με την παρέα τους. Γι' αυτό οι μαθητές, μόνο να κερδίσουν έχουν από τη μάχη μαζί με τις δυνάμεις της ΚΝΕ, στους αγώνες, στην ψυχαγωγία, σε ολόκληρη τη ζωή.

Από την πρώτη στιγμή που συζητήσαμε τι να παρουσιάσουμε στο Φεστιβάλ μας οι ιδέες πέφτουν βροχή: Συζήτηση με αφορμή εκθέσεις μαθητών με θέματα όπως: «Οικονομική κρίση, τα αποτελέσματα, οι αιτίες, η διέξοδος» και «Τα αίτια της ανεργίας και η αντιμετώπισή της». Ταμπλό με εργασίες και project μαθητών, που έχουν κάνει από την αρχή της χρονιάς, με θέματα που «καίνε». Παράδειγμα, «Το φλερτ των νέων με εξαρτησιογόνες ουσίες», μέχρι και θέμα project «Η στάση του λαού απέναντι στους κομμουνιστές παλιότερα και σήμερα» στο ΕΠΑΛ Γκράβας. Βγάζουμε το μάθημα της υποταγής και του αντικομμουνισμού έξω από την τάξη και το μετατρέπουμε σε μάθημα αγώνα.

Στο Φεστιβάλ θα τραγουδήσουν οι «Ανώνυμοι» - μαθητικό συγκρότημα από το 21οΓΕΛ Αθήνας που δημιουργήθηκε ειδικά για να παίξουν οι μαθητές στο Φεστιβάλ αφού μέχρι τώρα δεν είχαν πού να παίξουν αλλά ούτε λεφτά για πρόβες αλλά και μαθητικό συγκρότημα από το 39ο ΓΕΛ. Η θεατρική ομάδα του 40ούΓΕΛ Αθήνας θα δώσει τη δική της παράσταση. Θα χορέψουν μαθητές από την ομάδα λάτιν χορών που έχει συσταθεί στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων. Τέλος, μαθητές ετοιμάζουν φωτογραφικό αφιέρωμα - κολάζ στα 45 χρόνια από την ίδρυση της ΚΝΕ και χώρο graffiti.

Οι μαθητές θα δώσουν, λοιπόν, το δικό τους μάθημα με τα τραγούδια τους, το χορό τους, τις ζωγραφιές τους, με την παρουσίαση των project τους έξω από τα όρια του σημερινού εκπαιδευτικού συστήματος και των κατευθύνσεων του σημερινού ταξικού σχολείου.

Παράλληλα, με την προετοιμασία των εκδηλώσεων μέλη και φίλοι της ΚΝΕ κάνουν γνωστό το Φεστιβάλ τους σε όλα τα σχολεία της περιοχής. Βγάλαμε ειδικό κάλεσμα και αφίσα που καλούσε μαθητές που ασχολούνται με τη μουσική, το θέατρο, το σκίτσο, τη φωτογραφία και ό,τι άλλο να πάρουν μέρος στο φεστιβάλ και τα μοιράσαμε σε όλα τα σχολεία. Μόλις έκλεισαν οι πρώτες συμμετοχές βγάλαμε αυτοκόλλητα με τις ομάδες που συμμετέχουν και τα κολλήσαμε παντού. Μέσα στα σχολεία, σε θρανία και τοίχους, αλλά και στις γειτονιές σε στάσεις λεωφορείων και αλλού. Τα αυτοκόλλητα έγιναν ανάρπαστα. Θα συνεχίσουμε για να κάνουμε γνωστό το Φεστιβάλ και με άλλους τρόπους (αφίσα, ανακοίνωση, βιντεάκια) σε ακόμα περισσότερους. Το Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Γκράβα θα είναι το μεγαλύτερο θέμα για τον επόμενο μήνα σε όλες τις γύρω περιοχές.


Βιβή ΣΙΩΡΑ
μέλος Νομαρχιακού Συμβουλίου Κεντρικού Τομέα Αττικής της ΚΝΕ

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Εκδηλώσεις ενάντια στο φασισμό

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά πραγματοποιεί την Τρίτη 16 Απρίλη, εκδήλωση με θέμα «Ο φασισμός χτες και σήμερα - Τα καθήκοντα του κινήματος και των εκπαιδευτικών». Η εκδήλωση θα γίνει στις 7 μ.μ., στην ΙΩΝΙΔΕΙΟ (πίσω από το Δημαρχείο Πειραιά, είσοδος από οδό Σωτήρος Διός) και θα μιλήσουν οι: Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής και Κοινωνικής Ιστορίας στο ΑΠΘ, Mανώλης Αρκολάκης, ιστορικός στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, και Φώτης Ανδρεόπουλος, υπεύθυνος σχολείου μεταναστών Πειραιά.

Επίσης, ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευσης Ν. Αττικής «ο Βύρων» διοργανώνει την Κυριακή 21 Απρίλη εκδήλωση με θέμα: «Φασισμός, το πιο αποκρουστικό όπλο του συστήματος ενάντια στο εργατικό κίνημα. Δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον». Η εκδήλωση που είναι αφιερωμένη στα 68 χρόνια από την αντιφασιστική νίκη των λαών θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27).

ΟΚΑΝΑ, 18 ΑΝΩ, ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ, ΨΥΧΑΡΓΩ
Σήμερα οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων

Με συντονισμένα βήματα, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στις δομές αντιμετώπισης των εξαρτήσεων. Για σήμερα έχουν προγραμματίσει ξεχωριστές συγκεντρώσεις που στη συνέχεια θα ενωθούν για να κάνουν κοινή πορεία στη Βουλή, ενάντια στην εγκληματική πολιτική των περικοπών. Σχετικές αποφάσεις για τις σημερινές κινητοποιήσεις έχουν πάρει οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ, στο 18 ΑΝΩ, στο ΚΕΘΕΑ, στα Κέντρα Πρόληψης και το πρόγραμμα Ψυχαργώς, που προγραμματίζουν τα εξής:

- Συγκέντρωση στο υπουργείο Εσωτερικών στις 9.30 π.μ. κάνει το Σωματείο Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, που σήμερα έχει 24ωρη απεργία.

- Συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 11 π.μ. κάνουν τα σωματεία Απεξάρτησης και Ψυχικής Υγείας.

- Συνάντηση όλων των Σωματείων στο υπουργείο Οικονομικών και κοινή πορεία στη Βουλή και στη συνέχεια ως το υπουργείο Υγείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