ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Μάρτη 2013
Σελ. /40
Ανάγκη για πρωτοπόρα βήματα

Σύντροφοι,

Θέλω να εκφράσω κάποιες σκέψεις μου και κάποιους προβληματισμούς μου που απορρέουν από τις Θέσεις της ΚΕ για το 19ο Συνέδριο, συμμετέχοντας έτσι στον προσυνεδριακό διάλογο και βοηθώντας αν μπορώ, όπου μπορώ.

Καταρχήν πρέπει να πω ότι συμφωνώ με τις εκτιμήσεις του Κόμματος για την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας, αλλά και τη διεθνή, όπως και με τις θέσεις που παίρνει στα ζητήματα της ταξικής πάλης. Συμφωνώ με τον απολογισμό δράσης όπως και με τον εντοπισμό των αδυναμιών. Το σχέδιο προγράμματος νομίζω ότι απαντάει ολοκληρωμένα και επιστημονικά (αυτό ισχύει και για ολόκληρο το κείμενο των Θέσεων) σε πολλά ζητήματα της σοσιαλιστικής επανάστασης και καθορίζει καθαρά τα καθήκοντα του Κόμματος. Πιστεύω ότι καλώς μπαίνει για συζήτηση από τώρα ο τρόπος οικοδόμησης της σοσιαλιστικής κοινωνίας λεπτομερειακά και πρέπει να συνεχιστεί για να γίνει κτήμα και να αφομοιωθεί από όσο γίνεται περισσότερα μέλη και φίλους του Κόμματος. Συζήτηση περισσότερη για την καλύτερη αφομοίωση, νομίζω ότι πρέπει να γίνει και για το ζήτημα της επαναστατικής κατάστασης.

Ο στόχος που βάζει το Κόμμα για τη Λαϊκή Συμμαχία πιστεύω ότι είναι πολύ ρεαλιστικός και μπορεί να γίνει πράξη. Το βλέπω και μέσα από τη δουλειά της Λαϊκής Επιτροπής που συμμετέχω, πως ο κόσμος ακούει σχεδόν με ανακούφιση και συμμετέχει στην πραγματοποίησή του, όταν του δείχνεις τη διέξοδο από τη δύσκολη μοναχική πάλη για την επιβίωση.

Τέλος, θα ήθελα να εκφράσω τις σκέψεις μου γύρω από την ιδεολογικοπολιτική διαπαιδαγώγηση και αναφέρομαι στη θέση 54: «Το πρόβλημα συμπυκνώνεται (...) ικανότητας, γνώσης».

Πιστεύω απόλυτα ότι το κύριο καθήκον στο οποίο πρέπει ν' ανταποκριθεί το Κόμμα είναι ο καθοδηγητικός - διαπαιδαγωγητικός του ρόλος μέσα στην εργατική τάξη και τους συμμάχους της, αρχίζοντας βέβαια από τα μέλη του. Σωστά λοιπόν οι Θέσεις αναφέρουν ότι κάθε στέλεχος και μέλος του Κόμματος πρέπει να αναγνωρίζεται και να αναδεικνύεται στην πράξη ως πρωτοπορία μαχητικότητας, ανιδιοτέλειας, αυτοθυσίας, ικανότητας, γνώσης. Μόνο που όλα αυτά τα χαρακτηριστικά δεν τα ζητάς, ούτε τα ορίζεις ως καθήκοντα. Είναι χαρακτηριστικά μιας συγκροτημένης προσωπικότητας με ώριμη συνείδηση και μπορείς μόνο να τα εμπνεύσεις. Εχω λοιπόν τη γνώμη ότι η διαπαιδαγωγητική δουλειά του Κόμματος εκεί πρέπει να στοχεύσει, μαζί βέβαια με τον ιδεολογικοπολιτικό εξοπλισμό, να βοηθήσει τα μέλη να ωριμάσουν συνειδησιακά και συναισθηματικά, να γίνουν οι ώριμοι, συνειδητοί πολίτες της αυριανής σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Να αρχίσουν σιγά σιγά ν' αποβάλλουν από την προσωπικότητά τους νοοτροπίες και κατάλοιπα της σημερινής καπιταλιστικής κοινωνίας, αυτά που όλοι μας κουβαλάμε γεννημένοι και γαλουχημένοι στον καπιταλισμό. Ο κομμουνιστής πρέπει κατά τη γνώμη μου να είναι πρότυπο στην κοινωνία, πολύ περισσότερο σ' αυτήν την σημερινή. Πρέπει να είναι επαναστάτης και ανατρεπτικός σε όλα τα επίπεδα της ζωής του. Στη δουλειά του και στη σχέση του με τους συναδέλφους του, στο σπίτι του και στη σχέση του με τα μέλη της οικογένειάς του, εκεί που ζει, δουλεύει και διασκεδάζει. Να φροντίζει ο ίδιος να εξελίσσεται και ν' ανεβάζει το πνευματικό του επίπεδο, να καταχτάει όλο και περισσότερη γνώση, να μαθαίνει τον εαυτό του και να ολοκληρώνεται. Να είναι ανοιχτός σε αλλαγές που κάνουν πιο αποτελεσματική τη δράση του και εξυπηρετούν τους στόχους της πάλης του Κόμματος. Να είναι αισιόδοξος, ν' αγαπάει τη ζωή και να την υπερασπίζεται και, το σημαντικότερο, να είναι από τώρα, στον καπιταλισμό, αυτό που πρεσβεύει: Ενας άνθρωπος που να μπορεί να ζήσει στην καινούρια κοινωνία που θα φτιάξει. Η καθημερινή του δράση να μην είναι μόνο η εξυπηρέτηση ενός κομματικού καθήκοντος, αλλά κύρια μιας εσωτερικής προσωπικής του ανάγκης να συμμετέχει στο χτίσιμο μιας καινούριας κοινωνίας και μιας καλύτερης ζωής για τον ίδιο και την οικογένειά του. Να γίνει καθαρό ότι η προσωπική εξέλιξη, η κατάκτηση κριτικής σκέψης, η αντιμετώπιση προσωπικών αδιεξόδων και αδυναμιών, η πνευματική εξέλιξη και η ολοκλήρωση της προσωπικότητας είναι πρώτα από όλα ατομική ευθύνη του καθενός μας. Και ότι όλα αυτά σε συνδυασμό με την ιδεολογική και πολιτική κατάρτιση μπορούν να μας δώσουν τα εφόδια για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να είμαστε οι πρωτοπόροι της κοινωνίας.

