ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Δεν μπορούμε να απαγορεύσουμε στις επιχειρήσεις να απολύουν»

Αποκαλυπτική η απάντηση του υφυπουργού Εργασίας σε Ερώτηση του ΚΚΕ για τις απολύσεις στον «Αστέρα». Ανοιχτή επίθεση στις εργατικές διαδηλώσεις

Την παρέμβαση της κυβέρνησης για να ακυρωθούν οι παράνομες απολύσεις εργαζομένων στον «Αστέρα Βουλιαγμένης» ζήτησε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης, Ερώτηση που ήταν η πέμπτη φορά που κατατέθηκε αφού το υπουργείο αρνούνταν να την απαντήσει.

Στην απάντησή του ο υφυπουργός Εργασίας, Ν. Παναγιωτόπουλος, φρόντισε από την αρχή να ενοχοποιήσει τις κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας, επαναλαμβάνοντας την «καραμέλα» ότι «κάθε μέρα το κέντρο είναι αποκλεισμένο από μια ομάδα λίγων δεκάδων ή εκατοντάδων ανθρώπων που για διάφορους λόγους αποφασίζουν να βραχυκυκλώσουν τα πάντα και να στείλουν το μήνυμα στους τουρίστες "τραβάτε αλλού"».

Κυνικά ομολόγησε ότι ο «Αστέρας Βουλιαγμένης» είναι μια ιδιωτική επιχείρηση και «επομένως δεν θα διατάξουμε εμείς, ως κράτος, τι να κάνει για να λειτουργήσει με τον τρόπο που επιλέγει να λειτουργήσει». Πρόσθεσε ότι το Νοέμβρη η επιχείρηση υπερέβη το νόμιμο όριο των ομαδικών απολύσεων και το ΣΕΠΕ ζήτησε γραπτές εξηγήσεις.

Στην παρέμβασή του ο Χρ. Κατσώτης υπογράμμισε:

«Ερχεστε και βάζετε σήμερα θέμα διαδηλώσεων. Να ξέρετε ότι και ο Λάσκαρης πήγε να καταργήσει τους αγώνες και την πάλη των τάξεων. Δεν υπάρχει περίπτωση να μπείτε εμπόδιο στην ανάπτυξη των αγώνων γιατί είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους. Αυτοί δεν ευθύνονται για την κατάσταση της Αθήνας. Ευθύνεται η πολιτική σας που κλείνει τα μαγαζιά, αυτή που διώχνει τον κόσμο, που ρυπαίνει την Αθήνα».

Ξέρουμε ότι υπηρετείτε τους επιχειρηματίες, σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, και συνέχισε: «Γι' αυτούς δουλεύετε και οι εργαζόμενοι είναι έξω από το ενδιαφέρον σας. Πέστε, λοιπόν, στους εργαζόμενους ότι δε νοιάζεστε γι' αυτούς, αν απολύονται, αν μειώνονται οι μισθοί τους, αν είναι στα κάτεργα κάθε μέρα».

Σήμερα, τόνισε, ο «Αστέρας Βουλιαγμένης» λέει στους εργαζόμενους «θα δουλέψετε πέντε μήνες με 600 ευρώ, δηλαδή για 3.000 ευρώ το χρόνο, και με αυτά πρέπει να ζήσουν γιατί το επίδομα ανεργίας το κόψατε και εσείς λέτε στους εργαζόμενους, "τι να κάνουμε; Ιδιωτική επιχείρηση είναι, δεν μπορούμε να παρέμβουμε, ελευθερία της αγοράς έχουμε".

Αρα, οι εργαζόμενοι πρέπει να σκεφθούν πολύ καλά αν πράγματι μονόδρομος είναι η δική σας πολιτική ή η πολιτική που τους προτείνει το ΚΚΕ, δηλαδή να απαλλαγούν από αυτούς που υπονομεύουν τη ζωή τους, που τους λένε θα ζεις φτωχός, εξαθλιωμένος, χωρίς προοπτική, χωρίς να ικανοποιείς βασικές σου ανάγκες».

Προκλητικός στη δευτερολογία του ο υφυπουργός Εργασίας ισχυρίστηκε: «Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή η λογική του κεκτημένου. Πρέπει να προσαρμοστούμε γιατί εάν λειτουργήσουμε με τη λογική του κεκτημένου θα περνά ο χρόνος και κάθε φορά θα βλέπουμε όταν τα επανεξετάζουμε ότι έχουμε όλο και λιγότερα από αυτά που είχαμε την τελευταία φορά που τα εξετάσαμε».

