Θα διεξαχθεί στις 23 Απρίλη, νότια της Λεμεσού, όπου βρίσκονται τα «οικόπεδα» με τους υδρογονάνθρακες
Η στρατιωτική άσκηση θα γίνει νότια της Κύπρου, όπου έχουν χαρτογραφηθεί τα οικόπεδα της ΑΟΖ με κοιτάσματα φυσικού αερίου |
Κοινή στρατιωτική άσκηση Κύπρου - Ισραήλ, η οποία θα διεξαχθεί στη θαλάσσια περιοχή νότια της Λεμεσού, προγραμματίζεται για τις 23 Απρίλη, τη στιγμή που στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου εντείνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και αναδιατάσσονται οι συμμαχίες με αιχμή τους υδρογονάνθρακες.
Η στρατιωτική άσκηση γίνεται στη νότια πλευρά της Κύπρου, εκεί όπου δραστηριοποιείται ήδη η εταιρεία «Noble» για εξόρυξη στο «οικόπεδο 12». Στην άσκηση θα συμμετέχουν εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας περιπολικά πλοία της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας και του Ναυτικού, ελικόπτερα και πέντε πλοία του Ισραηλινού Ναυτικού, πραγματοποιείται σε μία χρονική περίοδο που το Τελ Αβίβ ομαλοποιεί τις σχέσεις του με την Αγκυρα. Διαρρέει ταυτόχρονα ότι θα επανεξετάσει τη στάση του στα ενεργειακά όσον αφορά την Κύπρο, ενώ η Τουρκία εκτοξεύει σωρεία απειλών προκειμένου να εμποδίσει την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Κύπρου, επαναφέροντας στο προσκήνιο το Σχέδιο Ανάν, για διευθέτηση του Κυπριακού στη λογική της διχοτόμησης.
Στο πεδίο της διαχείρισης της κρίσης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη επιχειρεί να παρέμβει στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες για παύση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, Πανίκου Δημητριάδη. Σύμφωνα με τον Μ. Ντράγκι η οποιαδήποτε σχετική διαδικασία θα κριθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, καθώς, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «η νομοθεσία της ΕΕ προϋποθέτει μόνο δύο λόγους για παύση, αν ο διοικητής δεν πληροί πλέον τις προϋποθέσεις των καθηκόντων του, ή αν είναι ένοχος για σοβαρά παραπτώματα».
Τέλος, χτες διέρρευσε χωρίς να δοθούν λεπτομέρειες, ότι η Κύπρος σκοπεύει να προχωρήσει σταδιακά στη χαλάρωση των περιορισμών κίνησης κεφαλαίων. Η απόφαση πάρθηκε σε σύσκεψη της κυβέρνησης, παρουσία των οικονομικών επιτελείων του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και του ΕΥΡΩΚΟ.
Προτεραιότητα οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, διαβεβαιώνουν Σόιμπλε - Αβραμόπουλος
Αποπροσανατολιστική για την ουσία του θέματος και βολική για τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Γερμανίας είναι η κόντρα που αναθερμάνθηκε για τις πολεμικές αποζημιώσεις, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης που συνέταξε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για το ακριβές ύψος των διεκδικήσεων από τη Γερμανία. Μετά τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Β. Σόιμπλε, δήλωσε ότι δεν βλέπει «καμιά ελπίδα» στο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι «το ζήτημα αυτό έχει ξεκαθαριστεί από καιρό».
Σε συνέντευξή του στην «Osnabruecker Zeitung», ο Σόιμπλε χαρακτήρισε «ανεύθυνες» τις δηλώσεις για τη διεκδίκηση από την Ελλάδα γερμανικών αποζημιώσεων, καταγγέλλοντας μάλιστα την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί το θέμα για να αποπροσανατολίσει από την εφαρμογή των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων.
«Πολύ πιο σημαντικό από το να οδηγούνται οι άνθρωποι στην Ελλάδα σε εσφαλμένη κατεύθυνση, θα ήταν να τους εξηγήσει και να τους διαφωτίσει κανείς σχετικώς με τον δρόμο προς τις μεταρρυθμίσεις και να τους συνοδεύσει σε αυτή την πορεία», είπε ο Β. Σόιμπλε, και συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει και από αυτόν τον δρόμο δεν πρέπει να αποπροσανατολίζεται».
Απαντώντας στις δηλώσεις Σόιμπλε ο υπουργός Εξωτερικών, Δ. Αβραμόπουλος, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση είναι στοχοπροσηλωμένη στην υλοποίηση των φιλομονοπωλιακών μεταρρυθμίσεων και δεν συνδέει το θέμα αυτό με τις γερμανικές αποζημιώσεις. «Κανένας συσχετισμός δεν υπάρχει, ούτε μπορεί να υπάρξει, ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στην Ελλάδα και στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση «δεν αποπροσανατολίζεται από την πολιτική των μεταρρυθμίσεων, παρά τις μεγάλες θυσίες που βαρύνουν στους ώμους του ελληνικού λαού».
Επί της ουσίας του θέματος, ο υπουργός Εξωτερικών επικαλείται και πάλι τη νομική διάσταση του θέματος, παραπέμποντας τα πάντα στη «διεθνή Δικαιοσύνη», σε χρόνο μάλιστα «που θα κρίνει καταλληλότερο προς τούτο, λαμβάνοντας υπ' όψιν το σύνολο των παραμέτρων», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε έγγραφο που έστειλε στη Βουλή.
-- Γιατί δυναμώνει ξανά η προπαγάνδα ότι το ΚΚΕ δεν έχει προτάσεις για το σήμερα και ότι παραπέμπει στο σοσιαλισμό την ανακούφιση του λαού από τα μέτρα;