ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟ 2050
Νέα μέσα και πηγές για την κερδοφορία των μονοπωλίων

Ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου η σχετική έκθεση

Η ΕΕ αξιοποιεί ως πρόσχημα την κλιματική αλλαγή και τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου για να προωθήσει νέες τεχνολογίες και μορφές Ενέργειας, που αποτελούν πεδία μεγάλης κερδοφορίας των μονοπωλιακών επιχειρήσεων

ASSOCIATED PRESS

Η ΕΕ αξιοποιεί ως πρόσχημα την κλιματική αλλαγή και τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου για να προωθήσει νέες τεχνολογίες και μορφές Ενέργειας, που αποτελούν πεδία μεγάλης κερδοφορίας των μονοπωλιακών επιχειρήσεων
Η Εκθεση του Ευρωκοινοβουλίου (A7-0035/2013 - 7/2/2013) σχετικά με την Ανακοίνωση της Επιτροπής «Ενεργειακός Χάρτης Πορείας για το 2050» - COM (2011) 885 - που φιλοδοξεί να θέσει τις στρατηγικές κατευθύνσεις της ΕΕ για την ενεργειακή πολιτική των μονοπωλίων με ορίζοντα το 2050, πασχίζει μάταια να βάλει χαλινάρι στην αναρχία της καπιταλιστικής ανάπτυξης και στον τομέα των ενεργειακών αναγκών.

Η Εκθεση, που εγκρίθηκε χτες από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου με 377 ψήφους υπέρ και 195 κατά, αντικατοπτρίζει τις σφοδρές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, αλλά και σε σχέση με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, κυρίως ΗΠΑ - Ρωσία, και τους ανταγωνισμούς των μονοπωλιακών ομίλων μεταξύ τους.

Η ΕΕ αξιοποιεί ως πρόσχημα την κλιματική αλλαγή και τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου για να προωθήσει νέες τεχνολογίες και μορφές ενέργειας, που αποτελούν πεδία μεγάλης κερδοφορίας των μονοπωλιακών επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται ή θα δραστηριοποιηθούν στον ενεργειακό τομέα και στις συναφείς με αυτόν επιχειρηματικές δραστηριότητες. Τρεις είναι οι βασικοί άξονες της στρατηγικής της ΕΕ για την ενέργεια:

1. Η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ

2. Η στροφή σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ)

3. Η Ενεργειακή Απόδοση

Βασικό στοιχείο που προωθεί με απαιτητικότητα η Εκθεση είναι η ολοκλήρωση της απελευθέρωσης - ιδιωτικοποίησης της αγοράς ενέργειας της ΕΕ μέχρι το 2014.

Στην κατεύθυνση αυτή, η Επιτροπή επιδιώκει να χαράξει - με βάση την κατάστρωση κάποιων εναλλακτικών σεναρίων και προβλέψεων - ένα «Χάρτη Πορείας» με τις κεντρικές κατευθύνσεις για ένα νομοθετικό και διοικητικό πλαίσιο της ΕΕ, με ορίζοντα το 2050 και σταθμούς το 2020 και το 2030. Η Εκθεση καθώς και η Επιτροπή θεωρούν ότι στην ΕΕ οι μονοπωλιακές επιχειρήσεις του κλάδου υπερέχουν τεχνολογικά των μονοπωλίων άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων και δυναμικά ανερχόμενων καπιταλιστικών οικονομιών και, επομένως, διαθέτουν πλεονέκτημα στον παγκόσμιο μονοπωλιακό ανταγωνισμό.

Τα βασικά σημεία του «Χάρτη»

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) αποτελούν για το κεφάλαιο πεδίο υψηλής κερδοφορίας και μάλιστα σε έναν κλάδο έντασης κεφαλαίου και όχι εργασίας. Για την επίτευξη του στόχου αυτού η Εκθεση προτείνει τη συνέχιση της πολιτικής κρατικής και ευρωενωσιακής στήριξης (με χρήματα που ληστεύουν η ΕΕ και οι αστικές κυβερνήσεις από το λαϊκό εισόδημα) των μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, με επιδοτήσεις κ.λπ., μέχρι την πλήρη ανάπτυξη των σχετικών τεχνολογιών που θα κάνουν δυνατή τη μαζική παραγωγή, από συστήματα μικρής κλίμακας (που είναι σήμερα), σε συστήματα μεγάλης κλίμακας.

