ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Με κινητοποιήσεις απαντούν σε καταστολή - τρομοκρατία

Συγκέντρωση σήμερα στις 11.30 στην πλατεία δημαρχείου στη Θεσσαλονίκη, σε συντονισμό με τις Επιτροπές Αγώνα Θράκης και Κιλκίς. Νέα συγκέντρωση την Τρίτη στην Κομοτηνή

MotionTeam

Συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια Πολυγύρου όπου δικάζονταν οι συντοπίτες τους, πραγματοποίησαν χτες από το νωρίς το πρωί οι κάτοικοι της Ιερισσού και των γύρω χωριών που παλεύουν ενάντια στην επένδυση μεταλλουργίας Χρυσού της «Ελληνικός Χρυσός». Με την κινητοποίηση αυτή κατήγγειλαν την ωμή τρομοκρατία και καταστολή της κυβέρνησης σε βάρος του αγώνα τους και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους διωκόμενους κατοίκους.

Στα δικαστήρια Πολυγύρου, για να δικαστούν στο αυτόφωρο είχαν οδηγηθεί οι 4 κάτοικοι της Ιερισσού ηλικίας 23, 44, 43 και 44 ετών, που συνελήφθησαν το βράδυ της Πέμπτης μετά από τις έρευνες που έγιναν στα σπίτια τους και σε αποθηκευτικούς χώρους όπου βρέθηκαν 2 κυνηγετικά όπλα χωρίς άδεια, τα οποία στάλθηκαν για εργαστηριακή εξέταση, 3 ασύρματοι και 27 κροτίδες. Οι 4 θα δικάζονταν για τα πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα. Ζήτησαν και πήραν αναβολή και θα δικαστούν στις 20 Μάρτη.

Νωρίτερα, το πρωί είχε αναβληθεί η δίκη 4 ακόμη κατοίκων της περιοχής που είχαν συλληφθεί τον περασμένο Σεπτέμβρη στο πλαίσιο της κινητοποίησης που έγινε στις Σκουριές, καθώς ο ένας εκ των 4, κατά τη διάρκεια της δίκης, παρουσίασε έντονες αρρυθμίες και αναπνευστικά προβλήματα και οδηγήθηκε στο νοσοκομείο. Η δίκη θα γίνει το Γενάρη του 2014. Κατηγορούνταν για στάση, διατάραξη κοινής ειρήνης και απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

Χτες συνεχίστηκαν οι προσαγωγές κατοίκων που έχουν ξεπεράσει τις 115. Είχαν κληθεί να παρουσιαστούν κάτοικοι από τη Μεγάλη Παναγιά και την Ιερισσό.

Σύσκεψη στο δικαστικό μέγαρο

Ακόμα, χτες, πραγματοποιήθηκε στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης, η σύσκεψη που συγκάλεσε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, μετά από την παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν οι δικηγόροι που συμπαρίστανται στους αγωνιζόμενους κατοίκους της περιοχής.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των πλευρών που κλήθηκαν (ΕΛ.ΑΣ., «Ελληνικός Χρυσός», Συντονιστικό Αγώνα κατοίκων, δικηγόροι).

Κάτοικοι και δικηγόροι κατήγγειλαν την τρομοκρατική πρακτική της αστυνομίας, την πολιορκία του χωριού και τις επιθέσεις με χημικά σε βάρος των κατοίκων, τις μαζικές προσαγωγές, τις πολύωρες κρατήσεις και ανακρίσεις, την παράνομη λήψη γενετικού υλικού.

Ο εισαγγελέας συνέστησε να τηρούνται οι διατάξεις του κώδικα ποινικής δικονομίας και των άρθρων του συντάγματος και ο εκπρόσωπος της αστυνομία δεσμεύθηκε για διακριτή παρουσία των δυνάμεών της.

