ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Απογειώνουν τα χαράτσια στη λαϊκή κατοικία

Σε εφαρμογή από το β' εξάμηνο. Απάτη οι «μειώσεις» στο χαράτσι της ΔΕΗ

Απάτη ολκής είναι οι «εκπτώσεις» 10% με 15% που διαφημίζει η συγκυβέρνηση σε σχέση με το φετινό χαράτσι που θα καταβληθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα δρομολογούνται οι διαδικασίες για την «αναμόρφωση» των αντικειμενικών τιμών ακινήτων, συγκεκριμένα για την «αναγωγή και μετατροπή των τιμών που είχαν συλλέξει το 2005 οι αρμόδιες Επιτροπές, σε σημερινές». Η απογείωση των αντικειμενικών τιμών θα επιφέρει αυτόματα και ανατιμήσεις τόσο στο χαράτσι που πληρώνεται μέσω ΔΕΗ όσο και σε μια σειρά από άλλα τέλη και φόρους που συνδέονται με τις αντικειμενικές τιμές. Στην καλύτερη περίπτωση και με απόλυτα δεδομένους τους αντιλαϊκούς στόχους, με τη διόγκωση των αντικειμενικών τιμών θα ακυρωθεί στην πράξη η «έκπτωση» 10% με 15% που διαφημίζει η συγκυβέρνηση για το συγκεκριμένο χαράτσι.

Οι προθέσεις της συγκυβέρνησης αποκαλύπτονται από το γεγονός ότι οι νέες αντικειμενικές τιμές θα είναι έτοιμες μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Η «βιασύνη» έχει να κάνει με το γεγονός ότι το χαράτσι πάνω στη λαϊκή κατοικία για το 2013 θα αρχίσει να «τρέχει» από το β' εξάμηνο.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση:

-- Η Επιτροπή που θα συγκροτηθεί στο υπουργείο Οικονομικών θα πάρει υπόψη τις πραγματικές (αγοραίες) τιμές του έτους 2005.

-- Πάνω στις τις «πραγματικές τιμές του 2005» θα εφαρμόσει συγκεκριμένους «δείκτες», οι οποίοι θα αποτυπώνουν τις εκτιμώμενες ποσοστιαίες μεταβολές που επήλθαν από το 2005 μέχρι το 2013 στις αγοραίες αξίες των ακινήτων! Με την εφαρμογή των δεικτών αυτών θα προκύψουν οι εκτιμώμενες νέες πραγματικές τιμές που ισχύουν το 2013.

-- Η Επιτροπή θα εφαρμόσει την ίδια διαδικασία αναγωγής και επί των πραγματικών τιμών που είχαν συλλέξει οι επιτροπές του υπουργείου Οικονομικών από το 2009 και μετά.

-- Στη συνέχεια, θα προχωρήσει στη σύνθεση όλων των παραπάνω τιμών που θα έχει υπολογίσει, ώστε να προκύψουν οι νέες αναπροσαρμοσμένες Τιμές Ζώνης, δηλαδή οι νέες τιμές αφετηρίας ανά τ.μ. που θα παρθούν υπόψη για τον «αντικειμενικό προσδιορισμό» των ακινήτων σε ολόκληρη τη χώρα.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Δίνει το χέρι σε όποιον θέλει να σηκωθεί

Να στηρίξουν το έργο της Επιτροπής Αλληλεγγύης που σύστησε πρόσφατα, καλεί τα σωματεία της η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ). Στην ανακοίνωσή της επισημαίνει: «Χαιρετίζουμε τους αντιπροσώπους των δεκάδων σωματείων που έλαβαν μέρος στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας με σκοπό τη δημιουργία Επιτροπής Αλληλεγγύης.

Μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκε η άσχημη κατάσταση που αντιμετωπίζουν χιλιάδες συνάδελφοί μας, από όλους τους κλάδους, αλλά και η επείγουσα ανάγκη το αγωνιστικό συνδικαλιστικό κίνημα να πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστούν όσο είναι δυνατόν τα προβλήματα και οι δυσκολίες που δημιουργεί η κρίση και η πολιτική που εφαρμόζεται. Σύμφωνα με τις απόψεις που εκφράστηκαν από τους συναδέλφους, αλληλεγγύη δεν είναι η φιλανθρωπία.

