ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Πάνω από 50 Τμήματα με εκατοντάδες φοιτητές μετακομίζουν σε άλλες πόλεις!

Ανακοινώθηκε, χτες, από το υπουργείο Παιδείας το σχέδιο «Αθηνά», με τις συγχωνεύσεις τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ

Το σχέδιο «Αθηνά», δηλαδή το σχέδιο για το νέο ακαδημαϊκό χάρτη» του Πανεπιστημίου ΑΕ, έδωσε χτες στη δημοσιότητα, με συνέντευξη Τύπου, το υπουργείο Παιδείας. Το σχέδιο αυτό θα τεθεί υπό «διαβούλευση» για 45 μέρες και είναι φανερό ότι όποιος συμμετάσχει σε αυτή, συμβάλλει στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, αφού το σχέδιο «Αθηνά» είναι το επόμενο βήμα μετά το νόμο - πλαίσιο.

Στόχος της κυβέρνησης με το νέο «χάρτη» είναι να δημιουργήσει προϋποθέσεις ώστε τα ιδρύματα να μπορούν να έχουν πιο άμεση σύνδεση με την «αγορά» και το πάρε - δώσε να γίνεται πιο εύκολα. Μεταξύ άλλων, άλλωστε, στόχοι του υπουργείου θεωρείται η σύνδεση με την «αγορά εργασίας» (εννοώντας την εξασφάλιση φθηνού εργατικού δυναμικού) και την «επιχειρηματικότητα».

Αυτά που ονόμασε ο υπουργός Παιδείας «παθογένειες» του συστήματος Ανώτατης Εκπαίδευσης, που υποτίθεται ότι πάει να λύσει το σχέδιο «Αθηνά», δεν είναι τίποτα άλλο από τις επιλογές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όταν για πελατειακούς λόγους, εφάρμοζαν την πολιτική κάθε χωριό και ΤΕΙ, κάθε πόλη και πανεπιστήμιο....

Συγχωνεύσεις και μετακινήσεις τμημάτων

Οπως προκύπτει απ' το σχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα πρόκειται κυρίως για μια διοικητική αναδιάρθρωση, ώστε τα ιδρύματα να λειτουργούν πιο κεντρικά σαν επιχειρήσεις. Να σημειωθεί ότι οι μαθητές που θα δώσουν φέτος πανελλαδικές εξετάσεις θα συμπληρώσουν μηχανογραφικό με βάση το νέο «χάρτη». Οι συγκεκριμένες αλλαγές είναι οι παρακάτω:

  • Συνολικά από τα 480 τμήματα που περιλαμβάνονταν στο τελευταίο μηχανογραφικό (533 είχαν ιδρυθεί) θα μείνουν τα 386 μετά από τις συγχωνεύσεις. Συνολικά «απορροφώνται» 94 τμήματα ενώ γύρω στα 55 είναι τα Τμήματα που θα αναγκαστούν να μετακινηθούν σε άλλη πόλη.
  • Μέχρι τώρα Ιδρύματα υπήρχαν σε 63 πόλεις, πλέον θα διατηρηθούν σε 51 πόλεις.
  • Τα 127 τμήματα «Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών» γίνονται 112, τα 81 τμήματα Θετικών Επιστημών γίνονται 66, τα 54 Επιστημών Υγείας γίνονται 50, τα 142 τμήματα Τεχνολογικών Επιστημών γίνονται 110, τα 76 τμήματα Επιστημών Οικονομίας και Διοίκησης γίνονται 48.
  • Ολα τα τμήματα υπάγονται σε σχολές. Αυτό δε σημαίνει κάτι πρακτικά για τους φοιτητές, αλλά πρόκειται για διοικητικό μέτρο. Για παράδειγμα, μέχρι τώρα στο Πανεπιστήμιο Αθήνας υπήρχε η Σχολή Νομικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών με τρία τμήματα. Πλέον, η Νομική θα είναι από μόνη της Σχολή, ενώ δημιουργείται η Σχολή Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών, στην οποία υπάγονται τα Τμήματα Πολιτικών Επιστημών και Οικονομικών Επιστημών, αλλά και το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, που μέχρι τώρα ήταν ανεξάρτητο. Πρακτικά, δε θα υπάρχουν πλέον ανεξάρτητα τμήματα.
  • Στις επόμενες πανελλαδικές εξετάσεις υπολογίζεται ότι ο συνολικός αριθμός μείωσης των εισακτέων δε θα υπερβεί το 4%. Στα ΤΕΙ θα είναι περίπου 30% η μείωση και στα πανεπιστήμια 15% αύξηση.
20 Πανεπιστήμια και 12 ΤΕΙ

