ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Απρίλη 2013
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Νέα προκλητική αποστολή αμερικανικών βομβαρδιστικών

Αρματα μάχης της Νότιας Κορέας που πραγματοποιούν ασκήσεις με δυνάμεις των ΗΠΑ
Αρματα μάχης της Νότιας Κορέας που πραγματοποιούν ασκήσεις με δυνάμεις των ΗΠΑ
ΣΕΟΥΛ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Οι απανωτές στρατιωτικές προκλήσεις των ΗΠΑ σε συνδυασμό με τη «σκληρότερη» ρητορική της νέας Προέδρου της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκέουν Χίε, έναντι της ΛΔ Κορέας βαραίνουν επικίνδυνα το κλίμα στην ήδη τεταμένη, εδώ και καιρό, Κορεατική Χερσόνησο.

Μετά τις επιδεικτικές και συμβολικές αποστολές και πτήσεις των αόρατων αμερικανικών βομβαρδιστικών Β52 και Β2 (που έχουν δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικών βομβών), εμφανίστηκαν χτες στους αιθέρες της Νότιας Κορέας άλλα δύο «αόρατα» στα ραντάρ επιθετικά αεροσκάφη. Πρόκειται για μαχητικά τύπου F22 Raptor, τα οποία απογειώθηκαν την Κυριακή από αεροπορική βάση στην Οκινάουα της Ιαπωνίας. Τα F22 θα παραμείνουν στη Νότια Κορέα μέχρι την ολοκλήρωση των μαραθώνιων, διμηνιαίων στρατιωτικών ασκήσεων «Foal Eagle» στις 30 τρέχοντος μηνός.

Λίγες ώρες πριν τις πτήσεις των νέων αμερικανικών βομβαρδιστικών στον εναέριο χώρο της Νότιας Κορέας, η Πρόεδρος της χώρας προειδοποίησε τη γείτονα πως θα δώσει «ισχυρή και ταχεία στρατιωτική απάντηση, σε οποιαδήποτε πρόκληση της Βόρειας Κορέας, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι πολιτικές συνέπειες»...

Το περασμένο Σάββατο η ηγεσία της ΛΔ Κορέας ανακοίνωσε πως βρίσκεται σε «κατάσταση πολέμου» με το νότιο γείτονά της έτοιμη να απαντήσει στις τελευταίες προκλήσεις Ουάσιγκτον και Σεούλ στην ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα, χτες, μετά την ολοκλήρωση της Ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος Εργατών Κορέας στην Πιονγιάνγκ, στην οποία προήδρευσε για πρώτη φορά ο ηγέτης της ΛΔ Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, ανακοινώθηκε μεταξύ άλλων πως καθορίστηκε η «νέα στρατηγική πολιτική» με έμφαση στην οικοδόμηση ισχυρότερης οικονομίας και ενός αποτρεπτικού πυρηνικού οπλοστασίου. Αποφασίστηκε ακόμη ο διορισμός του υπουργού Αμυνας Κιμ Κγιόκ Σικ και του στρατηγού Τσόε Πουκ Ιλ στην Εθνική Επιτροπή Αμυνας και ο Πακ Πονγκ Τζου (που είχε αποπεμφθεί το 2007 εξαιτίας, όπως φημολογείται, αποτυχημένων μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά) στη θέση του νέου πρωθυπουργού της ΛΔ Κορέας.

ΣΥΡΙΑ
Συγκρούσεις και σενάρια άμεσης επέμβασης

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Σε έξαρση παρέμειναν οι συγκρούσεις όλο το τελευταίο τριήμερο ανάμεσα στο συριακό στρατό και αντικαθεστωτικούς και μισθοφόρους σε περιοχές εντός και εκτός της Δαμασκού, στη μεθοριακή (κοντά στα σύνορα με το Λίβανο) πόλη Ταλ Κάλαχ αλλά και στο Χαλέπι, που παραμένει πεδίο σφοδρότατων μαχών με αποτέλεσμα το θάνατο αρκετών δεκάδων ανθρώπων, ανάμεσά τους και γυναικόπαιδα.

Στο στόχαστρο μπήκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο ο παλαιστινιακός καταυλισμός Γιαρμούκ της Δαμασκού που δέχθηκε επίθεση με πύραυλο, η λοφώδης στρατηγική περιοχή Σεΐκ Μακσούντ στην πόλη Χαλέπι (όπου αναφέρθηκε ο θάνατος αρκετών ατόμων, ανάμεσά τους και 13 άμαχοι και ένας ιμάμης που εξέφραζε θέσεις υπέρ της συριακής κυβέρνησης) και τρεις πετρελαιοπηγές στην επαρχία Ντέιρ Αζ Ζορ που παραδόθηκαν στις φλόγες αφού λεηλατήθηκαν έπειτα από επίθεση - όπως υποστηρίζουν οι συριακές αρχές - «ένοπλων ομάδων τρομοκρατών», με αποτέλεσμα εκτεταμένη πυρκαγιά και καταστροφή 4.670 βαρελιών πετρελαίου.

