ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Διαχείρισης το ανάγνωσμα με ... δόσεις Γκρίλο

ΡΩΜΗ.-

Συνεχίστηκαν όλες τις προηγούμενες ημέρες, με ιδιαίτερη ένταση, τα παζάρια και οι διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης. Την Τετάρτη αναμένεται να παρουσιάσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, την πρότασή του για σχηματισμό κυβέρνησης ο επικεφαλής της κεντροαριστερής συμμαχίας Πιέρ Λουίτζι Μπερσάνι, ο οποίος παρουσίασε χτες τους «βασικούς άξονες», όπως είπε, της πολιτικής που προτίθεται ν' ακολουθήσει.

Μεταξύ αυτών, συγκαταλέγεται η συζήτηση για έναν νέο εκλογικό νόμο καθώς και η λήψη σειράς μέτρων για την καταπολέμηση της διαφθοράς των πολιτικών, δύο από τα ζητήματα που αξιοποίησε στο μέγιστο το «Κίνημα των πέντε αστέρων», του λαϊκιστή ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο, ο οποίος με αυτά τα συνθήματα καρπώθηκε την οργή σημαντικού μέρους του λαού, που για χρόνια, ελλείψει ταξικού εργατικού κινήματος και πολιτικής με πολιτική ρήξης με το κεφαλαίο, εκτονώθηκε στο νέο εκλογικό μόρφωμα.

Ο Μπερσάνι επιμένει να προτείνει στον Γκρίλο συνεργασία, με την τελευταία πρότασή του να διατυπώνεται από την τηλεόραση, την Κυριακή το βράδυ, και να αναφέρεται στο ενδεχόμενο νέας προσφυγής στις κάλπες στην περίπτωση που ο Γκρίλο αρνηθεί, όπως πράττει μέχρι σήμερα. Ο Ναπολιτάνο, από την πλευρά του, φέρεται να μην είναι διατεθειμένος να εγκρίνει το σχηματισμό μιας κυβέρνησης μειοψηφίας ενώ ο Μπερσάνι εμφανίζεται, προς το παρόν, ν' απορρίπτει τα σενάρια για σχηματισμό μιας κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» με την κεντροδεξιά του Μπερλουσκόνι.

Ο Γκρίλο, από την πλευρά του, βρέθηκε, χτες, στη Ρώμη όπου σε κεντρικό ξενοδοχείο πραγματοποιήθηκε συνάντηση όλων των νεοεκλεγέντων βουλευτών και γερουσιαστών του κόμματός του. Η συνεδρίαση που ακολούθησε και πιθανότατα θα συνεχιστεί και σήμερα μεταδίδεται απευθείας στο διαδίκτυο. Μέχρι χθες βράδυ επικρατούσε η άποψη να μη δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης σε καμία κυβέρνηση αν και κοινός τόπος είναι ότι οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί του θα ψηφίζουν νομοσχέδια και προτάσεις που «κρίνουν» ότι συμφωνούν με τις αντιλήψεις τους.

Επίσης, ορισμένοι από τους βουλευτές και τους γερουσιαστές που έχουν εκλεγεί με το «Κίνημα» άφησαν να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να απέχουν από τη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, διευκολύνοντας, με τον τρόπο αυτό, τον Μπερσάνι να σχηματίσει κυβέρνηση. Και οι δύο αυτές τοποθετήσεις δεν αποτελούν παρά επιβεβαίωση της συναίνεσης στις πολιτικές εκείνες επιλογές διαχείρισης, που κατά τα άλλα, υποτίθεται ότι ο Γκρίλο καταγγέλλει. Αλλη μια απόδειξη των αυταπατών που σπέρνουν όσες πολιτικές δυνάμεις, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα μας, εκθειάζουν το «φαινόμενο Γκρίλο».

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Στήριξη ΗΠΑ στην αιγυπτιακή ηγεσία

Ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός στηρίζει το καθεστώς Μούρσι
Ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός στηρίζει το καθεστώς Μούρσι
ΚΑΪΡΟ.--

Για παρέμβαση στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Αιγύπτου και για απροκάλυπτη στήριξη των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» και του Προέδρου Μουχάμαντ Μούρσι κατηγόρησε σημαντικό τμήμα της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ο οποίος έγινε δεκτός, το Σάββατο στο Κάιρο, με διαδηλώσεις. Ο Κέρι συναντήθηκε με τον Μούρσι και με τον ομόλογό του, Μουχάμαντ Κάμελ Αμρ, αλλά πριν από όλα συναντήθηκε με τον αρχηγό του αιγυπτιακού ΓΕΣ, στρατηγό Αμπντελ Φατάχ αλ Σίσι, καθώς είναι γνωστό ότι μετά τη συμφωνία του Καμπ Ντέιβιντ το 1979 και την ειρήνη με το Ισραήλ, μέρος της οποίας ήταν η ετήσια υπέρογκη χρηματική στήριξη του αιγυπτιακού στρατού από τις ΗΠΑ.