Η πραγματική αγωνιστική αλληλεγγύη στοχεύει στην αλληλοστήριξη για να αποκρουστούν όσο είναι δυνατόν οι συνέπειες από την επίθεση που δεχόμαστε αλλά και για την ανάπτυξη της πάλης ώστε να ικανοποιηθούν όλες οι σύγχρονες ανάγκες.

Πρέπει να δώσουμε το χέρι σε όποιον θέλει να σηκωθεί και να αγωνιστεί.

Καλούμε όλα τα ΔΣ των Σωματείων να συνεδριάσουν, να συζητήσουν, να καταγράψουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί τους και να ορίσουν αντιπροσώπους που θα ασχοληθούν με το συγκεκριμένο θέμα και θα είναι σε σταθερή επικοινωνία με την Ομοσπονδία.

Επιδίωξή μας είναι το Διοικητικό Συμβούλιο κάθε σωματείου να αποκτήσει εικόνα για τα άμεσα προβλήματα των μελών του που έχουν σχέση με:

  • Χρέη σε εφορία και τράπεζες.
  • Απειλές για κατασχέσεις και εξώσεις.
  • Διώξεις για χρέη στον ΟΑΕΕ.
  • Ιατροφαρμακευτική ανάγκη συναδέλφων που λόγω χρεών είναι ανασφάλιστοι.
  • Διακοπή ρεύματος λόγω αδυναμίας πληρωμής.
  • Διώξεις από δήμους λόγο αδυναμίας πληρωμής τελών, φόρων και προστίμων.
  • Αμεσα ζητήματα επιβίωσης συναδέλφων και των οικογενειών τους.

Με το συντονισμό της Ομοσπονδίας και σε συνεργασία με το αγωνιστικό κίνημα των εργαζόμενων και τις λαϊκές επιτροπές στις γειτονιές να διεκδικήσουμε την αντιμετώπιση των προβλημάτων μας είτε σε ατομικό είτε σε συνολικό επίπεδο.

Γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να δώσουμε λύση σε κάθε πρόβλημα, όμως θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα σε κάθε συνάδελφο ότι και στις δύσκολες στιγμές, οι συνάδελφοί του, το σωματείο του είναι δίπλα του. Η κρίση του καπιταλιστικού συστήματος καθημερινά βαθαίνει. Πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να έχουμε μια ανθρώπινη ζωή, εμείς και τα παιδιά μας».

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Υπερψήφισαν τις αγωνιστικές προτάσεις

Η Γενική Συνέλευση υιοθέτησε τις προτάσεις της ΠΑΣΕΒΕ για κινητοποιήσεις και καταδίκασε τη Χρυσή Αυγή

Κλείσιμο των καταστημάτων την Πρωτομαγιά και συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Πλατεία Ελευθερίας στις 10 το πρωί της ίδιας μέρας, αποφάσισε η Γενική Συνέλευση του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Κρήτης. Στην ανακοίνωση της ΠΑΣΕΒΕ, σημειώνεται αναλυτικά:

«Μετά από πρόταση της Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων που συσπειρώνεται στις γραμμές της ΠΑΣΕΒΕ, στη Γενική Συνέλευση του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, υπερψηφίστηκε από το σώμα πρόταση καταδίκης της Χρυσής Αυγής και της δράσης των φασιστοειδών.

Η Γενική Συνέλευση των μελών του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου επίσης αποφάσισε ομόφωνα να εκφράσει την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας επικυρώνοντας απόφαση του ΔΣ. Επίσης, αποφάσισε το κλείσιμο των καταστημάτων της πόλης την 1η Μάη και τη συμπαράσταση των μικρεμπόρων στους εργαζόμενους που εκείνη την μέρα θα τιμούν με απεργία τους αγώνες και τους νεκρούς τους και να τους καλέσει σε συμμετοχή στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Πλατεία Ελευθερίας στις 10 πμ.

