ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Φλεβάρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ
Στα σκαριά χιλιάδες απολύσεις

Στη διαθεσιμότητα - απόλυση οδηγούνται το επόμενο διάστημα χιλιάδες εργαζόμενοι στο Δημόσιο, δεδομένου ότι δεκάδες φορείς του Δημοσίου πρόκειται να καταργηθούν πλήρως. Αυτό προέκυψε από δηλώσεις του υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μ. Βολουδάκη, ο οποίος ανέφερε ότι από τους 700 φορείς που προτείνονται από το υπουργείο για κατάργηση ή συγχώνευση, για τους 73 προτείνεται πλήρης κατάργηση. Ετσι, ένα μεγάλο τμήμα από τους 13.000 εργαζόμενους που δουλεύουν στους 700 φορείς που εποπτεύονται από 14 υπουργεία, θα χάσει τη δουλειά του.

Υπενθυμίζεται πως μέσα στο 2013, θα τεθούν σε διαθεσιμότητα συνολικά 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι, μέχρι το τέλος Ιουνίου - όπως έχει δηλώσει παλιότερα ο υπουργός Αντώνης Μανιτάκης. Ο τελικός κατάλογος των υπό κατάργηση ή συγχώνευση φορέων, όπως είπε ο Μ. Βολουδάκης, και για να προχωρήσει το σχέδιο, θα έχει την έγκριση όλων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, από τις παρατηρήσεις για τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις των 700 φορέων που έχουν καταθέσει τα 14 υπουργεία, διαφαίνεται ότι υπάρχουν διαφωνίες από αρκετά.

Θυμίζουμε, επίσης, ότι μέχρι τα μέσα Φλεβάρη θα έχει κριθεί από το ΑΣΕΠ ποιοι από τους 2.500 υπαλλήλους που έχουν ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα θα μετακινηθούν σε νέες θέσεις. Η κατάρτιση των σχετικών πινάκων θα γίνει με βάση υπουργική απόφαση.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΔΝΤ
Θέλουν να τελειώνουν οριστικά με τις τριετίες

Η επίθεση στις Συλλογικές Συμβάσεις θα δυναμώσει κι άλλο το αμέσως επόμενο διάστημα

Την ανάγκη να οργανωθεί με αποφασιστικότητα η επιτυχία της πανεργατικής απεργίας στις 20 Φλεβάρη, καθώς η μεγαλοεργοδοσία επιδιώκει να διαλύσει εντελώς τις Συλλογικές Συμβάσεις και όσα αυτές κατοχυρώνουν, επιβεβαιώνουν τα θέματα που επανέρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης και ΔΝΤ.

Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να θιγούν οι μισθολογικές ωριμάνσεις, η οριστική κατάργηση των επιδομάτων μισθολογικής ωριμότητας (π.χ. τριετίες) είναι ένα από τα ζητήματα που αναδεικνύει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην πρόσφατη έκθεσή του για την Ελλάδα.

Στην έκθεσή του το ΔΝΤ επικροτεί την ουσιαστική κατάργηση της ΕΓΣΕΕ μέσω της νομοθετικής ανάθεσης στην εκάστοτε κυβέρνηση να ορίζει αυτή τον κατώτατο μισθό, η οποία, όπως αναφέρει η έκθεση, αποτελούσε προγραμματική δέσμευση (προφανώς των μνημονίων που έχουν νομοθετηθεί). Ομως, όπως σημειώνει, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα «πλήρως προχωρήσει στη θέσπιση ενός μόνο ελάχιστου μισθού με βάση τη δέσμευση σύμφωνα με το πρόγραμμα», και προσθέτει: «Ειδικότερα, δεν έχουν απαλείψει τα επιδόματα ωριμότητας, που ίσχυαν ιστορικά για τους υφιστάμενους εργαζόμενους. Αυτή η απόφαση θα επανεξεταστεί στις αρχές του 2014, ανάλογα με τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας και τη διοικητική δυνατότητα (σ.σ. σε ελεύθερη μετάφραση πιθανότατα σημαίνει αν οι συνθήκες θα επιτρέπουν στην κυβέρνηση να προωθήσει μια τέτοια ρύθμιση)». Με άλλα λόγια, το ΔΝΤ θεωρεί δεδομένη την κατάργηση των τριετιών, τις οποίες η κυβέρνηση «πάγωσε» με την ΠΥΣ τον περασμένο Μάρτη, κάτι που αν συμβεί τότε θα επιβληθεί και νέα μείωση στους κατώτερους μισθούς της ΕΓΣΣΕ από 10% έως και 30%, αφήνοντας έτσι ως μοναδικό μισθό τα 586 ευρώ μεικτά.

