ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Αύριο η παράσταση για το επίδομα ανεργίας

Στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΕ στις 8 το πρωί

Τις δυνάμεις τους στο ζήτημα της επιδότησης ανεργίας των αυτοαπασχολούμενων -που καθίσταται σχεδόν απαγορευτική για τους περισσότερους, λόγω των κριτηρίων που θέσπισε η κυβέρνηση- ενώνουν τρία βιοτεχνικά σωματεία, που καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας, αύριο Πέμπτη 21 του Μάρτη, στις 8 το πρωί, στα κεντρικά γραφεία (Ακαδημίας 22) του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).

Η Ενωση Σιδηροαλουμινοβιοτεχνών Αθήνας, το Σωματείο Βιοτεχνών Ταπετσαρίας Αττικής και η Συντεχνία Επιπλοποιών Ξυλουργών και Βιοτεχνών Αθήνας και Περιχώρων, επισημαίνουν στο αγωνιστικό τους κάλεσμα: «Η κυβέρνηση κοροϊδεύει και αποπροσανατολίζει τους μικρούς βιοτέχνες και ελεύθερους επαγγελματίες συστηματικά, μια με το ΕΣΠΑ, τώρα με το επίδομα ανεργίας που ούτε καν αυτό το μικρό ποσό των 360 ευρώ δε δίνουν στους συναδέλφους μας που αναγκάζονται να κλείσουν το μαγαζί τους μην αντέχοντας τα αβάσταχτα χρέη, καθώς σύμφωνα με τη υπουργική απόφαση για χορήγηση επιδόματος ανεργίας από 3 έως 9 μήνες μόνο, τα κριτήρια που τίθενται από το υπουργείο Εργασίας είναι ιδιαίτερα αυστηρά και περιοριστικά.

Δηλαδή, από τους δεκάδες χιλιάδες μικροεπαγγελματίες που έκλεισαν τα μαγαζιά τους τα τελευταία χρόνια, είναι ζήτημα εάν θα πάρουν επίδομα ελάχιστοι. Εξαιρούν όσους έχουν οφειλές στο ασφαλιστικό τους Ταμείο, ακόμα και αν έχουν κάνει ρύθμιση. Αυτό και μόνο αποδεικνύει τον εμπαιγμό της κυβέρνησης. Ενα άλλο εμπόδιο που βάζει η υπουργική απόφαση είναι τα εισοδηματικά κριτήρια. Το συνολικό καθαρό εισόδημα των δυο οικονομικών ετών που προηγούνται της υποβολής της αίτησης να μην υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 20.000 ευρώ και το συνολικό οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 30.000 ευρώ».

Τα σωματεία απαιτούν:

  • «Καθολικό επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για όσο χρόνο είναι άνεργοι.
  • Πλήρη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη για όλους τους ανέργους και τις οικογένειές τους.
  • Αξιοποίηση όλου του ποσού του ειδικού λογαριασμού, για τους ανέργους».
«ΣΕΚΑΠ ΑΕ»
Ρώσοι οι νέοι ιδιοκτήτες

Στα «χέρια» της ρωσικής εταιρείας «Donskoy Tabak JSC», ιδιοκτησίας του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, περνά η (πρώην) συνεταιριστική καπνοβιομηχανία «ΣΕΚΑΠ», έπειτα από την απόφαση που έλαβε ομόφωνα το ΔΣ της ΣΕΚΕ (Συνεταιριστική Ενωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος) για την πώληση του ποσοστού ύψους 34,18% που κατέχει στην εταιρεία. Το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών της καπνοβιομηχανίας που εδρεύει στην Ξάνθη (44,5%) ανήκει στο υπό εκκαθάριση τμήμα της ΑΤΕ, ενώ συμμετέχουν με 8,5% οι εργαζόμενοι της εταιρείας και με 12,5% άλλοι αγροτικοί συνεταιρισμοί.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του ποσοστού της ΑΤΕ στην ΣΕΚΑΠ έληγε κανονικά στις 6 του Μάρτη, ωστόσο λίγο πριν το πέρας της ημερομηνίας ο ειδικός εκκαθαριστής της ΑΤΕ είχε παρατείνει τον διαγωνισμό μέχρι σήμερα 20 Μάρτη. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ ΣΕΚΕ και Ιβάν Σαββίδη δημοσιοποιήθηκε επισήμως το πρωί του περασμένου Σαββάτου και σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΔΣ του ΣΕΚΕ, με βάση τους όρους της συμφωνίας «διασφαλίζεται η εξυγίανση και η ανάπτυξη της ΣΕΚΑΠ, διατηρούνται στο σύνολό τους οι θέσεις εργασίας και στηρίζονται τα ελληνικά καπνά, τα οποία η ΣΕΚΕ θα προμηθεύει στην ΣΕΚΑΠ για τα επόμενα τρία χρόνια και θα εξάγει στη ρωσική αγορά ως προμηθευτής της εταιρείας Donskoy Tabak JSC». Το τίμημα της σχετικής συμφωνίας δεν ανακοινώθηκε, ενώ πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι στη διαγωνιστική διαδικασία συμμετείχε η κοινοπραξία που είχε συστήσει η τουρκική εταιρεία «SEBA» με τον εγχώριο εμπορικό όμιλο «ΕΛΓΕΚΑ» και χαρακτηρίζονταν ως επικρατέστερος αγοραστής του 50,36% των μετοχών της ΣΕΚΑΠ.

