ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Φλεβάρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΙΣΧΥΡΑ ΚΑΙ ΑΚΛΟΝΗΤΑ ΣΤΑ ΜΠΛΟΚΑ
Ακλόνητοι στις διεκδικήσεις τους οι αγρότες

Eurokinissi

Με τα μπλόκα να παραμένουν ισχυρά και ακλόνητα, για 27η μέρα σήμερα, και τη λαϊκή, αγωνιστική συμπαράταξη «να δίνει φτερά» στην πάλη της φτωχής αγροτιάς, αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής των μπλόκων συναντιέται, την ερχόμενη Δευτέρα, με διευρυμένο κυβερνητικό κλιμάκιο, στο οποίο θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθ. Τσαυτάρης, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ε. Λιβεριάτος, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γ. Βρούτσης.

Η Συντονιστική Επιτροπή έχει ξεκαθαρίσει ότι:

  • Στη συνάντηση δεν πάει για ν' ακούσει, για μια ακόμα φορά, τις γνωστές θέσεις, με τις οποίες η κυβέρνηση επιχειρεί να δικαιολογήσει την, ουσιαστική, άρνησή της να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα, αλλά για ν' αποσπάσει συγκεκριμένες κυβερνητικές δεσμεύσεις επί των συγκεκριμένων αιτημάτων, όπως τίθενται και ιεραρχούνται στο πλαίσιο διεκδικήσεων με τα 16 σημεία, που οι αγωνιζόμενοι αγρότες προβάλλουν από την αρχή της μεγάλης αγροτικής κινητοποίησης.
  • Κάποια από τα αιτήματα - κι ιδιαίτερα αυτά που σχετίζονται με το υπέρογκο και, εν πολλοίς, «απαγορευτικό» για τη συνέχιση της αγροτικής απασχόλησης, κόστος παραγωγής - απαιτείται να ικανοποιηθούν άμεσα, εδώ και τώρα, γιατί αλλιώς οι αγρότες δε θα μπορέσουν να ξεκινήσουν τη νέα καλλιεργητική περίοδο, που αρχίζει σε λίγες μέρες.

Οπως σημειώθηκε στην προχτεσινή σύσκεψη των εκπροσώπων των μπλόκων στη Νίκαια της Λάρισας, η αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής πάει στη συνάντηση «κουβαλώντας» μαζί της τη δύναμη που της δίνουν ο πολυήμερος σκληρός αγώνας της αγροτιάς στα μπλόκα και η πρωτοφανής συμπαράσταση κι αλληλεγγύη που εκδηλώνεται από τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Οι αγωνιζόμενοι αγρότες ζητούν να δυναμώσει κι άλλο η συμπαράσταση στον αγώνα τους, επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, ότι δεν αρκούν οι γενικές δηλώσεις υπέρ του δίκιου των αγροτών που ακούγονται από κόμματα, εκπροσώπους της Τοπικής Διοίκησης κι άλλων φορέων και χρειάζεται να πάρουν όλοι καθαρή θέση, υποστηρίζοντας το συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο.

Βεβαίως, η Συντονιστική Επιτροπή δεν έχει την αυταπάτη ότι σε μια συνάντηση με την κυβέρνηση θα λυθούν τα πολλά και μεγάλα προβλήματα της αγροτιάς, που σχετίζονται με την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων. Γι' αυτό και υπογραμμίζει ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί και μετά το τέλος της τωρινής αγροτικής κινητοποίησης, θα είναι μακρόχρονος, σκληρός και πολύμορφος και, πάντα, θα στρέφεται ενάντια σ' αυτή την πολιτική, που πρέπει ν' ανατραπεί.

Οπως, δε, φαίνεται στις συζητήσεις που γίνονται, οι αγωνιζόμενοι αγρότες πιστεύουν ότι ο συντονισμός των μπλόκων, στη βάση ενός κοινού αγωνιστικού, διεκδικητικού πλαισίου, που επιτεύχθηκε σε τούτη την κινητοποίηση, ξεπερνώντας εμπόδια και «τρικλοποδιές» που έβαζαν κάποιοι, όπως από το λεγόμενο «Πανελλαδικό Συντονιστικό», οι οποίοι επιχειρούν να «νεκραναστήσουν τις «πεθαμένες» τριτοβάθμιες αγροτικές οργανώσεις, αποτελεί κέρδος και παρακαταθήκη για το αύριο.

Θεωρούν, μάλιστα, ότι πρέπει να διατηρηθεί και για τη συνέχεια, καθώς η επίθεση σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς θα συνεχιστεί και θα ενταθεί, με στόχο το ολοκληρωτικό ξεκλήρισμά της και θα απαιτηθούν ακόμα πιο μαζικοί και δυναμικοί αγώνες, οργανωμένοι και συντονισμένοι.

Το μπλόκο της Νίκαιας

Στη μεγάλη σημασία που, και στην πράξη, αποδείχτηκε ότι έχει η λαϊκή, αγωνιστική συμπαράταξη, αναφέρεται, σε ανακοίνωσή της, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα του Μπλόκου της Νίκαιας.