Στο μεταξύ, οι κάτοικοι συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στη μεταλλουργία χρυσού και την παράδοση του ορυκτού πλούτου της περιοχής τους στις πολυεθνικές, με νέο μεγάλο συλλαλητήριο που οργανώνουν σήμερα στις 11.30 το πρωί στην πλατεία Δημαρχείου της Θεσσαλονίκης. Η κινητοποίηση οργανώνεται σε συντονισμό με τις επιτροπές αγώνα της Θράκης και του Κιλκίς που παλεύουν ενάντια στα χρυσωρυχεία που σχεδιάζει η «ELDORADO» στις περιοχές τους.

Στη Θράκη, την επόμενη Τρίτη, 12 Μάρτη, προγραμματίζεται νέο συλλαλητήριο στην πλατεία της Κομοτηνής, με πρωτοβουλία της διανομαρχιακής επιτροπής αγώνα Ροδόπης - Εβρου.

Την αυταρχική και βάρβαρη επίθεση της κυβέρνησης σε βάρος του λαού και της νεολαίας της Ιερισσού στη Χαλκιδική, με πρόσχημα την προβοκατόρικη εμπρηστική επίθεση στις Σκουριές και με στόχο να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των κατοίκων της περιοχής, καταγγέλλουν με ανακοινώσεις τους η ΕΛΜΕ Χαλκιδικής και η Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.

ΚΚΕ
Αναφορά στη Βουλή για την επίθεση των ΜΑΤ

Αναφορά στη Βουλή κατέθεσε χτες το ΚΚΕ που συμπεριλαμβάνει ανακοίνωση της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), με την οποία καταγγέλλει το όργιο τρομοκρατίας και αυταρχισμού στη Χαλκιδική με εφόδους της αστυνομίας σε σπίτια, συλλήψεις ανηλίκων και ρίψεις δακρυγόνων - χημικών ακόμη και μέσα σε σχολείο. Την αναφορά υπογράφουν οι βουλευτές Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου και απευθύνεται στους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση της ΑΣΓΜΕ αναφέρεται, μεταξύ άλλων:

«Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των κατοίκων που βγήκαν στο δρόμο, αντιδρώντας στην αστυνομική επιχείρηση.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση που θέλει να τσακίσει το αγωνιστικό φρόνημα του λαού και της νεολαίας της Ιερισσού στη Χαλκιδική, με πρόσχημα την προβοκατόρικη εμπρηστική επίθεση στις Σκουριές, και δε διστάζει να προβεί και σε τρομοκράτηση ανήλικων μαθητών. Και όλα αυτά, για να εξασφαλίσει την επένδυση της γνωστής εταιρείας από την εξόρυξη του χρυσού της περιοχής. Αυτή είναι η Ανάπτυξή τους δε λογαριάζει το λαό, αλλά τα κέρδη των μεγάλων εταιρειών.

Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι εισβολές των ΜΑΤ και η τρομοκρατία. Ολοι οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να καταδικάσουν τη συγκυβέρνηση και να απορρίψουν τις συκοφαντίες και τα ψέματα που χρησιμοποιεί για να δικαιολογήσει τη βάρβαρη πολιτική και τη δράση της, να σταθούν στο πλάι των κατοίκων της περιοχής που μάχονται για την ίδια τη ζωή τους».

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Παρέμβαση για επανασύνδεση ρεύματος

Σε κινητοποίηση στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στο Αργοστόλι για την επανασύνδεση του ρεύματος σε δύο οικογένειες παιδιών που πηγαίνουν σε ειδικό σχολείο και σε ένα συνταξιούχο προχώρησε χτες το μεσημέρι πολυπληθής αντιπροσωπεία από τη Λαϊκή Επιτροπή Λειβαθούς, το Εργατικό Κέντρο, την ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς και Ιθάκης, την ΠΑΣΕΒΕ, τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Αργοστολίου και το 15μελές του 2ου Λυκείου Αργοστολίου.