Πολύ συχνά ακούω το «παράπονο» ότι ο κόσμος δεν μας ακούει, ότι δύσκολα πείθεται. Πέρα από τους αντικειμενικούς παράγοντες που σίγουρα συνεργούν σε αυτό (φόβος, αδράνεια, ανωριμότητα) υπάρχει και κάτι άλλο. Ο κόσμος δεν ακούει μόνο, αλλά βλέπει κιόλας. Και όταν αυτό που ακούει δεν συμφωνεί με αυτό που βλέπει το θεωρώ λογικό να μην πείθεται. Αρα καταλήγω στο συμπέρασμα ότι πρέπει να γίνουμε αυτό που διεκδικούμε.

Ο πολιτισμός και η τέχνη γενικότερα μπορούν να βοηθήσουν αποφασιστικά στο χτίσιμο μιας τέτοιας προσωπικότητας γιατί βοηθάει στην αυτοπαρατήρηση και την αυτογνωσία. Ανοίγει δρόμους στην ψυχή και το μυαλό. Επίσης επιστήμες όπως η ψυχολογία και η κοινωνιολογία, που το καπιταλιστικό σύστημα χρησιμοποιεί στο μέγιστο, μπορούν να βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση. Νομίζω ότι το Κόμμα μπορεί και πρέπει να βρει τους κατάλληλους τρόπους γι' αυτό.

Πιστεύω ότι στις δύσκολες συνθήκες που ζούμε πρέπει να αναβαθμίσουμε τα όπλα μας στην καθημερινή πολιτική, ιδεολογική και ταξική πάλη μας, για το σοσιαλισμό. Να τα αναβαθμίσουμε, ωριμάζοντας συνειδήσεις και προσωπικότητες. Και από πού αλλού θα αρχίσουμε εκτός από τις δικές μας;


Κατερίνα Μαύρου
Γαλάτσι

Για τις Θέσεις της ΚΕ

Η ανάλυση των Θέσεων της ΚΕ γίνεται σύμφωνα με την κοσμοθεωρία του Μαρξισμού - Λενινισμού, λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες εξελίξεις και συνθήκες σε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο και επιβεβαιώνει τον επαναστατικό χαρακτήρα του Κόμματος.

Θέτει ως στρατηγικό στόχο την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Πολύ σωστά τονίζεται ότι η σύγχρονη φιλομονοπωλιακή πολιτική που εφαρμόστηκε και εφαρμόζεται τόσο από φιλελεύθερες όσο και από σοσιαλδημοκρατικές αστικές κυβερνήσεις υπαγορεύεται από τις ανάγκες του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής στο σημερινό επίπεδο ανάπτυξής του (θέση 2).

Βάζει έτσι σωστά τη σχέση οικονομίας - πολιτικής, σε αντίθεση με τα αστικά πολιτικά κόμματα που την αντιστρέφουν και θεωρούν την τοποθέτηση λάθος πολιτικών ως αιτία της κρίσης και των σημερινών προβλημάτων (Θέση 9).

Από εδώ προκύπτει και η ορθότητα και η σημασία της άρνησης συμμετοχής σε συγκυβέρνηση αστικής διαχείρισης με οπορτουνιστικές και σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις (Θέση 53 - συμμαχία από τα πάνω).

Εξάλλου και από εδώ προκύπτει και η αναγκαιότητα του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Πάνω σε αυτό θα πρέπει να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αφομοίωση και την ανάδειξη του χαρακτήρα της καπιταλιστικής κρίσης, ως κρίσης υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου από ευρύτερες λαϊκές μάζες με στόχο τη χειραφέτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος και ανάδειξης της αναγκαιότητας του σοσιαλισμού σήμερα (Θέση 1).

