ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Μάρτη 2013
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΔΝΤ - ΗΠΑ
Λιβανίζουν την απόφαση του Γιούρογκρουπ

Συμμετέχουν ενεργά στον εκβιασμό του κυπριακού λαού να δεχτεί τη σφαγή του

Σε πανηγυρισμούς για τη συμφωνία εξόντωσης του κυπριακού λαού επιδόθηκαν οι αξιωματούχοι των κρατών - μελών της Ευρωζώνης μετά τη συνεδρίαση του «Γιούρογκρουπ», καταστρώνοντας τα επόμενα σχέδια για κλιμάκωση της επίθεσης, σε συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση. Στο φόντο αυτής της απόφασης, οξύνονται και οι ανταγωνισμοί ΕΕ - Ρωσίας - ΗΠΑ.

Σαν «τέλος στην αβεβαιότητα που πλανιόταν τις τελευταίες ημέρες πάνω από την Κύπρο και την Ευρωζώνη», χαρακτήρισε τη συμφωνία ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο ίδιος ανέφερε ότι η τελική συμφωνία «θα είναι αποτελεσματικότερη από αυτήν της προηγούμενης βδομάδας που απορρίφθηκε από την κυπριακή βουλή» και υποστήριξε ότι «διατηρεί το στόχο για συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα στο επίπεδο του ευρωπαϊκού μέσου όρου ως το 2018».

Πρόσθεσε ακόμα ότι το συνολικό ποσό που θα δοθεί από τις χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ παραμένει στα 10 δισ. ευρώ και ότι το υπόλοιπο πόσο για την ανακεφαλοποίηση των κυπριακών τραπεζών θα καλυφθεί με το «κούρεμα» των καταθέσεων και την αναδιάρθρωση των δύο τραπεζών («Κύπρου» και «Λαϊκής»). Το νέο δάνειο προς την Κύπρο θα συνοδεύεται από την υπογραφή μνημονίου, που, όπως είπε Γ. Ντάισελμπλουμ, θα περιέχει τη λήψη «φιλόδοξων μέτρων» στα δημόσια οικονομικά (δραστικές περικοπές), σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (εργασιακά - κοινωνική ασφάλιση) και στις ιδιωτικοποιήσεις.

Σε γραπτή ανακοίνωσή της για τη συμφωνία στο Γιούρογκρουπ η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, υποστήριξε ότι «η συμφωνία παρέχει ένα ολοκληρωμένο και αξιόπιστο σχέδιο για την αντιμετώπιση των σημερινών οικονομικών προκλήσεων της χώρας».

Ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Ολι Ρεν, σε δηλώσεις του μετά τη συμφωνία δήλωσε ότι μέχρι τα μέσα Απρίλη θα ολοκληρωθεί το «μνημόνιο για την Κύπρο» και προανήγγειλε βάρβαρα μέτρα, ομολογώντας ότι το μέλλον του κυπριακού λαού «διαγράφεται δύσκολο». Στο πλαίσιο του μνημονίου προετοιμάζεται να εγκατασταθεί στη Λευκωσία και «ομάδα δράσης» αντίστοιχη αυτής στην Ελλάδα.

«Νέο μοντέλο» για τις τράπεζες

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ, με συνεντεύξεις του στο «Ρόιτερς» και τους «Financial Times», δήλωσε ότι το κυπριακό πρόγραμμα και το «κούρεμα» των καταθέσεων αντιπροσωπεύει «ένα νέο μοντέλο λύσης και για άλλες χώρες της Ευρωζώνης που ενδεχόμενα θα χρειαστεί να αναδιαρθρώσουν τον τραπεζικό τους τομέα». Προειδοποίησε, μάλιστα, και άλλες χώρες, όπως το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα και τη Σλοβενία, λέγοντας: «Αν η τράπεζα δεν μπορεί να τα καταφέρει (...) θα ζητήσουμε να συμβάλουν στην ανακεφαλοποίηση και από κατόχους ανασφάλιστων καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ».

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις προκάλεσαν αναστάτωση στις καπιταλιστικές αγορές, υποχρεώνοντας τον επικεφαλής του Γιούρογκρουπ να ανασκευάσει και να πει ότι «η Κύπρος είναι μια ειδική περίπτωση».