Ενα άλλο ενδιαφέρον σημείο της έκθεσης του ΔΝΤ είναι η επισήμανση πως ο ορισμός του κατώτατου μισθού «θα πρέπει να βοηθήσει στη διευθέτηση του σημαντικού ζητήματος "προνομιούχων" - "μη προνομιούχων" εργαζομένων που χαρακτηρίζει την ελληνική αγορά εργασίας». Η ακριβής ορολογία που χρησιμοποιείται στα αγγλικά είναι «insider-outsider problem». Η ίδια η έκθεση δε διευκρινίζει σε τι αναφέρεται, ωστόσο υπάρχει μια αστική θεωρία περί προνομιούχων και μη προνομιούχων εργαζομένων σύμφωνα με την οποία «προνομιούχοι» είναι οι εσωτερικοί εργαζόμενοι σε μια επιχείρηση (απασχολούνται σε μονιμότερη βάση και θεωρείται ότι έχουν υψηλότερο βαθμό ειδίκευσης) και «μη προνομιούχοι» οι εξωτερικοί εργαζόμενοι (που απασχολούνται περιστασιακά ή ως ενοικιαζόμενοι ή με συμβάσεις έργου). Οι εσωτερικοί, δηλαδή, είναι προνομιούχοι γιατί απολαμβάνουν καλύτερες συνθήκες εργασίας και αμοιβές. Αν αυτό έχει υπόψη του το ΔΝΤ όταν μιλά για εσωτερικούς και εξωτερικούς εργαζόμενους, τότε σημαίνει πως περιμένει ο ορισμός από την κυβέρνηση του κατώτατου μισθού να καταργήσει αυτή τη «διάκριση»... προς τα κάτω.

«Στο φουλ» οι μηχανές για την πανθριασιακή κινητοποίηση

Θα γίνει στις 14 Φλεβάρη στις 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Ελευσίνας

Πλατύ άνοιγμα για το πανθριασιακό συλλαλητήριο που διοργανώνει η Γραμματεία Θριασίου του ΠΑΜΕ την Πέμπτη 14 Φλεβάρη στις 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της Ελευσίνας, πραγματοποιούν οι ταξικές δυνάμεις στην περιοχή. Με εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς και γειτονιές της περιοχής και αιχμή την αλληλεγγύη στους εργάτες των Ναυπηγείων Ελευσίνας και στα άλλα εργοστάσια της περιοχής, αλλά και ενόψει της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 20 Φλεβάρη, οι ταξικές δυνάμεις καλούν σε ξεσηκωμό και μαζική συμμετοχή.

Από την προηγούμενη Κυριακή, όταν και αποφασίστηκε το συλλαλητήριο, τα συνδικάτα, οι φορείς και οι Λαϊκές Επιτροπές της περιοχής, προχώρησαν σε γενικές συνελεύσεις και συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων. Το κάθε συνδικάτο κατάρτισε συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης και έχει ήδη προχωρήσει σε περιοδείες και εξορμήσεις στους τόπους δουλειάς. Εγινε μαζική εξόρμηση και περιοδεία στις σχολές κατάρτισης του ΟΑΕΔ στην Ελευσίνα. Σωματεία και συνδικάτα, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, εκφράζουν καθημερινά τη στήριξη και την αλληλεγγύη τους στους απεργούς των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Περιοδείες και συζητήσεις έχουν γίνει και στο Θριάσιο Νοσοκομείο.

Σήμερα, Σάββατο, θα γίνει μαζική εξόρμηση στη λαϊκή αγορά του Ασπροπύργου. Από τη Δευτέρα τα χαράματα ξεκινούν περιοδείες στα μεγάλα εργοστάσια της περιοχής: ΧΡΩΤΕΞ, ΠΡΟΒΕΤ, ΧΑΛΥΨ, ΤΙΤΑΝ, ΕΤΕΜ και ΒΙΒΕΧΡΩΜ, είναι μόνο μερικά όπου θα γίνουν περιοδείες και εξορμήσεις. Ταυτόχρονα, τη Δευτέρα, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής κάνει σύσκεψη με τις τραπεζοκόμες και τις καθαρίστριες του Θριάσιου Νοσοκομείου. Το Σωματείο των ΟΤΑ Θριασίου, απ' την πλευρά του, προχωρά σε πλατύ άνοιγμα στις υπηρεσίες και στα εργοτάξια των δήμων με περιοδείες και συσκέψεις. Το Συνδικάτο Μετάλλου «Η ΜΑΣΙΝΑ» εντείνει τη δράση του με εξορμήσεις στα μικρομάγαζα και τους χώρους δουλειάς του κλάδου.