Στόχος θα πρέπει να είναι τα επιμέρους αιτήματα και προβλήματα των λαϊκών ομάδων να ερμηνεύονται και να αναλύονται με τρόπο ώστε να συνδέονται με το κεντρικό πολιτικό αίτημα για κατάργηση του καπιταλισμού και πέρασμα στο σοσιαλισμό (εκλαΐκευση της πολιτικής του Κόμματος).

Στο έδαφος της καπιταλιστικής κρίσης, πίεση δέχονται και τα μικρομεσαία στρώματα (αυτοαπασχολούμενοι, μισοπρολετάριοι, μικρομεσαίοι, αγρότες). Ολο και μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς θα απορροφάται από τα μονοπώλια με συνέπεια να οδηγούνται σε βίαιη καταστροφή του μεγαλύτερου μέρους τους, ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών και της ποιότητας ζωής τους. Ταυτόχρονα παροχές που απολάμβαναν θα περιορίζονται στα πλαίσια του ανταγωνισμού.

Η εργατική τάξη θα πρέπει να κερδίσει αυτά τα λαϊκά στρώματα στα πλαίσια μιας ευρύτερης συμμαχίας.

Η Λαϊκή Συμμαχία προκύπτει με βάση τα καθημερινά προβλήματα και αδιέξοδα των λαϊκών στρωμάτων, σε απάντηση της βάρβαρης ταξικής αντιλαϊκής πολιτικής, με καθαρά αντιμονοπωλιακό, αντικαπιταλιστικό προσανατολισμό.

Στόχος θα πρέπει να είναι η ενδυνάμωση της λαϊκής συμμαχίας τόσο σε πλάτος όσο και σε βάθος (Θέση 64).

Σε πλάτος όσον αφορά τη συμμετοχή όλο και περισσότερων μαζικών οργανώσεων της εργατικής τάξης και των συμμάχων της και σε βάθος όσον αφορά το δυνάμωμα της εσωτερικής ζωής των σωματίων, με μαζική συμμετοχή σε συνελεύσεις, σε αποφάσεις, οργάνωση αγώνων και δραστηριοτήτων από τα κάτω, σε ρήξη με τη λογική της ανάθεσης και μη συμμετοχής. Λογική που έχει καλλιεργηθεί και καλλιεργείται από τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, λογική που οδηγεί στην απογοήτευση, στη λογική της ατομικής λύσης, του βολέματος, του φόβου και στην ακραία μορφή αντίδρασης του «όλοι ίδιοι είναι».

Επίσης συμφωνώ με τη Θέση σχετικά με το ζήτημα του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Πρέπει να τονιστεί ότι αιτία των ιμπεριαλιστικών πολέμων είναι το κυνήγι του κέρδους, ο έλεγχος των αγορών, των πλουτοπαραγωγικών και ενεργειακών πηγών, η ένταση της εκμετάλλευσης της εργασίας, η ανισόμετρη ανάπτυξη και η υπερσυσσώρευση κεφαλαίου, σε τελική ανάλυση η ίδια η καπιταλιστική οργάνωση της παραγωγής.

Οφελος και στόχος της εργατικής τάξης κάθε χώρας είναι η ανατροπή της αστικής τάξης, η έξοδος από τον πόλεμο με την εργατική εξουσία.

Το παραπάνω ζήτημα θα πρέπει να συζητηθεί και να γίνει αντικείμενο πλατιάς διαφώτισης, ώστε να δημιουργείται από τώρα η αντίληψη για αυτοτελή οργάνωση του εργατικού - λαϊκού μετώπου με όλες τις μορφές πάλης, αφού οι διεθνείς εξελίξεις δεν αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Τέλος, οι θέσεις βάζουν την ανάγκη να ενισχυθεί η ικανότητα του Κόμματος να παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση και προετοιμασία του υποκειμενικού παράγοντα, τόσο σε μη επαναστατική όσο και σε επαναστατική κατάσταση.

Σημαντικός παράγοντας που θα κρίνει την αποτελεσματικότητά του είναι η κομματική οικοδόμηση, η όσο το δυνατόν καλύτερη αφομοίωση βασικών ζητημάτων από τα μέλη του, η ιδεολογική και πολιτική βελτίωσή τους και ο καλύτερος συντονισμός των δραστηριοτήτων.


Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος
ΚΟΒ Ναυπηγείων Ελευσίνας - Αχτίδα Μετάλλου

Ξεκάθαρες κουβέντες σύντροφοι

Συμφωνώ με το πνεύμα των Θέσεων της ΚΕ για το 19° Συνέδριο του Κόμματος γιατί τις θεωρώ βήμα μπροστά για την επαναστατική ωρίμανση του κομματικού δυναμικού, πράγμα που θα βοηθήσει στη βελτίωση της δουλειάς πρώτα και κύρια στην εργατική τάξη, αλλά και στα φτωχά λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου.

