ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
KOΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Ακυρώνονται τα σύμφωνα μη επίθεσης

Εντατικές είναι οι προκλητικές ασκήσεις του Νοτιοκορεατικού στρατού σε συνεργασία με τις ΗΠΑ
Εντατικές είναι οι προκλητικές ασκήσεις του Νοτιοκορεατικού στρατού σε συνεργασία με τις ΗΠΑ
ΠΙΟΝΓΚΓΙΑΝΓΚ - ΣΕΟΥΛ.--

Επικίνδυνα φορτίζεται η ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο έπειτα από τις νέες αυστηρές κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε βάρος της ΛΔ Κορέας με πρόσχημα την βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή της 12ης Φλεβάρη. Χτες, η ΛΔ Κορέας ανακοίνωσε πως ακυρώνει όλα τα σύμφωνα μη επίθεσης με τη γειτονική Ν. Κορέα, πως προχωρά στη διάλυση του συνδέσμου επαφών στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη Πανμουτζόμ και αναστέλλει τη λειτουργία της λεγόμενης «κόκκινης» τηλεφωνικής γραμμής απευθείας επικοινωνίας των ηγεσιών αμφοτέρων χωρών.

Η εξέλιξη κρίνεται πολύ σοβαρή σε συνδυασμό και με την πρόβλεψη του εκπροσώπου του βορειοκορεατικού υπουργείου Εξωτερικών πως είναι πλέον «αναπόφευκτος ένας δεύτερος κορεατικός πόλεμος», 60 χρόνια μετά την εκεχειρία για τον τερματισμό του πρώτου (1950-53).

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της ΛΔ Κορέας Κιμ Γιονγκ-ουν επισκέφθηκε τις στρατιωτικές μονάδες της πρώτης γραμμής και ζήτησε από τους στρατιώτες να βρίσκονται σε ετοιμότητα για να «εξοντώσουν τον εχθρό» οποιαδήποτε στιγμή.

Ο εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Αμυνας Κιμ Μιν-σέοκ ανταπάντησε, εκτοξεύοντας απειλές ότι η Πιονγκγιανγκ «θα εξαφανισθεί από τη Γη με τη βούληση της ανθρωπότητας», σε περίπτωση που επιχειρήσει επίθεση κατά της Νότιας Κορέας.

Από τον πόλεμο δηλώσεων δε θα μπορούσαν να λείπουν και οι ΗΠΑ που επωφελούνται από την αντιπαράθεση στην Κορεατική Χερσόνησο, εδραιώνοντας, με κάθε νέα κρίση τη θέση και τα συμφέροντά τους στην περιοχή... Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νούλαντ, δήλωσε χτες ότι η Ουάσιγκτον «έχει την ικανότητα» να προστατεύσει τον εαυτό της και τους συμμάχους της έναντι οιασδήποτε απειλής.

Η απόφαση 2094 που εγκρίθηκε ομόφωνα την Πέμπτη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ - μετά τη στροφή των Κίνας και Ρωσίας - περιορίζει τις πηγές χρηματοδότησης των στρατιωτικών και βαλλιστικών φιλοδοξιών της Πιονγκγιάνγκ, επιδιώκει να θέσει υπό «επιτήρηση» Βορειοκορεάτες διπλωμάτες και εμπλουτίζει την υπάρχουσα μαύρη λίστα με νέα ονόματα ιδιωτών και εταιρειών, επιβάλλοντας το πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων και ταξιδιωτική απαγόρευση.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, πάντως, αργά προχτές βράδυ το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επιχειρείται να κατέβουν οι τόνοι και να διασκεδαστούν οι αντιδράσεις από τη συμφωνία της Μόσχας στις νέες διεθνείς κυρώσεις κατά της ΛΔ Κορέας. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «οι νέες κυρώσεις αποσκοπούν και σχετίζονται με την ανάγκη να σταματήσουν τα προγράμματα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων δίχως να επηρεάσουν τις ζωτικές ανάγκες του λαού της χώρας».

ΣΥΡΙΑ
Συνεχίζεται η ομηρία των κυανόκρανων

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον ΟΗΕ και σε ενόπλους αντικαθεστωτικούς, στο νότο της Συρίας, που ισχυρίζονται ότι αποτελούν την «ταξιαρχία Γιαρμούκ», προκειμένου να απελευθερωθούν οι 21 κυανόκρανοι που έχουν απαχθεί από την Τετάρτη. Αν και είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η απελευθέρωση των 21 θα γινόταν χτες το πρωί, τελικά οι συνομιλίες έφτασαν σε αδιέξοδο και άρχισαν εξαρχής. Οι ένοπλοι επιμένουν στην αρχική τους απαίτηση να αποχωρήσει από την ευρύτερη περιοχή του χωριού Τζάμλα ο συριακός στρατός.