Στόχος είναι οι ΑΠΕ να κατέχουν το 2030 μερίδιο 30% περίπου της ακαθάριστης τελικής κατανάλωσης και το 2050, το 55%. Στην ίδια κατεύθυνση, η Εκθεση προτείνει ολοκλήρωση της ενεργειακής αγοράς της ΕΕ, προσαρμοσμένη σε αυτά τα δεδομένα. Αυτό σημαίνει ακόμη περισσότερα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, αναλαμβάνοντας η ΕΕ και τα κράτη - μέλη, πάλι με δημόσιο χρήμα, την κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής (π.χ., τα υπεράκτια αιολικά πάρκα στη Βόρεια Θάλασσα, διασυνοριακές υποδομές, όπως το γνωστό πρόγραμμα «Helios» - Ηλιος στην Ελλάδα για μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ από τη ΝΑ Ευρώπη στην Κεντρική, έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας κ.λπ.).

Δεύτερο πεδίο κερδοφορίας αποτελούν τα έργα ενεργειακής απόδοσης. Και εδώ πρόκειται για ανάπτυξη νέων τεχνολογιών. Ταυτόχρονα, με πρόσχημα το στόχο για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στα κτίρια το 2050 κατά 80% σε σχέση με το 2010, προωθείται μεγάλο φαγοπότι για τις επιχειρήσεις που θα αναλάβουν την ανακαίνιση των κτιρίων σε μαζική κλίμακα.

Τρίτο κεντρικό στοιχείο της Εκθεσης είναι η ενεργειακή ασφάλεια, με συστάσεις για τη διαφοροποίηση της προμήθειας των πηγών ενέργειας και των δρόμων μεταφοράς της. Εδώ εκδηλώνονται οι ανταγωνισμοί τόσο στο εσωτερικό της ΕΕ, όσο και με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Η Εκθεση, όσο κι αν προσπαθεί, δεν μπορεί να συμβιβάσει τις συγκρούσεις που μαίνονται. Σε ένα σημείο μιλάει για την αναγκαιότητα του αγωγού «Nabucco», ενώ σε άλλη παράγραφο θέτει στρατηγικό στόχο την κατασκευή του Νότιου Διαδρόμου («South Stream») για την κάλυψη του 10-20% περίπου των αναγκών της ΕΕ σε φυσικό αέριο.

Οι αλληλοσυγκρουόμενες τοποθετήσεις της Ανακοίνωσης της Επιτροπής και της σχετικής Εκθεσης του Ευρωκοινοβουλίου αντανακλούν τη διαπάλη ΕΕ - ΗΠΑ - Ρωσίας και τις διαφορετικές επιλογές του πολιτικού προσωπικού του κεφαλαίου σε σχέση με τα μονοπώλια που εκπροσωπούν. Η ενεργειακή ασφάλεια χρησιμοποιείται ταυτόχρονα για τη δρομολόγηση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων της ΕΕ στις γειτονικές της αλλά και σε άλλες χώρες. Η Εκθεση ζητάει από την ΕΕ στις ενεργειακές της σχέσεις να ευνοεί χώρες παραγωγής και διαμετακόμισης «που συμμερίζονται και στηρίζουν τις αξίες της ΕΕ».

Τέλος, η Εκθεση περιλαμβάνει σημεία που απηχούν τους σχεδιασμούς της ελληνικής αστικής τάξης, για το υγροποιημένο αέριο και τους δρόμους μεταφοράς του από τη ΝΑ Μεσόγειο (παρ. 48), για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, για την οριοθέτηση της ΑΟΖ και τους κινδύνους συγκρούσεων στην περιοχή (παρ. 76, 77).

Οι πηγές Ενέργειας λαϊκή περιουσία

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταψήφισε την Εκθεση, επειδή εξυπηρετεί τους στρατηγικούς σχεδιασμούς για την ενεργειακή πολιτική με γνώμονα τα συμφέροντα της ΕΕ και του μονοπωλιακού κεφαλαίου, που είναι άκρως επικίνδυνα για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Οι σχεδιασμοί αυτοί εγκυμονούν αυξημένους κινδύνους για γενικευμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην ευρύτερη περιοχή και άμεση εμπλοκή της Ελλάδας. Οι επενδύσεις - που πάλι θα γίνουν με χρήματα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων - δεν πρόκειται να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, ενώ τα μονοπώλια θα συνεχίσουν να επιδοτούνται από την καταλήστευση του λαϊκού εισοδήματος. Για το λαό, η Ενέργεια από κοινωνικό αγαθό που θα έπρεπε να είναι θα γίνει ακόμη πιο απρόσιτη, προκειμένου να θησαυρίζουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι του κλάδου.

