ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Παλλαϊκό, τελευταίο «αντίο» στον πρόεδρο Τσάβες

Ο πρόεδρος της Κούβας αποχαιρετάει τον Ούγκο Τσάβες
Ο πρόεδρος της Κούβας αποχαιρετάει τον Ούγκο Τσάβες
ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Το ύστατο χαίρε είπε χτες ο λαός της Βενεζουέλας στον Ούγκο Τσάβες, θρηνώντας τον πρόωρο χαμό του μόλις στα 58 του χρόνια, το απόγευμα της Τρίτης, στο στρατιωτικό Νοσοκομείο του Καράκας. Το παρεκκλήσι της Στρατιωτικής Ακαδημίας Φουέτε Τιούνα όπου εκτέθηκε η σορός του σε λαϊκό προσκύνημα και όλη η πρωτεύουσα, είχε «πλημμυρίσει» από χιλιάδες λαϊκών ανθρώπων που περίμεναν ώρες για τον τελευταίο χαιρετισμό. Η κηδεία έγινε στις 11.00 τοπική ώρα και παρέστησαν συνολικά 55 ηγέτες ξένων χωρών, ενώ ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο, που έφτασε από το πρωί της Πέμπτης, ήταν μέρος της τελευταίας τιμητικής φρουράς στη σορό του προέδρου, μίας φρουράς που άνοιξε το απόγευμα της Τετάρτης από τους προέδρους της Βολιβίας, της Ουρουγουάης και της Αργεντινής, Εβο Μοράλες, Χοσέ Μουχίκα και Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ.

Το «παρών» έδωσαν επίσης όλοι οι ηγέτες της Λατινικής Αμερικής, όπως οι Ντανιέλ Ορτέγκα πρόεδρος της Νικαράγουας, Ενρίκε Πένα Νιέτο πρόεδρος του Μεξικού, Πορφίριο Λόμπο Σόσα πρόεδρος της Ονδούρας, Ντίλμα Ρούσεφ πρόεδρος της Βραζιλίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος πρόεδρος της Κολομβίας, Ραφαέλ Κορέα πρόεδρος του Εκουαδόρ, Σεμπάστιαν Πινιέρα πρόεδρος της Χιλής, Ογιάντα Ουμάλα πρόεδρος του Περού, Ρικάρντο Μαρτινέλι πρόεδρος του Παναμά, Μαουρίτσιο Φούνες πρόεδρος του Ελ Σαλβαδόρ , Οτο Πέρες πρόεδρος της Γουατεμάλας κ.ά. Επίσης ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο και του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, η Ρωσία και η Κίνα εκπροσωπήθηκαν με ύπατες κυβερνητικές αντιπροσωπείες.

Μια λαοθάλασσα όλων των ηλικιών περιμένει για να αποτίσει φόρο τιμής
Μια λαοθάλασσα όλων των ηλικιών περιμένει για να αποτίσει φόρο τιμής
Στην κηδεία παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με αντιπροσωπεία του κόμματός του.

Ο αντιπρόεδρος και εκτελών χρέη προέδρου της Βενεζουέλας μετά την ψήφιση και ανακήρυξή του από την Εθνοσυνέλευση το απόγευμα της Πέμπτης, Νικολάς Μαδούρο, δήλωσε ότι μετά την κηδεία «το σώμα του Ούγκο Τσάβες θα ταριχευτεί και θα τοποθετηθεί στην αιωνιότητα, στο Στρατιωτικό Μουσείο που θα ονομαστεί "Μουσείο της Επανάστασης"». Ταυτόχρονα, λόγω των εκατομμυρίων ανθρώπων που φτάνουν από κάθε γωνιά της Βενεζουέλας για να αποχαιρετίσουν τον Τσάβες, παρατείνεται για άλλες 7 ημέρες το λαϊκό προσκύνημα.

Φωτ. αρχείου από το 2002
Φωτ. αρχείου από το 2002
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Αλληλεγγύη στο λαό της Βενεζουέλας

Με ανακοίνωσή του το Προεδρικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) εξέφρασε τη θλίψη της οργάνωσης και τα συλληπητήρια για την απώλεια του προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Ραφαέλ Τσάβες Φρίας. Σε αυτή σημειώνει: «Ο θάνατός του είναι ένα χτύπημα για το λαό της και τους λαούς της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Η ΠΣΟ από την πρώτη στιγμή της εκλογής του ως πορέδρου είναι στο πλευρό του ενάντια στην αντίδραση και τα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Εκτιμά θετικά την αδελφική σχέση του Τσάβες με την Κούβα, την πάλη του ενάντια στον αναλφαβητισμό, ενάντια στη φτώχεια και την εκμετάλλευση».

Και προσθέτει «με την ίδια συνέπεια στεκόμαστε στο πλευρό της εργατικής τάξης και του λαού της Βενεζουέλας μέχρι την τελική νίκη και την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο».