Κατά την άποψή μου οι θέσεις αντιμετωπίζουν με επαναστατικό τρόπο ένα πρόβλημα που το θέτει η ίδια η ταξική πάλη. Αυτό είναι το πρόβλημα συσπείρωσης δυνάμεων γύρω από την εργατική τάξη και εν τέλει γύρω από την πολιτική του ΚΚΕ για την υπόθεση της Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Το πρόγραμμα του 15ου Συνεδρίου έθετε σαν στρατηγικό στόχο το Σοσιαλισμό αλλά το ΑΑΔΜ οικοδομούνταν με βάση κάποιους στόχους πάλης, αυτό είχε την επικαιρότητά του σε συνθήκες βαθιάς υποχώρησης και ήττας αλλά και ανάπτυξης του καπιταλισμού. Σήμερα στις συνθήκες της κρίσης δεν είναι δυνατόν η βάση της συσπείρωσης δυνάμεων και η βάση του κοινωνικού και πολιτικού μετώπου να είναι η ίδια. Ο καπιταλισμός είναι σε κρίση και το χρέος των κομμουνιστών είναι να ζυμώνουν επίπονα και επίμονα την επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού και σε αυτή τη βάση να συγκεντρώνουν δυνάμεις. Ενισχυτικά σε αυτό και απαραίτητος όρος είναι η οικονομική πάλη, κάποια αιτήματα κρίκοι που συσπειρώνουν μάζες.

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ:

Η Λ.Σ. παρότι αναφέρεται στις ίδιες κοινωνικές δυνάμεις είναι κάτι άλλο από το ΑΑΔΜ και όχι απλά αποσαφήνισή του.

Σωστά, κατά τη γνώμη μου, το ζήτημα της λαϊκής συμμαχίας, μπαίνει πριν το πρόγραμμα, (Θέσεις 61 με 67) ακριβώς γιατί πρέπει συνεχώς να μελετάμε τις εξελίξεις στην οικονομία και στην κοινωνικοταξική σύνθεση της συμμαχίας.

Σύμφωνα με τα παραπάνω θα ήθελα να σταθώ στη θέση 67. Η θέση αυτή έχει προβληματική διατύπωση και δεν μπορεί να γίνει θέση Συνεδρίου τοιουτοτρόπως γραμμένη. Ο λόγος είναι ότι με απόφαση Συνεδρίου θα στερηθεί το Κόμμα μας δυνατότητες ελιγμού απέναντι στις οπορτουνιστικές δυνάμεις, κινήσεις που θα βοηθήσουν στην ενίσχυση του Κόμματος απέναντι τους. Οι δυνάμεις αυτές είναι κατώτερες στρατηγικά από εμάς και νομίζω ότι η έκφραση και η διατύπωση αυτή της θέσης παραπέμπει σε έναν ηθικισμό που δε χρειάζεται σε ζητήματα στρατηγικής και πολιτικής. Επίσης, η τέτοια διατύπωση της θέσης αυτής μπορεί να αφήσει το περιθώριο να τους χαρίσουμε αρκετό κόσμο, έστω και αν είναι άθελά μας.

Μια καλύτερη και πιο αναλυτική διατύπωση της θέσης 67 θα ήταν ως εξής: Στις συνθήκες του μονοπωλιακού καπιταλισμού εμφανίζονται με διάφορες μορφές (άμεση απόσχιση από ΚΚ ή με ρίζα σε παλιότερες αποσχίσεις ή δημιουργία νέων ομάδων - κομμάτων κομμουνιστικής αναφοράς) οπορτουνιστικά πολιτικά κόμματα και ομάδες που διαφοροποιούνται από το ΚΚΕ με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, πρώτ' απ' όλα στο κύριο πολιτικό ζήτημα, της μεταρρύθμισης ή επανάστασης. Επειδή οι δυνάμεις αυτές έχουν αλλάξει επεξεργασία σε σχέση με το ποια τάξη είναι η επαναστατική, σε σχέση με το Κόμμα Νέου Τύπου και δεν πιστεύουν στις κλασικές αξίες του Μαρξισμού Λενινισμού και επειδή έχουν στρατηγική ενσωμάτωσης στον καπιταλισμό, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει σταθερή μετωπική πολιτική συνεργασία μαζί τους.

Αυτή η διατύπωση κατά την άποψη μου, επιτρέπει να γίνει ο όποιος αναγκαίος ελιγμός σε δοσμένες συνθήκες και απαγορεύει να στηθεί ένα ετερόκλητο συμμαχικό σχήμα μικροαστικών αντιλήψεων που θα ακυρώνει το στόχο της συσπείρωσης δυνάμεων γύρω από την πολιτική του ΚΚΕ.

Τέλος, θεωρώ πιο σωστό η Λ.Σ., να κινείται σε αντιιμπεριαλιστική-αντικαπιταλιστική κατεύθυνση γιατί ο όρος «αντιιμπεριαλιστικός» περιλαμβάνει και το μονοπωλιακό στάδιο ανάπτυξης του καπιταλισμού στην Ελλάδα αλλά και την πάλη ενάντια στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις.

ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ:

Τα τελευταία χρόνια έχουμε ρίξει το σύνθημα εντός και εκτός Κόμματος «να πάμε στους εργάτες». Είναι πολύ σωστό σύνθημα γιατί αυτή η προτεραιότητα δείχνει ότι αυτή η τάξη είναι η μόνη επαναστατική και ότι το Κόμμα μας είναι εργατικό επαναστατικό και το χρέος μας είναι να ριζώσουμε μέσα στα εργοστάσια, μέσα στους μονοπωλιακούς ομίλους, μέσα στο βαρύ βιομηχανικό προλεταριάτο.

