ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Απρίλη 2013
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΡΙΜΗΝΟΥ
Μεγάλη υστέρηση εσόδων και σφαγιασμός δαπανών

Καθρέφτης της πολιτικής στήριξης του κεφαλαίου ο κρατικός προϋπολογισμός

Η μεγάλη υστέρηση εσόδων, ο χωρίς έλεος σφαγιασμός των κοινωνικών δαπανών και η «ρύθμιση» των εσόδων και των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), ώστε να προκύψει το ποθητό αποτέλεσμα, είναι τα βασικά στοιχεία της πορείας υλοποίησης του Κρατικού Προϋπολογισμού το τρίμηνο Γενάρη - Μάρτη 2013.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθαν στα 12,35 δισ. ευρώ, έναντι 12,85 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012.

Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού ανήλθαν στα 10,72 δισ. ευρώ (έναντι 11,44 δισ. ευρώ), με τα έσοδα προ επιστροφών φόρων να διαμορφώνονται στα 10,82 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας έτσι μεγάλη μείωση έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2012, οπότε είχαν εισπραχθεί 11,96 δισ. ευρώ (υστέρηση 1,14 δισ. ευρώ). Οι επιστροφές φόρων ανήλθαν στα 0,2 δισ. ευρώ (έναντι 0,5 δισ. ευρώ το 2012), αλλά σε αυτές πρέπει να προστεθεί και ένα ποσό ίσο με 0,6 δισ. ευρώ που αφορά σε επιστροφές φόρων παρελθόντων ετών.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στην κατηγορία των εσόδων υστέρηση 260 εκατ. ευρώ εμφανίζουν οι εισπράξεις από ΦΠΑ (τα 126 εκατ. ευρώ αφορούν σε ΦΠΑ πετρελαιοειδών), 144 εκατ. ευρώ οι εισπράξεις από λοιπούς έμμεσους φόρους και 55 εκατ. ευρώ από ειδικούς φόρους ενεργειακών προϊόντων. Αντίθετα, αυξημένοι εμφανίζονται οι φόροι εισοδήματος (31 εκατ. ευρώ), οι φόροι περιουσίας - χαράτσι (101 εκατ. ευρώ) και οι έμμεσοι φόροι προηγουμένων ετών (99 εκατ. ευρώ).

Τα έσοδα του ΠΔΕ εμφανίζονται υπερδιογκωμένα στα 1,6 δισ. ευρώ (έναντι 1,4 δισ. ευρώ το 2012), σε αντίθεση με τις δαπάνες οι οποίες ανήλθαν μόλις στα 0,5 δισ. ευρώ. Υπό κανονικές βέβαια συνθήκες οι δαπάνες του ΠΔΕ πρέπει να είναι μεγαλύτερες από τα έσοδα, τα οποία έπονται.

Οι συνολικές δαπάνες, σε σχέση με το 2012, εμφανίζονται μειωμένες κατά 32%! Ειδικότερα, οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού περιορίστηκαν στα 13,71 δισ. ευρώ, έναντι 20,20 δισ. ευρώ το 2012. Οι δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού ανήλθαν στα 13,23 δισ. ευρώ (έναντι 19,63 δισ. ευρώ), με τις πρωτογενείς δαπάνες να διαμορφώνονται στα 11,20 δισ. ευρώ (έναντι 12,58 δισ. ευρώ), εμφανίζοντας μείωση κατά 11%. Οι δαπάνες για την εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους υποχώρησαν στα 1,87 δισ. ευρώ (έναντι 6,94 δισ. ευρώ το 2012).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκτός προϋπολογισμού έχει εγγραφεί και ένα ποσό 1,10 δισ. ευρώ που αφορά σε τακτοποίηση υποχρεώσεων παρελθόντων ετών φορέων Γενικής Κυβέρνησης.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρέμβαση για τα χαράτσια σε αυτοκινητιστές

Ερώτηση του Κόμματος στη Βουλή

Ερώτηση για τα χαράτσια που εξαναγκάζονται να πληρώνουν οι οδηγοί των ταξί κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή, ζητώντας από την κυβέρνηση να μπει τέλος στο κυνήγι των αυτοκινητιστών. Στην Ερώτηση, που υπογράφεται από τους βουλευτές του Κόμματος Χρήστο Κατσώτη, Γιάννη Γκιόκα, Λιάνα Κανέλλη και απευθύνεται στους υπουργούς Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, τονίζεται:

«Είναι γνωστό ότι η καπιταλιστική κρίση και οι επιπτώσεις της έχουν φέρει τους αυτοαπασχολούμενους αυτοκινητιστές και οδηγούς ταξί, όπως και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, στο όριο της οικονομικής καταστροφής.

Προκειμένου να περιοριστούν τα δυσβάσταχτα έξοδα κίνησης και συντήρησης των οχημάτων, πολλοί αυτοκινητιστές αξιοποιούν τους ελάχιστους χώρους αναμονής και στάθμευσης (πιάτσες ταξί). Οι χώροι αυτοί είναι λίγοι, εκ των πραγμάτων δεν χωρούν όλα τα οχήματα και δημιουργείται κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Η Τροχαία, εφαρμόζοντας τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), επιβάλλει δυσβάσταχτα πρόστιμα, αφαιρεί διπλώματα, άδειες κυκλοφορίας και πινακίδες. Αυτή η κατάσταση έχει φέρει σε απόγνωση χιλιάδες αυτοκινητιστές.

