ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
Η εξάρτηση είναι δουλεία, η απεξάρτηση είναι απελευθέρωση

Συγκινητική τελετή αποφοίτησης 18 νέων από το θεραπευτικό πρόγραμμα «ΑΡΓΩ» στη Θεσσαλονίκη

Μέσα σε συγκινητική και συνάμα γιορτινή ατμόσφαιρα, το βράδυ της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, η τελετή αποφοίτησης 18 νέων ανθρώπων από το Πρόγραμμα Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων «ΑΡΓΩ». Οι 18 απόφοιτοι είναι η ζωντανή απόδειξη ότι η εξάρτηση μπορεί να θεραπευτεί και οι μέχρι πριν εξαρτημένοι να ενταχθούν και πάλι στην κοινωνία και να συνεχίσουν να παλεύουν για να αντιμετωπίσουν πια τις νέες δυσκολίες που ορθώνει μπροστά τους, όπως και σε όλο το λαό το σύστημα.

Η εκδήλωση αποφοίτησης που διοργάνωσε το ΠΕΘΕΑ «ΑΡΓΩ» για τους 18 που τερμάτισαν νικητές στο ταξίδι ελπίδας και αισιοδοξίας, επιστρέφοντας στα μονοπάτια της ζωής, πραγματοποιήθηκε στο πολιτιστικό κέντρο «Χρήστος Τσακίρης» του Δήμου Παύλου Μελά. Την εκδήλωση πλαισίωσαν οι ομάδες κρουστών, «Μαύρου Θεάτρου», χορού, κινηματογράφου και ραδιοφωνίας του προγράμματος, που παρουσίασαν μέρος της δουλειάς τους.

Ο Παναγιώτης Γεωργάκας, Ψυχίατρος επιστημονικά υπεύθυνος του ΠΕΘΕΑ «ΑΡΓΩ», σημείωσε μεταξύ άλλων πως «η εξάρτηση είναι δουλεία, μια σκλαβιά του συναισθήματος, της λογικής, της σκέψης, της κρίσης. Η απεξάρτηση είναι μια δύσκολη συλλογική προσπάθεια που οδηγεί στην απελευθέρωση αυτών των ανθρώπων, στην απελευθέρωση του συναισθήματος της βούλησης, της κριτικής τους. Οι άνθρωποι που προς τιμήν τους γίνεται αυτή η εκδήλωση είναι άνθρωποι που πέτυχαν αυτό που πιθανώς θεωρείται ακατόρθωτο, θεωρείται αδύνατο». Πρόσθεσε, ότι «για εμάς είναι μια ιδιαίτερη στιγμή όχι γιατί εκπληρώνεται ένας δικός μας στόχος αλλά γιατί βλέπουμε ανθρώπους που πραγματικά είναι ευαίσθητοι, έχουν φαντασία οξυδέρκεια, να ξαναγυρίζουν στον κοινωνικό ιστό». Δεν παρέλειψε όμως να σημειώσει πως «η απεξάρτηση ολοκληρώνεται με την κοινωνική επανένταξη και την επαγγελματική αποκατάσταση των ανθρώπων αυτών και δυστυχώς πλέον η επαγγελματική αποκατάσταση είναι ένα όνειρο δύσκολο». Οπως επίσης και να τονίσει την ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης και στήριξης από τον κρατικό προϋπολογισμό των προγραμμάτων απεξάρτησης, ιδιαίτερα σήμερα, σε συνθήκες κρίσης που «οι εξαρτήσεις συνεχώς πολλαπλασιάζονται, συνεχώς ενισχύονται, συνεχώς αλλάζουν πρόσωπο, βάθος και ένταση».

  • Εκδήλωση με θέμα «Η πολιτική στο πεδίο των εξαρτήσεων στην εποχή της κρίσης» διοργανώνει το παράρτημα Θεσσαλονίκης του ΕΣΥΝ, την Τετάρτη 20 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του Συλλόγου Οικογένειας και φίλων ΚΕΘΕΑ - ΙΘΑΚΗ (Συγγρού 4). Θα μιλήσουν ο Παναγιώτης Γεωργάκας, συντονιστής διευθυντής των προγραμμάτων «Αργώ» και «Ιανός» του ΨΝΘ, και ο Φαίδωνας Καλοτεράκης, διευθυντής του ΚΕΘΕΑ στη Βόρεια Ελλάδα.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΠΘ
740 εργαζόμενοι για 75.000 φοιτητές...