Αυτό που μένει τώρα είναι να γίνουμε πιο επαγγελματίες στη δουλειά μας μέσα στο εργατικό κίνημα και στους άλλους κοινωνικούς χώρους των λαϊκών στρωμάτων όπου έχουμε φτιάξει τη μαγιά των ριζοσπαστικών οργανώσεων. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε πιο πλατύ άνοιγμα στην εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, για να απελευθερώσουμε πρωτοπόρες δυνάμεις σε χώρους δουλειάς και να βελτιώσουμε τους όρους ιδεολογικοπολιτικής αντιπαράθεσης. Να προσανατολιστούμε στην μαζικοποίηση, το ζωντάνεμα και την πολιτικοποίηση σωματείων.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ:

Αρνητική αίσθηση μου προκάλεσαν πολλοί σύντροφοι με την τοποθέτησή τους σχετικά με το εκλογικό αποτέλεσμα. Εκείνοι οι σύντροφοι που μιλάνε για απομονωτισμό, μη εφαρμογή του προγράμματος, για μη σωστή επικοινωνιακή πολιτική στην τηλεόραση, έχουν αστικό κριτήριο για την εκλογική μάχη. Το αποτέλεσμα ήταν τέτοιο γιατί η κρίση επιδρά πολλαπλά στη συνείδηση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Το αρνητικό αποτέλεσμα ήταν απότοκο του πολύ χαμηλού βαθμού οργάνωσης και πολιτικοποίησης των εργατών και των άλλων λαϊκών ανθρώπων που συνθλίβονται από την πολιτική των μονοπωλίων και την κρίση. Επίσης, οι αγώνες που αναπτύχθηκαν το τελευταίο διάστημα έμειναν στη στενή αντιμνημονιακή και αντικυβερνητική πολιτική παρόλο που είχαν και ανεβασμένες μορφές πάλης. Το περιεχόμενο όμως ήταν ρηχό και αναντίστοιχο της επίθεσης που δέχθηκαν τα λαϊκά στρώματα.

Σαφώς και από τη μεριά του Κόμματος δεν κάναμε ό,τι μπορούσαμε γιατί έπρεπε να προβάλλουμε τους αγώνες και τις κατακτήσεις που έγιναν τόσο καιρό μέσα στην κρίση και πρωτοπόροι σε αυτό ήταν οι κομμουνιστές και το ταξικό κίνημα. Επρεπε η προπαγάνδα μας να είναι πιο άμεση, πιο απτή και πιο ζωντανή και να μην αντιμετωπίσουμε το διαδίκτυο με τόσο περιφρονητικό τρόπο, την ίδια στιγμή που έχουν στηθεί ολόκληρες ιστοσελίδες που κάνουν αντιπαράθεση σε κάθε πτυχή της στρατηγικής και της τακτικής του ΚΚΕ. Επίσης, η φράση «διορθώστε την ψήφο σας» ήταν πέρα για πέρα ατυχής και ελιτίστικη.

Εμείς ως κομμουνιστές το βάρος πρέπει να το ρίξουμε στην ταξική ανασύνταξη του εργατικού-λαϊκού κινήματος, στη δόμηση της Λαϊκής Συμμαχίας και να διορθώσουμε επιμέρους πλευρές που αδυνατίζουν την παρέμβασή μας, όπως είναι οι παραπάνω.

Τέλος, είναι ανάγκη να ανέβει το επίπεδο ιδεολογικοπολιτικής συγκρότησης συνολικά. Σε αυτό θα βοηθήσει ένα θεωρητικό εργαστήρι όπως ήταν παλιά το ΚΜΕ.

Καλή επιτυχία στις εργασίες του 19ου Συνεδρίου,

ΜΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ.


Αναστάσης Κατσαβός
ΚΟΒ Νέος Κόσμος-Κουκάκι

Για το 19ο Συνέδριο του Κόμματος

Ηδη η ανακοίνωση της ΚΕ για το εκλογικό αποτέλεσμα του 2012 δεν οδήγησε σε μια πλατιά συζήτηση και αναζήτηση των αιτιών μέσα στους κόλπους του Κόμματος, και πολύ περισσότερο σε μια σε βάθος ανάλυση της πορείας του τα τελευταία χρόνια μέσα στην εργατική τάξη συνολικά.

Οι τυχόν αδυναμίες στην καθοδήγηση και την οικοδόμηση του Κόμματος που ιδιαίτερα προβλήθηκαν έφεραν, απεναντίας, σε δεύτερη θέση την εκλογική ήττα, που οπωσδήποτε υποδήλωνε τόσο την απομάκρυνση φίλων, οπαδών, ακόμη και μελών, αλλά κυρίως την πτώση της επιρροής του Κόμματος σε ευρύτερες λαϊκές μάζες, όταν ο βασικός στόχος του 17ου Συνεδρίου ήταν η δημιουργία του αντιμονοπωλιακού - αντιιμπεριαλιστικού μετώπου.