Παράλληλα εκπρόσωπος του αντικυβερνητικού «Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» ισχυρίστηκε χτες πως οι νεκροί από τις συγκρούσεις στη Συρία μέσα στο Μάρτη ξεπέρασαν τις 6.000.

Επιπλέον, χτες, ο επικεφαλής του τμήματος αρχαιοτήτων του συριακού υπουργείου Πολιτισμού, Μααμούν Αμπντούλ Κανίμ, επιβεβαίωσε τη σχεδόν ολοσχερή λεηλασία και καταστροφή από φωτιά της ιστορικής εβραϊκής συναγωγής Τζομπάρ, που χρονολογείται από το 720 π.Χ. Ο Κανίμ επέρριψε την ευθύνη σε δυνάμεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες την απέρριψαν κατηγορώντας, από τη μεριά τους, την κυβέρνηση του Προέδρου Μπασίρ Αλ Ασαντ.

«Αλ Τζαζίρα»: Σχέδια αποστολής του ΟΗΕ

Εν μέσω κλιμάκωσης των συγκρούσεων, το τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα» μετέδωσε χτες αποκλειστικό ρεπορτάζ του διπλωματικού του συντάκτη Τζέιμς Μπέις, σύμφωνα με τον οποίο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΟΗΕ «μελετούν πλέον όλα τα ενδεχόμενα» για τη Συρία με βασική υπόθεση εργασίας μία «κατάρρευση της κυβέρνησης του Προέδρου Ασαντ» μέσα στους επόμενους μήνες. Ο Μπέις υποστηρίζει ότι μεταξύ των μυστικών σχεδίων που μελετούνται με την κωδική ονομασία «Συρία - Η επόμενη μέρα» είναι και αυτό της συγκρότησης και αποστολής μίας «ειρηνευτικής» δύναμης αρκετών χιλιάδων κυανόκρανων στη Συρία. Ο Μπέις δεν απέκλεισε αυτή η δύναμη «να έχει χαρακτήρα επέμβασης».

Στο ίδιο ρεπορτάζ ξαναζεσταίνονται σενάρια για συμμετοχή του ΝΑΤΟ σε άμεση επιχείρηση επέμβασης «σε μία μετά τον Ασαντ Συρία», παρά τις επίσημες διαψεύσεις, ιδιαίτερα εφόσον κάποια χώρα - μέλος, όπως π.χ. η Τουρκία, επιλέξει - για διάφορους λόγους - να αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις επί του συριακού εδάφους. Τα σενάρια αυτά διανθίζονται και με πληροφορίες για «έκτακτες» ασκήσεις «χημικού πολέμου» από ειδικές δυνάμεις του αμερικανικού στρατού.

ΜΑΛΙ
Τριήμερες σφοδρές μάχες στο Τιμπουκτού

MΠΑΜΑΚΟ.--

Την πρώτη καλύτερα οργανωμένη επίθεση κατά των γαλλικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην ιστορική πόλη Τιμπουκτού του βόρειου Μάλι πραγματοποιούν το τελευταίο τριήμερο ένοπλες δυνάμεις ισλαμιστών της οργάνωσης «Αλ Κάιντα για ένα Ισλαμικό Μαγκρέμπ» (AQMI), περίπου τρεις μήνες μετά την έναρξη της ιμπεριαλιστικής επέμβασης και την «απελευθέρωση» της πόλης στις 28 Γενάρη.

Οι ισλαμιστές ξεκίνησαν την επίθεσή τους στο Τιμπουκτού εξαπολύοντας επίθεση αυτοκτονίας σε φυλάκιο λίγο έξω από την είσοδο της πόλης το βράδυ του Σαββάτου με αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά που πυροδότησε ένας Αλγερινός. Η επίθεση αυτοκτονίας (την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η AQMI) απεδείχθη κίνηση αντιπερισπασμού αφού στη διάρκειά της δεκάδες ισλαμιστές κατάφεραν να διεισδύσουν στην πόλη, από άλλη περιοχή, είτε πεζοί, είτε σε μηχανάκια. Ακολούθησαν σφοδρές συγκρούσεις των ισλαμιστών, ως χτες αργά το απόγευμα, με Γάλλους και Μαλινέζους στρατιώτες με επίκεντρο κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης και το προαύλιο ενός τζαμιού του 14ου αιώνα.