Μέχρι τώρα υπήρχαν 40 ιδρύματα, 26 πανεπιστήμια και 14 ΤΕΙ. Πλέον τα πανεπιστήμια θα είναι 20 και τα ΤΕΙ 12. Συγκεκριμένα:

  • Θα δημιουργηθούν δυο «ομόσπονδα» ιδρύματα: Το ένα θα περιλαμβάνει την ΑΣΟΕΕ, το Πάντειο, το Γεωπονικό, το Χαροκόπειο και το Πανεπιστήμιο Πειραιά και θα ονομάζεται «Αδαμάντιος Κοραής». Το δεύτερο θα περιλαμβάνει τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και την ΑΣΠΑΙΤΕ και θα ονομάζεται «Αττικό ΤΕΙ». Οπως είπε ο υπουργός, τα πανεπιστήμια θα διατηρούν την αυτονομία τους μέσα στην «ομόσπονδη διοίκηση».
  • Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και η Παιδαγωγική Σχολή (δύο τμήματα) του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας θα συγχωνευθούν σε ένα ενιαίο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας συγχωνεύονται σε Πανεπιστήμιο Πάτρας - Δυτικής Ελλάδας.
  • Το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας καταργείται. Το ένα του τμήμα (αυτό της Λιβαδειάς) «απορροφάται» από το τμήμα Οικονομικής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ το άλλο του τμήμα εντάσσεται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
  • Το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και ΤΕΙ Σερρών θα συγχωνευθούν σε ένα ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας. Το ΤΕΙ Καβάλας θα ονομαστεί ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Το ΤΕΙ Λάρισα θα ονομαστεί ΤΕΙ Θεσσαλίας. Το ΤΕΙ Λαμίας και ΤΕΙ Χαλκίδας θα συγχωνευθούν και θα ονομαστούν ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας. Το ΤΕΙ Πάτρας, το ΤΕΙ Μεσολογγίου και το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων θα συγχωνευθούν και θα ονομαστούν ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων. Το ΤΕΙ Καλαμάτας, με τμήματα στη Σπάρτη και στην Καλαμάτα, θα ονομαστεί ΤΕΙ Πελοποννήσου.
Αλλες συγχωνεύσεις και απορροφήσεις Τμημάτων
Στα πανεπιστήμια
  • Τα Τμήματα Σλαβικών Σπουδών και Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθήνας συγχωνεύονται σε ένα Τμήμα που θα ονομάζεται: Σλαβικών, Τουρκικών και Ασιατικών Σπουδών. Επίσης, τα πέντε «ξενόγλωσσα» Τμήματα του Πανεπιστημίου Αθήνας (Αγγλικής, Γαλλικής, Γερμανικής, Ιταλικής, Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας) συγχωνεύονται σε ένα Τμήμα που θα ονομάζεται: Ξένων Γλωσσών και Φιλολογίας.
  • Το ίδιο γίνεται και για τα τέσσερα «ξενόγλωσσα Τμήματα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
  • Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας το Τμήμα Βαλκανικών και Σλαβικών Σπουδών απορροφάται από το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών.
  • Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο συγχωνεύεται το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών, με το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας Θράκης και το νέο Τμήμα θα ονομάζεται: Ιστορίας και Εθνολογίας. Επίσης στο Δημοκρίτειο το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων απορροφάται από το Τμήμα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και το νέο Τμήμα θα ονομάζεται: Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης.
  • Στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο συγχωνεύονται οι δυο ειδικεύσεις του Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας.
  • Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου το Τμήμα Στατιστικής στη Σάμο απορροφάται από το Τμήμα Μαθηματικών στο ίδιο νησί. Επίσης, στη Χίο, το Τμήμα μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης απορροφάται από το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων.
  • Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (Ηράκλειο) το Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών απορροφάται από το Τμήμα Μαθηματικών.
  • Στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (Τρίπολη) συγχωνεύονται τα Τμήματα Υπολογιστών και Τηλεπικοινωνιών σε ένα νέο Τμήμα που θα ονομάζεται: Επιστήμης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής.
«Αττικό ΤΕΙ»

