ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ολοκληρώθηκε το Συνέδριο του ΚΚΡΟ

Στιγμιότυπο από τις εργασίες του Συνεδρίου
Στιγμιότυπο από τις εργασίες του Συνεδρίου
Ολοκληρώθηκαν στη Μόσχα, την Κυριακή 24 Φλεβάρη, οι εργασίες του 15ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), στο οποίο συμμετείχαν αντιπροσωπείες 95 Κομμουνιστικών, Εργατικών κι άλλων κομμάτων κι οργανώσεων, μεταξύ αυτών και του ΚΚΕ, που εκπροσωπήθηκε από τον Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

Το ΚΚΡΟ θεωρεί τον εαυτό του αναπόσπαστο τμήμα του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος και συμμετέχει στις διεθνείς συναντήσεις των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων. Στην εισήγησή του ο πρόεδρος του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, αναφέρθηκε στη συνεισφορά του ΚΚΕ στην έναρξη αυτών των συναντήσεων και στη διαδικασία ανασύνταξης του κομμουνιστικού κινήματος. Χαιρετιστήρια μηνύματα στο συνέδριο έστειλαν τόσο ο πρόεδρος της χώρας, Βλ. Πούτιν, όσο κι ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντ. Μεντβέντιεφ.

Οι εκτιμήσεις του Συνεδρίου

Στον πολιτικό απολογισμό και στην εισήγηση του Γκενάντι Ζιουγκάνοφ δίνεται η προσέγγιση του ΚΚΡΟ στις διεθνείς και εσωτερικές εξελίξεις. Μεταξύ άλλων εκτιμάται, πως: «Η γενική κρίση του καπιταλισμού διαρκεί ήδη έναν αιώνα, πότε αμβλυνόμενη, πότε οξυνόμενη. Στο τέλος του 20ούαιώνα η προσωρινή σταθεροποίηση του καπιταλισμού συνδέθηκε με την καταστροφή της ΕΣΣΔ και ολόκληρης ομάδας χωρών του σοσιαλισμού. Πέρασαν δυο δεκαετίες. Σήμερα οι συστημικές αντιφάσεις του καπιταλισμού συνεχίζουν να αυξάνονται. Κύρια από αυτές παραμένει η αντίφαση μεταξύ του κοινωνικού χαρακτήρα της παραγωγής και της ιδιωτικής μορφής ιδιοποίησης (...) Οσα συμβαίνουν σε διάφορα μέρη του πλανήτη επιβεβαιώνουν την ακρίβεια της μαρξιστικολενινιστικής ανάλυσης. Το ποσοστό κέρδους έχει την τάση να πέφτει και ο καπιταλισμός μάχεται με κάθε τρόπο: με την ένταση της εκμετάλλευσης, τις χρηματιστικές πράξεις κερδοσκοπίας, τους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς. Εμφανίζεται πιο καθαρά η εκμεταλλευτική, αρπακτική φύση του καπιταλισμού».

Ωστόσο, το ΚΚΡΟ, μιλώντας για την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό εστιάζει βασικά στην επιθετικότητα των ΗΠΑ κι ορισμένων άλλων «δυτικών δυνάμεων».

Σ' ό,τι αφορά την κατάσταση στη Ρωσία εκτιμά πως: «Η ληστρική ιδιωτικοποίηση κατέστρεψε την κοινωνική ιδιοκτησία στην υλική σφαίρα. Ταυτόχρονα καταστράφηκε το σύστημα καταμερισμού εργασίας, που διαμορφώθηκε στη διάρκεια μακράς περιόδου της ιστορίας της Ρωσίας. Σε εκείνο το σύστημα, στην ορθολογική κατανομή των παραγωγικών δυνάμεων στην επικράτεια της χώρας, στηριζόταν το ισχυρό σύμπλεγμα της λαϊκής οικονομίας». Με μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στη χώρα, υπερασπίζεται κι αναδεικνύει τις κατακτήσεις του σοσιαλισμού που υπήρχαν στη Σοβιετική Ενωση, καθώς και τη συνεισφορά του Ι. Στάλιν.

Την ίδια ώρα εκτιμά πως: «Η τάξη που έχει σήμερα την εξουσία στη Ρωσία εμφανίστηκε ως αποτέλεσμα της αντισοβιετικής ανατροπής του 1991-1993. Η σύνθεσή της είναι μια συμβίωση της διεφθαρμένης γραφειοκρατίας, του κερδοσκοπικού κεφαλαίου και του οργανωμένου εγκλήματος».

