Eurokinissi |
Το βιβλίο πρέπει να είναι προσβάσιμο στους εργαζόμενους με προσιτή τιμή αλλά στον καπιταλισμό γίνεται εμπόρευμα |
Το συνέδριο γίνεται στο «φόντο» της ενδο-εκδοτικής διένεξης που προκάλεσε η απόφαση του κράτους να καταργήσει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, των ανακατατάξεων που η κρίση επιφέρει και στον εκδοτικό κλάδο και που προσομοιάζουν σε αυτές όλων των κλάδων της οικονομίας (συγκέντρωση και συγκεντροποίηση κεφαλαίου, έντονη πίεση των μικρών εκδοτικών επιχειρήσεων, «λουκέτα», συγχωνεύσεις, αλλαγές στον προσανατολισμό του περιεχομένου των βιβλίων) και της συνεχιζόμενης πολυδιάσπασης των συλλογικοτήτων των εκδοτών με τους «μεγάλους» να έχουν συγκροτήσει εδώ και καιρό το δικό τους φορέα.
Τα παραπάνω αναμένεται να θιχτούν σήμερα και αύριο λόγω των θεματικών ενοτήτων του συνεδρίου, ωστόσο, η ανησυχία για το παρόν και το μέλλον του κλάδου χαρακτήρισε και τις χτεσινές εργασίες. Η ανησυχία αυτή βασίζεται στο σημερινό εκδοτικό «τοπίο» έτσι όπως αναφέρθηκε σε μια ομιλία: «Μια χούφτα μεγάλων εκδοτικών εταιρειών με έδρα τη Ν. Υόρκη και το Λονδίνο που ανήκουν σε μεγάλους ομίλους πολυμέσων και που έχουν γίνει η αναπόφευκτη πύλη για τους συγγραφείς που θέλουν να εκδώσουν. Ενώ το τοπίο των λιανικών πωλήσεων κυριαρχείται από ένα συρρικνωμένο αριθμό αλυσίδων καταστημάτων και την εταιρία "Αμαζον"». (σ.σ. μονοπώλιο στο χώρο των διαδικτυακών πωλήσεων). Την ίδια στιγμή το ηλεκτρονικό βιβλίο ανταπτύσσεται ραγδαία. Το 2006 οι πωλήσεις του ήταν μόλις 0,1% των συνολικών εσόδων των μεγάλων εκδοτικών των ΗΠΑ, ενώ σήμερα είναι 20% για ορισμένα βιβλία όπως τα «ρομάντζα», η επιστημονική φαντασία και τα θρίλερ.
Το βέβαιο όμως είναι ότι η κρίση του κλάδου δεν οφείλεται στις νέες τεχνολογίες, αλλά στο ποιος τις κατέχει.
Η υπόθεση του έργου έχει ως εξής: Μια πόλη γίνεται στόχος εμπρηστών, που κάθε βράδυ καταστρέφουν το ένα σπίτι μετά το άλλο. Ο μικροαστός Μπίντερμαν διαβάζει εφημερίδες και βλέπει την υστερία που σταδιακά καταλαμβάνει ολόκληρη την πόλη. Με τη γυναίκα του παρατηρούν τις πυρκαγιές που ξεσπούν γύρω τους και μονολογούν: «Ευτυχώς, δεν είναι στο δικό μας σπίτι...». Αλλά δεν έχουν καταλάβει την πιθανότητα δύο εμπρηστές, με θράσος και αριστοτεχνικό τρόπο να έχουν καταλάβει τη σοφίτα τους. Μια ομάδα πυροσβεστών, σαν αρχαιοελληνικός «χορός», χρωματίζει τα συμβαίνοντα και γίνεται η μοιραία «σκιά» του Μπίντερμαν. Μια «κωμωδία με τραγικό υπόβαθρο» ή μια «τραγική ιστορία με κωμική επίφαση».
Επιμέλεια σκηνοθεσίας Πηγή Δημητρακοπούλου, Σήφης Μανταδάκης. Μουσική - ηχητικά εφέ Φίλιππος Περιστέρης. Κίνηση Βαγγέλης Πιτσιλός. Φωτισμοί Αλέξανδρος Ζουριδάκης, Αρης Σιγανός. Σκηνικά - κοστούμια «Εκτός σχεδίου». Φώτα - Ηχος Γιώργος Μοτσάκος, Ελένη Μπλέτα, Θοδωρής Μπίλης. Παίζουν: Αλέξανδρος Γεροκομής, Αλεξάνδρα Κατσιαβάρα, Γιώργος Ταρουνάς, Ειρήνη Αρτεμάκη, Κώστας Χατζόπουλος, Αρης Σιγανός, Κλειώ Μαγδανοζίδη, Σήφης Μανταδάκης. Χορός: Αλεξάνδρα Κατσιαβάρα, Γιώργος Ταρουνάς, Ειρήνη Αρτεμάκη, Κλειώ Μαγδανοζίδη, Κώστας Χατζόπουλος, Ορφέας Χαριζάνης.