Το ΤΕΙ Αθήνας, το ΤΕΙ Πειραιά και η ΑΣΠΑΙΤΕ θα αποτελούν το «Αττικό ΤΕΙ», αλλά τα ιδρύματα θα έχουν την αυτονομία τους. Στα ιδρύματα αυτά προκύπτουν οι παρακάτω εσωτερικές μετακινήσεις:

  • Τα τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Εμπορίας και Διαφήμισης, Τουριστικών Επιχειρήσεων, Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Αθήνας συγχωνεύονται στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων - Οργανισμών και Συστημάτων του ιδρύματος.
  • Το τμήμα Επισκεπτών και Επισκεπτριών Υγείας του ΤΕΙ Αθήνας συγχωνεύεται στο τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ίδιου ιδρύματος.
  • Το τμήμα Τοπογραφίας του ΤΕΙ Αθήνας συγχωνεύεται στο τμήμα Τεχνολόγων Πολιτικών Μηχανικών και Τοπογράφων του ΤΕΙ Πειραιά.
  • Το τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών του ΤΕΙ Αθήνας συγχωνεύεται στο τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του ίδιου ιδρύματος.
  • Το τμήμα Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών του ΤΕΙ Αθήνας συγχωνεύεται στο τμήμα Γραφιστικής του ίδιου ιδρύματος.
  • Η Νοσηλευτική Β' του ΤΕΙ Αθήνας (μη θεσμοθετημένο τμήμα) θα υπάγεται στη Νοσηλευτική του ίδιου ιδρύματος.
  • Το τμήμα Πολιτικών και Δομικών Εργων του ΤΕΙ Πειραιά συγχωνεύεται στο τμήμα Τεχνολόγων Πολιτικών Μηχανικών και Τοπογράφων του ίδιου ιδρύματος.
  • Το τμήμα Ηλεκτρονικής του ΤΕΙ Πειραιά συγχωνεύεται με το τμήμα Ηλεκτρονικής του ΤΕΙ Αθήνας και τα δύο αυτά τμήματα θα αποτελούν το τμήμα Ηλεκτρονικής της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ Πειραιά.
  • Το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Πειραιά συγχωνεύεται στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων - Οργανισμών και Συστημάτων του ΤΕΙ Αθήνας.
  • Το τμήμα Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων του ΤΕΙ Πειραιά συγχωνεύεται στο τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Αθήνας.
  • Στην ΑΣΠΑΙΤΕ συγχωνεύονται τα Τμήματα Εκπαιδευτικών Πολιτικών Δομικών Εργων και Εκπαιδευτικών Πολιτικών Εργων Υποδομής σε ένα Τμήμα που θα ονομάζεται: Εκπαιδευτικών Πολιτικών Μηχανικών.
Συγχωνεύσεις στα υπόλοιπα ΤΕΙ της χώρας
  • Στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη) το Τμήμα Χρηματοοικονομικών Εφαρμογών συγχωνεύεται με το Τμήμα Λογιστικής και το νέο Τμήμα θα λέγεται: Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής.