Ο Κέρι αρκέστηκε σε γενικόλογες δηλώσεις περί «αναγκαιότητας συμβιβασμών» εκ μέρους όλων των πολιτικών δυνάμεων, καλώντας την αντιπολίτευση και το Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας να άρει την απόφασή του για μποϋκοτάζ των επικείμενων βουλευτικών εκλογών για ν' αποκλιμακωθεί «η πολιτική και κοινωνική ένταση». Η «παραίνεσή του», σε συνδυασμό με την ανακοίνωση της χορήγησης 190 εκατομμυρίων δολαρίων - από ένα σύνολο 450 εκατομμυρίων - στην αιγυπτιακή ηγεσία ως βοήθεια, με τη συνεισφορά 60 εκατομμυρίων δολαρίων σε ένα «κοινό αμερικανο-αιγυπτιακό ταμείο στήριξης επιχειρηματιών», καθώς και οι πιέσεις του για «επιτάχυνση της διαδικασίας υπογραφής της χορήγησης δανείου 4,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το ΔΝΤ» πυροδότησαν έντονες αντιδράσεις στην αντιπολίτευση και τους χαρακτηρισμούς περί «παρέμβασης». Η αντιπολίτευση, με εξαίρεση τον Αμρ Μούσα, αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Κέρι.

Στο μεταξύ, αιματηρές κατέληξαν οι συγκρούσεις του Σαββατοκύριακου στο Πορτ Σάιντ ανάμεσα σε διαδηλωτές ενάντια στην ισλαμική κυβέρνηση και με αιτήματα για αυξήσεις μισθών και σε δυνάμεις της αστυνομίας, με πέντε αστυνομικούς και έναν διαδηλωτή νεκρό, και περισσότερους από 586 τραυματίες. Τα επεισόδια τελείωσαν με την παρέμβαση του στρατού που ανέπτυξε δυνάμεις ανάμεσα στις δύο πλευρές. Είναι η πρώτη φορά που παρεμβαίνει από την ανάπτυξή του στην πόλη που έχει τεθεί από τα τέλη Ιανουαρίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των σφοδρών διαδηλώσεων κατά του Μούρσι.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του τραυματίστηκε ένας συνταγματάρχης ενώ στρατιωτικά οχήματα συνόδευσαν χτες την κηδεία του διαδηλωτή που μετατράπηκε σε νέα διαδήλωση. Σημειώθηκαν νέες συγκρούσεις και πυρπολήθηκε το κτίριο της ασφάλειας στην πόλη. Ανάλογα επεισόδια σημειώθηκαν και στην πόλη Μανσούρα.

ΣΥΡΙΑ
Διπλωματικές πιέσεις και σκληρές μάχες

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΡΙΑΝΤ.--

Κλιμακώνονται, όπως όλα δείχνουν, οι διπλωματικές αλλά και οι στρατιωτικές πιέσεις προς τη συριακή ηγεσία. Μόλις λίγα 24ωρα μετά τη σύνοδο των «Φίλων της Συρίας», που εμμέσως πλην σαφώς ενέκρινε το «μη θανατηφόρο» εξοπλισμό των αντικαθεστωτικών, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών, για μια ακόμη φορά, έθεσε ανοιχτά το ζήτημα του εξοπλισμού τους, κάτι που βέβαια ήδη γίνεται συγκαλυμμένα. Ο Σαούντ αλ Φαϊζάλ έθεσε το θέμα και κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, που επισκέπτεται την χώρα.

Ενα 24ωρο νωρίτερα, σε σύνοδό του, το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου -Σ. Αραβία, Ομάν, Μπαχρέιν, Κατάρ, Κουβέιτ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα- επαναδιατύπωναν την αμέριστη στήριξή τους προς τους αντικαθεστωτικούς, καταδίκαζαν «τη διεθνή κοινότητα» για «απραξία» και κατήγγειλαν το Ιράν για «παρέμβαση στα εσωτερικά τους». Υπενθυμίζεται ότι πετρελαιομοναρχίες, όπως το Κατάρ και η Σ. Αραβία έχουν σχεδόν ανοιχτά παραδεχτεί ότι εξοπλίζουν τμήματα των αντικαθεστωτικών, εκτός από τη σταθερή ροή χρηματικής βοήθειας.

