Η ΠΟΕΔΗΝ αποφάσισε απεργία για την 1η Μάη ενώ καλεί τους εργαζόμενους στην επόμενη κινητοποίηση στις 17 Απρίλη
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στη χτεσινή συγκέντρωση στην 1η ΥΠΕ |
Στη συγκέντρωση της 1ης ΥΠΕ μίλησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Σταύρος Κουτσιουμπέλης, ο οποίος κατήγγειλε τη διαλυτική πολιτική της συγκυβέρνησης, που θέλει να παραδώσει τις δημόσιες μονάδες Υγείας βορά στα οικονομικά συμφέροντα. Κάλεσε στην εξάωρη στάση εργασίας (9 - 3 μ.μ.) και τη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας και στις ΥΠΕ στις 11 π.μ. στις 17 Απρίλη. Τέλος, ανακοίνωσε ότι η ΠΟΕΔΗΝ αποφάσισε πως η 1η Μάη είναι μέρα απεργίας και δεν έχει καμία σχέση με το εμπορικό κριτήριο της κυβέρνησης.
Καταπέλτης ήταν οι εκπρόσωποι στις ομιλίες τους. Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», Ηλίας Σιώρας, κατήγγειλε τις ιδιωτικές εταιρείες που αναλαμβάνουν ελέγχους στο όνομα της αναποτελεσματικότητας των δημόσιων υπηρεσιών. Επίσης, κατήγγειλε ότι στην Πολυκλινική σχεδιάζεται η πρόσληψη γιατρού ωτορινολαρυγγολόγου με μπλοκάκι!
Οι εργαζόμενοι στην Πολυκλινική, με άλλους φορείς της περιοχής, θα κάνουν προσυγκέντρωση, στις 10 π.μ. στις 17 Απρίλη και στη συνέχεια πορεία στο υπουργείο Υγείας.
Ο Χαρ. Φαράντος, απ' το Σωματείο Εργαζομένων Πατησίων, κατήγγειλε τη μεθοδευμένη - στα πλαίσια των συγχωνεύσεων - προσπάθεια διάλυσης του νοσοκομείου. Στο νοσοκομείο δε λειτουργεί η Παθολογική Κλινική λόγω έλλειψης ειδικευμένων γιατρών. Και αντί για την ενίσχυσή της η 1η ΥΠΕ αποφάσισε τη μετακίνηση, όπως προκύπτει από έγγραφο που παρουσίασε ο Χαρ. Φαράντος, και των ειδικευόμενων γιατρών λόγω «πλημμελούς εκπαίδευσης»!
Αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με τον διοικητή της 1ης ΥΠΕ, Βασίλη Κοντοζαμάνη. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας Αττικής διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την παρουσία της Αστυνομίας, ενώ δήλωσαν ότι θα αποχωρήσουν απ' τη συνάντηση όταν εμφανίστηκε μονάδα ΜΑΤ στην είσοδο της ΥΠΕ. Την παρουσία των ΜΑΤ αποδοκίμασαν οι εργαζόμενοι με το σύνθημα «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει». Τελικά η διμοιρία των ΜΑΤ αποσύρθηκε στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.
Κατά τ' άλλα οι απαντήσεις του Β. Κοντοζαμάνη για την κατάργηση δομών, τις απολύσεις και τις περικοπές ήταν γενικές και αόριστες. Το τελικό σχέδιο συγχωνεύσεων το προσδιόρισε στο τέλος του Ιούνη.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και ημίωρο συμβολικό αποκλεισμό του κόμβου Ευαγγελιστρίας πραγματοποίησαν χτες το πρωί και εργαζόμενοι των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια, με πορεία κατευθύνθηκαν στην οδό Αριστοτέλους, έξω από τα γραφεία της 3ης και 4ης ΥΠΕ.