Ο ισραηλινός κατοχικός στρατός, από την πλευρά των κατεχομένων Γκολάν, μεσολάβησε, σύμφωνα με πληροφορίες, για να απομακρυνθούν από απομονωμένο φυλάκιο κοντά στην περιοχή που έγινε η απαγωγή, άλλοι 8 κυανόκρανοι. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ισραηλινή πλευρά, εμπλεκόμενη πλέον αμεσότερα στους σχεδιασμούς και στις πιέσεις προς τη συριακή ηγεσία, έχει καταθέσει και εγγράφως στον ΟΗΕ τις «ανησυχίες» της για την κλιμάκωση πολύ κοντά στα σύνορα του Ισραήλ, αναφέρει τους όλμους που έχουν πλήξει το ισραηλινό έδαφος και αφήνει υπονοούμενα για ενδεχόμενο σύρραξης με τη «Χεζμπολάχ» στο νότιο Λίβανο, υποστηρίζοντας ότι θεωρεί πολύ πιθανό να υπάρξει μια «πρόκληση εκ μέρους της οργάνωσης».

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξή του στο BBC, επαναλαμβάνει ότι η Μόσχα δεν προτίθεται να πιέσει τον Ασαντ να παραιτηθεί, τόσο γιατί «ο ίδιος δεν πρόκειται να το κάνει και είναι ξεκάθαρο σε όσους μιλούν μαζί του» και δεύτερον γιατί θεωρεί ότι «αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να αποφασίσουν οι Σύροι». Ο Λαβρόφ επιμένει στην αναγκαιότητα άμεσης έναρξης διαλόγου, με στόχο την πολιτική μετάβαση, στον οποίο δεν θα υπάρχουν προϋποθέσεις, και εξέφρασε ικανοποίηση εκτιμώντας ότι «τμήμα τουλάχιστον συριακής αντιπολίτευσης έχει αρχίσει να επεξεργάζεται αυτήν την προοπτική».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Ενώπιον αμερικανικού δικαστηρίου επρόκειτο να εμφανιστεί χτες ο γαμπρός του Οσάμα μπιν Λάντεν, που θεωρείται και στέλεχος του προπαγανδιστικού μηχανισμού της «Αλ Κάιντα», Σουλεϊμάν Αμπού Γκάιθ, και κατηγορείται για «συμμετοχή σε συνωμοσία για πλήγματα κατά αμερικανικών στόχων». Πληροφορίες θέλουν τον Γκάιθ να εντοπίστηκε από Αμερικανούς πράκτορες σε πολυτελές ξενοδοχείο στην Αγκυρα, πριν από λίγες μέρες, και από εκεί να απελάθηκε για την Ιορδανία, από όπου μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ.

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-- Επεισόδια σημειώθηκαν χτες το μεσημέρι στον προαύλιο χώρο του τεμένους αλ Ακσα, στην Ιερουσαλήμ, όπου ισχυρές ισραηλινές αστυνομικές δυνάμεις που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή συγκρούστηκαν με Παλαιστίνιους, χωρίς να γίνει γνωστό αν υπήρξαν τραυματίες ή συλλήψεις.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ο Τζον Μπρέναν, μέχρι χτες σύμβουλος του Λευκού Οίκου για ζητήματα «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», είναι από χτες νέος διευθυντής της CIA καθώς η Γερουσία με ψήφους 63 υπέρ και 34 κατά ενέκρινε το διορισμό του.

ΣΟΦΙΑ.-- Για «κατάχρηση κυρίαρχης θέσης» κατηγόρησε χτες την τσέχικη ενεργειακή εταιρεία «Energo-Pro», που διανέμει ηλεκτρική ενέργεια στη βορειοανατολική Βουλγαρία, η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού της Βουλγαρίας (ΚΖΚ), έπειτα από την απόφαση της εταιρείας να κόψει το ρεύμα στην Εταιρεία Υδάτων του Ντόμπριτς, αφήνοντας χιλιάδες πολίτες χωρίς νερό!

ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Δύο Γάλλοι πολίτες, που πολεμούσαν στο πλευρό ένοπλων ισλαμιστών και είχαν συλληφθεί από τις μαλινέζικες αρχές, απελάθηκαν μέσα στις δύο προηγούμενες μέρες, ανακοίνωσε χτες ο Γάλλος υπουργός Αμυνας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, που ολοκλήρωσε χτες αιφνιδιαστική επίσημη επίσκεψη στο Μάλι. Ο ίδιος προσδιόρισε σε καμία δεκαριά τους Γάλλους πολίτες-συμπολεμιστές των ισλαμιστών της «Αλ Κάιντα για το Ισλαμικό Μαγκρέμπ».