Ωστόσο, χτες, η Σαντάλ Χιουζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου εσωτερικής αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ, επανέφερε το θέμα και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά στο πλαίσιο της διάσωσης τραπεζών. «Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν, η οποία βρίσκεται υπό συζήτηση, δεν αποκλείεται οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ να εξεταστούν ως μέσο διάσωσης», δήλωσε συγκεκριμένα.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε χαρακτήρισε «μοναδική» την περίπτωση της Κύπρου και αναφερόμενος στη συμφωνία του Γιούρογκρουπ υποστήριξε ότι «το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων είναι δίκαιο για όλες τις πλευρές».

Την ικανοποίησή της για «εξεύρεση λύσης» εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ. Την ικανοποίησή τους για τη συμφωνία έσπευσαν να εκφράσουν και οι ΗΠΑ. Με ανακοίνωσή του, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι «είναι σημαντική για τις ΗΠΑ η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ». Σύμφωνα με πληροφορίες, Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν επαφές με Γάλλους, Γερμανούς, την επικεφαλής του ΔΝΤ και τον πρόεδρο του Γιούρογκρουπ, προκειμένου να τους εκφράσουν τη διαφωνία τους στο ενδεχόμενο να υπάρξει κούρεμα στις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ.

Αντιδρά η Ρωσία

Αμεση ήταν η αντίδραση της Ρωσίας για το σχέδιο του Γιούρογκρουπ. «Κατά την άποψή μου, η κλοπή αυτού που έχει ήδη κλαπεί συνεχίζεται», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Με τους Ρώσους καπιταλιστές να διατηρούν τεράστια κεφάλαια στις κυπριακές τράπεζες, η κυβέρνηση της Ρωσίας πιέζει για να εξασφαλίσει τη δυνατόν μικρότερη ζημιά για τους δικούς της κεφαλαιοκράτες.

Στο παρασκήνιο, ήδη υπάρχουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ρωσία - ΕΕ και ΔΝΤ, προκειμένου να περιοριστούν οι απώλειες από το κούρεμα των καταθέσεων. Στην κατεύθυνση αυτή, χτες, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας διαβεβαίωσε ότι «η τρόικα θα είναι σε στενή επαφή με τη Μόσχα, εταίρο και πιστωτή της Κύπρου σε όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων». Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρωσική κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε επιμήκυνση αποπληρωμής και πιθανά μείωση του επιτοκίου για το πενταετές δάνειο ύψους 2,5 δισ. ευρώ που είχε χορηγήσει στην Κύπρο το Δεκέμβρη του 2011.

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε οδηγίες στην κυβέρνησή του να διαπραγματευθεί την αναδιάρθρωση του ρωσικού δανείου προς την Κύπρο», δήλωσε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπός του Ρώσου Προέδρου. Η συγκεκριμένη ανακοίνωση ουσιαστικά σηματοδοτεί τη στήριξη της Ρωσίας στο σκληρό σχέδιο εξόντωσης του κυπριακού λαού που εκπόνησε το «Γιούρογκρουπ», παρά το γεγονός ότι οι Ρώσοι καταθέτες στην Κύπρο θα υποστούν μεγάλες ζημιές.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προπαγάνδα φόβου με το παράδειγμα της Κύπρου

Οξύνει τα ψευτοδιλήμματα και τους εκβιασμούς ενόψει των τελικών συνεννοήσεων με την τρόικα

Ουρές έξω από τα υποκαταστήματα της Λαϊκής Τράπεζας στην Κύπρο, πριν ανακοινωθεί η απόφαση του Γιούρογκρουπ
Ουρές έξω από τα υποκαταστήματα της Λαϊκής Τράπεζας στην Κύπρο, πριν ανακοινωθεί η απόφαση του Γιούρογκρουπ
Η επιτάχυνση στην εφαρμογή των «προαπαιτούμενων» μέτρων που εξοντώνουν το λαό είναι το «δίδαγμα» που βγάζει η κυβέρνηση από τη συμφωνία «διάσωσης» της Κύπρου, επιβεβαιώνοντας εκ νέου τη στοχοπροσήλωσή της στη στρατηγική σωτηρίας της πλουτοκρατίας, μέσω της εξαθλίωσης του λαού.