Εκεί τους περίμεναν εργαζόμενοι του Νοσοκομείου «Παναγία», ασθενείς που χρόνια τώρα κάνουν θεραπείες στο λιθοτρίπτη του νοσοκομείου, ο οποίος το τελευταίο διάστημα δεν λειτουργεί, αλλά και εκπρόσωποι του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ και της Λαϊκής Επιτροπής Καλαμαριάς. Στη συνάντηση που είχαν με το διοικητή της 3ης ΥΠΕ απαίτησαν να λυθεί εδώ και τώρα το πρόβλημα και να επαναλειτουργήσει ο λιθοτρίπτης που εξυπηρετεί χιλιάδες ασθενείς σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Επίσης, απαίτησαν να σταματήσει η σχεδιασμένη και διαρκώς κλιμακούμενη συρρίκνωση του Νοσοκομείου «Παναγία» και προειδοποίησαν τον διοικητή της ΥΠΕ ότι ενωμένοι και συντονισμένοι, εργαζόμενοι και ασθενείς, θα συνεχίσουν τον αγώνα τους.
Πάντως, η συγκυβέρνηση, στα πλαίσια των συγχωνεύσεων, αποφάσισε την κατάργηση της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ) στο Ογκολογικό Νοσοκομείο «Αγιοι Ανάργυροι» και τη λειτουργία στο χώρο της πανεπιστημιακής ψυχιατρικής κλινικής που μέχρι τώρα στεγάζεται σε άλλο χώρο. Η ΜΤΝ - με πλήρη εξοπλισμό - κτίστηκε απ' τη ΔΕΠΑΝΟΜ, αλλά απ' το 2008, που επαναλειτούργησαν οι «Αγιοι Ανάργυροι» δεν μπήκε ποτέ σε λειτουργία, λόγω έλλειψης προσωπικού.
Με συνθήματα, όπως, «Δώστε λεφτά για την Υγεία και όχι για τις τράπεζες και την πλουτοκρατία», οι εργαζόμενοι απ' το «Αττικόν», το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής και τον ΟΚΑΝΑ έκαναν χτες συγκέντρωση έξω απ' το υπουργείο Υγείας.
Δεν έγινε δυνατή η συνάντηση με κανέναν εκπρόσωπο απ' την πολιτική ηγεσία με το πρόσχημα ότι ήταν στη Βουλή. Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν τη στάση της κυβέρνησης και κάλεσαν στην κινητοποίηση της 17ης Απρίλη.
Απαίτησαν να εξεταστούν όλα τα περιστατικά και προειδοποιούν με νέες κινητοποιήσεις
Με μαζική δυναμική κινητοποίηση απάντησαν χες στην πρόκληση των «σφαγείων» που λέγονται Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) οι ανάπηροι, οι χρόνια πάσχοντες, εργαζόμενοι και κάτοικοι του νησιού στον ΕΟΠΥΥ Χίου. Πριν δυο μέρες έφτασε στο νησί η Επιτροπή του ΚΕΠΑ για να εξετάσει νευρολογικά περιστατικά και οι νευρολόγοι γιατροί που είχαν οριστεί στην Επιτροπή δεν προσήλθαν! Υστερα από 7 περίπου μήνες από την τελευταία συνεδρίαση με νευρολόγους γιατρούς στη Χίο, η προγραμματισμένη συνεδρίαση ακυρώθηκε αφήνοντας στον «αέρα» πάνω από 200 ανθρώπους που περιμένουν να εξεταστούν και έχει διακοπεί η αναπηρική σύνταξη, το επίδομα, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Την κινητοποίηση διοργάνωσε η Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ Βορείου Αιγαίου και συμμετείχαν δεκάδες μαζικοί φορείς του νησιού, όπως σύλλογοι αναπήρων, γονέων και κηδεμόνων ΑμεΑ, ο Σύλλογος Εργαζομένων στο «Σκυλίτσειο» Νοσοκομείο, η Γραμματεία Χίου του ΠΑΜΕ, η «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Σύλλογος Δασκάλων Χίου, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ. Παρέμειναν για ώρες στον ΕΟΠΥΥ απαιτώντας συγκεκριμένη δέσμευση ότι σύντομα θα εξεταστούν όλα τα περιστατικά. Τελικά ορίστηκε νέα επιτροπή στις 18 - 19 Απρίλη, ενώ οι φορείς των αναπήρων βρίσκονται σε ετοιμότητα για δυναμικές παρεμβάσεις.