  • Στο ΤΕΙ Ηπείρου (Αρτα) το Τμήμα Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικης Τοπίου απορροφάται από το Τμήμα Φυτικής Παραγωγής στην ίδια πόλη. Επίσης, στην Πρέβεζα συγχωνεύονται τα Τμήματα Χρηματοοικονομικής και Λογιστικής σε ένα Τμήμα και στην Ηγουμενίτσα, το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων απορροφάται από το Τμήμα Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και στο Εμπόριο και το νέο Τμήμα θα ονομάζεται Διοίκηση Επιχειρήσεων, Οργανισμών και Συστημάτων.
  • Στο ΤΕΙ Καβάλας τα Τμήματα Βιομηχανικής Πληροφορικής και Διαχείρισης Πληροφοριών συγχωνεύονται σε ένα Τμήμα που θα λέγεται: Μηχανικών Πληροφορικής.
  • Στο ΤΕΙ Καλαμάτας συγχωνεύονται τα Τμήματα Διοίκησης Μονάδων Υγείας - Πρόνοιας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε ένα νέο Τμήμα που θα λέγεται: Διοίκηση Επιχειρήσεων, Οργανισμών και Συστημάτων. Επίσης συγχωνεύονται τα Τμήματα Φυτικής Παραγωγής και Βιολογικών Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών σε ένα νέο Τμήμα Φυτικής Παραγωγής.
  • Η ίδια συγχώνευση των δυο Τμημάτων σε ένα Τμήμα Φυτικής Παραγωγής γίνεται και στο ΤΕΙ Κρήτης (Ηράκλειο). Επίσης στο Ηράκλειο συγχωνεύονται τα Τμήματα Τουριστικών Επιχειρήσεων και Διοίκησης Επιχειρήσεων σε ένα νέο Τμήμα που θα λέγεται Διοίκηση Επιχειρήσεων Οργανισμών και Συστημάτων.
  • Στο ΤΕΙ Λάρισας τα Τμήματα Τουριστικών Επιχειρήσεων και Διοίκησης - Διαχείρισης Εργων απορροφώνται από το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και το νέο Τμήμα θα ονομάζεται: Διοίκηση Επιχειρήσεων, Οργανισμών και Συστημάτων. Επίσης, το Τμήμα Μηχανικής Βιοσυστημάτων απορροφάται από τα Τμήματα Φυτικής Παραγωγής και Ζωικής Παραγωγής. Ακόμα, στην Καρδίτσα, το Τμήμα Δασοπονίας απορροφάται από το Τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου.
  • Στο Μεσολόγγι τα Τμήματα Μηχανολογίας - Υδάτινων Πόρων και Υδατοκαλλιεργειών και Αλιευτικής Διαχείρισης συγχωνεύονται σε ένα Τμήμα που θα λέγεται: Τεχνολογίας Αλιείας - Υδατοκαλλιεργειών.
  • Στο ΤΕΙ Πάτρας συγχωνεύονται τα Τμήματα Ανακαίνισης - Αποκατάστασης Κτιρίων και Πολιτικών Εργων Υποδομής σε ένα Τμήμα που θα λέγεται: Τεχνολόγων Μηχανικών και Τοπογράφων.
108ο και 5ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Στοιβαγμένα νήπια σε ακατάλληλες συνθήκες

