ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΑΧΤΙΔΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Θετική πείρα από τη δουλειά στην εργατική τάξη

Με την υπερψήφιση των Θέσεων της ΚΕ για το 19ο Συνέδριο ολοκληρώθηκε η Συνδιάσκεψη της Αχτίδας Περιστερίου της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ. Οι αντιπρόσωποι μετέφεραν πλούσια πείρα από τη δουλειά της Οργάνωσης τα τελευταία χρόνια, επιβεβαιώνοντας τις βασικές εκτιμήσεις των Θέσεων.

Κυριάρχησε στη συζήτηση η πείρα από τη δουλειά στα εργοστάσια που υπάρχουν στην περιοχή και γενικά η στροφή στη δουλειά στην εργατική τάξη, όπου προσανατολίστηκε η Οργάνωση, με βάση και τις αποφάσεις του προηγούμενου Συνεδρίου και των Συνδιασκέψεων. Εκτιμήθηκε ότι η αναδιάταξη των κομματικών Οργανώσεων βοήθησε σ' αυτή την κατεύθυνση.

Αποτυπώθηκε η επίμονη και σοβαρή δουλειά που γίνεται στα εργοστάσια τροφίμων, στις βιοτεχνίες μετάλλου, στις φαρμακαποθήκες, στους μεγάλους χώρους εμπορίου που βρίσκονται κυρίως στην παρακηφίσια περιοχή. Από την προηγούμενη Συνδιάσκεψη συγκροτήθηκαν σταθερές ομάδες κομματικών μελών και σε κάποιες περιπτώσεις και οπαδών, που έχουν την ευθύνη της εξόρμησης και γενικότερα της παρέμβασης σε κάθε χώρο δουλειάς, από κοινού και με την κλαδική οργάνωση.

Εκτιμήθηκε ότι είναι σημαντική η δουλειά που γίνεται ακόμα κι αν μεσοπρόθεσμα δε φαίνεται να υπάρχουν αποτελέσματα. Το παραπάνω συμπέρασμα φωτίστηκε από το παράδειγμα του πολύμηνου αγώνα στο εργοστάσιο του Λουκίσσα, όπου η ΚΟΒ του Μπουρναζίου, που είχε χρεωθεί το χώρο, η Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου και το Συνδικάτο Μετάλλου, κατέκτησαν στην πράξη τον καθοδηγητικό ρόλο σ' αυτόν τον αγώνα, γιατί οι εργαζόμενοι τους γνώρισαν και τους εμπιστεύτηκαν.

Στη Συνδιάσκεψη υπήρξε επίσης πολλή συζήτηση γύρω από τη δράση της Λαϊκής Επιτροπής. Στο Περιστέρι ήταν που συγκροτήθηκε η πρώτη πριν δύο χρόνια και η πλούσια δράση της για όλα τα ζητήματα βοηθά στην ανάδειξη αδύνατων πλευρών στη δουλειά. Από τη δράση της Λαϊκής Επιτροπής ξεχώρισαν τα εξής: Η οργάνωση της άρνησης του χαρατσιού σε πρώτη φάση, που επέτρεψε την επαφή με εκατοντάδες εργαζόμενους - άνεργους - συνταξιούχους - αυτοαπασχολούμενους. Επίσης, η οργάνωση του αγώνα των συμβασιούχων καθαριστριών των σχολείων του Δήμου και η οργάνωση της αλληλεγγύης με μαθήματα σε παιδιά φτωχών οικογενειών που πλέον φτάνουν τα 100.

Εκτιμήθηκε ότι βήματα πρέπει να γίνουν στην καλύτερη σύνδεση με τους χώρους δουλειάς που έχουν ιεραρχηθεί και στην ουσιαστική συμβολή στο στόχο ανασύνταξης του κινήματος. Τέλος, αναπτύχθηκε προβληματισμός για την ουσιαστικότερη δουλειά που πρέπει να αναπτύξει η Οργάνωση στη νεολαία, ώστε να συμβάλλει και να ανοίξει δρόμους στην ΚΝΕ να αναπτύξει τη δράση της, να στρατολογήσει. Μέσα απ' αυτή τη δουλειά που έκανε η Αχτίδα τα τελευταία χρόνια, ωρίμασαν νέα στελέχη και με καλύτερους όρους μπορούν το επόμενο διάστημα να καθοδηγήσουν και να οργανώσουν τη δουλειά στη βάση των αποφάσεων της Συνδιάσκεψης και του Συνεδρίου.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να δυναμώσει η παρέμβαση σε εργατιά και νεολαία

Με πλούσια συμπεράσματα, πολύτιμη εμπειρία και προγραμματισμό δράσης μπροστά στα κρίσιμα και σύνθετα καθήκοντα, ολοκληρώθηκε η Συνδιάσκεψη της Νομαρχιακής Οργάνωσης Κέρκυρας του ΚΚΕ, που υπερψήφισε τις Θέσεις της ΚΕ για το 19ο Συνέδριο.