Χαιρετίζοντας τις χιλιάδες λαού που συμμετείχαν στην κινητοποίηση στο μπλόκο της Νίκαιας, μετά το τέλος των μεγαλειωδών απεργιακών συγκεντρώσεων της 20ής Φλεβάρη, επισημαίνει: «Το άνοιγμα της ΠΑΘΕ ενάντια στην κρατική καταστολή και αυταρχισμό που βιώνουμε στα μπλόκα του αγώνα - σημειώνει - δείχνει τις τεράστιες δυνατότητες που έχει ο κοινός αγώνας, η κοινή δράση και η συμμαχία αγροτών, εργατών, επαγγελματοβιοτεχνών, νεολαίας, όλων των λαϊκών στρωμάτων που πλήττονται από τη βάρβαρη κρίση, βιώνουν τη φτώχεια και οδηγούνται στην εξαθλίωση.

Τα επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης μέσω μερίδας των ΜΜΕ ότι δήθεν "επέτρεψε" τη διέλευση των αγροτών και εργαζομένων και την κατάληψη της ΠΑΘΕ δεν μας αφορούν. Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι δε θα επιτρέψει να παραμείνει κλειστή η Εθνική οδός ούτε ένα λεπτό έπαψαν να ισχύουν απ' τη στιγμή που η λαϊκή συμμαχία οργάνωσε τις δυνάμεις της, πύκνωσε τις γραμμές της, δυνάμωσε την αποφασιστικότητά της, γι' αυτό και οι δυνάμεις καταστολής δεν μπορούσαν να αναχαιτίσουν το λαϊκό ποτάμι της οργής και αγανάκτησης και των δίκαιων αιτημάτων του αγώνα μας. Οσα ΜΑΤ και να φέρει η κυβέρνηση, όσο και να δυναμώνει τον αυταρχισμό και τις απειλές, ο ενωμένος και αποφασισμένος λαός μπορεί να της χαλάσει τα σχέδια και να επιβάλει τη θέλησή του».

Και καταλήγει: «Χρειάζεται η πάλη μας να γίνει πιο αποφασιστική, να δυναμώσει η συμμαχία των λαϊκών στρωμάτων, ώστε υπό καλύτερες προϋποθέσεις να αντιμετωπίσουμε την επίθεση στη ζωή και στα δικαιώματά μας, να αντισταθούμε στη βαρβαρότητα, να προετοιμάσουμε τους όρους για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, επιβάλλοντας την ανάπτυξη προς όφελος του λαού μας».

ΤΡΙΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ
Βρώμικο παιχνίδι σε βάρος της αγωνιζόμενης αγροτιάς

Βρώμικο παιχνίδι σε βάρος της αγωνιζόμενης αγροτιάς παίζει η τρικομματική κυβέρνηση με τη βοήθεια των εκπροσώπων του λεγόμενου Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου των αγροτών. Πρόκειται για μια ομάδα που κινείται στη ρότα των συμβιβασμένων διοικήσεων ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ και η οποία διάλεξε το ρόλο του βολικού συνομιλητή απέναντι στην αντιαγροτική πολιτική του μνημονίου και της ΚΑΠ.

Χτες ο πρωθυπουργός βρήκε λίγο χρόνο για να τους συναντήσει στο Μαξίμου, καθαρά για λόγους δημιουργίας εντυπώσεων. Το ίδιο έκανε χτες το μεσημέρι και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. (Να υπενθυμίσουμε ότι ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν συναντήθηκαν με τη Συντονιστική Επιτροπή των μπλόκων παρά το γεγονός ότι τους τέθηκε το αίτημα).

Το πρωί χτες τους υποδέχτηκε ο υπουργός Εργασίας, ενώ στις 3.20 μ.μ. ξεκίνησε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μ. Χαρακόπουλο και τους εκπροσώπους του «Πανελλαδικού». Το αποτέλεσμα ήταν ένα μεγάλο τίποτα. Μια επιτροπή που θα εξετάσει το θέμα του φτηνού αγροτικού πετρελαίου, προέκυψε από τη σύσκεψη. Συγκεκριμένα ανακοινώθηκε: «Μετά τη συνάντηση ο υφυπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα συστήσει Επιτροπή αμέσως, με συμμετοχή αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων από τα δυο υπουργεία, προκειμένου να μελετηθεί η δυνατότητα θέσπισης αγροτικού πετρελαίου κίνησης με μειωμένη φορολόγηση και με ταυτοποίηση δεδομένων για κάθε αγρότη σε αντικατάσταση του σημερινού συστήματος επιστροφής φόρου. Η Επιτροπή θα θέσει τα συμπεράσματά της σε διαβούλευση με τους εκπροσώπους των αγροτών με σκοπό να διαμορφωθεί η τελική πρόταση προς την κυβέρνηση». Καλά κρασιά δηλαδή...

Πάντως, στο πλαίσιο της δημιουργίας επικοινωνιακών εντυπώσεων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε χτες ότι την ερχόμενη βδομάδα θα καταβληθεί το ένα τμήμα της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης, ύψους 80 εκατ. ευρώ.