Πάντως, η πώληση μιας ακόμη δυναμικής συνεταιριστικής επιχείρησης μόνο νέα δεινά έχει να προσφέρει τόσο στους καπνοκαλλιεργητές της χώρας όσο και στους εργαζόμενους της επιχείρησης, παρά τα όσα εκ του αντιθέτου υποστηρίζονται περί «στήριξης» των καπνοκαλλιεργητών και «εξασφάλισης» των θέσεων εργασίας...

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Πρωτοβουλία αλληλεγγύης και δράσης

Σύσκεψη στις 3 του Απρίλη για την ανάδειξη Επιτροπής Αλληλεγγύης

Μια ακόμη προσπάθεια στην κατεύθυνση της συσπείρωσης και της αλληλεγγύης μεταξύ των αυτοαπασχολούμενων και φτωχών ΕΒΕ, αποτελεί η απόφαση της διοίκησης της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), να συστήσει Επιτροπή Αλληλεγγύης και Συντονισμού Δράσης. Με αυτό ακριβώς το θέμα, καλεί σε σύσκεψη την Τετάρτη 3 του Απρίλη 2013, στις 6:30 το απόγευμα στα παλιά γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ (Καποδιστρίου 24, 3ος όροφος).

Η ΟΒΣΑ επισημαίνει στην πρόσκλησή της στη σύσκεψη: «Η βάρβαρη πολιτική που ασκείται έχει δημιουργήσει και δημιουργεί χιλιάδες κατεστραμμένους οικονομικά επαγγελματοβιοτέχνες. Πολλοί από αυτούς δεν έχουν τα στοιχειώδη για να ζήσουν. Πολλοί δεν μπορούν να πληρώσουν για φάρμακα, ούτε έχουν τη δυνατότητα να πάνε στο νοσοκομείο γιατί χρωστάνε στον ΟΑΕΕ.

Αλλοι χρωστάνε στη ΔΕΗ και κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ρεύμα είτε στο σπίτι είτε στο μαγαζί. Σε πολλούς συναδέλφους μας, οι τράπεζες στέλνουν απειλητικά σημειώματα για κατασχέσεις περιουσιακών τους στοιχείων όπως, του σπιτιού τους ή άλλων για χρέη.

Αυτά και πολλά άλλα προβλήματα καθημερινά αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι μας, τα οποία θα οξύνονται και θα πολλαπλασιάζονται όσο θα επιδεινώνεται η οικονομική κατάσταση.

Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, επιβάλλεται να αναπτύξουμε ένα κίνημα αλληλεγγύης σε όσους συναδέλφους μας έχουν ανάγκη, στηρίζοντας την προσπάθειά τους να επιβιώσουν, να δυναμώσουμε τις αντοχές τους, να σταθούν στα πόδια τους.

Η Ομοσπονδία μας, σε συνεργασία με τα σωματεία - μέλη της, πιστεύουμε ότι έχει τη δυνατότητα να πρωτοστατήσει σε αυτή την κατεύθυνση, συνδυάζοντάς την, με την πάλη για την αντιμετώπιση των αιτιών που δημιουργούν τα παραπάνω προβλήματα και τη δημιουργία συνθηκών, όπου η ζωή κάθε επαγγελματοβιοτέχνη όπως και της οικογένειάς του, θα είναι εξασφαλισμένη».

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Ζητά μείωση του ΦΠΑ εστίασης

Το αίτημα μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση επικαιροποιούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού, ενόψει της συνάντησης του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά με την τρόικα, την ερχόμενη Πέμπτη, με το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) να εκφράζει τη βεβαιότητα ότι το θέμα θα συζητηθεί.