Απόφαση συμμετοχής στο συλλαλητήριο έχουν πάρει το Σωματείο Εργαζομένων της CEVA και το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων της Χαλυβουργικής.

Απέλυσαν έγκυο από ξενοδοχείο

Συνιδιοκτήτης του ξενοδοχείου είναι ο Γ. Ρέτσος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ξενοδόχων

Οι εργαζόμενες γυναίκες έχουν πολλαπλούς λόγους να οργανωθούν στα συνδικάτα (φωτ. από συνέλευση σε ξενοδοχείο)
Οι εργαζόμενες γυναίκες έχουν πολλαπλούς λόγους να οργανωθούν στα συνδικάτα (φωτ. από συνέλευση σε ξενοδοχείο)
Με τη δικαιολογία της «πλημμελούς εκτέλεσης καθηκόντων» η εργοδοσία του ξενοδοχείου «ΗΛΕΚΤΡΑ» προχώρησε χωρίς κανένα δισταγμό στην απόλυση της εγκύου, στον τέταρτο μήνα, Μαρίας Κατσικαδά που δούλευε στο σέρβις του ξενοδοχείου. Σημειώνεται ότι συνιδιοκτήτης του ξενοδοχείου είναι ο Γ. Ρέτσος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

Αμεση ήταν η αντίδραση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής που απάντησε στην απόλυση με γραπτή επιστολή προς τον πρόεδρο των ξενοδόχων και με μια πρώτη παρέμβαση στο ξενοδοχείο. Ο πρόεδρος των ξενοδόχων, στο αίτημα των συνδικαλιστών να πάρει άμεσα πίσω την απόλυση, προέτρεψε εντελώς κυνικά την εργαζόμενη να προσφύγει στα αστικά δικαστήρια, προκειμένου να δικαιωθεί!

Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΠΟΞ το συνδικάτο καταγγέλλει ότι «η απόλυση εγκύου εκτός από παράνομη, είναι και προκλητική από μέρους σας, αφού καταργείτε στην πράξη μια από τις πλέον σημαντικές κατακτήσεις του εργατικού κινήματος, την προστασία της μητρότητας. Η σοβαρότητα του ζητήματος αυτού θα φέρει απέναντί σας όχι μόνο το Συνδικάτο μας, αλλά το σύνολο του συνδικαλιστικού κινήματος.

Το γεγονός ότι είστε εκτός από συνιδιοκτήτης του ξενοδοχείου και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, καταδεικνύει τη βαρύτητα της παράνομης πράξης σας, δείχνει δε ότι γράφετε στα παλιά σας τα παπούτσια τους νόμους, που συχνά επικαλείστε όταν αυτοί σας συμφέρουν.

Οι σαθρές δικαιολογίες που αναφέρετε τόσο στην καταγγελία της σύμβασης εργασίας της συναδέλφισσας, αλλά και όσα προφορικά μας είπατε σήμερα, δείχνουν ότι δεν αντιμετωπίζετε με τη δέουσα σοβαρότητα το ζήτημα που προέκυψε».

ΚΑΛΛΙΘΕΑ
Πρόγραμμα δράσης από την Επιτροπή Ανέργων

Με σύνθημα «Δε θα υποταχθούμε στη σύγχρονη σκλαβιά» καλεί η Επιτροπή Ανέργων Καλλιθέας κάθε άνεργο και άνεργη να μπει στη μάχη της απεργίας. Η Επιτροπή καλεί τους ανέργους σε συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στις 20 Φλεβάρη, στις 10.30 π. μ. στην Ομόνοια.

Για την προετοιμασία της απεργίας πραγματοποιεί σύσκεψη - συζήτηση τη Δευτέρα 11 Φλεβάρη, στις 7.30 μ.μ. στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Καλλιθέας (Αριστείδου 92). Επιπλέον, έχει αποφασίσει τη συμμετοχή της στην παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ στον Αλιμο (Δωδεκανήσου 6), την Παρασκευή 15 Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι, μαζί με σπουδαστές από τις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