Οπως ήταν αναμενόμενο, η κυβέρνηση έσπευσε να επικροτήσει την απόφαση του Γιούρογκρουπ, που πάρθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας, όπως άλλωστε είχε κάνει και με την πρώτη απόφαση, εκφράζοντας την ικανοποίησή της κυρίως γιατί δόθηκε «λύση εντός ευρώ», για την οποία η ίδια είχε «δουλέψει» σταθερά από την πρώτη στιγμή.

Μόνιμο μέλημα του κυβερνητικού επιτελείου είναι η θωράκιση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, αλλά και του προγράμματος σταθεροποίησης (μνημόνιο), από τις «παρενέργειες» της διαχείρισης της κρίσης στην Κύπρο, ενώ σε επικοινωνιακό επίπεδο επιχειρεί να δικαιώσει το μείγμα της διαχείρισης που εφαρμόζει η κυβέρνηση και το μονόδρομο της ΕΕ.

Το στίγμα για τη στάση της κυβέρνησης δόθηκε με δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Σ. Κεδίκογλου, στην οποία χαρακτηριζόταν μεν «επώδυνη» η συμφωνία του Γιούρογκρουπ, αλλά ταυτόχρονα ξεκαθάριζε ότι επρόκειτο για μονόδρομο, επειδή, όπως ισχυριζόταν, «σταματάει την πορεία προς το χάος που θα έφερνε η άτακτη χρεοκοπία και η έξοδος από την Ευρωζώνη».

Στη γραμμή αυτή κινήθηκε χτες ο Γ. Στουρνάρας στο διάλογο που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώπιον των δημοσιογράφων. «Πιστεύω ότι επελέγη η πλέον εφικτή λύση και απετεύχθη η καταστροφή. Η καταστροφή θα ήταν η χρεοκοπία της Κύπρου και έξοδος από το ευρώ. Αρα, ναι μεν επώδυνη λύση, οδυνηρή λύση, αλλά η επόμενη θα ήταν πολύ χειρότερη δυστυχώς», αποφάνθηκε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο Κάρ. Παπούλιας, στη δήλωση που έκανε μετά την παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μάρτη, είχε τονίσει ότι «η απόφαση της ΕΕ δεν είναι ανεκτή γιατί είναι επιλεκτική». Στην ερώτηση του Κάρ. Παπούλια για το ποιες είναι οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι «θα υπάρξουν μικρές επιπτώσεις», θεωρώντας ότι «αποφύγαμε τη μείζονα καταστροφή».

Σε κάθε περίπτωση το κυβερνητικό επιτελείο είναι σε διαρκή επιφυλακή για να πάρει κάθε μέτρο που θα στηρίζει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αποσκοπώντας, εκτός των άλλων, στον επαναπατρισμό κεφαλαίων. Την ίδια στιγμή, ετοιμάζεται να κλείσει μέσα στις επόμενες δύο - τρεις βδομάδες τις εκκρεμότητες, ώστε να εφαρμοστούν πλήρως τα συμφωνηθέντα μέτρα με την τρόικα (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ), με βασικά το πρόγραμμα διαθεσιμότητας - απόλυσης 25.000 δημοσίων υπαλλήλων, την παράταση είσπραξης του χαρατσιού από τη ΔΕΗ και το 2013, καθώς και τις ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Νωρίτερα χτες, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε για 45 λεπτά στο Μέγαρο Μαξίμου με τον επικεφαλής του IIF (Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο), Τσ. Νταλάρα. Η συνάντηση δεν ήταν προγραμματισμένη και ολοκληρώθηκε χωρίς να γίνουν δηλώσεις.

Το πρωί, ο Αντ. Σαμαράς συνέχισε τις επαφές του με τους «επενδυτές», δηλαδή τα εγχώρια και ξένα μονοπώλια, επιδιώκοντας κυρίως να αποκοιμίσει το λαό με το παραμύθι των καπιταλιστών - «σωτήρων» που θα φέρουν επενδύσεις και θα δημιουργήσουν τάχα νέες θέσεις εργασίας. Σ' αυτό το πλαίσιο, είχε χτες συνάντηση με τον πρόεδρο της γερμανικής εταιρείας SAP, Τζιμ Χάγκμαν Σναμπ, της μεγαλύτερης στον κόσμο εταιρείας παροχής λογισμικού, με κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 64 δισ. ευρώ.