Θεωρεί πως η διέξοδος για το λαό βρίσκεται στον «ανανεωμένο σοσιαλισμό», στηρίζοντας την «κινέζικη εμπειρία», και προτείνει για σήμερα ένα κεντροαριστερό πρόγραμμα, που θεωρεί ότι μπορεί να υλοποιήσει μια ανάλογη κυβέρνηση.

Στις 15 αποφάσεις κι ανακοινώσεις του Συνεδρίου εκφράζεται η παραπάνω πολιτική γραμμή. Εκεί σημειώνεται πως «ο καπιταλισμός βρίσκεται σε κρίση και το μέλλον είναι ο σοσιαλισμός» και η ανάγκη οι εργαζόμενοι να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους, από την επίθεση του κεφαλαίου. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στο ζήτημα της εθνικοποίησης των φυσικών πόρων και των στρατηγικών τομέων της οικονομίας. Εκτιμάται πως η ένταξη της Ρωσίας στον ΠΟΕ στρέφεται ενάντια στο λαό της.

Χαιρετιστήριο του γγ της ΠΣΟ

Στο 15ο Συνέδριο του ΚΚΡΟ δόθηκε ο λόγος στον Γ. Μαυρίκο, γενικό γραμματέα της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Ο γγ της ΠΣΟ στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην ιστορική συνεισφορά της ΠΣΟ, αλλά και στη συνεισφορά της εργατικής τάξης και των συνδικάτων της Σοβιετικής Ενωσης. Η ΠΣΟ ιδρύθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 1945, μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τη νίκη του Κόκκινου Στρατού κατά του φασισμού, αποτέλεσμα της ανάπτυξης του εργατικού κινήματος σε εθνικό επίπεδο. Εξέφραζε την ανάγκη για διεθνή συντονισμό της προλεταριακής αλληλεγγύης και της κοινής δράσης της διεθνούς εργατικής τάξης ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση. Ο γγ της ΠΣΟ αναφέρθηκε στη διαδικασία ανασύνταξης της Ομοσπονδίας, του παγκόσμιου ταξικού εργατικού κινήματος, στους σύγχρονους αγώνες που διεξάγουν τα ταξικά συνδικάτα σε όλο τον κόσμο, για τα δικαιώματα των εργαζομένων, κόντρα στα μονοπώλια, τις αστικές κυβερνήσεις, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Στις εργασίες του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΡΟ συμμετείχαν ο Θ. Παφίλης, γγ του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Γ. Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής.

ΚΟΥΒΑ
Ο Ραούλ Κάστρο επανεκλέχτηκε πρόεδρος

ΑΒΑΝΑ.--

Πρόεδρος της χώρας για μία ακόμη πενταετία εκλέχτηκε ο Πρώτος Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Κούβας Ραούλ Κάστρο κατά την πρώτη συνεδρίαση των 612 βουλευτών της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας, η οποία προέκυψε από τις εκλογές στις 3 Φλεβάρη, η οποία επίσης εξέλεξε και τα 31 μέλη του Συμβουλίου του Κράτους και του Συμβουλίου των Υπουργών καθώς και τον νέο πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, τον Εστέμπαν Λάσο, καθώς ο επί χρόνια πρόεδρος Ρικάρντο Αλαρκόν ντε Κεσάδα αποσύρεται.

Κατά τη διάρκεια της 35λεπτης ομιλίας του ο Ραούλ Κάστρο αναφέρθηκε σε σειρά αλλαγών που βρίσκονται σε εξέλιξη σε διάφορους τομείς σε όλη την Κούβα σημειώνοντας ότι η χώρα βρίσκεται σε «ιστορική καμπή», αλλά ότι καμία από αυτές τις μεταρρυθμίσεις δε θα σημάνει εγκατάλειψη του σοσιαλισμού. «Δεν εκλέχτηκα πρόεδρος για να παλινορθώσω τον καπιταλισμό στην Κούβα, ούτε για να παραδώσω την Επανάσταση. Εκλέχτηκα για να υπερασπιστώ, να διατηρήσω και να συνεχίσω προς την τελειοποίηση του σοσιαλισμού, όχι να τον καταστρέψω», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ραούλ Κάστρο, ενώ ανακοίνωσε και την πρόθεσή του να αποχωρήσει από το προεδρικό αξίωμα με τη λήξη της παρούσας προεδρικής του θητείας, το 2018.