Δύο ιστορίες εξελίσσονται παράλληλα επί σκηνής. Ενας Αμερικανός φωτογράφος επισκέπτεται τη χώρα όπου πριν από 20 χρόνια, στη διάρκεια του πολέμου, τράβηξε την πιο διάσημη ιστορική φωτογραφία: ένα μικρό κορίτσι τυλιγμένο στις φλόγες ύστερα από έκρηξη βόμβας. Στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διαμένει, δίνει συνέντευξη σε μία νεαρή δημοσιογράφο, της οποίας οι ερωτήσεις εισέρχονται, σταδιακά, σε σκοτεινά μονοπάτια. Παράλληλα, ένας απεσταλμένος του ΟΗΕ, που ετοιμάζει ένα «ειρηνευτικό» πρόγραμμα, εξαναγκάζει μία ντόπια κοπέλα να υπομένει κάθε σεξουαλική διαστροφή του. Δεν συνιστάται το έργο για θεατές κάτω των 16 ετών.
Copyright Β© 2013 Vassilis Mak |
Ο Κλάιστ εμπνέεται από την ομηρική Ιλιάδα και επικεντρώνεται στην ερωτική συνάντηση της βασίλισσας των Αμαζόνων, Πενθεσίλειας, με τον Αχιλλέα. Με την καθοδήγηση του καθηγητή της σχολής Ακύλλα Καραζήση, οι φοιτητές προσεγγίζουν με δικό τους, τολμηρό τρόπο, ένα κατεξοχήν νεανικό κείμενο.
Μετάφραση: Τζένη Μαστοράκη. Επιμέλεια κοστουμιών: Ιωάννα Τσάμη. Λαϊκοί χοροί: Χρυσούλα Τζαρδή. Παίζουν: Στέλλα Βογιατζάκη, Μάνος Βαβαδάκης, Ελίζα Γεροντάκη, Χαρά - Μάτα Γιαννάτου, Κατερίνα Παπανδρέου, Δάφνη Ιωακειμίδου - Πατακιά, Αλέξανδρος Φράγκος, Μιχάλης Κίμωνας, Γιάννης Νιάρρος, Ελλη Ιγγλίζ, Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης, Γιώργος Ονησιφόρου, Σπύρος Σταμούλης, Αναστασία Κονίδη.
Μετά την πρεμιέρα (1/4, 9μμ) ακολουθούν παραστάσεις κάθε Παρασκευή και Σάββατο (9μμ) όλο τον Απρίλη. Είσοδος ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας. Θα διανέμονται μια ώρα πριν την έναρξη της κάθε παράστασης.
Προσκαλούνται νέοι μουσικοί εγχόρδων και πνευστών, σπουδαστές όλων των ωδείων σε ακρόαση στις 5/4 στο Εθνικό Ωδείο για τη στελέχωση της Ορχήστρας Νέων της Μεσογείου (εδρεύει στη Μασσαλία της Γαλλίας). Η δυνατότητα αυτή δίδεται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Εθνικού Ωδείου με την Ορχήστρα Νέων της Μεσογείου, για δεύτερη χρονιά. Στο φετινό πανηγυρικό της πρόγραμμα θα παρουσιάσει το μπαλέτο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Προκόφιεφ, στο Διεθνές Φεστιβάλ της πόλης Aix-en-Provence (15-30/7). Συμμετοχή στην Ορχήστρα σημαίνει και δυνατότητα επιλογής τεσσάρων προγραμμάτων που περιλαμβάνουν και masterclass από σπουδαίους μουσικούς μεγάλων διεθνών ορχηστρών (δες: www.ojmed.com). Επίσης, στις 5/4, στο Εθνικό Ωδείο προσκαλούνται νέοι που σπουδάζουν βιολί ή βιόλα (από όλα τα ωδεία), σε ακρόαση για τη στελέχωση της Ορχήστρας του Μουσικού Σχολείου Regina Margherita di Palermo -Ethnic Youth of the Mediterranean, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Εθνικού Ωδείου με ιταλικά μουσικά ιδρύματα.
Οι νέοι που θα επιλεγούν, θα συμμετάσχουν στην ειδική συναυλία (18/5) με την Ορχήστρα Νέων Μουσικών της Μεσογείου, που θα γίνει στο Palermo της Σικελίας. Ολα τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής των μουσικών που θα επιλεγούν, καλύπτονται από τα αντίστοιχα προγράμματα.
ΤΗ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΤΑΙΝΙΑ του Σοβιετικού Κινηματογράφου «Θύελλα στην Ασία» του Βσεβ. Πουντόβκιν θα προβάλει αύριο (8μμ) ο Παμμικρασιατικός Σύνδεσμος Πάτρας στην αίθουσά του (Φωκαίας 26). Η πρωτοβουλία ανήκει στο ΔΣ του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου. Είσοδος ελεύθερη.