Τα άλλα κόμματα

Τη Δευτέρα, μετά την απόφαση του Γιούρογκρουπ, ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε ότι η Κύπρος «κάτω από το βάρος εκβιασμών και απειλών οδηγήθηκε σε έναν οδυνηρό συμβιβασμό». Επιμένοντας να συγκαλύπτει και να αθωώνει την ευρωένωση υποστήριξε ότι «η Κύπρος θα μπορούσε να αποφύγει αυτήν την εξέλιξη αν αυτοί που διαχειρίστηκαν το περήφανο ΟΧΙ του κυπριακού λαού, δεν ήταν οι ίδιοι άνθρωποι που είχαν υποστηρίξει το ΝΑΙ την περασμένη Παρασκευή. Και κυρίως αν η Κύπρος δεν έμενε απελπιστικά μόνη στο Γιούρογκρουπ». Είναι φανερή η μεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έσταζε μέλι τις προηγούμενες μέρες, κάνοντας λόγο για «περήφανο όχι της κυπριακής Βουλής».

Ο Ε. Βενιζέλος, μετά τη συνάντησή του χτες με τον Γ. Στουρνάρα, χαιρέτισε την απόφαση του Γιούρογκρουπ και με ανακούφιση διαπίστωσε ότι «στεγανοποιήθηκε» το ελληνικό τραπεζικό σύστημα καθώς, όπως είπε, «η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας είναι η πρώτη προϋπόθεση για την επάνοδο σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης». Η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει την απόφαση του Γιούρογκρουπ «επώδυνη» μεν, «αναγκαία» δε, καθώς, όπως υποστηρίζει, «η επίτευξη λύσης εντός ευρώ είναι η αναγκαία επιλογή», στο όνομα της αποφυγής της χρεοκοπίας της Κύπρου, όταν ο λαός της βρίσκεται ήδη σε διαδικασία χρεοκοπίας.

ΚΥΠΡΟΣ
Γενικευμένη προσπάθεια αποπροσανατολισμού

Κυβέρνηση και κόμματα αναζητούν ευθύνες στην «κακή διαχείριση» των τραπεζών και ζητάνε από το λαό να διαλέξει ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Προσπάθεια να παρουσιαστεί η συμφωνία ως ένας «συμβιβασμός» που απέτρεψε τα χειρότερα, κάνουν στην Κύπρο, το ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ, τη στιγμή που οι εξελίξεις προκαλούν έντονες αντιδράσεις στο νησί, με αιχμή τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων που αποταμιεύονται στις Τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή, καθώς και τα αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται.

Το ψευτοδίλημμα της επώδυνης συμφωνίας, ή της χρεοκοπίας επικαλέστηκε στο διάγγελμα του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ισχυριζόμενος ότι «με σκληρή διαπραγμάτευση, με επιμονή, αλλά και με συναίσθημα ευθύνης φτάσαμε σ' ένα αποτέλεσμα που διασφαλίζει τις προοπτικές της χώρας».

Ως τη μόνη λύση «που αποτρέπει τη χρεοκοπία και διασφαλίζει τη σταθερότητα» χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup, ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ενώ ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Κάρογιαν, το κόμμα του οποίου στηρίζει την κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη, υποστήριξε ότι «αποφύγαμε την άτακτη χρεοκοπία και την πλήρη κατάρρευση της οικονομίας μας».

Για μη προετοιμασμένη κυβέρνηση, η οποία διαχειρίστηκε τη διαπραγμάτευση «ερασιτεχνικά», μίλησε ο εκπρόσωπος τύπου της ΕΔΕΚ, λέγοντας ότι η απόφαση του Eurogroup «επιβάλλει τη ληστεία καταθέσεων που απέρριψε την προηγούμενη βδομάδα η Βουλή των Αντιπροσώπων».

Τη θέση της κυβέρνησης ότι η νέα συμφωνία είναι καλύτερη από την προηγούμενη υπερασπίστηκε και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος και σε μια προσπάθεια να συνδράμει στον αποπροσανατολισμό του λαού, υποστήριξε ότι «επιτέλους πρέπει να γίνει μια αρχή, όσοι φταίνε πρέπει να κάτσουν στο σκαμνί γιατί, όπως είπε, όταν δεν τιμωρούμε κανέναν το έγκλημα και η αδικία θα συνεχίζονται».

