ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 26 Νοέμβρη 2000
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Εις υγείαν

Τελειώνει ο μήνας. Σήμερα τα κέφια μας πάλι δεν είναι σπουδαία, ο χρόνος έχει ένα μήνα στη διάθεσή του για να μας αφήσει... χρόνους και εμείς χωρίς να το πολυκαταλάβουμε μπαίνουμε σιγά σιγά στη λογική του απολογισμού. Τι τους κάναμε όλους αυτούς τους ένδεκα μήνες που πέρασαν; Τους ξοδέψαμε άραγε όπως έπρεπε ή απλώς τους σπαταλήσαμε χωρίς να θυμόμαστε πού και πώς. Για να διώξουμε αυτές τις σκέψεις θα επιδοθούμε στη συνήθεια μας. Ενα Κοκτέιλ κάθε Κυριακή τη θλίψη κάνει πέρα.... Ομως, να είναι και κάπως δυνατό μας πρέπει.

Τζαζ: 2/3 Ουίσκι Αμερικανικό, 1/3 Απρικοτ Μπράντι. Ρίχνουμε τα υλικά στο σέικερ και τα χτυπάμε καλά. Βάζουμε και ανάλογη μουσική, τζαζ εννοείται, και ξαφνικά όλα τα έχουμε κάνει σωστά....

Ζούγκλα: 1/3 τεκίλα, 1/3 βερμούτ, 1/3 Τσέρι. Βάζουμε τα ποτά στο σέικερ και τα χτυπάμε καλά. Από τη ζούγκλα της ασφάλτου, της ηχορύπανσης, της αναίδειας, της αναισθησίας, των κακών τρόπων και της αδιαφορίας μεταφερόμαστε στην επικίνδυνη άγρια καθαρή ζούγκλα. Αντί για ανθρωπόμορφα όντα συναγελαζόμαστε με λιοντάρια, τίγρεις, και λεοπαρδάλεις. Η ζωή θέλει φαντασία. Αλλιώς δε βγαίνει παρά μόνο η ψυχή μας.... Εις υγείαν.

Μικρές ιδέες

Απλό και μαύρο

Οι γιορτές πλησιάζουν. Χρειαζόμαστε μια περιουσία για να αγοράσουμε ένα καλό ρούχο, μια περιουσία που δεν την έχουμε. Πού να τη βρούμε άλλωστε; Οι βιτρίνες μας ξελογιάζουν, η καταναλωτική μανία μάς κυριεύει, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Φυσικά η λύση είναι απλή, μοιάζει απλή, πλαστική είναι. Η πιστωτική κάρτα. Θα τα αγοράσουμε όλα χωρίς να δώσουμε δεκάρα τσακιστή. Ψευδαισθήσεις. Σε ένα μήνα θα τα πληρώσουμε όλα και με τόκο μάλιστα! Τότε, τι; Υπάρχει μια λύση απλή, καθημερινή και βραδινή, μια λύση κομψή για όλες τις ώρες, τις μέρες. Γιορτινές και μη. Ενα μαύρο ταγιέρ για επίσημες βραδιές, και ένα σύνολο, φούστα και πουλόβερ για το πρωί. Το μαύρο είναι πάντα στη μόδα. Διότι είναι απλό, εφικτό, κομψό και αιώνιο και κυρίως με λίγη φαντασία αν θέλουμε να το συνδυάσουμε με αλλά χρώματα, όπως το λευκό δε μας δημιουργεί κανένα πρόβλημα. Ας μην απελπιζόμαστε λοιπόν υπάρχει πάντα λύση. Οπως λέει ο ποιητής «όπου υπάρχει πνιγμός υπάρχει και σωτηρία»

Οχταπο-γνώσεις

Επειδή τώρα τις γιορτές θα φάμε λίγο παραπάνω, κρέας, γαλοπούλα και γλυκά, καλό θα είναι να φάμε ένα χταποδάκι, έτσι ώστε να επιθυμήσουμε το κρέας σε τρεις εβδομάδες.( Το τρομερό είναι ότι όποιος έχει έστω κάτι να φάει νιώθει ένοχος για εκείνους που δεν μπορούν να κάνουν ένα χριστουγεννιάτικο όνειρο. Αχ.)

