ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΘΡΙΑΣΙΟΥ ΠΕΔΙΟΥ
Στάση εργασίας και διαδήλωση ενάντια στην αντεργατική πολιτική

Στην πρώτη γραμμή οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ που έδωσαν τον παλμό στην κινητοποίηση

Μετά την πορεία στην Ελευσίνα, οι διαδηλωτές απέκλεισαν συμβολικά (φωτ.) την Εθνικό οδό
Μετά την πορεία στην Ελευσίνα, οι διαδηλωτές απέκλεισαν συμβολικά (φωτ.) την Εθνικό οδό
Σε τετράωρη στάση εργασίας προχώρησαν την Τρίτη οι εργαζόμενοι στο Θριάσιο Πεδίο, ενάντια στις απολύσεις, στην απλήρωτη εργασία και το σύνολο των αντεργατικών μέτρων που εφαρμόζονται στους τόπους δουλειάς στην περιοχή.

Τη στάση εργασίας προκήρυξε το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας και Δυτικής Αττικής. Στην πρώτη γραμμή βρέθηκαν οι ταξικές δυνάμεις και η Γραμματεία Θριασίου του ΠΑΜΕ, που έδωσαν και τον παλμό στην κινητοποίηση. Η συγκέντρωση έγινε στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου και, παρά τη συνεχόμενη βροχή, εκατοντάδες ήταν οι εργάτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των συνδικάτων. Κλειστά ήταν και τα καταστήματα της περιοχής, με τους αυτοαπασχολούμενους να στέλνουν μήνυμα αλληλεγγύης στην εργατιά του Θριασίου.

Ο Παντελής Παπαβασιλείου, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και στέλεχος του ΠΑΜΕ, χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση υπογράμμισε: «Δεν έχουμε πολλές επιλογές. 'Η θα τα βάψουμε μαύρα, ή θ' αγωνιστούμε». Και κάλεσε τους συγκεντρωμένους ν' αναλογιστούν πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν η «φωτιά» της «Χαλυβουργίας» είχε ανάψει παντού. Ιδιαίτερα τόνισε τις ευθύνες εκείνων των συνδικαλιστικών δυνάμεων που έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μη συμβεί αυτή η εξέλιξη. «Σε τι βοήθησαν τα σωματεία που επέλεξαν αυτή τη στάση; Εξαιρέθηκαν; Γλίτωσαν; Βοήθησαν το συμφέρον των εργατών ή των βιομηχάνων;», τόνισε ο Π. Παπαβασιλείου.

Σε αυτό το σημείο στάθηκε και ο Γιώργος Σιφωνιός, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της «Χαλυβουργίας Ελλάδας», στον Ασπρόπυργο, υπενθυμίζοντας πως οι χαλυβουργοί απ' την πρώτη στιγμή είχαν προειδοποιήσει ότι ο Μάνεσης ήταν ο «λαγός» των βιομηχάνων.

Αυτή τη στιγμή η εργοδοτική επιθετικότητα στο Θριάσιο εντείνεται. Μετά τη «Χαλυβουργία», ήρθαν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά, με απλήρωτη και εκ περιτροπής εργασία. Η «Χαλυβουργική», τώρα, προχωρά σε 170 απολύσεις και 20% μείωση μισθού. Τα τσιμεντάδικα ΤΙΤΑΝ και ΧΑΛΥΨ μειώνουν την παραγωγή, ενώ τα εργοστάσια ΕΒΟ και ΠΥΡΚΑΛ βρίσκονται σε απαξίωση με τους εργάτες απλήρωτους.

Στη συγκέντρωση μίλησαν, επίσης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας, Ν. Ηλιόπουλος, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ναυπηγείων Ελευσίνας, Θ. Δανούσης, το μέλος της διοίκησης του ΕΚ Ελευσίνας Δ. Καραμούσας.

Ξεχωριστός ήταν ο χαιρετισμός εργαζόμενης από τα σούπερ-μάρκετ EXTRA, όπου η εργοδοσία προχώρησε στην απόλυση 16 εργαζομένων, την ίδια μέρα της συγκέντρωσης.