Στη συζήτηση μεταφέρθηκε η πείρα από τη δράση του Κόμματος το προηγούμενο διάστημα και αναπτύχθηκαν τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στην περιοχή. Η καπιταλιστική κρίση έχει αυξήσει το επίπεδο εκμετάλλευσης των εργαζομένων στους κύριους εργατικούς κλάδους της Κέρκυρας (ξενοδοχοϋπάλληλοι, ιδιωτικοί υπάλληλοι) ενώ στον κλάδο των κατασκευών η ανεργία φτάνει μέχρι και το 85%. Οι αυτοαπασχολούμενοι πλήττονται καίρια, καθώς η επικράτηση των μονοπωλίων στον τουρισμό και το εμπόριο οδηγούν στο κλείσιμο ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό μαγαζιών και μικρών επιχειρήσεων.

Στην περιοχή της Β/Δ Ελλάδας και στην Κέρκυρα αναπτύσσονται έντονοι ανταγωνισμοί αναφορικά με την πώληση των δημόσιων δομών και εκτάσεων του νησιού. Η έκταση του Ερημίτη στην Κασσιόπη ανοίγει το δρόμο, με επόμενους στόχους το αεροδρόμιο και το λιμάνι. Οι έρευνες για πετρέλαιο και υδρογονάνθρακες στη θαλάσσια περιοχή γύρω από την Κέρκυρα θα αποτελέσουν νέο πεδίο ανταγωνισμού των πολυεθνικών ομίλων.

Οπως εκτιμήθηκε από τη Συνδιάσκεψη, η δράση της ΚΟ Κέρκυρας είχε θετικό πρόσημο, ενώ χρειάζεται να ξεπεραστούν αδυναμίες και κενά. Η ΚΟ συνέβαλε στην ανάπτυξη της δράσης της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων του νησιού με παρεμβάσεις για ζητήματα όπως οι απολύσεις, η απλήρωτη εργασία, τα χαράτσια, η ανεργία, οι ιδιωτικοποιήσεις, η κρατική καταστολή, η κατάσταση στην Υγεία - Πρόνοια κ.ά. Δεν έλειψε από κανέναν εργατικό - λαϊκό αγώνα, στηρίζοντας την πάλη των ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ. Εδωσε αδιάκοπη μάχη με τα ιδεολογήματα της αστικής πολιτικής και του οπορτουνισμού, ενώ αντιπάλεψε την επιζήμια ρεφορμιστική αντίληψη στο εργατικό κίνημα για ταξική συνεργασία.

Το επόμενο διάστημα εκτιμήθηκε ότι θα πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα βήματα με στόχο την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και της ενδυνάμωσης της κοινωνικής συμμαχίας. Στους χώρους δουλειάς θα πρέπει να δυναμώσει η παρέμβαση του Κόμματος, με στόχο τη μαζικοποίηση των σωματείων και την οργάνωση σε αυτά νέων εργαζομένων, γυναικών, μεταναστών. Τα βήματα που γίνονται με τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες θα πρέπει να συνεχιστούν.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την ανάγκη να προχωρήσει πιο αποφασιστικά η επαφή του Κόμματος με τη νεολαία στα σχολεία, στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, στους χώρους κατάρτισης και εργασίας. Οι επιπτώσεις της κρίσης, η τεράστια ανεργία και οι αντιδραστικές αντιλήψεις (ρατσισμός, φασισμός), έχουν σαν στόχο να δημιουργήσουν μία νέα γενιά εργατικής τάξης με μειωμένες απαιτήσεις, με απογοήτευση και υποταγή χωρίς ταξικό κριτήριο. Για όλους αυτούς τους λόγους σχεδιάστηκε το δυνάμωμα της βοήθειας στην ΚΝΕ, έτσι ώστε, με αφετηρία τα βήματα που έχουν ήδη γίνει, να καταφέρει να ανοιχτεί ακόμη πιο πλατιά στη νεολαία του νησιού.

Τέλος, η συνδιάσκεψη καθόρισε ως κύρια καθήκοντα την κομματική οικοδόμηση σε χώρους δουλειάς και κρίσιμους κλάδους, αλλά και τον ακόμη καλύτερο ιδεολογικό εξοπλισμό των μελών και των φίλων του Κόμματος μέσα από τη μελέτη και τη διάδοση του «Ριζοσπάστη», της «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης», των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής» και του portal του «902.gr».