Το ρεύμα στις τρεις οικογένειες η ΔΕΗ το έκοψε επειδή δεν μπορούσαν να πληρώσουν τους σχετικούς λογαριασμούς, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις σε βάρος τους και ειδικά στις δύο οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα τα μέλη τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο συνταξιούχος προσπαθούσε να εξηγήσει στη ΔΕΗ πως ενώ έχει βγει στη σύνταξη εδώ και δύο χρόνια, έχει καθυστερήσει η έκδοσή της, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί και αυτός με τη σειρά του στις υποχρεώσεις του.

Η διεύθυνση του καταστήματος, αρχικά οχυρώθηκε πίσω από το γράμμα του κανονισμού της ΔΕΗ ΑΕ για τη διακοπή παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά στη συνέχεια, μετά και την πίεση που ασκήθηκε, δεσμεύτηκε για την άμεση επανασύνδεση.

O Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων των βρεφών και νηπίων για τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Αθήνας διοργανώνει αποκριάτικη γιορτή αύριο Κυριακή 10 Μάρτη, στις 10 πμ, στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας (Πατησίων 252, πλατεία Κολιάτσου). Προγραμματίζεται κατασκευή μάσκας, ανάγνωση παραμυθιών, γαϊτανάκι.

Ποινική δίωξη

Ποινική δίωξη από την Εισαγγελία Πρωτοδικών ασκήθηκε κατά των μελών του ΔΣ της ΔΕΗ, που υπέγραψε το 2007 σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία ΜΕΤΚΑ (ομίλου Μυτιληναίου) για την κατασκευή της Μονάδας της ΔΕΗ στο Αλιβέρι και κατά του νομίμου εκπροσώπου της αναδόχου εταιρείας, για απιστία στην υπηρεσία με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί Καταχραστών του Δημοσίου, από την οποία η ζημία της ΔΕΗ υπερβαίνει τα 100.000.000 ευρώ (μέλη του ΔΣ) και ηθική αυτουργία στην πράξη (ο νόμιμος εκπρόσωπος της αναδόχου).

Aποκριάτικη εκδήλωση για τα παιδιά

Aποκριάτικη εκδήλωση για τα παιδιά των ανέργων διοργανώνουν η Λαϊκή Επιτροπή και ο Σύλλογος Γυναικών Μενιδίου, σήμερα Σάββατο 9 Μάρτη, στο Συνδικάτο Οικοδόμων Μενιδίου (Δεκελείας 42), στις 6 μ.μ.

Συγκέντρωση στα διόδια στο Αιγίνιο

Σε νέο αποκλεισμό των διοδίων Αιγινίου θα προχωρήσουν την Κυριακή, στις 12 το μεσημέρι, κάτοικοι και φορείς του Δήμου Πύδνας - Κολινδρού, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους με αίτημα την κατάργηση των διοδίων.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης θα κρατήσουν ανοιχτές τις μπάρες των διοδίων και θα επιβάλουν την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων.

Παραχώρηση παραλιών σε δήμους με στόχο... μπίζνες

Την απευθείας παραχώρηση της απλής χρήσης αιγιαλού - αλλά και παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών - στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που υπέγραψαν οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδης. Η απόφαση καθορίζει τους όρους παραχώρησης και χρήσης αυτών των εκτάσεων από τους ΟΤΑ σε επιχειρηματίες, ενώ υπάρχει η εκ των προτέρων έγκριση των συμβάσεων που θα συναφθούν. Η συγκεκριμένη απόφαση δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρηματίες να διαπραγματεύονται απ' ευθείας με δήμους για να εκμεταλλευτούν εμπορικά μεγάλα τμήματα εκτάσεων στο παραλιακό μέτωπο. Δήμοι που δεν θα μπορούν να εκτελέσουν εργασίες ακόμα και συντήρησης εξαιτίας των περικοπών στη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό θα προσφεύγουν σε επιχειρηματίες και θα κάνουν μπίζνες. Αλλωστε, πρόσφατα από το νέο επενδυτικό νόμο προβλέπεται η σύσταση εταιρείας «Παράκτιο Μέτωπο» που έχει σκοπό την παραχώρηση σε επιχειρηματίες παραλιακών κομματιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