Οι εργαζόμενοι έχουν μόνο μια επιλογή: Να δυναμώσουν την πάλη τους για να ανατρέψουν την πολιτική και την εξουσία των μονοπωλίων, της ΕΕ, ώστε η Ενέργεια και τα άλλα μέσα παραγωγής να αξιοποιηθούν από τη λαϊκή εξουσία για την ευημερία της εργατικής - λαϊκής οικογένειας και με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος.


ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Τι έφεραν οι μεταρρυθμίσεις Σρέντερ;

-- Τι ρόλο έπαιξε και παίζει η σοσιαλδημοκρατία στη Γερμανία;

Ηταν 14 Μάρτη του 2003, όταν ο τότε καγκελάριος της Γερμανίας Γκ. Σρέντερ παρουσίασε το γενικό περίγραμμα της «Ατζέντας 2010», πρόγραμμα που περιλάμβανε σκληρά αντεργατικά μέτρα, με απευθείας αναφορά στην ευρωενωσιακή «Στρατηγική της Λισαβόνας». Δέκα χρόνια μετά, σοσιαλδημοκράτες και «φιλελεύθεροι» αναγνωρίζουν τη συνεισφορά του προγράμματος αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων που εφάρμοσε ο Σρέντερ στη γερμανική καπιταλιστική οικονομία, την ανάπτυξη και την τόνωση της ανταγωνιστικότητάς της, εννοείται στις πλάτες των εργαζομένων της χώρας. «Δεν αμφισβητώ το ρόλο που έπαιξε η Ατζέντα 2010 στην ανάπτυξη», είπε την περασμένη βδομάδα το κομματικό στέλεχος των Φιλελεύθερων (FDP) Ράινερ Μπρίντερλε. Ενώ ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD Φρανκ - Βάλτερ Στάινμαγερ, δήλωσε ότι χωρίς αυτές τις μεταρρυθμίσεις «θα ήμασταν σαν την Ιταλία, τη Γαλλία ή την Ισπανία, θα αντιμετωπίζαμε πιο σοβαρά προβλήματα»! Οι επιχειρήσεις εννοείται πως άδραξαν αμέσως την ευκαιρία που τους δόθηκε με τις φιλομονοπωλιακές μεταρρυθμίσεις των σοσιαλδημοκρατών και στράφηκαν μαζικά στις προσωρινές θέσεις εργασίας, με αμοιβές πείνας (βλέπε «Ρ», 12/3). Οι άνεργοι υποχρεώθηκαν να αποδέχονται, επί ποινή διακοπής του επιδόματος ανεργίας, όποια θέση εργασίας τους προσφέρεται ανεξάρτητα από την ειδικότητά τους, τον τόπο διαμονής τους κ.λπ. Σήμερα, δέκα χρόνια μετά τις μεταρρυθμίσεις Σρέντερ, το παράδειγμα της Γερμανίας αποτελεί κόλαφο σε όσους διατείνονται ότι τα μνημόνια εφευρέθηκαν ειδικά για τον ελληνικό λαό και ότι μ' αυτά η Ελλάδα απομακρύνεται απ' το «ευρωπαϊκό κεκτημένο» και προσιδιάζει σε χώρα της Αφρικής, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ πριν την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης, η ευρωενωσιακή λυκοσυμμαχία είχε αποτυπώσει σε συνθήκες και αποφάσεις τη φιλομονοπωλιακή της στρατηγική, πυρήνας της οποίας είναι τα μέτρα σε βάρος της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Πολύ πριν «σκάσουν μύτη» τα μνημόνια στην Ελλάδα, χώρες όπως η Γερμανία προχώρησαν στην υλοποίηση των αποφάσεων αυτών, τσακίζοντας εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα και κερδίζοντας έδαφος για λογαριασμό των μονοπωλίων τους στο πλαίσιο του ανταγωνισμού με αυτά άλλων κρατών, μηδέ εξαιρουμένων των κρατών μελών της ΕΕ. Στην Ελλάδα, το εργατικό κίνημα, με καθοριστική συμβολή των ταξικών δυνάμεων και του ΚΚΕ, έβαλε κάποια εμπόδια και καθυστέρησε προαποφασισμένα μέτρα, όπως αυτά που τώρα υλοποιούνται με όχημα τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις με την τρόικα. Συν τοις άλλοις, επιβεβαιώνεται ότι στον καπιταλισμό καμιά κατάκτηση δεν είναι διασφαλισμένη και ότι η εποχή