Τα οχήματα σταθμεύουν εκεί για να εξασφαλίσουν ένα πενιχρό μεροκάματο, αν το εξασφαλίσουν και αυτό, και όχι επειδή δεν μπορούν να βρουν πάρκινγκ. H "αυστηρή" τήρηση του ΚΟΚ δεν μπορεί να εξαντλείται στους χώρους στάθμευσης των ταξί.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. κ. υπουργοί τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε:

  • Να μπει τέλος στο κυνήγι των αυτοκινητιστών με την επιβολή προστίμων, αφαίρεση αδειών κ.λπ., που έχει καθαρά φοροεισπρακτικό χαρακτήρα και όχι την τήρηση του ΚΟΚ.
  • Να δημιουργηθούν και άλλοι χώροι αναμονής και στάθμευσης στην Αττική με στοιχειώδεις υποδομές, όπως τουαλέτες, νερό κ.λπ.».
ΚΛΑΔΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ
«Μετράει» η κρίση στην οικοδομή

Η βύθιση του κλάδου της οικοδομής με μέσο ετήσιο ρυθμό 25% την τριετία 2008 - 2010, συμπαρέσυρε και την αγορά ηλεκτρολογικού υλικού εγκαταστάσεων. Αυτό προκύπτει από τη σχετική κλαδική μελέτη της ICAP, σύμφωνα με την οποία το μέγεθος της συγκεκριμένης αγοράς κατέγραψε πτώση σε αξία της τάξης του 13,2% το 2011 σε σύγκριση με το 2010.

Ειδικότερα, η μελέτη συμπεριέλαβε ηλεκτρολογικό υλικό εγκαταστάσεων που χρησιμοποιείται κυρίως σε οικιακό εξοπλισμό και συγκεκριμένα πίνακες διανομής, πριζοδιακόπτες, αυτόματες ασφάλειες, ραγοδιακόπτες, ενδεικτικές λυχνίες, διακόπτες διαρροής και χρονοδιακόπτες.

Οπως διαπιστώνουν οι συντάκτες της, ο παραγωγικός τομές του κλάδου αποτελείται από περιορισμένο αριθμό επιχειρήσεων που ασχολούνται με την παραγωγή κυρίως πινάκων διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και πριζοδιακοπτών. Αντίθετα, ο εισαγωγικός τομέας ελέγχεται από περισσσότερες επιχειρήσεις μεγάλου μεγέθους, πολλές από τις οποίες ανήκουν σε πολυεθνικούς ομίλους, ενώ στον κλάδο δραστηριοποιούνται και μικρομεσαίες επιχειρήσεις κυρίως στο λιανικό εμπόριο που περιστασιακά εισάγουν ορισμένα προϊόντα ηλεκτρολογικού υλικού.

Αναλυτικά ανά είδος, η μελέτη της ICAP κατέγραψε πτώση στην αγορά των πριζοδιακοπτών το 2011 κατά 19,2% , με τις εισαγωγικές να κατέχουν το συντριπτικό ποσοστό, 88%, της κατανάλωσης. Οι πίνακες διανομής (κάτω των 1.000 V) παρουσίασαν πτώση πωλήσεων κατά 21,7% τον ίδιο χρόνο, σ' αυτή την περίπτωση, όμως, η ζήτηση καλύφθηκε κυρίως από τα εγχώρια προϊόντα. Η κατανάλωση των αυτόματων ασφαλειών εμφάνισε μείωση κατά 6,8%, η αγορά των ραγοδιακοπτών 12%, η αγορά των ενδεικτικών λυχνιών 13,3% και καλύφθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της από εισαγωγές. Τέλος, μείωση της κατανάλωσης κατά 10,3% το 2011 παρουσίασε η αγορά των διακοπτών διαρροής και κατά 18,2% των χρονοδιακοπτών. Πτωτικά εκτιμάται ότι θα κινηθεί η αγορά του κλάδου και τη διετία 2012 - 2013 με μέσο ετήσιο ρυθμό μείωσης της τάξης του 15%.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που επεξεργάστηκε η ICAP, οκτώ παραγωγικές εταιρείες είχαν μείωση πωλήσεων κατά 17,6% το 2010 σε σύγκριση με το 2009 και παρουσίασαν ζημιές με αυξητική τάση, ενώ τέσσερις εισαγωγικές επιχειρήσεις είχαν μείωση πωλήσεων κατά 11,9% , αλλά αύξηση κερδών κατά 15,6%.

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ»
Αξιώνει ένα μήνα ακόμα εκ περιτροπής εργασία

Οι εργαζόμενοι προχωρούν σήμερα σε Γενική Συνέλευση

Επέκταση της εκ περιτροπής εργασίας που λήγει την ερχόμενη Δευτέρα 15 Απρίλη για έναν ακόμα μήνα αξιώνει η εργοδοσία της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» στον Ασπρόπυργο, στην οποία μάλιστα, όπως ανακοίνωσε, θα προχωρήσει και πάλι μονομερώς, αξιοποιώντας τους αντεργατικούς νόμους. Να σημειωθεί ότι στους εργαζόμενους επιβλήθηκε δίμηνη εκ περιτροπής εργασία από τις 15 Φλεβάρη με εργασία 12 - 13 ημερών για κάθε μήνα με μισό μισθό και ασφάλιση και αφού λίγο καιρό πριν είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Οι εργαζόμενοι προχωρούν σήμερα σε Γενική Συνέλευση στις 3.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας που συγκάλεσε το σωματείο τους για να εξετάσουν τη στάση τους. Το ΔΣ του σωματείου πάντως σε συνάντηση που είχε με την εργοδοσία επανέλαβε την ξεκάθαρη θέση της στην εργοδοσία για: Καμία διαθεσιμότητα, καμία εκ περιτροπής απασχόληση, επαναπρόσληψη απολυμένων και επαναλειτουργία του εργοστασίου της «Ελληνικής Χαλυβουργίας».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