Από παλιότερη κινητοποίηση του συλλόγου

MotionTeam

Από παλιότερη κινητοποίηση του συλλόγου
Με μαζική συμμετοχή στην 4ωρη στάση εργασίας και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε στις 11 το πρωί μπροστά στο κτίριο διοίκησης του πανεπιστημίου, συνέχισαν χτες τον αγώνα τους ενάντια στις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις, οι διοικητικοί υπάλληλοι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας, ο Σύλλογος Διοικητικών Υπαλλήλων παραχώρησε και συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσίασε τις επιπτώσεις που θα προκύψουν από τη διαθεσιμότητα των 82 συναδέλφων τους.

Οπως είπαν, το 10% των διοικητικών υπαλλήλων του ΑΠΘ πετιέται έξω από το πανεπιστήμιο τις επόμενες μέρες, στο πλαίσιο του «προγράμματος κινητικότητας», καθώς η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει προκειμένου να παραμείνουν και να συνεχίσουν να εργάζονται στο ΑΠΘ απορρίφθηκε και παράλληλα έχει ολοκληρωθεί η φάση των αιτήσεων για μετάταξη που κλήθηκαν να συμπληρώσουν. Με τη σημαντική μείωση του προσωπικού απειλείται η λειτουργία του ΑΠΘ καθώς η αναλογία διδασκόντων - φοιτητών προς υπαλλήλους που διαμορφώνεται είναι δραματικά μικρότερη από οποιοδήποτε άλλο ίδρυμα.

Σύμφωνα με στοιχεία της διοίκησης του ΑΠΘ, «οι 740 εναπομείναντες υπάλληλοι δεν επαρκούν να λειτουργήσουν ούτε την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ», πόσο μάλλον να υποστηρίξουν γραμματειακά «τη λειτουργία των Σχολών και Τμημάτων εξυπηρετώντας τις ανάγκες φοίτησης των περίπου 75.000 προπτυχιακών, μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων, τις διοικητικές ανάγκες των περίπου 2.130 καθηγητών και λεκτόρων, καθώς και τις διοικητικές ανάγκες των περίπου 1.240 μελών του λοιπού προσωπικού». Ωστόσο, η διοίκηση αντί για έμπρακτη στήριξη των αγώνων των εργαζομένων, αρκέστηκε σε ανταλλαγή επιστολών και έκδοση ψηφισμάτων και ανακοινώσεων.

Ο Σύλλογος διοικητικών υπαλλήλων κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση ευθυγραμμισμένη με τις οδηγίες ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ, χτυπά και τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση: «Με δραστικές περικοπές στη χρηματοδότηση με συγχωνεύσεις ιδρυμάτων και καταργήσεις τμημάτων και βέβαια με μαζικές απολύσεις συναδέλφων. Στόχος τους να μικρύνει το δημόσιο ώστε στο κενό που θα μείνει να εμφανιστούν στη συνέχεια για να το καλύψουν, με το αζημίωτο πάντα, εργολάβοι και επιχειρηματίες. Και το σχέδιό τους δε σταματάει εδώ. Ηδη μιλάνε για χιλιάδες απολύσεις μέσα στο 2013, με την παιδεία να είναι ξανά μπροστά στη σειρά», όπως σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γ. Κουρμούλης.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ θα συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στις απολύσεις των εργαζομένων, ενάντια στη διάλυση και την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης. Κάλεσε τους συναδέλφους τους που πετιούνται έξω από το πανεπιστήμιο να γίνουν οι μπροστάρηδες στην οργάνωση των εργαζομένων σε όποιον εργασιακό χώρο κι αν βρίσκονται.