Αμέσως μετά οι συγκεντρωμένοι προχώρησαν σε πορεία στους δρόμους της πόλης και σε συμβολικό κλείσιμο της Εθνικής οδού στο ύψος της Ελευσίνας.

33ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Επιστρατεύουν τα δικαστήρια, για να αλλοιωθούν οι συσχετισμοί

Στα δικαστήρια προσέφυγαν οι διοικήσεις τριών σωματείων, για να «μπλοκάρουν» την απόφαση του 33ου Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, με την οποία αποκλείστηκαν οι αντιπρόσωποί τους εκλεγμένοι με διαδικασίες που παραβιάζουν κατάφωρα το καταστατικό του ΕΚΠ και χαρακτηρίζονται από όργιο νοθείας.

Θυμίζουμε ότι ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ ζήτησαν κανονικά να συμμετάσχουν αυτοί οι αντιπρόσωποι στις αρχαιρεσίες και μάλιστα αποχώρησαν όταν το συνέδριο απέρριψε την απαράδεκτη απαίτησή τους.

Προσφυγή έκαναν το επιχειρησιακό σωματείο του εργοστασίου της ΠΙΤΣΟΣ και δύο φορτοεκφορτωτικά σωματεία, το «Προφήτης Ηλίας» και «Ο Αγιος Σπυρίδων», τα οποία κατέθεσαν αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, απαιτώντας να ανασταλεί η απόφαση του συνεδρίου στις 15 Φλεβάρη που τους απέκλεισε και να «διαταχθεί με προσωρινή διαταγή η συμμετοχή» των αντιπροσώπων τους, στις εκλογές για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου και αντιπροσώπων της ΓΣΕΕ. Οι εκλογές θα ξεκινήσουν την Κυριακή 24 Φλεβάρη και θα ολοκληρωθούν την Τρίτη 26 Φλεβάρη.

Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, τα στοιχεία που αποδείκνυαν τη νοθεία ήταν κάτι παραπάνω από κραυγαλέα. Για παράδειγμα σε ό,τι αφορά το σωματείο της ΠΙΤΣΟΣ, ενώ οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο σύμφωνα με την Επιθεώρηση Εργασίας είναι 548, εμφανίζονται 874 ψηφίσαντες. Οι 300 παραπάνω που υπάρχουν στη λίστα ψηφισάντων δεν προκύπτει από το μητρώο μελών ότι ψήφισαν (δεν έχουν διαγραφεί). Χώρια ότι, όπως είναι γραμμένοι στη λίστα ψηφισάντων, φαίνεται πως κατάφεραν και το απίθανο: Να προσέλθουν στην κάλπη με απόλυτη αλφαβητική σειρά. Γι' αυτά τα «φαινόμενα» ο μάρτυρας των τριών σωματείων Β. Καρακίτσος επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ στο ΕΚΠ όχι μόνο δεν κατάφερε να δώσει καμία απολύτως εξήγηση, αλλά ισχυρίστηκε ότι δε γνώριζε αυτά τα στοιχεία. Σε ό,τι αφορά τα φορτοεκφορτωτικά σωματεία είναι χαρακτηριστικό ότι το «Ο Αγιος Σπυρίδων», πέρα από το γεγονός ότι έχει 20 ψηφίσαντες, δεν έχει προσκομίσει κατάσταση ψηφισάντων και διορισμό δικαστικού.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Κίνδυνοι για τους λαούς