Η επίθεση των ισλαμιστών στο Τιμπουκτού φάνηκε να αιφνιδιάζει τις γαλλικές δυνάμεις λίγα μόλις 24ωρα μετά τις ανακοινώσεις του Προέδρου Φρανσουά Ολάντ για υποτιθέμενη θετική έκβαση της στρατιωτικής επιχείρησης στη δυτικοαφρικανική χώρα αλλά και για σταδιακή αποχώρηση των 4.000 Γάλλων στρατιωτών ώστε να μείνουν περίπου 1.000 ως το τέλος του 2013. Βεβαίως, το ζήτημα της αντιμετώπισης των ισλαμιστών είναι για τους Γάλλους ιμπεριαλιστές το πρόσχημα για την προσπάθεια ελέγχου του τεράστιου φυσικού πλούτου της χώρας και της καταλήστευσής του για λογαριασμό των γαλλικών μονοπωλίων.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Στα μέσα Απρίλη οι συνομιλίες για το Μαβί Μαρμαρά

ΑΓΚΥΡΑ.--

Στις 12 Απρίλη αναμένεται να ξεκινήσουν οι συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, αναφορικά με την επίθεση του ισραηλινού στρατού στο τουρκικό πλοίο Μαβί Μαρμαρά, το 2010, που συμμετείχε στο «στολίσκο για τη Γάζα». Την ημερομηνία ανακοίνωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι η ισραηλινή αποστολή θα φτάσει στην Τουρκία, μετά και τη συγνώμη του Τελ Αβίβ, προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα. Η περίοδος που επιλέχθηκε για την ομαλοποίηση των σχέσεων Τουρκίας - Ισραήλ θεωρείται συνδεδεμένη με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και ιδιαίτερα όσον αφορά στα ενεργειακά σχέδια.

Το Ισραήλ περιμένει από την Τουρκία να αποσύρει τις κατηγορίες εναντίον των στρατιωτικών αξιωματούχων του, ωστόσο ένας από τους δικηγόρους που εκπροσωπούν τις οικογένειες των θυμάτων δηλώνει ότι κάτι τέτοιο αποκλείεται.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία, η Τουρκία συνεχίζει να παρουσιάζει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για το κεφάλαιο, ξεπερνώντας κατά 2,2% τους ρυθμούς της Ευρωζώνης παρά την καπιταλιστική οικονομική κρίση.

Το κεφάλαιο έχει τις... προτιμήσεις του

Το εγκώμιο στην καγκελάριο της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, έπλεξε ο προκάτοχός της στην καγκελαρία, Γκέρχαρντ Σρέντερ, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό «Der Spiegel», αναφορικά με τον τρόπο που χειρίζεται την κρίση στην Ευρωζώνη και την ΕΕ και, όπως λέει, την «ηγετική θέση της Γερμανίας σε αυτή». Ο Σρέντερ, πρώην ηγέτης της σοσιαλδημοκρατίας, κάτι ξέρει από αστική διαχείριση. Είναι αυτός που άνοιξε τους κερδοφόρους ορίζοντες για το γερμανικό κεφάλαιο μέσα από το γκρέμισμα λαϊκών δικαιωμάτων. Προώθησε τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις της «Ατζέντας 2010», το χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων, την καθιέρωση της μερικής απασχόλησης, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Πάνω σε αυτά τα μέτρα πατάει η πολιτική της κυβέρνησης Μέρκελ που συνεχίζει την ενίσχυση του κεφαλαίου. Ο Σρέντερ μετά την αποχώρησή του από την καγκελαρία έγινε σύμβουλος της ρωσικής «Γκαζπρόμ» εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη ενεργειακή τροφοδοσία για το γερμανικό βιομηχανικό κεφάλαιο. Η παρέμβαση ενίσχυσης ενός υποτίθεται πολιτικού αντιπάλου του ερμηνεύεται και «γέφυρα» για μία ενδεχόμενη επανάληψη του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD). Αλλωστε, αυτή η «λύση» για τις επερχόμενες εκλογές του Σεπτέμβρη είναι η πρόταση που στηρίζει μια σημαντική μερίδα του γερμανικού κεφαλαίου.

Στο πλαίσιο αυτό, στην ίδια συνέντευξη έκανε και θετική αποτίμηση, χαρακτηρίζοντας «δικαιολογημένη και νομιμοποιημένη» την ολική επαναφορά του γερμανικού στρατού στα ιμπεριαλιστικά πεδία μαχών ανά την υφήλιο. Μία επαναφορά στην οποία έχει συμβάλει τα μάλα με τον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, στον οποίο η Γερμανία και ο καγκελάριος Σρέντερ είχαν κομβικό και κρίσιμο ρόλο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