Αυτή η τοποθέτηση διαπερνά και τις Θέσεις της ΚΕ για το 19ο Συνέδριο. Στη διαπίστωση της ΚΕ ότι το εργατικό κίνημα δεν ήταν προετοιμασμένο να αντεπιτεθεί στην ολομέτωπη επίθεση της αστικής τάξης δεν δίνεται απάντηση. Δεν ερευνώνται οι λόγοι για την αδυναμία του Κόμματος «να δρα σε ευρύτερες λαϊκές μάζες (θέση 49)» και είναι λάθος να συμπυκνώνεται το πρόβλημα σε πρόβλημα ιδεολογικοπολιτικής διαπαιδαγώγησης και μη ωρίμανσης των στελεχών, ούτε μπορεί να χρησιμοποιείται πλέον αυτό ως αιτία δυσμενών αποτελεσμάτων.

Και τούτο γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τόσο η κομματική οικοδόμηση όσο και η βελτίωση των στελεχών στην καθοδηγητική δουλειά αναφέρονται ήδη στις Θέσεις για το 18ο Συνέδριο (Οχτώβρης 2008) - αλλά και παλαιότερα - όπου επίσης προβάλλεται σαν κύριο καθήκον η δράση στο μαζικό κίνημα, για την οικοδόμηση του κοινωνικοπολιτικού μετώπου των αντικαπιταλιστικών, αντιμονοπωλιακών δυνάμεων, ΑΑΔΜ, το οποίο ελάχιστα αναφέρεται.

Πέρα απ' αυτό, η στοχοπλήρωση σ' αυτήν την άποψη οδηγεί κατ' ευθείαν στην περιθωριοποίηση του αποτελέσματος των εκλογών (θέση 29, μιάμιση σελίδα όλη κι όλη), το οποίο αποτυπώνει, έτσι κι αλλιώς, την επιρροή του Κόμματος στην εργατική τάξη και γενικά στους εργαζόμενους που ήδη πτωχοποιούνται.

Στο «γενικό συμπέρασμα» (θέση 48, 49), οι λόγοι που προβάλλονται δεν εξηγούν την αδυναμία αυτή του Κόμματος και μάλιστα σε περίοδο που οι αντικειμενικές συνθήκες (κρίση, κλπ.) θα μπορούσε να ήταν και ευνοϊκές.

Για παράδειγμα, οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας ενός μεγάλου μέρους των εργαζομένων (μικρομεσαία στρώματα, που εκ των πραγμάτων ανήκουν στην εργατική τάξη) αντιμετωπίστηκαν εξ αρχής με δυσπιστία, έτσι ώστε η λαϊκή οργή να διοχετεύει σε άλλους πολιτικούς σχηματισμούς ή να αδρανοποιηθεί. Ακόμα, η συγκυρία της κατάρρευσης του δικομματισμού, που είχαμε και επανάληψη προβάλλει ως σημαντικό στόχο για την πολιτική συνειδητοποίηση ευρύτερων στρωμάτων του λαού (έστω και που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είχε μερικώς πραγματοποιηθεί, όπως σημείωσε η ΓΓ του Κόμματος σε παρέμβασή της στην εκδήλωση για τη ναυτιλία στης 7/2), δεν έφερε τα αποτελέσματα που προσδοκούσε το Κόμμα.

Το ερώτημα «μεταρρύθμιση ή επανάσταση», όπως αναφέρεται στη θέση 27, αν και η επανάσταση εμπεριέχεται, έτσι κι αλλιώς, στις δυνατότητες ή την προοπτική επικράτηση του σοσιαλισμού, προϋποθέτει ισχυρό λαϊκό κίνημα.

Ομως στη σημερινή συγκυρία, δυσκολεύει, αν δεν αποτρέπει, τη συγκρότηση της λαϊκής συμμαχίας με τα φτωχά και ενδιάμεσα στρώματα, την ενότητα δράσης του κινήματος την κοινωνική συμμαχία σε μαζικό επίπεδο εφ' όσον λέμε (ΓΓ της ΚΕ) ότι, σε συνθήκες καπιταλισμού, ολόκληρη η εργατική τάξη δεν είναι εύκολο να ευθυγραμμιστεί με το πολιτικό πρόγραμμα του Κόμματος. Εν λίγοις, όπως λέει ο λαός, «βάζουμε το αλέτρι μπρος από τα βόδια».

Οι συμμαχίες - το γνωρίζουμε και το διακηρύττουμε - σφυρηλαντούνται μέσα από τους αγώνες, όμως είναι στην πορεία τους που συνειδητοποιείται και πραγματώνεται σταδιακά η ριζοσπαστικοποίηση του κινήματος και η ανοδική συμπαράταξη στον τελικό στόχο, που είναι ο Σοσιαλισμός.

Συμπερασματικά, αν θέλουμε το 19ο Συνέδριο να αποτελέσει σταθμό για μια τέτοια πορεία του λαϊκού κινήματος, θα πρέπει αυτή η προβληματική να μπει σε συζήτηση στον προσυνεδριακό διάλογο και σε όλο το Κόμμα, ώστε πλατιά στρώματα της εργατικής τάξης να οδηγηθούν σε συστράτευση μαζί μας.


