ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Αύξηση της συγκέντρωσης του πλούτου στη Ρωσία

Ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων στη Ρωσία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του περιοδικού «CEO» έφθασε τα 131 άτομα, κάτι που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ. Σε ένα χρόνο ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων έχει αυξηθεί κατά 11 άτομα. Το 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία του περιοδικού, στη Ρωσία υπήρχαν 120 άνθρωποι με περιουσία άνω του ενός δισ. δολαρίων ενώ ένα χρόνο νωρίτερα οι δισεκατομμυριούχοι ήταν 114. Ο χαμηλότερος αριθμός είχε σημειωθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2009, όταν στη Ρωσία υπήρχαν μόνο 49 δισεκατομμυριούχοι.

Ο συνολικός πλούτος αυτής της «κάστας» ανθρώπων υπολογίστηκε σε 147 δισ. δολάρια, αυξημένος κατά μερικά δισ. (+12%), σε σχέση με το 2012 που ήταν 131 δισ. Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας «Metalloinvest» Αλισέρ Ουσμάνοφ, του οποίου η περιουσία εκτιμάται σε 18,72 δισ. δολάρια. Η αύξηση της περιουσίας των πιο πλούσιων Ρώσων πολιτών κατά 12% σε μια χρονιά, ήταν 4 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με την αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων του μέσου εργαζόμενου στη χώρα, που υπολογίζεται ότι πέρσι δεν αυξήθηκαν περισσότερο από 3% και ενώ το 17% του πληθυσμού ζει κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας.


Ι.Π.


ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Διαδηλώσεις για το ηλεκτρικό

ΣΟΦΙΑ.--

Με την αποπομπή του υπουργού Οικονομικών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Συμεών Ντιάνκοφ επιχείρησε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ να εκτονώσει τις έντονες λαϊκές αντιδράσεις που προκαλούν οι υπέρογκοι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος (συχνά ξεπερνάνε και το ύψος του κατώτατου μισθού των 180 ευρώ) αλλά και οι συνεχείς πολιτικές στυγνής λιτότητας και φτωχοποίησης του βουλγαρικού λαού.

«Πυροσβεστικό» ρόλο στην κρίση επιχείρησε να πάρει αργότερα και ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλεβνέλιεβ, που δήλωσε χτες πως δεν είναι αδιάφορος στις μαζικές διαδηλώσεις και ότι το μεγάλο πρόβλημα στη χώρα «είναι η αίσθηση αδικίας και τα χαμηλά εισοδήματα»...

Ωστόσο, ούτε η αποπομπή του 42χρονου υπουργού - πρώην στελέχους της Παγκόσμιας Τράπεζας (που έπαιρνε τους επαίνους υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ΕΕ γιατί κατάφερε μέσα σε ένα χρόνο να μειώσει τα ελλείμματα του προϋπολογισμού στο 0,5% του ΑΕΠ από το 2% το 2011), ούτε η δήλωση «κατανόησης» του Προέδρου είναι αρκετές για να εκτονώσουν την οργή των εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών που επαναλαμβάνουν εδώ και μέρες τις διαδηλώσεις τους έξω από τα κεντρικά γραφεία των τριών ξένων εταιρειών διανομής ηλεκτρικού ρεύματος (οι τσέχικες CEZ, «Energo-Pro» και η αυστριακή EVIN) στην πρωτεύουσα Σόφια και σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, ενώ νέες διαδηλώσεις αναμένονταν το βράδυ. Ο βουλγαρικός λαός, που την περίοδο του σοσιαλισμού πλήρωνε συμβολικά για την ενέργεια, τώρα που βιώνει τις συνέπειες της καπιταλιστικής παλινόρθωσης δεν μπορεί να ικανοποιήσει στοιχειώδεις ανάγκες του.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