Ζητούν ανάκληση των απολύσεων

Ψήφισμα με το οποίο ζητά την άμεση ανάκληση των απολύσεων των εργαζομένων στον «Αστέρα Βουλιαγμένης» ενέκρινε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης (ΒΒΒ), προχτές το βράδυ. Το ψήφισμα, που συζητήθηκε μετά από πρόταση του εκλεγμένου του ΚΚΕ σε προηγούμενη συνεδρίαση, αναφέρει: «Το Δημοτικό Συμβούλιο ΒΒΒ ζητά από τους ιδιοκτήτες και διαχειριστές του "Αστέρα της Βουλιαγμένης" να ανακαλέσει άμεσα τις απολύσεις των εργαζομένων στις οποίες έχει προχωρήσει η εργοδοσία. Δηλώνουμε ότι θα ξεκινήσουμε άμεσα εκστρατεία ενημέρωσης για τις επερχόμενες δυσμενείς εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Βουλιαγμένης, που συμπεριλαμβάνουν το Λαιμό και το συγκρότημα του "Αστέρα" που θα είναι σε βάρος των εργαζομένων και των δημοτών».

Επιπλέον, το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Δήμο ΒΒΒ με ομόφωνη απόφασή του εκφράζει τη συμπαράστασή του στα δίκαια αιτήματα των απολυμένων του ομίλου «Αστήρ ΑΕ».

ΑΝΕΡΓΙΑ - ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΛΣΤΑΤ
Στο 1.295.535 οι άνεργοι το Δ' τρίμηνο του 2012
  • Στο 65% η ανεργία στις νέες γυναίκες
  • Στο 57,8% το συνολικό ποσοστό ανεργίας στους νέους

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις συνεχίζει να παίρνει η ανεργία στη χώρα καθώς οι άνεργοι έφτασαν το 1.295.535 άτομα το τέταρτο τρίμηνο του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Στο πλήθος των ανέργων σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011 (ήταν 1.025.877) προστέθηκαν μέσα σε ένα χρόνο ακόμα 269.658 άνεργοι.

Σε ποσοστό, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 26,3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011 και κατά 5,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο του 2012. Το συνολικό ποσοστό ανεργίας των γυναικών έφτασε το 29,7% και των ανδρών το 23,3%.

Ειδικότερα, η ανεργία στους νέους έχει εκτιναχθεί σε πρωτοφανή ποσοστά καθώς το συνολικό ποσοστό ανεργίας στην ηλικιακή ομάδα 15 έως 24 ετών έφτασε το 57,8%, αφού στις γυναίκες αυτής της ομάδας η ανεργία εκτινάχθηκε στο 65% (δηλαδή οι δυο στις τρεις γυναίκες είναι άνεργες!) και στους άνδρες στο 51,7%.

Στην ομάδα 25 έως 29 ετών το ποσοστό ανεργίας σκαρφάλωσε στο 39,4% (από 34% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011), στην ομάδα 30 έως 44 ετών στο 25% (από 19,1%), στην ομάδα 45 έως 64 ετών στο 18,1% (από 14,8%) και τέλος στην ομάδα 65 και άνω στο 6,3% (από 3,5%).

Πάνω από 6 στους 10 μακροχρόνια άνεργοι

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το ποσοστό των «νέων ανέργων» δηλαδή όσων δεν έχουν εργαστεί ποτέ και ψάχνουν για δουλειά ανέρχεται στο 24% του συνόλου των ανέργων, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι (αυτοί δηλαδή που ψάχνουν για δουλειά από 12 μήνες και πάνω ανεξάρτητα αν είναι νέοι ή παλαιοί άνεργοι) αποτελούν το 65,3%. Το ποσοστό ανεργίας των ατόμων με ξένη υπηκοότητα είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των Ελλήνων υπηκόων (36,9% έναντι 25%).

Με βάση το επίπεδο της εκπαίδευσης η ανεργία κατανέμεται ως εξής: όσοι δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (41,9%), ακολουθούν όσοι έχουν απολυτήριο τριτάξιας μέσης εκπαίδευσης (30,9%), όσοι έχουν πτυχίο ανώτερης τεχνολογική επαγγελματικής εκπαίδευσης (29,1%), κλπ..