Συνεχίζουμε και ζητάμε συγνώμη για την παρένθεση. Τα βραστά χταποδάκια σερβίρονται συνήθως για μεζέ και πρέπει να είναι φρέσκα, μικρά και καλοχτυπημένα. Αφού λοιπόν τα πλύνουμε, θα τα βάλουμε να βράσουν με ελάχιστο νερό και χονδρό αλάτι και αφού μαλακώσουν τελείως με το βράσιμο τότε θα τα αφήσουμε να κρυώσουν. Θα τα καθαρίσουμε, δηλαδή θα βγάλουμε τις πέτσες, θα το κόψουμε σε λεπτές φέτες και θα το σερβίρουμε με λάδι λεμόνι. Αν δε φαγωθούν όλα τα κομμάτια και θέλουμε να τα φυλάξουμε για άλλη μέρα, θα τα βάλουμε σε μια μικρή σουπιέρα με πολύ ξίδι και θα τα τοποθετήσουμε σε ένα δροσερό μέρος. Καλή όρεξη.

Καθ' οδόν: Στρίβειν διά του Αλμυρού...

 «Στρίβειν» διά του Αλμυρού. Οι εορτές είναι προ των πυλών και όσοι προνόησαν για το πού θα περάσουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά μάλλον ανήκουν εις τους τυχερούς.

Πρώτον διότι έχουν την οικονομική δυνατότητα να το πράξουν, πράγμα δύσκολο για το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζόμενων και δεύτερον, όσοι την έχουν, γιατί μια μικρή βολιδοσκόπηση των «τουριστικών» περιοχών δείχνει ότι τα περισσότερα δωμάτια σε ξενοδοχεία, προσιτά εις το καθ' ημάς βαλάντιο, είναι ήδη κατειλημμένα. Ομως και για εκείνους που δεν προνόησαν, αλλά θέλουν να εγκαταλείψουν το κλεινόν άστυ, η απελπισία δεν είναι πάντα ο καλύτερος σύμβουλος. Θυμόσαστε μήπως εκείνη τη φοβερή ατάκα: «στρίβειν διά του αρραβώνος», την οποία έλεγε ο Στέφανος Στρατηγός στον Ντίνο Ηλιόπουλο; Κάτι παρόμοιο θα προτείνουμε και εμείς σήμερα.

Είμαστε σίγουροι πως πολύ θα επιθυμούσατε τον Δεκέμβριο να επισκεφθείτε το «εινοσίφυλλον» και «ανεμοσφάραγο» κατά τον Πίνδαρο και τον Ομηρο, το «υλήεν», κατά τον Ησίοδον ή το «πολυφάρμακον» κατά τον Ηρακλείδη όρος. Εννοούμε, όπως θα καταλάβατε, το βουνό «βουνών καμάρι», το Πήλιο. Επειδή όμως οι κρατήσεις εις την εν λόγω περιοχή γίνονται από το... καλοκαίρι για τις γιορτές σάς προτείνουμε μερικές εναλλακτικές λύσεις, έτσι ώστε οι διακοπές στη Μαγνησία και το χιονισμένο Πήλιο να είναι εφικτές.

Πρώτη στάση, όπως οδεύουμε προς Πήλιο, ο Αλμυρός. Η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Μαγνησίας, απέχει μόλις 35 χλμ. από το Βόλο. Είναι χτισμένη πάνω σε εύφορο κάμπο - «Κρόκιο πεδίο» ονομαζόταν στην αρχαιότητα. Η πόλη γνώρισε μεγάλη ακμή κατά τον 12ο αιώνα. Το 1980 ισοπεδώθηκε από έναν καταστρεπτικό σεισμό, γεγονός που της στέρησε πολλά παλαιά και ωραία κτίρια. Η ανοικοδόμηση, ωστόσο, αποδείχτηκε ένα πολύ επιτυχημένο «λίφτινγκ». Ομορφα σπίτια με τις αυλές γεμάτες λουλούδια, κυρίως τριαντάφυλλα, άνετοι χώροι που ξεκουράζουν το μάτι όταν περπατάς στους δρόμους. Πολύ κοντά στον Αλμυρό, 20 λεπτά με τα πόδια, 2χλμ. ΒΔ, είναι το Κουρί. Το αισθητικό δάσος με θεόρατες βαλανιδιές, 1.000 στρεμμάτων, το μοναδικό πεδινό δάσος στα Βαλκάνια. Ο χώρος έχει διαμορφωθεί με λιμνούλες, γεφυράκια, γκαζόν και είναι γεμάτο ελάφια, αγριοπρόβατα, ζαρκάδια και πουλιά. Μέσα υπάρχει και τρενάκι. Κινείται, έως σήμερα, σε διαδρομή 2χλμ. μέσα στο δάσος και η πρόβλεψη είναι να φτάσει ως την πλατεία του Αλμυρού. Στο δάσος υπάρχει μεγάλη παιδική χαρά, φτιαγμένη από κορμούς δέντρων. Μικρό γήπεδο μπάσκετ, αλάνες για ποδόσφαιρο και είναι ιδανικό για βόλτα με ποδήλατο. Υπάρχει το κυνηγετικό περίπτερο για καφεδάκι και τοπική (όχι και τόσο πια) λεμονάδα, δίπλα σε ένα γραφικό ξωκλήσι. Ενας μικρός παράδεισος για μικρούς και μεγάλους, έξω από την πόλη, που δύσκολα τον αποχωρίζεσαι.