Το Προεδρικό Συμβούλιο στο Περού

Με μία μεγάλη και ανοιχτή τελετή που απότισε φόρο τιμής στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Ού. Τσάβες άρχισαν οι εργασίες του Προεδρικού Συμβουλίου της ΠΣΟ στις 6 Μάρτη στη Λίμα του Περού, εκφράζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη των οργανώσεων της ΠΣΟ (με 82 εκατομμύρια μέλη σε όλο τον κόσμο, που έχει έδρα την Αθήνα) στο λαό της Βενεζουέλας.

Η συνάντηση (7-8 Μάρτη) φιλοξενήθηκε από τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών του Περού, που εκπροσωπείται από τον Βαλεντίν Πάτσο, ηγετικό στέλεχός της και αναπληρωτή ΓΓ της ΠΣΟ.

Συνδικαλιστικά στελέχη από 31 χώρες από τις πέντε ηπείρους συζήτησαν για τα οξυμένα προβλήματα της διεθνούς εργατικής τάξης και την οργάνωση συντονισμένης και ενιαίας απάντησης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Το Προεδρικό Συμβούλιο συζήτησε την πολύ πλούσια έκθεση των δραστηριοτήτων της Ομοσπονδίας, για το έτος 2012, τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και τους βασικούς στρατηγικούς τομείς της, καθώς και τις επιπτώσεις τους στη ζωή και τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων. Επίσης επρόκειτο να προχωρήσει στον προγραμματισμό του σχεδίου δράσης της ΠΣΟ για το έτος 2013 και στην ένταξη στην ΠΣΟ εκατομμυρίων νέων μελών, καθώς μεγάλοι οργανισμοί έχουν υποβάλει αίτηση προσχώρησης σε αυτή.

ΡΩΣΙΑ
Συνομιλίες για την «αντιπυραυλική ασπίδα» θέλουν οι ΗΠΑ

ΜΟΣΧΑ.--

Συνομιλίες με τη Μόσχα όσον αφορά την «αντιπυραυλική ασπίδα» επιθυμούν μέσα στο 2013 οι ΗΠΑ, σύμφωνα και με δηλώσεις σε ρωσικό ραδιόφωνο, του Αμερικανού πρέσβη, Μάικλ Μακφόλ, στη Ρωσία. Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη, οι ΗΠΑ περιμένουν «σοβαρές συνομιλίες για το θέμα», στο οποίο η Ρωσία αντιτίθεται. Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ προωθούν την αντιπυραυλική ασπίδα, υποστηρίζοντας ότι στοχεύει στην «προστασία» από ενδεχόμενη επίθεση κρατών, όπως το Ιράν και η ΛΔ Κορέας, με τα παζάρια για δήθεν εγγυήσεις και όρους να συνεχίζονται. Το ΝΑΤΟ έχει δηλώσει δε ότι το σχέδιο που εξυπηρετεί τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, θα προχωρήσει ανεξάρτητα από τη ρωσική θέση, με τη Μόσχα να απειλεί για αντίμετρα, όπως την ανάπτυξη πυραύλων στη Βαλτική, εάν δε δοθούν συγκεκριμένες «εγγυήσεις». Σύμφωνα με δηλώσεις του Ρώσου Στρατηγού Βάλερι Γκερασίμοφ, η Ρωσία έχει καλέσει τον Επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ στη Μόσχα, για συνομιλίες στις οποίες θα περιλαμβάνεται και το θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας.

ΓΑΛΛΙΑ
Νέες περικοπές από το «σοσιαλιστή» Ολάντ

ΠΑΡΙΣΙ.--

Επιστολή με την οποία ζητά από τους υπουργούς να υπολογίσουν τι δαπάνες μπορούν να περικόψουν έτσι ώστε να εξοικονομηθούν άλλα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα ενταχθούν στον προϋπολογισμό του 2014, που έχει, ήδη, αρχίσει να καταρτίζεται, απέστειλε ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Μαρκ Ερό σε όλα τα υπουργεία. Στην επιστολή, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκαθαρίζεται ότι στόχος είναι να ελεγχθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος.

Είναι προφανές ότι πρόκειται για νέο κύκλο περιστολής κρατικών δαπανών, τον οποίο θα κληθούν με διάφορους τρόπους να «πληρώσουν» οι Γάλλοι εργαζόμενοι, που ήδη βρίσκονται υπό την πίεση της αύξησης της ανεργίας και της νέας νομοθεσίας «μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας» που ουσιαστικά ελαστικοποιεί τις σχέσεις εργασίας και διευκολύνει τις απολύσεις με αντάλλαγμα ένα μίνιμουμ ασφάλισης. Παρ' όλα αυτά, η γαλλική κυβέρνηση υπό τον «σοσιαλιστή» Ολάντ -που προεκλογικώς ξιφουλκούσε κατά της δημοσιονομικής λιτότητας κλπ- ισχυρίζεται θρασύτατα ότι με τον τρόπο αυτό «θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και θα βρεθούν πόροι για να στηριχθούν οι πιο αδύναμοι και να αντιμετωπιστεί η ανεργία»!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