Ο Σύλλογος Γονένων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑμεΑ Λήμνου «Ορίζοντες» στήριξε την κινητοποίηση και τα αιτήματά της και καταγγέλλει ότι «στη Λήμνο, από τον Ιούνιο του 2012 που κατατέθηκαν οι αιτήσεις στο ΙΚΑ για εξέταση από τα ΚΕΠΑ, γύρω στις 120 είναι ακόμα σε εκκρεμότητα, δηλαδή οι συνάνθρωποί μας δεν έχουν ακόμα ειδοποιηθεί για το πότε θα εξεταστούν». Σημειώνει πως «κόβοντας το επίδομα αυτό για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα οδηγεί σε οικονομική απόγνωση και ψυχική ταλαιπωρία τόσες οικογένειες» και πως «υπάρχουν άνθρωποι των οποίων η αναπηρία δεν τους επιτρέπει να μετακινηθούν από το σπίτι τους ούτε καν με φορείο» και αναγκάζονται να ταξιδέψουν μέχρι τη Λέσβο για να εξεταστούν.
Συλλαλητήριο αλληλεγγύης στους εργάτες στις επιχειρήσεις μαρμάρων της Δράμας, διοργανώνει η Γραμματεία Δράμας του ΠΑΜΕ, την Τρίτη 16 Απρίλη στις 7.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία, στο πλαίσιο της ανάπτυξης των ταξικών αγώνων και της ανάδειξης της ταξικής αλληλεγγύης.
Τον τελευταίο χρόνο, στα μαρμαράδικα της περιοχής, σκοτώθηκαν δύο εργάτες και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν, την ώρα της δουλειάς. «Οι τραγικές απώλειες ανθρώπινης ζωής στους χώρους εργασίας επιβεβαιώνουν ότι ο εργάτης δεν έχει καμία άξια στη σημερινή κοινωνία, στον καπιταλισμό, που την πρόοδο και την ανάπτυξη την υπολογίζει σύμφωνα με τα κέρδη που αποφέρει στους βιομηχάνους», σημειώνει το ΠΑΜΕ.
Και προσθέτει πως αιτία για τα εργατικά ατυχήματα είναι «οι συνθήκες εργασίας με τα υποτυπώδη μέτρα ασφαλείας, με τη συνειδητή απουσία των μηχανισμών κρατικού έλεγχου (με την έδρα τους να είναι στη Θεσσαλονίκη), με την εντατικοποίηση της εργασίας (ένας εργαζόμενος ανταποκρίνεται σε 2 και 3 πόστα), με τις συνεχείς υπερωρίες, και όλα αυτά για να εξυπηρετήσουν μέσω της ανταγωνιστικότητας τα κέρδη του κεφαλαίου.
Οι ευθύνες των εκάστοτε κυβερνήσεων είναι μεγάλες. Με τα μέτρα που παίρνουν ενάντια στους εργαζόμενους, με τα χατίρια που κάνουν στο κεφάλαιο, με την ανταγωνιστικότητα που προβάλλουν και αξιοποιούν οι εργοδότες σε βάρος των εργαζομένων».
Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση της ζωής τους στα χέρια τους. Να μετατρέψουν την οργή και την αγανάκτησή τους σε οργανωμένο αγώνα για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για μισθούς και μεροκάματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Να παλέψουν και να βάλουν εμπόδια στην πολιτική που μετατρέπει τους εργασιακούς χώρους σε κρεματόρια θανάτου.
Να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ, στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, γιατί το δυνάμωμά του σημαίνει δύναμη ενάντια σε κάθε αντεργατική πολιτική.