ΠΡΑΓΑ.-- Ορκίστηκε χτες νέος Πρόεδρος της Τσεχίας ο 68χρονος Μίλος Ζέμαν, που είχε εκλεγεί κατά τις εκλογές του περασμένου Γενάρη. Ο Ζέμαν είχε διατελέσει και πρωθυπουργός, από το 1998 έως το 2002.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και ακόμα οκτώ τραυματίστηκαν σε επίθεση με μαχαίρι στη δυτική κινεζική επαρχία Ζινζιάνγκ, στην πόλη Κόρλα, την Πέμπτη, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζονται ακριβώς τα κίνητρα. Πληροφορίες κάνουν λόγο για ενδεχόμενο συσχετισμό της παρούσας κατάστασης με τις ταραχές που είχαν ξεσπάσει το 2009 με μέλη της κοινότητας των Ουιγούρων και Κινέζων, όσο και ενδεχόμενο εγκληματικής πράξης.

ΟΡΕΓΚΟΝ.-- Στις ΗΠΑ δικάζεται Αμερικανός πολίτης, ο οποίος κατηγορείται ότι προσέφερε υλική υποστήριξη για τη βομβιστική επίθεση στα κεντρικά γραφεία των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών, στη Λαχόρη του Πακιστάν, το 2009. Ο Ραέζ Καντίρ Καν κατηγορείται ότι ήταν συνεργός των τριών δραστών, οι οποίοι πραγματοποίησαν την επίθεση αυτοκτονίας και αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο ισοβίων εάν καταδικαστεί. Ο ίδιος δήλωσε αθώος στο δικαστήριο. Θυμίζουμε ότι στη συγκεκριμένη επίθεση είχαν χάσει τη ζωή τους 30 άνθρωποι και είχαν τραυματιστεί ακόμα 300. Το δικαστήριο όρισε εγγύηση προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος, με την οποία διαφώνησαν οι κατήγοροι.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Χορός του Ελληνοκουβανικού

Τον ετήσιο χορό του, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 54 χρόνων από τη νίκη της Κουβανικής Επανάσταση διοργανώνει αύριο Κυριακή 10 Μάρτη στις 12.30 το μεσημέρι ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, στο κέντρο «ΤΖΑΝΗΣ» στο δρόμο Χαριλάου προς Θέρμη (στάση «αστυνομία» με το λεωφορείο 66 από πάρκο Ελβετίας).

Με πλούσιο μενού, απεριόριστα αναψυκτικά, κρασί, ζωντανή μουσική ελληνική και λάτιν (επικοινωνία στο τηλ. 697.7593.470).

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Πεδίο μάχης το Πορτ Σάιντ

Επίσημη αναβολή των εκλογών ανακοίνωσε η Εκλογική Επιτροπή

ΚΑΪΡΟ.--

Ανεβαίνει περαιτέρω το θερμόμετρο στην Αίγυπτο με επίκεντρο το Πορτ Σάιντ όπου για πολλοστή ημέρα χτες συγκλονίστηκε από ολονύχτιες συγκρούσεις που συνεχίστηκαν και το πρωί. Κατά τη διάρκειά τους, σκοτώθηκε ένας διαδηλωτής από αληθινά πυρά, και τραυματίστηκαν άλλοι 73. Πεδίο μάχης έγινε ο χώρος γύρω από το κτίριο της Αστυνομίας, όπου είχαν καταφύγει και οι δυνάμεις καταστολής. Σχετική ηρεμία επικράτησε όταν πέριξ του κτιρίου, το πρωί, αναπτύχθηκαν δυνάμεις του στρατού. Ορισμένες πληροφορίες ανέφεραν ότι σταδιακά άρχισε ν' αποσύρεται η αστυνομία από την πόλη, όπως ζητούν οι διαδηλωτές που σε πολλές συνοικίες έχουν στήσει αυτοσχέδιες πολιτοφυλακές ασφαλείας κατηγορώντας τους «Αδελφούς μουσουλμάνους» ότι λειτουργούν όπως το προηγούμενο καθεστώς, και παραμένει μόνο ο στρατός. Η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως.

Την ίδια ώρα, η Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε και επισήμως την ακύρωση των εκλογών που είχαν προκηρυχθεί να αρχίσουν στις 22 Απρίλη και να ολοκληρωθούν εντός διμήνου σε φάσεις, μετά τη δικαστική απόφαση που ζητά να εξεταστεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο το κατά πόσο συνάδει ο εκλογικός νόμος με το νέο σύνταγμα που προώθησαν με διαδικασίες - εξπρές οι ισλαμιστές «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», τον περασμένο Νοέμβρη, διασφαλίζοντας και την πλειοψηφία στο σχετικό δημοψήφισμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