των παραχωρήσεων από το κεφάλαιο ακόμα και στα επιμέρους, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Το παράδειγμα της Γερμανίας προσφέρεται και για πρόσθετα συμπεράσματα. Σήμερα το σοσιαλδημοκρατικό SPD αποτιμά αρνητικά την επίδραση των μεταρρυθμίσεων αυτών στην εκλογική του επιρροή και για την ανάκαμψή της υπόσχεται υποκριτικά, ενόψει των εκλογών του ερχόμενου φθινοπώρου, «μια νέα κοινωνική ισορροπία στη χώρα», όπως τιτλοφορεί και το πρόγραμμά του. Ψαρεύει δηλαδή στα θολά νερά της δυσαρέσκειας του γερμανικού λαού -που βρίσκεται εγκλωβισμένος μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης, στα κόμματα που κυριαρχούν στο αστικό πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας- αν και είναι φανερό ότι ούτε δεν αμφισβητεί ούτε στο ελάχιστο τους κύριους άξονες της μεταρρύθμισης Σρέντερ. Οι υποσχέσεις του SPD, που σίγουρα κάτι θυμίζουν στον ελληνικό λαό, αναφέρονται μεταξύ άλλων στη θέσπιση «κανόνων» στην προσωρινή απασχόληση, στη θεσμοθέτηση κατώτερου μισθού και στην αύξηση της φορολογίας στους έχοντες! Εχουν ισοπεδώσει τα πάντα για τους εργαζόμενους, έχουν δώσει τα πάντα στην αστική τάξη της Γερμανίας και τώρα υπόσχονται προκλητικά να θέσουν «κανόνες» στην καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Η σοσιαλδημοκρατία στη Γερμανία, όπως και στις άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα, έφερε σε πέρας την αποστολή που της ανέθεσε η άρχουσα τάξη. Διεκπεραίωσε τη φιλομονοπωλιακή στρατηγική, εφαρμόζοντας παντού με πυγμή την πολιτική που είχαν ανάγκη τα συμφέροντά των αστών. Κέρδισε με το σπαθί της τον τίτλο του άξιου πολιτικού εκπροσώπου των μονοπωλίων, ικανού να ενσωματώνει τις λαϊκές αντιδράσεις και το κίνημα. Μ' αυτή τη σοσιαλδημοκρατία, στη σύγχρονη εκδοχή της, ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά τώρα συμμαχίες για να εφαρμόσει το άλλο μείγμα της διαχείρισης που προτείνει. Δεν είναι μόνο τα πάρε δώσε με τις συναντήσεις Τσίπρα στο Βερολίνο. Είναι και η δήλωσή του τον περασμένο μόλις Οκτώβρη, ειδικά για τη γερμανική σοσιαλδημοκρατία, πως «πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι ο συνομιλητής της στην Ελλάδα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, μια παράταξη που έχει πρόταση για την Ευρώπη»! Μάλιστα, ο Αλ. Τσίπρας καμάρωνε ότι στελέχη της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας, όπως ο Χ. Σμιτ, συμμερίζονται τις θέσεις του κόμματός του, αξιοποιώντας έτσι αντιθέσεις ανάμεσα σε κόμματα και μερίδες της αστικής τάξης στο εσωτερικό της Γερμανίας για να εκθειάσει τη σοσιαλδημοκρατία και να την εξωραΐσει στα μάτια του ελληνικού λαού. Αντιθέσεις που εκφράζονται σήμερα και με τη δημιουργία νέου γερμανικού κόμματος που τιτλοφορείται «Εναλλακτική λύση για τη Γερμανία». Κι εκεί και εδώ αποδεικνύεται ότι για την αστική τάξη, η διαχείριση της εξουσίας της είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσει στον αυτόματο πιλότο. Φαίνεται ότι έχει ακόμα εφεδρείες που ανεξάρτητα απ' το μείγμα διαχείρισης που υπερασπίζονται, στρατηγική τους είναι η υπηρέτηση του γενικού συμφέροντος των μονοπωλίων και αυτό θα υπηρετήσουν απ' όποια θέση τους δοθεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