Εκεί, όμως, που το μυαλό ξεφεύγει και η ψυχή ηρεμεί είναι στο Κάτω Μοναστήρι της Παναγίας Ξενιάς. Το μοναστήρι είναι γυναικείο και κτισμένο σε καταπληκτική τοποθεσία, 16 χλμ. νότια της πόλης. Είναι του 17ου αιώνα και πριν καταστραφεί από τους σεισμούς ήταν το στολίδι της περιοχής. Ωστόσο, ο περιβάλλων χώρος, εκατοντάδων στρεμμάτων, έχει διατηρηθεί όπως ήταν και μπορεί ο ταξιδιώτης να καθίσει, να πιει από τις πηγές παγωμένο νερό, όπως κατεβαίνει από την Οθρη και να συνομιλήσει με τη φύση. Πρόσφατα χτίστηκε και το νέο μοναστήρι, σε κοντινό ύψωμα, όπου και μεταφέρθηκαν τα κειμήλια από το παλαιό. Η εικόνα της Παναγίας Ξενιάς λέγεται πως είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά και ονομάζεται έτσι γιατί ήρθε ξένη στον τόπο. Η παράδοση θέλει να βρέθηκε στη θάλασσα. Ο δρόμος για το μοναστήρι ανεβαίνει μέσα από ελιές και χωράφια. Το πανόραμα ανοίγει όσο ανεβαίνετε στο βουνό, μόλις περάσετε το χωριό Σούρπη. Μετά το μοναστήρι, σας συνιστούμε να πάτε με τα πόδια γιατί η διαδρομή στο βουνό είναι καταπληκτική, στην τοποθεσία Γολγοθάς, ένα ύψωμα με υπέροχη θέα, όπου έχουν στηθεί τρεις σταυροί και το Πάσχα γίνεται η αναπαράσταση της Σταύρωσης.

Στα 27 χλμ. νότια της πόλης, στο χωριό Κωκοτοί, στην Οθρη, υπάρχει και το Ανω Μοναστήρι, σε 800 μέτρα υψόμετρο. Είναι το παλαιό ανδρικό με ξενώνες για φιλοξενία. Το καθολικό έχει αξιόλογο τέμπλο και τοιχογραφίες του 1980.

Στην πόλη μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε το αρχαιολογικό μουσείο. Στεγάζεται σε παραδοσιακό κτίριο 300 τ.μ., και περιλαμβάνει συλλογή από τυχαία ευρήματα και από τις ανασκαφές στην περιοχή, Νεολιθικής Εποχής και Κλασικών χρόνων.

Οσοι θέλετε όμως και λίγο θάλασσα το χειμώνα το ψαροχώρι Αμαλιάπολι, μισή ώρα έξω από τον Αλμυρό, είναι ένα ιδανικό μέρος. Κτισμένο σε κλειστό απάνεμο μέρος, δημιουργήθηκε γύρω στα 1827 από ναυτικούς και καπεταναίους. Απέναντι, στη μέση σχεδόν της εισόδου του όρμου, είναι το νησάκι Κίκινθος. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το νησάκι Τρίκκερι. Στο διπλανό όρμο Λουτράκι θα θαυμάσετε ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα. Το χωριό έχει πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Οσοι πάλι θέλετε να βρίσκεστει πιο κοντά στο Βόλο, δεν έχετε παρά να πάτε στη Νέα Αγχίαλο. Παραλιακή κωμόπολη, 18 χλμ., πριν από την πρωτεύουσα. Απλώνεται σε εύφορο κάμπο με ωραία αμμουδιά. Η σημερινή πόλη ιδρύθηκε το 1907 από πρόσφυγες της Ανατολικής Ρωμυλίας, τους οποίους το κράτος εγκατέστησε στον αρχαιολογικό χώρο, με τα σημαντικότερα και τα καλύτερα σωζόμενα παλαιοχριστιανικά μνημεία, στις Φθιώτιδες Θήβες. Στην ίδια θέση ήκμασε το αρχαίο μεγάλο λιμάνι Πύρασος ή Δημήτριον, με το ονομαστό, από τα ομηρικά χρόνια, ιερό της Δήμητρας. Είναι, από τις ιδιαίτερα αναπτυγμένες τουριστικά κωμοπόλεις.