Το μικρό ρεπορτάζ που δημοσιεύσαμε στον «Ριζοσπάστη» της περασμένης Κυριακής για τις μυστικές συνομιλίες ανάμεσα σε Τουρκία - Ισραήλ για την Ενέργεια, αποτελεί μόνο ένα μέρος του παζλ των οξύτατων ενδομονοπωλιακών αντιθέσεων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου για τους υδρογονάνθρακες. Να θυμίσουμε ότι οι δύο χώρες συνομιλούν παρασκηνιακά για την πιθανή κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού που θα ενώνει το κοίτασμα «Λεβιάθαν» με τη νότια Τουρκία και θα εξάγει το ισραηλινό φυσικό αέριο. Οπως σημειώνει η τουρκική εφημερίδα «Vatan», το Ισραήλ, το οποίο επιθυμεί την αναζωογόνηση των διμερών σχέσεων που πάγωσαν με την κρίση του «Μαβί Μαρμαρά» (η οξύτατη επίθεση της τουρκικής κυβέρνησης στο Ισραήλ για την επίθεση που δέχτηκε το τουρκικό πλοίο που πήγε στη Γάζα), πρότεινε το φυσικό αέριο που βγάζει από τη Μεσόγειο να το πουλήσει φθηνά στην Τουρκία. Η εφημερίδα επικαλείται άλλο δημοσίευμα, της ισραηλινής εφημερίδας «Ahronot», σύμφωνα με το οποίο το Τελ Αβίβ παρουσίασε στο τουρκικό υπουργείο Ενέργειας ένα σχέδιο αγωγού που θα κατασκευαστεί από τη Μεσόγειο στην Τουρκία (πιθανότατα στο Τσεϊχάν) για την πώληση του αερίου στην Ευρώπη. Γίνεται επίσης αναφορά σε μυστικές επαφές που έγιναν δύο φορές τον τελευταίο καιρό στην Αγκυρα, με την Τουρκία να βλέπει θετικά το σχέδιο του αγωγού, με πιθανό κόστος τα 2 δισ. δολάρια. Προστίθεται ακόμα ότι ο πρωθυπουργός Νετανιάχου παρείχε πλήρη υποστήριξη στις επαφές αυτές. Αλλες πληροφορίες θέλουν τον τούρκικο όμιλο «Zorlu» να καταβάλει προσπάθειες ώστε να πείσει την ισραηλινή κυβέρνηση και όσους εκμεταλλεύονται το κοίτασμα «Λεβιάθαν» να εγκρίνουν την εξαγωγή του στην Τουρκία. Το σχέδιο, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz», θα αφορά στην κατασκευή ενός υποθαλάσσιου αγωγού από το «Λεβιάθαν» στις νότιες ακτές της Τουρκίας.

Το συγκεκριμένο ρεπορτάζ είναι αποκαλυπτικό για το γεγονός ότι πίσω από τις σχέσεις μεταξύ κρατών υπάρχει η καπιταλιστική οικονομία, τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, αυτά καθορίζουν και την εξωτερική πολιτική. Επομένως οι αντιθέσεις σε πολιτικό επίπεδο, οι οποίες συνήθως εστιάζονται σε θρησκευτικές ή άλλες διαφορές, όπως π.χ. ότι η Τουρκία υποστήριζε τους Παλαιστινίους της «Χαμάς» και τη Γάζα λόγω ισλαμισμού, ή λόγω της επιθετικότητας του Ισραήλ στο Ιράν, είναι για να χειραγωγούν τους λαούς, καλώντας τους να στοιχίζονται πίσω από τα συμφέροντα των μονοπωλίων κάθε χώρας και τις συμμαχίες τους. Επίσης δεν μπορεί κανείς να μη σημειώσει ότι η συγκεκριμένη ενέργεια έρχεται στην επιφάνεια αμέσως μετά τις επιδιώξεις της Αιγύπτου, με την οποία η Τουρκία επιθυμούσε να ορίσει ΑΟΖ αλλά δεν τα έχει καταφέρει, να αναλάβει ρόλο στην περιοχή και μάλιστα θέλοντας σύμμαχο το Ιράν, το οποίο στήριζε η Τουρκία κόντρα στο Ισραήλ.