ΑΤΤΙΚΗ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδηλώσεις της ΚΝΕ σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Με θεματολογία αντίστοιχη του αντικειμένου σπουδών των σχολών

Πολύμορφη πολιτική παρέμβαση με εκδηλώσεις και συζητήσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, σχεδιάζει η ΚΝΕ. Πρόκειται για εκδηλώσεις με θεματολογία αντίστοιχη με το περιεχόμενο σπουδών σε κάθε σχολή, που δένουν τον προβληματισμό των φοιτητών γύρω από τις σπουδές τους με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Στην Αττική
  • Τετάρτη, 20 Μάρτη:

-- Οι Οργανώσεις Βάσης Ιστορικού - Αρχαιολογικού, με θέμα «Η δημοκρατία της Βαϊμάρης και η άνοδος του φασισμού», 12 το μεσημέρι, αμφιθέατρο 427. Ομιλητής ο Χρήστος Μπαλωμένος, συνεργάτης της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Οι ΟΒ Γεωλογικού, θέμα «Ορυκτός πλούτος στην Ελλάδα: Αξιοποίηση για ποιον;», 2 μ.μ. Ομιλητής ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

  • Πέμπτη, 21 Μάρτη:

-- Η ΟΒ Η/Υ, θέμα «Ενημέρωση και διαδίκτυο», 1 μ.μ. Ομιλητής ο Γιάννης Κλεφτογιάννης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Οι Οργανώσεις σε ΦΠΨ και Πρόγραμμα Ψυχολογίας, θέμα «Η μαρξιστική ψυχολογία». Ομιλητής ο Μιχάλης Κουβελάς, ερευνητής και συγγραφέας.

  • Τρίτη, 26 Μάρτη: Οι ΟΒ Νηπιαγωγών και Δασκάλων, θέμα «Η κατάσταση στα σχολεία και στα νηπιαγωγεία και οι θέσεις του ΚΚΕ» 2 μ.μ., στο Χημείο. Ομιλητής ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Τετάρτη, 27 Μάρτη:

-- Οι ΟΒ Φιλολογικού, θέμα «Ο ρόλος του παιδαγωγού στη διαμόρφωση της προσωπικότητας», 12 το μεσημέρι, αμφιθέατρο 427. Ομιλητής ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Οι Οργανώσεις σε Δημόσια Διοίκηση, ΤΟΠΑ και ΔΕΣ του Πάντειου, θέμα «Το αβέβαιο μέλλον της Ευρωζώνης». Ομιλητής ο Ηλίας Τσιμπουκάκης, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

  • Πέμπτη, 28 Μάρτη:

-- Η ΟΒ Τουρκικών και Σλαβικών Σπουδών, θέμα «Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή». Ομιλητής ο Νίκος Ζαχαρόπουλος, στέλεχος της ΚΝΕ.

-- Η ΟΒ Πληροφορικής ΑΣΟΕΕ, θέμα «Ενημέρωση και διαδίκτυο». Ομιλητής ο Νίκος Ρεμπάπης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στη Θεσσαλονίκη
  • Πέμπτη, 21 Μάρτη: Η Τομεακή Οργάνωση ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, θέμα «Οι εξελίξεις στο χώρο της Υγείας και οι θέσεις του ΚΚΕ». Ομιλητής ο Οδυσσέας Μαάιτα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
  • Τετάρτη, 27 Μάρτη:

-- Η ΤΟ Σχολών Γεωτεχνών του ΑΠΘ, θέμα «Η αγροτική παραγωγή και οι Θέσεις του ΚΚΕ», 2 μ.μ., αμφιθέατρο Τσιρογιάννης της Κτηνιατρικής. Ομιλητής ο Ουγγρίνος Αλέκος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Η ΤΟ ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, θέμα «Για τις διατροφικές ανάγκες του λαού. Κοινωνικό αγαθό ή αντικείμενο κερδοφορίας των μονοπωλίων; Η θέση του ΚΚΕ», στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

  • Πέμπτη, 28 Μάρτη:

-- Η ΤΟ Φιλοσοφικής ΑΠΘ, βιβλιοπαρουσίαση του έργου του Α. Σ. Μακάρενκο «Παιδαγωγικό Ποίημα», στον Πύργο του Παιδαγωγικού. Ομιλητής ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η ΤΟ Φιλοσοφικής ΑΠΘ, θέμα «Ζωή ολόκληρη, όχι με δόσεις. Οχι σε όλα τα ναρκωτικά», 6 μ.μ., στη σχολή. Ομιλητής ο Παναγιώτης Γεωργάκας, ψυχίατρος, διευθυντής του Προγράμματος Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων «ΑΡΓΩ» ΨΝΘ.

  • Τετάρτη, 4 Απρίλη: Η ΤΟ ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, θέμα: «Νέες τεχνολογίες και νέοι κλάδοι της οικονομίας. Η σύγχρονη εργατική τάξη και το κίνημά της», στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