Η πόλη του Αλμυρού, γενικά, με τα περιβάλλοντα χωριά αποτελεί μια πολύ καλή λύση για ορμητήριο σε όλη τη Μαγνησία. Θα γνωρίσετε μέρη που θα σας ξαφνιάσουν, π.χ. το Αχίλλειο, και τοποθεσίες που θα σας ηρεμήσουν. Για όσους πάλι το Πήλιο είναι σταθερή αξία, κι εμείς μαζί τους και καλή τύχη....


Ελένη ΧΡΗΣΤΟΥ

Το ασβέστιο και η σημασία του για τον οργανισμό
Τι είναι το ασβέστιο;

Το ασβέστιο είναι μεταλλικό στοιχείο, αναγκαίο για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, της καρδιάς, της πήξης του αίματος, καθώς και για το σχηματισμό, την ανάπτυξη και την καλή υγεία των οστών και των δοντιών. Το ασβέστιο, κυριαρχεί στον ανθρώπινο οργανισμό περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μεταλλικό στοιχείο, η λήψη του οποίου είναι αναγκαία σε όλη μας τη ζωή.

Τα παιδιά, οι έφηβοι και οι νέοι χρειάζονται ιδιαίτερα μεγάλη ποσότητα ασβεστίου. Οι ανάγκες σε ασβέστιο αυξάνονται επίσης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, οπότε οι γυναίκες έχουν αυξημένη απώλεια ασβεστίου και πρωτεϊνών από τα οστά, πράγμα που τις κάνει πιο ευπαθείς από τους άντρες στην οστεοπόρωση. Μια επαρκής ποσότητα ασβεστίου μαζί με άσκηση, όπως είναι το γρήγορο βάδισμα, μπορεί να επιβραδύνει την απώλεια της πυκνότητας των οστών.

Οι πλουσιότερες πηγές ασβεστίου είναι το γάλα και τα προϊόντα του (και τα αποβουτυρωμένα), τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα εσπεριδοειδή, τα ξερά φασόλια και ο αρακάς.

Γιατί έχουμε ανάγκη από ασβέστιο;
  • το ασβέστιο χρειάζεται για το σχηματισμό και τη διατήρηση των οστών και των δοντιών.
  • αποτελεί βασικό συστατικό για σύσπαση των μυών και της καρδιάς.
  • συμβάλλει στην αποτελεσματική μεταβίβαση των νευρικών ερεθισμάτων.
  • βοηθάει στην πήξη του αίματος.
  • απαιτείται για τη δραστηριοποίηση πολλών ενζύμων του οργανισμού που έχουν ανάγκη τα κύτταρα.
  • διατηρεί στενούς δεσμούς ανάμεσα στα κύτταρα και τους ιστούς.
Τέχνη και τζόγος

Από την αγαπημένη μας εφημερίδα τα «Νέα της Τέχνης» διαβάζουμε ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ, που είναι αφιερωμένο στο Λας Βέγκας, στην πόλη της κακουγουστιάς και του τζόγου, στην πόλη της ψεύτικης χαράς και της αληθινής απελπισίας.

Η Φίλιπς Κολεξιόν της Ουάσιγκτον και το Μουσείο Γούγκενχάιμ, που θεωρείται το Μουσείο της χρονιάς, έστρεψαν το βλέμμα τους στο Λας Βέγκας. Και τα δυο μουσεία πιστεύουν ότι αυτή η πόλη με τον τόσο μεγάλο αριθμό τουριστών, τουριστών που διαθέτουν και χρόνο και χρήμα είναι ένας ιδανικός τόπος για να προβληθούν έργα τέχνης. Ετσι, λοιπόν, στην πρώτη έκθεση θα παρουσιαστούν οι πίνακες, του Βαν Γκοκ «Είσοδος στους δημόσιους κήπους της Αρλ» και «Ο μετανοημένος Αγιος Πέτρος» του Ελ Γκρέκο. Στη συνέχεια θα παρουσιαστούν και άλλα έργα, θα γίνουν πολλές πολιτιστικές και εικαστικές εκδηλώσεις και εκθέσεις με σπάνια έργα τέχνης. Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι η έκθεση θα έχει επιτυχία. Και η επιτυχία θα είναι αν αυτά τα αφιονισμένα από την αγωνία του κέρδους πλάσματα συνειδητοποιήσουν ότι εκτός από τον μπλακ τζακ, τη ρουλέτα, την πράσινη τσόχα και τους κουλουχέρηδες υπάρχουν πολλά ωραία πράγματα, πολύ ωραία θα λέγαμε, που αξίζουν στη ζωή.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