ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Προίκα στα μονοπώλια στρατηγικοί τομείς και τζάμπα εργάτες

Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες στις Βρυξέλλες, με θέμα την απασχόληση, την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη

Η κλιμάκωση της επίθεσης στα δικαιώματα των λαών στα κράτη - μέλη της ΕΕ, με την επιτάχυνση των διαρθρωτικών ανατροπών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, παράλληλα με την ενίσχυση των μηχανισμών δημοσιονομικής πειθαρχίας, είναι τα βασικά θέματα που συζητούν χτες και σήμερα στις Βρυξέλλες οι «27», στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Με την κρίση να σαρώνει παραγωγικές δυνάμεις και να εκτοξεύει την ανεργία, την οποία δεν μπορεί να εξαλείψει ο καπιταλισμός, οι «27» συζήτησαν επίσης «μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης». Σκόπιμα προσπαθούν να σπείρουν αυταπάτες στο λαό που υποφέρει ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη, που έφερε την κρίση, είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση της ανεργίας, η οποία είναι σύμφυτη με το σύστημα και αποτελεί την άλλη όψη των μισθών πείνας και της δουλειάς χωρίς δικαιώματα, για το σύνολο της εργατικής τάξης.

Βροντερό «παρών» στη Σύνοδο έδωσαν για μια ακόμη φορά οι αντιθέσεις ανάμεσα στους «27» για το μείγμα διαχείρισης της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης. Μεταφέροντας το κλίμα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρώην επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, είπε προσερχόμενος στις χτεσινές εργασίες: «Ανησυχώ πολύ για τις επερχόμενες οικονομικές εξελίξεις (...) Δεν αποκλείω να διατρέξουμε τον κίνδυνο να δούμε μια κοινωνική επανάσταση, μια κοινωνική εξέγερση (...) Νομίζω ότι θα πρέπει να βρούμε μια τομή μεταξύ των αναπτυξιακών πολιτικών και της δημοσιονομικής εξυγίανσης».

Ανεξάρτητα από τις διαχειριστικές πολιτικές που προτείνει ο καθένας για λογαριασμό των μονοπωλίων του, στο τραπέζι της Συνόδου, χτες και σήμερα, βρίσκονται τα εξής κεντρικά θέματα:

  • Πρώτον: Η έγκριση των σχεδίων για τις αξιολογήσεις των εθνικών προϋπολογισμών και η κατάρτιση εθνικών μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων (προγράμματα σταθερότητας ή σύγκλισης), προκειμένου να τηρηθούν οι αυστηροί δημοσιονομικοί κανόνες.
  • Δεύτερον: Κατάρτιση οικονομικών προγραμμάτων για την τόνωση της «ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας» των ευρωπαϊκών μονοπωλιακών ομίλων και την «ενίσχυση της απασχόλησης».
«Κόκκινο χαλί» στα μονοπώλια

Χτες, πρώτη μέρα της Συνόδου, βασικό θέμα ήταν ο συντονισμός των δημοσιονομικών πολιτικών, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου. «Πρέπει να δώσουμε κατευθύνσεις για τις εθνικές οικονομικές πολιτικές, με προοπτική την εφαρμογή της Στρατηγικής "Ευρώπη 2020"», σημείωνε ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπάι, στην επιστολή του προς τους «27» πριν την έναρξη της Συνόδου. Ξεκαθάριζε μάλιστα ότι «δεδομένης της οικονομικής ύφεσης το 2012 και της σημερινής στασιμότητας της οικονομικής δραστηριότητας, δεν υπάρχουν περιθώρια χαλάρωσης και ως εκ τούτου οι προσπάθειες για τη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας πρέπει να συνεχιστούν».

Η αυστηρή τήρηση των δημοσιονομικών πολιτικών αναμένεται να προκαλέσει όξυνση των αντιθέσεων ανάμεσα στις ισχυρές καπιταλιστικές χώρες από τη μια και τις Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία από την άλλη, που διεκδικούν «χρονική παράταση για την κάλυψη των δημοσιονομικών στόχων» και τη μείωση των ελλειμμάτων τους. Σε κάθε περίπτωση, η τελική επεξεργασία των «προγραμμάτων σταθερότητας» για τις χώρες της ΕΕ θα γίνει τους αμέσως επόμενους μήνες, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Ιούνη, κατά την οποία αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για τις αναγκαίες δημοσιονομικές παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ, στη διάρκεια της Συνόδου θα τεθεί επί τάπητος το θέμα της «τόνωσης της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας», με τους «27» να αναζητούν τρόπους να κουκουλώσουν την ανεργία, κυρίως στους νέους. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, αναμένεται να παρουσιάσει τους στόχους της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020» για τους επόμενους μήνες του 2013, προκειμένου να επιτευχθεί «ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας».