Μια απαράδεκτη κατάσταση βιώνουν, καθημερινά, τα νήπια του 108ου και 5ου Νηπιαγωγείου Αθηνών (Πολύγωνο), τα οποία συστεγάζονται σε ένα χώρο, που σε καμία περίπτωση δεν πληρεί τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις. Οσα περιγράφονται στο υπόμνημα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 108ου Νηπιαγωγείου, προς την Περιφερειακή Εκπαίδευση είναι αποκαλυπτικά:

Τα νήπια στεγάζονται σ' ένα ισόγειο πολυκατοικίας με δύο μικρές αίθουσες των 30 τ.μ. η κάθε μία. Τα δύο νηπιαγωγεία λειτουργούν με τον ανώτερο αριθμό μαθητών ανά τμήμα (25 μαθητές). Στο ένα τμήμα και τα 25 παιδιά παρακολουθούν ολοήμερο, ενώ στο άλλο τα 13 παρακολουθούν κλασικό τμήμα και τα υπόλοιπα 12 ολοήμερο. Ο μεικτός αυτός τρόπος λειτουργίας έχει ως συνέπεια τα νήπια που δήλωσαν κλασικό τμήμα να βλέπουν άλλη νηπιαγωγό κάθε δεύτερη βδομάδα!

Σα να μην έφταναν όλα αυτά, για τα 50 νήπια υπάρχουν μόνο 2 τουαλέτες. Σε έναν επιπλέον χώρο των 15 τ.μ. (εκτός των 2 αιθουσών των 30 τ.μ.), στεγάζονται τα γραφεία των εκπαιδευτικών και ο εκπαιδευτικός χώρος. Στο χώρο αυτό είναι και τα ρολόγια της ΔΕΗ της πολυκατοικίας! Οσο για αυλή; 60 τ.μ. στην μπροστινή πλευρά της πολυκατοικίας, με αποτέλεσμα τα παιδιά να συγκρούονται μεταξύ τους και οι εκπαιδευτικοί να προσπαθούν να τα προστατέψουν από το να μη χτυπήσουν! Οπως είναι φανερό απ' όλα τα παραπάνω υπάρχει και θέμα ασφάλειας για τα νήπια, αν συνυπολογίσει κανείς ότι το κτίριο βρίσκεται σε ανηφορικό δρόμο και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης η οργανωμένη διαφυγή των παιδιών θα είναι πολύ δύσκολη.

Μετά από 10 και πλέον χρόνια έχει απαλλοτριωθεί από το δήμο οικόπεδο σε κοντινό σημείο, ώστε να στεγαστούν τα δύο νηπιαγωγεία. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 108ου Νηπιαγωγείου απαιτεί σε αυτό το χώρο να κατασκευαστεί κτίριο, που να καλύπτει όλες τις εκπαιδευτικές προϋποθέσεις και τους όρους για μια σωστή υλικοτεχνική υποδομή, για τη στέγαση των δύο νηπιαγωγείων.

Εφοπλιστής σε Συμβούλιο Διοίκησης!

Ανάμεσα στα εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι και ένας εφοπλιστής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της DANAOS SHIPPING CO LTD, ο Ι. Κούστας. Πρόκειται για μια ακόμα περίπτωση «ανθρώπου των επιχειρήσεων» που είναι μέλος σε Συμβούλιο Διοίκησης κάποιου ιδρύματος της χώρας. Πρόκειται για τρανταχτές αποδείξεις για τον ποιον θα εξυπηρετούν τα «περιβόητα» Συμβούλιο Διοίκησης. Η «εξωστρέφεια» και «σύνδεση με την αγορά» δε σημαίνει τίποτα παραπάνω από την επιβολή των επιλογών της «αγοράς» μέσα στα ιδρύματα, στην εκπαιδευτική και ερευνητική διαδικασία. Αυτό εξυπηρετούν και οι «άνθρωποι της αγοράς» στα Συμβούλια Διοίκησης των ιδρυμάτων. Με τη ζωντανή παρουσία τους στη διοίκηση η επιρροή θα γίνεται ακόμα πιο έντονη και αποτελεσματική...

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Κινητοποίηση για τους αναπληρωτές

Παράσταση διαμαρτυρίας έκαναν, προχτές, Σύλλογοι Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ΕΛΜΕ, στο υπουργείο Παιδείας, για το θέμα των αδειών των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Θυμίζουμε ότι με την εγκύκλιο 155734/Δ1 10-12-2012 του υπουργείου Παιδείας, καθορίστηκε το πλαίσιο αναρρωτικών αδειών των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και των αδειών λόγω επιπλοκών κύησης (επαπειλούμενη κύηση). Πρακτικά, οι αναπληρωτές, όταν αρρωσταίνουν πάνω από 15 μέρες, θα τιμωρούνται, όχι μόνο με μη αναγνώριση της εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας τους και παρακράτηση μισθού, αλλά και με απόλυση.

Η απάντηση που πήραν προχτές από το υπουργείο Παιδείας οι εκπαιδευτικοί ήταν πως η εγκύκλιος θα εφαρμοστεί.

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών διεκδικεί να δοθεί σε όλους τους εκπαιδευτικούς, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας, πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και αναγνώριση της εκπαιδευτικής τους προϋπηρεσίας. Να παρθούν μέτρα στήριξης των αναπληρωτών και νεοδιόριστων εκπαιδευτικών, όπως δωρεάν μετακίνηση, επίδομα θέρμανσης και ενοικίου (στο 100% της αξίας του).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