Για περαιτέρω κλιμάκωση της οικονομικής κρίσης, μετά και την εν λόγω συμφωνία μίλησε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού και τόνισε ότι ο Ν. Αναστασιάδης δεν είχε τη σύμφωνη γνώμη του ΑΚΕΛ προτού προχωρήσει στην αποδοχή της συμφωνίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΑΚΕΛ διαφώνησε με τη συμφωνία πώλησης των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, επειδή «δεν είχε ισορροπία και ήταν ετεροβαρής».

Το ΑΚΕΛ θα ζητήσει έρευνα τόσο για το πώς κλείστηκε η συμφωνία, καθώς και για τους όρους με τους οποίους δόθηκαν τα δάνεια της Λαϊκής στην Ελλάδα, δεδομένου ότι αποκαλύψεις που έγιναν αναφέρουν ενδεικτικά ότι χορηγήθηκε δάνειο στη Μονή Βατοπεδίου, ύψους 175 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να διευκρινίζεται με ποιες εγγυήσεις έγινε η συμφωνία.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης, σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να ικανοποιήσει το περί δικαίου αίσθημα της κοινωνίας και να εντοπίσει τους υπαίτιους αυτής της πρωτοφανούς οικονομικής τραγωδίας.

Στον «αέρα» τα ασφαλιστικά ταμεία

Πάνω από 724 εκ. ευρώ οι καταθέσεις τους στη Λαϊκή που οδεύει προς εκκαθάριση

Στον «αέρα» βρίσκονται τα Ταμεία Πρόνοιας, τα οποία έχουν τις καταθέσεις τους στις τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή. Παρά τις υποσχέσεις και τις δήθεν προσπάθειες να διασωθούν τα χρήματα των Κυπρίων ασφαλισμένων, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία συμφωνία, ούτε όσον αφορά τα αποθεματικά που βρίσκονταν στη Λαϊκή, η οποία διαλύεται, ούτε τα αποθεματικά της Κύπρου, στην οποία οι καταθέσεις οδεύουν προς «κούρεμα».

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι καταθέσεις κρατικών, ημικρατικών οργανισμών, δημοτικών συμβουλίων, υπουργείων και ταμείων κοινωνικών ασφαλίσεων στη Λαϊκή Τράπεζα αγγίζουν τα 192 εκατ. ευρώ, ενώ 535 Ταμεία Πρόνοιας και 30 ταμεία ασφαλιστικών εταιρειών έχουν καταθέσεις ύψους 724 εκατ. ευρώ. Γύρω στα 35.000 ακίνητα είναι υποθηκευμένα και τα δάνεια των Κυπρίων στη Λαϊκή ανέρχονται στα 8.5 δισ. Οι υπάλληλοι της Λαϊκής στην Κύπρο είναι περίπου 2.300 και το ταμείο Πρόνοιάς τους ανέρχεται στα 270 εκατ.

Οι διαδικασίες για την αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας, η οποία θα σπάσει σε «καλή» και «κακή», προχωρούν. Η «καλή» Λαϊκή θα απορροφηθεί από την Τράπεζα Κύπρου, στην οποία μεταφέρεται και το ποσό της Εκτακτης Παροχής Ρευστότητας (ELA), ύψους 9,2 δισ. ευρώ, ενώ το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα παρέχει ρευστότητα.

Ανακεφαλαιοποίηση, ωστόσο, προβλέπεται και στην Τράπεζα Κύπρου, με τρόπο όπως αναφέρει η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου που να προστατεύονται πλήρως οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ. Και στις δύο τράπεζες διορίζεται προσωρινός Ειδικός Διαχειριστής.