Ενα πρώτο δείγμα γραφής έδωσε ο Μ. Μπαρόζο στη διάρκεια της συζήτησης, προχτές, στο Ευρωκοινοβούλιο, με θέμα την ανάπτυξη, όπου υποστήριξε: «Βλέπουμε ότι οι προσπάθειες για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μέσω μεταρρυθμίσεων αρχίζουν να αποφέρουν καρπούς». Διέκρινε, δηλαδή, ότι τα αντιλαϊκά μέτρα, οι αιματηρές περικοπές και οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στα κράτη - μέλη έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς για τα μονοπώλια, κύρια λόγω της μείωσης της τιμής της εργατικής δύναμης.

Από τη σκοπιά της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020»

Οι βασικές προτεραιότητες που αναμένεται να θέσει η Σύνοδος θα βασίζονται στους κεντρικούς άξονες του «Συμφώνου για την ανάπτυξη και την απασχόληση» στην ΕΕ και μεταξύ άλλων προβλέπουν:

-- Ταχύτερη εφαρμογή των αντεργατικών - αντιασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων που έχουν αποφασιστεί στο πλαίσιο της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020» (μείωση εργατικού κόστους, περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, κινητικότητα στην αγορά εργασίας, σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας κ.ά.).

-- Πλήρης απελευθέρωση τομέων της οικονομίας, όπου παρατηρούνται καθυστερήσεις.

-- Αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων για την ενίσχυση των μονοπωλίων.

Πίσω από το μείγμα «λιτότητα με ανάπτυξη», που οι «27» της ΕΕ επιχειρούν να εμφανίσουν σαν δρόμο για «έξοδο από την κρίση», κρύβεται η πιστή εφαρμογή της αντιλαϊκής - φιλομονοπωλιακής στρατηγικής «Ευρώπη 2020». Οι εργασίες της Συνόδου σηματοδοτούν την ένταση της ήδη εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής ευρωενωσιακής πολιτικής, για τη στήριξη των μονοπωλιακών ομίλων.

Στόχος είναι να αποκτήσουν τα ευρωενωσιακά όργανα τη δυνατότητα ενισχυμένης παρακολούθησης και παρέμβασης στους προϋπολογισμούς των κρατών - μελών, ελέγχοντας το βαθμό υλοποίησης των Εθνικών Μεταρρυθμιστικών Προγραμμάτων, δηλαδή των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων σε κάθε κράτος - μέλος. Αργά χτες βράδυ, συνεδρίασαν οι «17» της Ευρωζώνης προκειμένου να καταγράψουν την οικονομική κατάσταση στις χώρες του ευρώ, παρουσία των προέδρων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, και του Γιούρογκρουπ, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σήμερα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, θα κάνει μια σύντομη ενημέρωση για την προετοιμασία της Συνόδου της Ομάδας των Οκτώ (G8) τον Ιούνη, ενώ στη συνέχεια οι «27» θα εξετάσουν τις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία, στο φόντο οξυμένων ανταγωνισμών για την Ενέργεια και των προετοιμασιών για το κυπριακό μνημόνιο. Μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου θα πραγματοποιηθεί το έκτακτο Γιούρογκρουπ με θέμα την Κύπρο (βλέπε και σελίδα 6).


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Κοροϊδεύει ωμά τα εκατομμύρια των ανέργων

Την επόμενη διετία θα διαθέσει 6 δισ. ευρώ για προγράμματα ανακύκλωσης και συγκάλυψης της ανεργίας των νέων

Ζεστό χρήμα ύψους 6 δισ. ευρώ ετοιμάζεται να προσφέρει στο μεγάλο κεφάλαιο η ΕΕ για την περίοδο 2014-2016, στο όνομα της «καταπολέμηση της ανεργίας των νέων». Πρόκειται για προγράμματα ανακύκλωσης των ανέργων, που αποφάσισε στην προηγούμενη Σύνοδος Κορυφής (7-8 Φλεβάρη) το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα συζητηθούν στις εργασίες αυτής της Συνόδου και θα υλοποιηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Απασχόλησης και τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών.