***

Ταυτόχρονα η συγκεκριμένη εξέλιξη μεταξύ Ισραήλ - Τουρκίας αποκαλύπτει ότι η εκμετάλλευση των ενδομονοπωλιακών ανταγωνισμών για την ανάπτυξη στρατηγικών συμφωνιών είναι η μεγαλύτερη παγίδα για τους λαούς. Για παράδειγμα, η Κύπρος, με άλυτο το εθνικό ζήτημα που συνίσταται σε εισβολή και κατοχή από την Τουρκία, συμφώνησε ΑΟΖ με το Ισραήλ που την ίδια ώρα συζητά ενεργειακή συμφωνία με την Τουρκία, η οποία δηλώνει ότι είναι έτοιμη να κάνει έρευνες για υδρογονάνθρακες στη Βόρεια Κύπρο. Επίσης οι ανταγωνισμοί Τουρκίας - Ισραήλ, χρησιμοποιήθηκαν για τη στρατηγική συμφωνία Ελλάδας - Ισραήλ από την αστική τάξη της Ελλάδας και τις κυβερνήσεις ως πλεονέκτημα που αναβάθμιζε την Ελλάδα στην περιοχή έναντι της Τουρκίας.

Την ίδια ώρα, με την προώθηση της ιδιωτικοποίησης των ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ, την επιμονή των ρωσικών μονοπωλίων να διεκδικήσουν την αγορά τους, με δεδομένη τη δυνατότητα να γίνει η Ελλάδα πύλη εισόδου υδρογονανθράκων στην Ευρώπη και λόγω της ύπαρξής τους στις θαλάσσιες περιοχές της χώρας μας, έγινε παρέμβαση από ΗΠΑ και ΕΕ να μη δοθούν οι δύο εταιρείες στους Ρώσους, ενώ και η Τουρκία διεκδικεί να γίνει αυτή πύλη εισόδου ενέργειας στην Ευρώπη. Αυτό δηλαδή που συζητούν μεταξύ τους Τουρκία και Ισραήλ. Αλλά υπάρχει στρατηγική συμφωνία και μεταξύ Ελλάδας Ισραήλ και μάλιστα γενικότεροι σχεδιασμοί στον ενεργειακό τομέα (εξόρυξη υδρογονανθράκων, μεταφορά τους), στον άξονα Ισραήλ - Κύπρος - Ελλάδα. Στο χορό έχουν μπει και η Γερμανία αλλά και η Γαλλία με την «Τοτάλ», εκτός των ΗΠΑ και Ρωσίας.

***

Ετσι το κουβάρι των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ΗΠΑ - Ρωσίας - ΕΕ για τους υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο μπλέκεται με ένα κουβάρι αντιθέσεων ανάμεσα σε Ελλάδα - Τουρκία, Ισραήλ - Τουρκία, μέσα και η Κύπρος, που εμφανίζονται αντιφατικές, αφού την ίδια ώρα γίνονται και προσπάθειες συνεργασιών. Αλλά για παράδειγμα αν ευοδωθεί η συζήτηση Τουρκίας - Ισραήλ, σημαίνει ότι η Ελλάδα χάνει το πλεονέκτημα να γίνει πύλη εισόδου υδρογονανθράκων, και μάλιστα όταν την ίδια ώρα έχει υπογράψει τη συμφωνία για τον αγωγό «Tap».

Ολα τα παραπάνω δείχνουν επίσης τους κινδύνους της στρατηγικής των αστών στην Ελλάδα και των αστικών κομμάτων, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, για αναβάθμιση - εκμετάλλευση της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας. Δείχνουν επίσης ότι ο πλούτος που υπάρχει σε μία χώρα, ενώ αποτελεί τη μεγάλη ευκαιρία για να ζήσει καλύτερα ο λαός, στα χέρια των κεφαλαιοκρατών γίνεται ένα όπλο εναντίον του. Ενώ οι κίνδυνοι ιμπεριαλιστικής πολεμικής ανάφλεξης από την όξυνση των ανταγωνισμών είναι υπαρκτοί. Να γιατί η εργατική τάξη με τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να πάρουν τον πλούτο στα χέρια τους κοινωνικοποιώντας τα μονοπώλια.


Ι.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