Ο Πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου Ανδρέας Αρτέμη, υπέβαλε την παραίτησή του, λέγοντας ότι οι σχεδιασμοί για την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας ετοιμάστηκαν από την Κεντρική Τράπεζα εδώ και καιρό, χωρίς να υπάρχει συνεννόηση με το ΔΣ. Σε δηλώσεις του, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής ανέφερε ότι ενδέχεται το «κούρεμα» των μεγάλων καταθέσεων στις δύο κυπριακές τράπεζες να φτάσει το 40%. Αυτή τη στιγμή το όριο ανάληψης στην Κύπρο είναι 100 ευρώ τη μέρα, ενώ οι τράπεζες αναμένεται να ανοίξουν αύριο Πέμπτη.

Στην Κύπρο, καθ' όλη τη διάρκεια της «διαπραγμάτευσης», αλλά και μετά την απόφαση του Eurogroup, εργαζόμενοι πραγματοποιούν διαδηλώσεις, ενώ σε νέα συγκέντρωση καλεί το ΑΚΕΛ σήμερα στα γραφεία της ΕΕ και στο Προεδρικό, ενάντια στην «καταστροφή της Κύπρου».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μύθος η φιλολαϊκή διαπραγμάτευση εντός ΕΕ

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή για τις εξελίξεις στην Κύπρο, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«

Το ΚΚΕ στέκεται στο πλευρό του κυπριακού λαού που βρίσκεται στο επίκεντρο εκβιασμών, τόσο από τη μεριά της ΕΕ και του ΔΝΤ, όσο και από τη μεριά της Ρωσίας, με τη συνενοχή της κυπριακής και ελληνικής κυβέρνησης, για να δεχτεί νέες σκληρές θυσίες.

Τα διάφορα σχέδια, που διαπραγματεύεται η κυπριακή κυβέρνηση με την ΕΕ, το ΔΝΤ και τη Ρωσία, δεν αφορούν τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά επικεντρώνονται στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου και κυρίως στο ζήτημα ποιας χώρας και ποιων επιχειρηματικών ομίλων τα κεφάλαια και οι καταθέσεις θα βγουν πιο ενισχυμένα ή λιγότερο χαμένα. Καταρρίπτεται ο μύθος της φιλολαϊκής διαπραγμάτευσης εντός ΕΕ που καλλιεργεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα.

Οι σκληροί ανταγωνισμοί δεν πρέπει να παρασύρουν το λαό σε στοίχιση πίσω από τον ένα ή τον άλλο ιμπεριαλιστή, με την ελπίδα κάποιας "βοήθειας", καθώς όποιο σχέδιο τελικά επιλεγεί, δεν αναιρεί το γεγονός ότι το λογαριασμό θα πληρώσει ο κυπριακός λαός, αφού όλα τα σχέδια περιλαμβάνουν παραλλαγές αντιλαϊκών μέτρων, ιδιωτικοποιήσεις, συντριβή δικαιωμάτων.

Αυτές οι αντιθέσεις, που διαπλέκονται και με τους ανταγωνισμούς ιμπεριαλιστικών κέντρων και επιχειρηματικών ομίλων για το ποιοι θα βάλουν χέρι στο φυσικό αέριο της Κύπρου, οδηγούν και το Κυπριακό ζήτημα σε μεγάλους κινδύνους.

Η ελληνική κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν αξιοποιούν τις εξελίξεις στην Κύπρο για να ενισχύσουν τους εκβιασμούς και τις απειλές σε βάρος του ελληνικού λαού προκειμένου να υποταχθεί στην ίδια πολιτική των αντιλαϊκών μέτρων και των μνημονίων. Ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της ΕΕ αναγορεύουν τα πάντα σε ζήτημα "δυναμικής διαπραγμάτευσης" από μια άλλη κυβέρνηση. Ο ελληνικός λαός πρέπει να απορρίψει και τους εκβιασμούς της κυβέρνησης και την εξαπάτηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, που αναγορεύει την ΕΕ ως μονόδρομο για το λαό, σε μια περίοδο που αποκαλύπτεται ο βαθιά αντιλαϊκός της χαρακτήρας και καταρρέουν οι ψεύτικες υποσχέσεις περί κοινοτικής αλληλεγγύης.

Πραγματική λύση, τόσο στην Ελλάδα και την Κύπρο, όσο και στις άλλες χώρες της ΕΕ, μπορεί να υπάρξει στα πλαίσια ενός αγώνα ρήξης και αποδέσμευσης από την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, ενός αγώνα που θα κάνει το λαό κυρίαρχο του πλούτου που παράγει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