Βεβαίως, το μόνο που τηρεί με ευλάβεια η κυβέρνηση είναι η πολιτική χαρατσώματος, φτώχειας και ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών. Και όλες οι συναντήσεις που έγιναν χτες είχαν βασικό σκοπό να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα για να προδιαγραφούν τα αποτελέσματα της καθοριστικής συνάντησης τη Δευτέρα των εκπροσώπων των 35 μπλόκων της χώρας με το υπουργικό κλιμάκιο, σε βάρος της αγωνιζόμενης αγροτιάς.

ΕΦΕΤ
Γλειφιτζούρια με πιθανόν επικίνδυνες χρωστικές στα «Jumbo»

Χρωστικές που δεν αναγράφονταν, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία, ανιχνεύτηκαν σε γλειφιτζούρια που εμπορεύονται τα «Jumbο». Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ μετά από καταγγελία προέβη σε δειγματοληψία στο υποκατάστημα που βρίσκεται στην οδό Κύπρου 12 και Ξάνθου στον Ταύρο. Το προϊόν ήταν σε τυποποιημένες μεμονωμένες πλαστικές συσκευασίες με την εμπορική ονομασία «CC55028-CANDYCANE28 / ΓΛΕΙΦΙΤΖΟΥΡΙ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙ», ημερομηνία λήξης 09.2014 και αριθμό παρτίδας: 254121 ΝS. Το «ΓΛΕΙΦΙΤΖΟΥΡΙ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙ» μπορεί να είναι γλειφιτζούρια μπαστούνια με μια από τις ακόλουθες παραλλαγές: 1) λευκό-ροζ, 2) λευκό-ρόδινο, 3) λευκό-έντονο κόκκινο, 4) πολύχρωμο. Από τα δείγματα, το δείγμα λευκό-έντονο κόκκινο είναι ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ - ΜΗ ΑΣΦΑΛΕΣ, διότι ανιχνεύθηκαν οι χρωστικές Ε129, Ε122, Ε124 και Ε102, οι οποίες δεν αναγράφονται ως όφειλαν στον κατάλογο των συστατικών της επισήμανσης. Επίσης, στην επισήμανση απουσιάζει η επιπρόσθετη πληροφορία «Ε102, Ε124, Ε129 & Ε122: μπορεί να έχουν επιβλαβείς συνέπειες στη δραστηριότητα και προσοχή στα παιδιά». Το προϊόν εισάγεται από τη Ρουμανία για την εταιρεία JUMBO AEE. Καλούνται οι καταναλωτές που το έχουν προμηθευτεί να μην το καταναλώσουν.

Περιβαλλοντικό έγκλημα στην Αιτωλοακαρνανία

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή

Ενα μεγάλο περιβαλλοντικό έγκλημα συντελείται στο τοπικό διαμέρισμα Θυρίου στην Αιτωλοακαρνανία από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για τα οποία θυσιάστηκαν τεράστιες εκτάσεις δάσους.

Το θέμα έφερε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτης, καταγγέλλοντας ότι η ιδιωτική εταιρεία που έχει αναλάβει την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών, με την ανοχή των υπηρεσιών του κράτους έχει αποψιλώσει τεράστιες εκτάσεις δάσους, καταστρέφοντας αιωνόβια δένδρα από ένα σπάνιο είδος βελανιδιάς. Εφτασε μάλιστα στο σημείο να ενταφιάσει τους κορμούς των συγκεκριμένων δένδρων, για να σταματήσει τις διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής.

Ο βουλευτής κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης» κλείνει τα μάτια στο έγκλημα που συντελείται και εξαντλεί τη «μηδενική της ανοχή», όταν οικογένειες κόβουν ένα δέντρο για να ζεσταθούν, προχωρώντας ακόμα και σε κατασχέσεις εναντίον τους.

Εκτός των άλλων, ο Ν. Μωραΐτης τόνισε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία απασχόλησε με συνθήκες γαλέρας αρκετούς εργαζόμενους και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΚΑ έγιναν πάνω από 1.000 μεροκάματα και δεν κολλήθηκε ούτε ένα ένσημο.

«Δε στοιχειοθετείται ο όρος περιβαλλοντικό έγκλημα», ισχυρίστηκε στην απάντησή του ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σ. Καλαφάτης, τονίζοντας πως το θεσμικό πλαίσιο για τις επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έχει «δικλίδες ασφαλείας» για την προστασία του περιβάλλοντος. Ανέφερε δε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες «δε διαπίστωσαν καμιά παράβαση», ωστόσο το υπουργείο θα ζητήσει να διενεργηθεί έλεγχος και από την υπηρεσία επιθεωρητών περιβάλλοντος.

«Σας ενημέρωσαν λάθος, λένε ψέματα», παρενέβη ο Ν. Μωραΐτης και δεσμεύτηκε να φέρει ακόμα και φωτογραφίες από το έγκλημα που συντελείται στην περιοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