Μαρία Κανέλλη
ΚΟΒ Αμπελοκήπων, Αθήνα

Ορισμένες σκέψεις για τις Θέσεις

Από το προηγούμενο προγραμματικό συνέδριο (15ο) θεωρώ ότι γίνανε μεγάλα βήματα όσον αφορά την ιστορία του κόμματος (δοκίμιο) και τα ντοκουμέντα για το σοσιαλισμό. Επίσης διαλύονται οποιεσδήποτε αυταπάτες υπήρχαν για τις εκλογές και για ενδιάμεσα στάδια, το ζήτημα της εξουσίας που είναι καθαρά θέμα ποιας τάξης την κατέχει και όχι θέμα εκλογών ή «προοδευτικών» κυβερνήσεων.

Οι παρατηρήσεις μου για τις θέσεις είναι:

Στη θέση 18 σωστά εκτιμάμε ότι ο χαρακτήρας της Χρυσής Αυγής είναι ναζιστική - φασιστική οργάνωση και σωστά ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η δράση της από το μαζικό - λαϊκό κίνημα. Αντιμετώπιση πρέπει να έχει όμως και από τις δικές μας κομματικές δυνάμεις που πρέπει και αυτές να είναι έτοιμες για τυχόν χτύπημα εναντίον μας.

Στη θέση 27-28 να μπει ότι το ΚΚΕ παλεύει για την αποδέσμευση της χώρας μας από κάθε ιμπεριαλιστικό μηχανισμό, ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΟΑΣΑ κλπ. Ο οποίος παραμένει στόχος πάλης του Κόμματος είτε με λαϊκή εξουσία είτε στα πλαίσια του συστήματος αυτού. Θεωρώ ότι όπως μπαίνει στις Θέσεις συνδέεται η αποδέσμευση μόνο στα πλαίσια της «λαϊκής εξουσίας».

Στη θέση 28Β και περισσότερο στη θέση 28Ε αναφέρεται ότι ο κόσμος έχει κοινοβουλευτικές αυταπάτες λόγω της ανάγκης να αλλάξει έστω και λίγο η σημερινή κατάσταση. Επίσης λέμε ότι κοινοβουλευτικές αυταπάτες έχει ένα μέρος και των ψηφοφόρων μας. Θα συμπλήρωνα ότι αυταπάτες έχει και ένα μεγάλο μέρος των στενών επιρροών μας όπως και μια μερίδα μελών μας. Σε αυτό «βοηθάει» και ο τρόπος που αντιμετωπίζουν τις εκλογές οι οργανώσεις μας. Είναι η μοναδική περίοδος «πανστρατιάς» φίλων, μελών, οπαδών. Αυτό πρέπει να αλλάξει, ό,τι κάνουμε στις εκλογές θα πρέπει να γίνεται για μια απεργία, για μια πολιτική εξόρμηση...

Στο να υπάρξουν αυτές οι αυταπάτες ευθύνη έχει η πολιτική του Κόμματος μέχρι τουλάχιστον το 2002 με τις συνεργασίες για τις τοπικές εκλογές σε σειρά δήμων, σε σωματεία, σε εκλογές κ.λπ. Μεγάλο μέρος των αυταπατών αυτών εκφράστηκαν στις δεκαετίες '80-'90 με συμμαχίες με τον οπορτουνισμό με κορυφαία την ίδρυση του Συνασπισμού. Πρέπει και συνεδριακά να παρθεί απόφαση ότι ήταν οπορτουνιστικό λάθος η ίδρυση του Συνασπισμού και οι κινήσεις που ακολούθησαν (κυβέρνηση Τζαννετάκη, Ζολώτα...).

Στη θέση 29 γίνεται αναφορά για σύνθετες αντικειμενικές και ως ένα βαθμό πρωτόγνωρες συνθήκες για τις εκλογικές αναμετρήσεις που ανέδειξαν τις χρόνιες αδυναμίες στη δουλειά του Κόμματος και κυρίως της ΚΕ. Πιο κάτω αναφέρεται πως η ΚΕ δεν έχει εύστοχη εκλογική τακτική.

Θα πρέπει η ΚΕ να σταθεί περισσότερο και να αναλύσει, ποια είναι τα λάθη που έγιναν, γιατί έγιναν; Τι ευθύνεται; Ποιες είναι οι χρόνιες αδυναμίες; Θα υπάρχουν και αργότερα;

Θεωρώ πως η τακτική μας, ο τρόπος που μπήκε το θέμα της «λαϊκής εξουσίας - οικονομίας» μπήκε στον κόσμο απότομα, χωρίς προετοιμασία ούτε καν των στελεχών μας για το πώς θα εκφραστεί δημόσια η θέση μας. Ενας κόσμος και δικός μας που πίστευε ότι οι εκλογές είναι ένα μέσο αλλαγής αιφνιδιάστηκε, έγινε εύκολα θύμα του οπορτουνισμού (ΣΥΡΙΖΑ). Θεωρώ ότι το ζήτημα της εξουσίας μπήκε πρόχειρα, βιαστικά, καθηκοντολογικά, δεν αναλύθηκε σωστά, δεν υποστηρίχτηκε από τα στελέχη μας που βγαίναν στα ΜΜΕ, δεν έπεισε τον κόσμο μας, πολύ περισσότερο τους υπόλοιπους ψηφοφόρους.

