Με μεγάλη επιτυχία δόθηκε η παράσταση «Ο Μαρξ και τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα των μικροαστών» χτες στον Περισσό, στα πλαίσια του κύκλου εκδηλώσεων για τον κομμουνιστή διανοητή Μπέρτολτ Μπρεχτ
Κατάμεστη η αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό |
Η μουσική - χορευτική - θεατρική παράσταση «Ο Μαρξ και τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα των μικροαστών» μάγεψε το κοινό με την εκπληκτική δουλειά όλων των συντελεστών: τη δραματουργική επεξεργασία - σκηνοθεσία - χορογραφία της Ιλιας Κοντού, τη μουσική διεύθυνση της Nίνας Πατρικίδου, την ενορχήστρωση του Bασίλη Ρώτα, τη σκηνογραφία του Γιάννη Σκαρπερού και του βοηθού σκηνογράφου Στράτου Σαραντίδη. Τη μετάφραση έκανε η Γιούλα Ζωγράφου, ενώ συμμετείχαν 30 νέοι καλλιτέχνες - μουσικοί, ηθοποιοί, χορευτές. Το έργο είναι βασισμένο στην όπερα - μπαλέτο των Κουρτ Βάιλ - Μπέρτολτ Μπρεχτ «Τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα των μικροαστών», με την πολύ εύστοχη προσθήκη από τη σκηνοθέτη, κειμένων από τον Μαρξ, εμπνευστή του Μπρεχτ, για να τονιστεί το πολιτικό μήνυμα του έργου, που συνήθως «αγνοείται», για διάφορους λόγους...
Χαρακτηριστική σκηνή όπου παρεμβαίνει στην παράσταση ο Μαρξ (Α. Γαλάρης) |
Στιγμιότυπο από την παράσταση |
Μάλιστα το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ, χτες ανακοίνωσε ότι προχωρά στη σύσταση διεπιστημονικής ομάδας εργασίας, η οποία θα αναλάβει να μελετήσει ενδελεχώς όλες τις τεχνικές και οικονομικές παραμέτρους του ζητήματος (ταυτόχρονη λειτουργία σταθμού - έκθεσης αρχαιοτήτων/ μεταφορά ευρημάτων στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά» ή αλλού κτλ), ώστε να καταλήξει στη βέλτιστη πιθανή λύση για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης και την έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου του μετρό.
Το Παράρτημα Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων καταγγέλλει την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ γιατί αρνείται να δημοσιοποιήσει τα οικονομοτεχνικά στοιχεία που διαθέτει και όπως ισχυρίζεται αποδεικνύουν ότι η ένταξη των αρχαιοτήτων στο σταθμό του μετρό θα ήταν καταστροφική για το έργο και την οικονομία της πόλης. Επίσης σημειώνει ότι η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ έχει σοβαρή και μάλιστα εξαγώγιμη τεχνογνωσία, την οποία απέκτησε κατά την κατασκευή του μετρό στην Αθήνα, αλλά δεν την έχει χρησιμοποιήσει στη Θεσσαλονίκη.
Στο μεταξύ, την Πέμπτη 21 Φλεβάρη αναμένεται να συζητηθεί η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ στους αρμόδιους υπουργούς, με την οποία ζητά : Την ανάκληση της απόφασης για τη μεταφορά των αρχαιοτήτων στο στρατόπεδο «Π. Μελά» και την ανεύρεση τεχνικής λύσης για τη διατήρησή τους κατά χώραν ως επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου εντός του σταθμού Βενιζέλου ώστε μαζί με την καθημερινή μετακίνηση των επιβατών να εξασφαλίζεται και η περιήγησή τους στην ιστορία της πόλης.
Να συνεχιστεί και να διευρυνθεί η αρχαιολογική έρευνα στο σταθμό Βενιζέλου του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης
Θυμίζουμε ότι οι αρχαιολογικές εργασίες στο σταθμό του Μετρό στη Βενιζέλου έφεραν στο φως με εντυπωσιακή πληρότητα την «καρδιά» της κοσμικής πόλης των βυζαντινών χρόνων και συγκεκριμένα: τμήμα μήκους 76 μ. του κεντρικού πλακόστρωτου δρόμου (decumanus) σε πολύ καλή κατάσταση διατήρησης, κτιριακά λείψανα της πόλης από τον 6ο έως και τον 9ο αιώνα μ.Χ., αλλά και μεγάλα δημόσια οικοδομήματα του 7ου αιώνα, φαινόμενο εξαιρετικά σπάνιο για τον βυζαντινό κόσμο.