Τα προγράμματα αφορούν «τις περιοχές της ΕΕ στις οποίες το ποσοστό ανεργίας των νέων υπερέβαινε, το 2012, το 25%». Στόχο έχουν να προσφέρουν φτηνά εργατικά χέρια στα ευρωπαϊκά μονοπώλια και να κουκουλώσουν την ακραία φτώχεια στη λυκοσυμμαχία.

Πρόκειται για προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης, επιδότησης ασφαλιστικών εργοδοτικών εισφορών, διά βίου μάθησης, εργασιακής κινητικότητας και κοινωνικής οικονομίας. Από τα 6 δισ. ευρώ του συνολικού προγράμματος, τα 3 δισ. θα προέλθουν από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και τα υπόλοιπα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Πρόκειται στην κυριολεξία για κοροϊδία των εκατομμυρίων ανέργων που παράγει ο καπιταλισμός σε κρίση και ανάπτυξη. Ο κύριος όγκος των επιδοτήσεων θα δοθεί στους επιχειρηματικούς ομίλους, που στο όνομα τάχα της αντιμετώπισης της ανεργίας, εξασφαλίζουν τους όρους (μέσω της μείωσης του λεγόμενο «εργασιακού κόστους») για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της «Εurostat», το ποσοστό ανεργίας των νέων στην ΕΕ έφθασε τον Ιανουάριο του 2013 στο 23,6%. Περισσότεροι από 7,5 εκατομμύρια νέοι Ευρωπαίοι (ηλικίας 15-24 ετών) βρίσκονται σήμερα εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης στην ΕΕ. Οπως σημειώνεται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «οι προοπτικές δε δείχνουν καμία τάση αναστροφής» και «συνιστούν σοβαρή απειλή και για την κοινωνική συνοχή στην ΕΕ και ενδέχεται να έχει μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες στην ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης».

Αυτό που τους απασχολεί δηλαδή, δεν είναι η μισο-ζωή των ανέργων, αλλά ο κίνδυνος κοινωνικών εκρήξεων και οι συνέπειες στην ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων. Με δεδομένα τα παραπάνω, οι κατευθύνσεις που δίνει η ΕΕ στις κυβερνήσεις των κρατών - μελών για την «αντιμετώπισης της ανεργίας» των νέων είναι:

1. «Να μειώσουν το μη μισθολογικό κόστος της εργασίας». Να μειώσουν δηλαδή ακόμα περισσότερο τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες, ανάμεσα σε άλλα, θα προκαλέσουν τεράστιες απώλειες εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία.

2. «Να αξιοποιήσουν στοχοθετημένες και σωστά σχεδιασμένες επιδοτήσεις μισθών και προσλήψεων για να ενθαρρύνονται οι εργοδότες να δημιουργούν νέες ευκαιρίες για τους νέους». Να επιδοτήσουν τους εργοδότες ακόμα και με την κάλυψη τμήματος του μισθού των εργαζομένων από τους κρατικούς προϋπολογισμού, προκειμένου να δημιουργήσουν προσωρινές θέσεις εργασίας, μερικής απασχόλησης, μαθητείας κ.ά.

3. «Να προωθήσουν την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού, μέσω υπηρεσιών και συστημάτων, όπως είναι το δίκτυο EURES, που ενθαρρύνουν τους πολίτες να μετακινούνται και να εργάζονται εντός της ΕΕ». Να δημιουργήσουν ουσιαστικά περιπλανώμενους εργαζόμενους, μέσα στα όρια της ΕΕ, οι οποίοι θα εργάζονται όπου και όπως τους χρειάζεται το κεφάλαιο.

4. «Να διαθέσουν περισσότερες υπηρεσίες στήριξης της εκκίνησης νέων επιχειρήσεων, ειδικά στους τομείς της "κοινωνικής οικονομίας"». Με δεδομένη τη διάλυση των υποδομών Πρόνοιας σε μεγάλο τμήμα της ΕΕ, εξαιτίας των δημοσιονομικών περικοπών, προωθούν την παραπέρα εμπορευματοποίησή της, χρησιμοποιώντας τους ανέργους σαν όχημα για να απαλλαγεί το κράτος από την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών.


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