ΚΟ ΝΟΤΙΑΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
Προσανατολισμός στην κομματική οικοδόμηση

Με την υπερψήφιση των Θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 19ο Συνέδριο και την εκλογή νέας Νομαρχιακής Επιτροπής, ολοκληρώθηκε η Συνδιάσκεψη της ΚΟ Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ. Οι εξελίξεις στην περιοχή του Αιγαίου στο φόντο της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, η δράση του Κόμματος για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και η προώθηση της Λαϊκής Συμμαχίας ήταν τα βασικότερα ζητήματα που αναδείχθηκαν.

Υπήρξε προβληματισμός για τα βήματα που πρέπει να γίνουν στον ιδεολογικό εξοπλισμό και στην αφομοίωση της στρατηγικής του Κόμματος απ' τα μέλη της Οργάνωσης, ώστε να συμβάλουν για να πάει ο αγώνας της εργατικής τάξης πέρα από τα στενά οικονομικά αιτήματα, να πολιτικοποιηθεί, να προσανατολιστεί στη διεκδίκηση της οριστικής κατάργησης της εκμετάλλευσής, στην κατάκτηση της δικής της εξουσίας.

Η συσπείρωση με φίλους, οπαδούς και εργαζόμενους να μην πατά μόνο και κύρια στο ευκαιριακό - άμεσο αίτημα, στο τοπικό, κλαδικό πρόβλημα, αλλά στην τεκμηρίωση της φύσης του ενιαίου των προβλημάτων, που εδράζεται ακριβώς στην ενιαία επίθεση της αστικής τάξης απέναντι στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Αναδείχτηκε ακόμη η ανάγκη διάλυσης των αυταπατών του κοινοβουλευτισμού και της διαχείρισης του συστήματος, απαιτεί δράση τέτοια που να συμβάλλει στον απεγκλωβισμό των εργαζομένων και να προετοιμάζει το έδαφος για την ανατροπή του συστήματος.

Οι μηχανισμοί του συστήματος στην περιοχή είναι πάρα πολλοί, ισχυροί και δουλεύουν διαρκώς για τη χειραγώγηση, τον αποπροσανατολισμό των λαϊκών οικογενειών, ώστε εύκολα, ανεμπόδιστα να συνεχίζεται η καπιταλιστική ανάπτυξη σε βάρος τους, χωρίς αντιστάσεις. Η Τοπική Διοίκηση σε πρωταγωνιστικό ρόλο προσανατολίζει ολόκληρο τον κρατικό μηχανισμό στην υπηρεσία της στήριξης της καπιταλιστικής ανάπτυξης στον τουρισμό.

Η ίδια η Περιφέρεια βάζει πλάτη για τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης στα ξενοδοχεία με την επέκταση της μαθητείας, τη δημιουργία ειδικής οικονομικής ζώνης στο νότιο Αιγαίο, τη σύναψη Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης, ενώ ταυτόχρονα διευκολύνει τον εξοβελισμό των μικροεπαγγελματιών στον τουρισμό, αλλά και των αγροτών της Ρόδου, με καλάθια του Αιγαίου, ροδίτικο πρωινό κ.ά. θέτοντας τα πάντα στην υπηρεσία των συμφερόντων των ξενοδόχων.

Οι θαρραλέες παρεμβάσεις του ΠΑΜΕ και των κομματικών μελών στα ξενοδοχεία είχαν σημαντικά αποτελέσματα. Προβάλλει, όμως, ταυτόχρονα η άμεση ανάγκη κομματικής οικοδόμησης στους χώρους δουλειάς. Η ανάγκη δημιουργίας ενιαίου μετώπου ξενοδοχοϋπαλλήλων και αυτοαπασχολούμενων στο Τουρισμό. Η σταθερή και στοχοπροσηλωμένη δράση της Οργάνωσης στους χώρους δουλειάς, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, έβαλε θεμέλια για θετικά βήματα στο μέλλον.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σχεδιασμένα βήματα σε εργοστάσια και κλάδους

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Μάρτη η Συνδιάσκεψη της Νομαρχιακής Οργάνωσης Καβάλας του ΚΚΕ, όπου υπερψηφίστηκαν οι Θέσεις της ΚΕ για το 19ο Συνέδριο. Τη συνδιάσκεψη απασχόλησε ο τρόπος παρέμβασης της Οργάνωσης στα εργοστάσια του Νομού και στους κλάδους. Επίσης απασχόλησε η συμβολή στη συγκρότηση της Λαϊκής Συμμαχίας. Πλούσια συζήτηση έγινε επίσης για τη δουλειά στη νεολαία και τη βοήθεια στην ΚΝΕ. Τέλος, η Συνδιάσκεψη έβαλε στόχο την ενίσχυση των δυνάμεων στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ), στο εμπόριο, στις κατασκευές, ανεβάζοντας τον πήχη της απαιτητικότητας για τη δουλειά που πρέπει να γίνει επίσης στην KAVALA OIL, στο μέταλλο και στον επισιτισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