Στη θέση 43 για τα Διεθνή. Το Κόμμα πράγματι κάνει σταθερή και συνεχή δουλειά στο επίπεδο της διεθνούς συνεργασίας των ΚΚ. Πρέπει να γίνει άμεσα και το βήμα της ίδρυσης της νέας Κομμουνιστικής Διεθνούς. Με όσα κόμματα νομίζουμε ότι γίνεται. Θα παίξει από πολλές απόψεις σημαντικό ρόλο για το παγκόσμιο επαναστατικό κίνημα. Δεν γίνεται όλα τα άλλα κόμματα να έχουν τις ενώσεις τους και να μην έχουμε εμείς.

Στη θέση 61 ο όρος Λαϊκή - Εργατική εξουσία διευκρινίζεται ότι για το ΚΚΕ δεν είναι άλλη από την σοσιαλιστική, που ο επιστημονικός σοσιαλισμός την προσδιόρισε ως η δικτατορία του προλεταριάτου.

Δηλαδή, για τη Λαϊκή Συμμαχία μπορεί να είναι κάτι άλλο; Οσον αφορά το ζήτημα της εξουσίας;

Γιατί επιλέγουμε συνεχώς και στα κείμενά μας και στις εμφανίσεις των στελεχών μας τον όρο «λαϊκή εξουσία» και «λαϊκή οικονομία» και όχι σοσιαλιστική εξουσία, σοσιαλιστική οικονομία; `Η απλά τη λέξη σοσιαλισμό; Θεωρούμε πιο κατανοητούς από το λαό τους όρους αυτούς; Προτείνω οι όροι «λαϊκή εξουσία» και «λαϊκή οικονομία» να αντικατασταθούν από τους όρους Σοσιαλιστική εξουσία και Σοσιαλιστική οικονομία. Είναι πιο οικείοι από τις λαϊκές μάζες και δεν αφήνουν καμία δυνατότητα παρερμηνείας.

Στη θέση 68 συμφωνώ με τις προτάσεις της ΚΕ. Προτείνω να προστεθεί ότι το ΚΚΕ σε συνεργασία με την ΚΝΕ (με ευθύνη του ΚΚΕ) θα βρει και θα διαμορφώσει το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό και υποδομή για να αρχίσει συγκεκριμένη - οργανωμένη δράση του Κόμματος στις παιδικές ηλικίες σε μόνιμη βάση (να παρθεί υπόψη η εμπειρία της δράσης των νέων πρωτοπόρων στο παρελθόν). Το αστικό σύστημα επηρεάζει όλο και περισσότερο τις ηλικίες αυτές (ΜΜΕ - σχολείο).

Μερικές επιπλέον παρατηρήσεις.

Για την Τυποεκδοτική.

Το ζήτημα για μένα είναι καθαρά πολιτικό. Πρέπει να γίνει αυτοκριτική στις Θέσεις της ΚΕ και να μπει καθαρά στο άρθρο του καταστατικού του Κόμματος ότι το ΚΚΕ δεν μπορεί να κατέχει επιχειρήσεις παρά μόνο όσες αφορούν την πολιτική προπαγάνδα (ΜΜΕ) και τον πολιτισμό. Οποιαδήποτε άλλη επιχειρηματική δραστηριότητα έρχεται σε αντίθεση με το πρόγραμμα του Κόμματος και δημιουργεί αυταπάτες και κινδύνους πολιτικούς και οικονομικούς.

Για την παρουσία και φρασεολογία των στελεχών μας.

Το ΚΚΕ από την αρχή μίλησε για «πόλεμο» της αστικής τάξης εναντίον των εργαζομένων και εναντίον του λαού. Στον πόλεμο απαντάμε με «πόλεμο» είπαμε ορθά. Πρέπει οι σύντροφοι που βγαίνουν στην τηλεόραση να το κάνουν κατανοητό αυτό. Στα πλαίσια των Θέσεών μας να παρατήσουμε τον υπερβολικό «καθωσπρεπισμό», τον «ακαδημαϊκισμό» στο λόγο μας. Να εκφράσουμε την οργή του λαού, να έχουμε περισσότερο «τσαγανό», να μην φοβόμαστε τον «επιθετικό λόγο». Ας μη μιλάμε στο λαό σαν να μιλάμε σε εσωκομματική δουλειά.

Για τη συνδικαλιστική δουλειά μας.

Ηρθε η ώρα να προχωρήσουμε στην ίδρυση τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης (αντι-ΓΣΕΕ). Είναι αναγκαιότητα για τη δράση μας. Να μη μας προλάβουν οι εξελίξεις. Οι συσχετισμοί στις υπάρχουσες ενώσεις δεν αλλάζουν λόγω εργοδοτικών σωματείων, σωματείων - σφραγίδα κ.λπ. Οποιαδήποτε αναφορά σε λενινιστική γραμμή για ενιαία δράση είναι δογματική, αναφέρεται σε συγκεκριμένες συνθήκες και είναι κυρίως θέμα τακτικής.

Το ίδιο ισχύει και στο θέμα της ΓΣΕΒΕΕ και ΠΑΣΕΓΕΣ.


Γιάννης Κρανιάς
ΚΟΒ Νεάπολης - Νίκαιας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