Μετά από πρόταση των δυνάμεων της ΠΑΣΕΒΕ αποφασίστηκε 24ωρο κλείσιμο των καταστημάτων στο Ηράκλειο στις 15 Μάη ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση με τον ΟΑΕΕ, πορεία μετά από συγκέντρωση προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και συμβολικό αποκλεισμό του ΟΑΕΕ.

Η υιοθέτηση όλων των παραπάνω προτάσεων που κατέθεσαν οι δυνάμεις οι οποίες συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ, αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την ανάγκη αλλαγής συσχετισμού δυνάμεων στους μαζικούς φορείς των ΕΒΕ. Μόνο τότε θα είναι δυνατόν να υπάρξει αλλαγή πορείας και απομάκρυνσής τους από αντιλήψεις συμβιβασμού και ηττοπάθειας.

Η ΠΑΣΕΒΕ καλεί όλους τους συναδέλφους σε συστράτευση για την υλοποίηση αποφάσεων που στόχο έχουν το αντιπάλεμα της πολιτικής της κυβέρνησης, της πολιτικής των "λουκέτων", της πολιτικής του ξεζουμίσματός μας. Καλεί δε κάθε συνάδελφο αυτοαπασχολούμενο, μικρό έμπορο και επιχειρηματία να συμμετάσχει στη μαζικοποίηση των διαδικασιών του Συλλόγου, να συμβάλει στη μετατροπή του σε όργανο πάλης και αντίστασης στην κυβερνητική πολιτική που μας εξοντώνει.

  • 1 Μάη κλείνουμε τα μαγαζιά μας και συμμετέχουμε στην συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων στην Πλατεία Ελευθερίας στις 10 το πρωί.
  • 15 Μάη συμμετέχουμε στο 24ωρο κλείσιμο των καταστημάτων μας αντιδρώντας στην πλήρη καταστροφή του ΟΑΕΕ, απαιτούμε την κρατική χρηματοδότησή του, ασφάλεια, περίθαλψη για όλους χωρίς προϋποθέσεις».
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
«Ορντινάντσες» για τους επενδυτές

Να απαλλάξει τους υποψήφιους επενδυτές από το κόστος... εταιρειών - συμβούλων φιλοδοξεί η κυβέρνηση καταρχήν, με τη... θέσπιση εντός του επενδυτικού οργανισμού «Invest in Greece» ενός νέου οργάνου, του «Διαμεσολαβητή του Επενδυτή», μια ιδέα του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, όπως δήλωσε χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ν. Μηταράκης. Ωστόσο, η συγκεκριμένη κίνηση σημαίνει κάτι περισσότερο από μια κάποια μείωση κόστους για τους κεφαλαιοκράτες που θα προσελκυσθούν από τις συνθήκες υπερεκμετάλλευσης της εργατικής τάξης και τη γενικότερη πολιτική εκποίησης. Κι αυτό, επειδή ουσιαστικά η δημόσια διοίκηση ορίζει ένα βοηθό που θα καθοδηγεί τους ιδιώτες επενδυτές στη... δημόσια διοίκηση, ένα πρόσωπο που η δουλειά του θα είναι η «διερεύνηση και διευκρίνιση για λογαριασμό των ιδιωτών επενδυτών τυχόν προβλημάτων που συναντούν οι επενδύσεις τους» και που θα διαμεσολαβεί υπέρ τους!

Η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη για επενδύσεις από 2 δισ. ευρώ και πάνω, ενώ ο αρμόδιος υφυπουργός συνόδευσε την ανακοίνωσή της από την «παραδοχή», όπως την είπε, «έστω και καθυστερημένα, ότι δεν ήμασταν μία χώρα φιλική στις επενδύσεις».

Εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ

Παράταση μέχρι τις 30 Απρίλη (αντί 10 Απρίλη) δόθηκε στους επαγγελματίες για την υποβολή των εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ έτους 2012.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να είναι δυνατή η ηλεκτρονική υποβολή θα πρέπει όλες οι περιοδικές δηλώσεις να έχουν υποβληθεί και να έχει καταβληθεί το οφειλόμενο ποσό ΦΠΑ των τυχόν χρεωστικών περιοδικών δηλώσεων μέχρι τις 25 Απρίλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