Ο ΣΕΤΕ επικαλείται στοιχεία μελέτης του σύμφωνα με τα οποία η αύξηση του ΦΠΑ της εστίασης οδήγησε σε μείωση του τζίρου του κλάδου του επισιτισμού κατά 37% στο διάστημα 2011-2012. Παράλληλα, τα έσοδα του κράτους από το ΦΠΑ, αυξήθηκαν μόνο κατά 2 εκατ. ευρώ, έναντι προϋπολογισθέντων 1,4 δισ. ευρώ. Ο ΣΕΤΕ εκτιμά ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% από την 1η του Απρίλη 2013, θα οδηγήσει σε απώλεια εσόδων ΦΠΑ μόνο κατά 64 εκατ. ευρώ για το 2013 και το 2014, αλλά θα αυξήσει τον τζίρο της εστίασης κατά 1 δισ. ευρώ κατ' έτος. Εκτιμά ακόμη ότι αυτές οι επιδόσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα να αναπληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των 50.000 θέσεων εργασίας που χάθηκαν λόγω της επίπτωσης της αύξησης του ΦΠΑ στον τζίρο.

Φυσικά, το ενδιαφέρον των μεγαλοεπιχειρηματιών δεν έχει να κάνει με οποιαδήποτε άποψη περί μείωσης της άδικης υπερφορολόγησης του λαού, εξάλλου εμφανίζονται να στηρίζουν την ασκούμενη πολιτική πιο φανατικά και από τους... εμπνευστές της! Ο ΣΕΤΕ, που έχει πολλά «πάρε δώσε» με την κυβέρνηση και εισπράττει πολύ κατανόηση για τις δυσκολίες που περνούν τα πιο διακεκριμένα μέλη του, στηρίζει την κυβερνητική πολιτική με το «αζημίωτο», αφού έχει προωθήσει πολλά ζητήματά του για θετική και προσοδοφόρα επίλυση. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Α. Ανδρεάδης δήλωσε: «Δεν υπάρχει άλλη λύση από την επαναφορά του συντελεστή στο 13% από την 1η Απριλίου 2013. Είμαστε βέβαιοι ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει τα πάντα στη συνάντηση με την τρόικα την Πέμπτη, ώστε να διορθωθεί άμεσα το σοβαρό αυτό λάθος».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
«Μεμονωμένα» τα... σάπια φρούτα

Ως «μεμονωμένο περιστατικό» χαρακτηρίζεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η εμφάνιση αλλοιωμένων προϊόντων που χορηγήθηκαν σε σχολεία της χώρας στα πλαίσια προγράμματος για τη δωρεάν προώθηση φρούτων σε μαθητές. Η σχετική ανακοίνωση διαβεβαιώνει ότι τα σχετικά προϊόντα έχουν ελεγχθεί πλήρως για την ποιότητά τους και εμμέσως επιρρίπτει τις ευθύνες στους υπεύθυνους των σχολείων οι οποίοι δε φρόντισαν να μοιράσουν άμεσα τα φρούτα στους μαθητές. Αναφέρει ακόμη ότι οι τοπικές υπηρεσίες του υπουργείου σε περίπτωση που προκύψουν εκ νέου τέτοια περιστατικά οφείλουν να ενημερώνουν άμεσα τον ανάδοχο του έργου για την υποχρεωτική αντικατάσταση των αλλοιωμένων προϊόντων.

ΚΥΘΗΡΑ
Μεταφορά της ΔΟΥ στον Πειραιά

Αναφορά των κατοίκων προς τον υπουργό Οικονομικών κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή

Αναφορά των κατοίκων των Κυθήρων προς τον υπουργό Οικονομικών με την οποία ζητούν να μην καταργηθεί η ΔΟΥ του νησιού κατέθεσαν στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Δ. Μανωλάκου και Ν. Καραθανασόπουλος. Οι κάτοικοι των Κυθήρων επισημαίνουν ότι η κατάργηση της ΔΟΥ θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην τοπική κοινωνία καθώς στο εξής, θα αναγκάζονται να μετακινούνται στον Πειραιά για τη διεκπεραίωση των φορολογικών τους υποθέσεων. Στο κείμενό τους τονίζουν ότι η ΔΟΥ Κυθήρων εξυπηρετεί πάνω από 1.000 επιχειρήσεις, μόνο το 2012 είχε πάνω από 2.600 υποβολές δηλώσεων, ενώ όλα τα λειτουργικά της έξοδα καλύπτονται από την τοπική δημοτική αρχή. Τέλος, καλούν τον αρμόδιο υπουργό να μην υλοποιήσει τον παραπάνω σχεδιασμό καθώς, όπως λένε, χαρακτηριστικά «επιφυλασσόμαστε για δυναμικές κινητοποιήσεις προκειμένου να σταματήσουμε την ερήμωση του νησιού μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