Τέλος, σε επίπεδο Περιφέρειας το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στη Δυτική Μακεδονία (30,1%) και ακολουθούν: Στερεά Ελλάδα (28,6%), Κεντρική Μακεδονία (27,9%), Αττική (27,8%), Δυτική Ελλάδα (27,2%), Ηπειρος (25,5%), Θεσσαλία (24,4%), Κρήτη (23%), Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (22%), Βόρειο Αιγαίο (21,5%), Πελοπόννησος (20,4%), Νότιο Αιγαίο (18%), Ιόνιοι Νήσοι (17,2%).

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΟΜΩΝ
Παρέμβαση για τις δομές στην Περιφερειακή Ενωση

Παρέμβαση στην Περιφερειακή Ενωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) για τα οξυμένα προβλήματα που υπάρχουν στις κοινωνικές δομές έκαναν χτες το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής μαζί με τη Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων σε αυτές (Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΔΑΠ, ΚΗΦΗ κ.ά.).

Συνδικάτο και Συντονιστική επεσήμαναν ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός για συνέχιση των δομών -η λειτουργία των οποίων λήγει το επόμενο διάστημα- με κίνδυνο να χάσουν τη δουλειά τους οι εργαζόμενοι και να είναι σε απόγνωση 130.000 ηλικιωμένοι, ΑΜΕΑ κ.ά. που κινδυνεύουν να χάσουν την όποια κοινωνική στήριξη και βοήθεια έχουν. Απαίτησαν να δοθεί τέλος στην εργασιακή ομηρία των εργαζομένων, να σταματήσει η χρόνια συνεχιζόμενη ανασφάλειά τους, με την άμεση μονιμοποίησή τους, χωρίς κανέναν όρο ή άλλη προϋπόθεση.

Οπως αναφέρει το Συνδικάτο σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ.Α. παραδέχτηκε τα σοβαρά και οξυμένα προβλήματα και δεσμεύθηκε να αναλάβει πρωτοβουλία με την κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνέχεια των Κοινωνικών Δομών.

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους να μην πέσουν στην παγίδα που στήνει η κυβέρνηση με τις «συνεταιριστικές επιχειρήσεις» και προβάλλει τα αιτήματα: να μη σταματήσουν τη λειτουργία τους Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΔΑΠ, ΚΗΦΗ κ.ά. Να υπάρξει άμεση χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις των εργαζομένων. Να καταβληθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες κυβέρνηση και ΚΕΔΕ προσανατολίζονται σε νέα εξάμηνη παράταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» - το οποίο λήγει στις 31 Μάρτη. Η «λύση» αυτή δε απαντά ούτε στο αίτημα (που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και γι' αυτό το υιοθετεί και το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής) για μόνιμη και σταθερή εργασία ούτε για δημόσιες και δωρεάν, κρατικές κοινωνικές δομές με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, που να καλύπτει χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όλους όσοι τις χρειάζονται.

ΣΕΑΑΝ
Να ανακληθεί η απόλυση γονιού ΑμεΑ

Στην απόλυση του γραμματέα του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ αντιδρούν οι δυνάμεις της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων, που έχει δυο παιδιά με αναπηρία. Συγκεκριμένα εργαζόταν για 10 χρόνια σε βενζινάδικο στο Γαλάτσι, από όπου - όπως καταγγέλλει η ΣΕΑΑΝ - τους τελευταίους μήνες έχουν απολυθεί 3 εργαζόμενοι και έχουν προσληφθεί άλλοι με χαμηλότερο μεροκάματο. Χτες το απόγευμα είχαν προγραμματίσει παρέμβαση ζητώντας την επαναπρόσληψή του η ΣΕΑΑΝ, ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων - Κηδεμόνων ΑμεΑ, το σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας και η Λαϊκή Επιτροπή Γαλατσίου.

Η παρέμβαση είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα κινητοποιήσεων που οργανώνει η ΣΕΑΑΝ, αντιδρώντας στο νέο γύρο επίθεσης που (όπως φάνηκε και από τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών) όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση ετοιμάζει σε βάρος ΑμΕΑ και χρονίως πασχόντων. Ετσι:

  • Την Τρίτη 19 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στο υπουργείο Εργασίας, για την άμεση χρηματοδότηση του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών και πρόσληψη προσωπικού, καθώς τελειώνουν ακόμη και τα τρόφιμα, ενώ υπάρχει κίνδυνος να κοπεί το ρεύμα.
  • Την Τετάρτη 20 Μάρτη στις 11 π.μ. στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», μαζί με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο νοσοκομείο, Λαϊκές Επιτροπές της περιοχής και γονείς, απαιτώντας να επαναλειτουργήσει το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Τμήμα του νοσοκομείου.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