Στα νέα όργανα έχουν εκλεγεί 17 νέα μέλη, συμμετέχουν 13 γυναίκες και ο μέσος ηλικίας είναι 57 χρόνων. Ο Μιγκέλ Ντίας-Κάνελ, 52 χρόνων εκλέχτηκε στη θέση του πρώτου αντιπροέδρου της Κούβας.

Παρών στην πρώτη συνεδρίαση ήταν και ο ιστορικός ηγέτης της Επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο, όπου κατά την παρέμβασή του απευθυνόμενος στα μέλη της Εθνοσυνέλευσης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «εμείς δεν αγωνιζόμαστε για αξιώματα και τιμές, αγωνιζόμαστε για ιδέες που θεωρούμε δίκαιες. Γι' αυτές που αγωνίστηκαν όλοι για τη νίκη της επανάστασης το 1959, αλλά και οι 800.000 Κουβανοί που σκοτώθηκαν σε διεθνιστικές αποστολές»...

Κυνισμός υπηρετών του συστήματος

Δίχως αιδώ, δίχως καν να προσπαθεί να κρατήσει τα προσχήματα ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Χάρτβιχ Φίσερ, εκτός του ότι προχώρησε στην κατανάλωση μίας ολόκληρης μερίδας που αποσύρθηκε αφού αποτελούσε προϊόν αλογίσιου κρέατος, μπροστά στο φακό της σκανδαλοθηρικής εφημερίδας «Bild» ολοκλήρωσε την παράστασή του προτείνοντας να μοιραστούν στους φτωχούς τα προϊόντα που αποσύρονται... για να μην πάνε χαμένα!

«Υπάρχουν και στη Γερμανία άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά να αγοράσουν τρόφιμα, και έτσι δεν πιστεύω ότι μπορούμε απλώς να πετάμε φαγητό» τόνισε ο Φίσερ . Δηλώσεις που προκάλεσαν σάλο. Αραγε γιατί; Ο Γερμανός βουλευτής ήταν κυνικός μεν απολύτως ειλικρινής δε. Το νέο διατροφικό σκάνδαλο απλά επιβεβαιώνει ότι τα μονοπώλια για την κερδοφορία τους φέρνουν στο τραπέζι των εργαζομένων αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα και την ίδια στιγμή οι εκπρόσωποί τους που τους φτωχοποιούν τους καλούν να τα καταναλώνουν ή απλά να ικανοποιούνται με τα ...αποφάγια των αστών.

ΚΥΠΡΟΣ
Νέος πρόεδρος ο Ν. Αναστασιάδης

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, είναι ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του χτεσινού β' γύρου των προεδρικών εκλογών στη χώρα, με ποσοστό 57,48%, έναντι 42,52% του ανθυποψηφίου του Σταύρου Μαλά και 18,42% αποχή. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος στις πρώτες του δηλώσεις αναφέρθηκε στις προθέσεις του για τη διαχείριση της οικονομίας, με επανεκκίνηση των συνομιλιών για την υπογραφή του Μνημονίου, θέτοντας ως προτεραιότητα την «εξασφάλιση ρευστού στα δημόσια ταμεία».

Στις προτεραιότητες του Ν. Αναστασιάδη, όπως υποστηρίζει, είναι και το Κυπριακό, αλλά και η ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟικό πρόγραμμα του Συνεταιρισμού για την Ειρήνη, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του ΑΚΕΛ, που τονίζει ότι ο «ο κυπριακός λαός βιώνει μέχρι και σήμερα τις τραγικές συνέπειες από την αμερικανο-νατοϊκή συνωμοσία σε βάρος της Κύπρου» και «γνωρίζει ότι το ΝΑΤΟ και τα παρακλάδια του κάθε άλλο παρά την ειρήνη προάγουν». Το ΑΚΕΛ σημειώνει ότι «η πρώτη πολιτική πράξη του Ν. Αναστασιάδη αποκαλύπτει ότι παραμένει συνεπής στις δογματικές εμμονές του για παράδοση της Κύπρου στα αμερικανο-νατοϊκά πλοκάμια».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