Η εφημερίδα «αλ Ουατάν» κατήγγειλε χθες τους αντικαθεστωτικούς για σφαγή 115 στρατιωτών και αστυνομικών κατά τη διάρκεια κατάληψης αστυνομικής ακαδημίας βορείως του Χαλεπιού, αλλά την είδηση διέψευδαν ανώνυμοι αξιωματούχοι στη Δαμασκό μιλώντας μόνο για 27 νεκρούς κατά τη διάρκεια μάχης. Επίσης, η «αλ Ουατάν» έγραφε ότι το συριακό βιομηχανικό επιμελητήριο κατέθεσε μήνυση, σε ευρωπαϊκό δικαστήριο που δε διευκρινίζεται, κατά της τουρκικής κυβέρνησης κατηγορώντας την για υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων που λεηλατούν συριακές επιχειρήσεις και βιομηχανίες, παραθέτοντας παραδείγματα από την περιοχή του Χαλεπιού. Στην ίδια περιοχή, την Κυριακή, βρέθηκε για πρώτη φορά και ο επικεφαλής της αντικαθεστωτικής Εθνικής Συριακής Συμμαχίας, Μουάζ αλ Κχάτιμπ, ενώ στην κοντινή τουρκική πόλη Γκαζιαντέπ διεξάγονταν εκλογές για την ανάδειξη 29 τοπικών συμβούλων που θα αναλάβουν τη διοίκηση των ελεγχόμενων από τους αντικαθεστωτικούς περιοχών.

Την ίδια ώρα, άγνωστοι ένοπλοι έστηναν, αργά χτες το μεσημέρι, ενέδρα σε Σύρους στρατιώτες που είχαν εισέλθει το Σάββατο σε ιρακινό έδαφος προσπαθώντας να ξεφύγουν από αντικαθεστωτική επίθεση στο φυλάκιο Γιααρουμπίγια. Οι στρατιώτες παραλήφθηκαν από τον ιρακινό στρατό που τους μετέφερε από την επαρχία Νινεβέχ στην επαρχία Ανμπάρ για να περάσουν πάλι στο συριακό έδαφος από το φυλάκιο αλ Ουαλίντ. Ομως, πριν φτάσουν στο συριακό έδαφος, έπεσαν σε ενέδρα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 48 Σύροι στρατιώτες και έξι Ιρακινοί. Η πληροφορία επιβεβαιωνόταν από τις ιρακινές αρχές, που δεν μπορούσαν να προσδιορίσουν τους δράστες.

ΗΠΑ - ΑΥΤΟΜΑΤΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ
Στο στόχαστρο οι όποιες κοινωνικές δαπάνες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε ισχύ από χτες επί της ουσίας, τυπικά από τα ξημερώματα του Σαββάτου, οι αυτόματες περικοπές δημοσίων δαπανών ύψους 85 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τρέχον οικονομικό έτος (1,2 τρισεκατομμύρια δολ. για τη δεκαετία) μετά το λεγόμενο «αδιέξοδο» στα παζάρια μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για το έλλειμμα των ΗΠΑ και το δυσθεώρητο χρέος των 13 τρισεκατομμυρίων δολαρίων . Ο πρόεδρος Μπ. Ομπάμα έθεσε άλλο ένα όριο για «συνεννόηση» ως τις 27 Μάρτη όποτε και εμφανίζονται να φτάνουν τα «ταμειακά αποθέματα». Οι περικοπές στην πραγματικότητα ήταν προαποφασισμένες και αφορούν σε μια πολιτική που εξυπηρετεί διαχρονικά τους κεφαλαιοκράτες και ρίχνει τα βάρη της κρίσης στα λαϊκά στρώματα.

Τι προβλέπουν οι περικοπές: μείωση της χρηματοδότησης των λεγόμενων κοινωνικών προγραμμάτων - το «Medicare» που καλύπτει τους ηλικιωμένους, το «Medicaid» για τους φτωχούς και τους ανέργους αλλά και τα παιδιά αυτών, καθώς και η Κοινωνική Ασφάλιση (Social Security). Στο στόχαστρο βρίσκονται γενικά οι δημόσιες υπηρεσίες, οι απολαβές των υπαλλήλων, τα επιδόματα ανεργίας, η όποια δημόσια παιδεία έχει απομείνει, τα φοιτητικά δάνεια, η επισιτιστική βοήθεια σε μητέρες και παιδιά, σε έρευνα και υποδομές κ.ά.

Το πρόγραμμα περικοπών προβλέπει και μείωση κατά 8% στις στρατιωτικές δαπάνες, προοπτική που αντιδρούν οι Ρεπουμπλικανοί εξαιτίας των στενών διασυνδέσεών τους με το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα. Ωστόσο και αυτή η μείωση είναι προαποφασισμένη στο πλαίσιο της νέας «έξυπνης άμυνας» που προωθεί συνολικά το ΝΑΤΟ, και μειώνει μεν τις δαπάνες, προσαρμόζει τις επιχειρησιακές τακτικές για να κάνει πιο αποτελεσματικές τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