ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Συνεχίζεται η θύελλα αντιδράσεων

Από τη χτεσινή πορεία προς την Ευελπίδων
Από τη χτεσινή πορεία προς την Ευελπίδων
Θύελλα αντιδράσεων απ' άκρη σ' άκρη σε όλη τη χώρα συνεχίζει να ξεσηκώνει η ωμή βία, η καταστολή της κυβέρνησης αλλά και η λάσπη με την οποία προσπάθησε να δικαιολογήσει τον αυταρχισμό. Αμείωτα συνέχιζαν και χτες να καταφτάνουν ανακοινώσεις καταδίκης από:

ΑΔΕΔΥ. Τα Εργατικά Κέντρα Σάμου και Λάρισας, Φωκίδας, Αγρινίου και Λευκάδας - Βόνιτσας.

Ομοσπονδίες: Συνταξιούχων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΤΑ, Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Λογιστών, Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), ΠΟΕΣΥ, ΠΟΕΜ, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, ΠΟΠ-ΟΤΑ, Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας.

Σωματεία: Εργαζομένων «FORTHNET - NETMED», Λογιστών Αθήνας, Γυμναστών Προπονητών Ν. Αττικής, Εγκαταστατών Υδραυλικών, Θερμικών, Κλιματιστικών Εργων και Καυσίμων Αερίων, Λογιστών Πειραιά, Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, Εργαζομένων Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, Συνταξιούχων ΕΛΤΑ, ΠΕΣ - ΝΑΤ, Συνταξιούχων ΟΣΕ, Εργαζομένων Ελληνικού - Αργυρούπολης, Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ηλιούπολης, Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, Σύλλογος Παρασκευαστών (ΕΤΕΠ) Πανεπιστημίου Αθηνών, «Ταξική Ενότητα» Εργαζομένων στη «WIND».

Από τη Β. Ελλάδα: Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Υπηρεσιών Εορδαίας, Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας, Συνταξιούχων ΙΚΑ Σερρών, Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Φοιτητών ΑΠΘ: Γεωλογικού, Μαθηματικού, Μουσικού, Εικαστικού, Νομικής, Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Καβάλας, Ναυτεργατών Ν. Καβάλας, Συνταξιούχων ΙΚΑ και Συνταξιούχων ΝΑΤ, Ν. Καβάλας.

Από τη Μαγνησία: Εργαζομένων ΔΕΥΑΜΒ, Επισιτισμού - Τουρισμού, ΕΛΜΕ, Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών και Φοιτητικοί Σύλλογοι Μηχανικών Η/Υ Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων, Οικονομικού, Πολιτικών Μηχανικών, Δασκάλων και Ειδικής Αγωγής. Από την Αχαΐα: Νέων Τεχνολογιών και Τηλεπικοινωνιών «Η ΕΝΟΤΗΤΑ», Εργαζομένων στους ΟΤΑ «Η ΕΝΟΤΗΤΑ». Από την Κρήτη: Εργαζομένων στο Φάρμακο στους Νομούς Χανίων, Ηρακλείου και Ρεθύμνου. Οικοδόμων Αιδηψού, Εργαζομένων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και Υπηρεσίες στα Καταστήματα και ΑΕ Αρκαδίας, Συνταξιούχων ΙΚΑ Ρόδου. Από τη Λέσβο: Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Συνταξιούχων ΙΚΑ, Οικοδόμων Ικαρίας - Φούρνων και Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ικαρίας - Φούρνων, Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου.

Επίσης: ΕΛΜΕ Πειραιά, ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ηλιούπολης «Μ. ΠΑΠΑΜΑΥΡΟΣ», Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ανατολικής Αττικής «Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ», Εκπαιδευτικών Π.Ε. Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου «ΡΟΖΑ ΙΜΒΡΙΩΤΗ», Σπουδαστών ΤΕΙ Λαμίας, Σπουδαστών ΣΤΕΦ ΤΕΙ Χαλκίδας, Σπουδαστών Σχολών Χορού, Θεάτρου, Κινηματογράφου, Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση «Ο ΒΥΡΩΝ». Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Θεσσαλίας. Τα Σωματεία: Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης. Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Οικοδόμων Κέρκυρας, Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Συναφή Επαγγέλματα Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Λάρισας, Σύλλογος Ιδιοκτητών Συνεργείων Επισκευής Μηχανών και Μηχανημάτων Νομού Αττικής (ΣΙΣΕΜΑ). Γραμματεία Κέρκυρας του ΠΑΜΕ, Επιτροπή ΠΑΜΕ στο υπουργείο Πολιτισμού. Η χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση των Υγειονομικών έξω από το υπουργείο Υγείας. Δημοτική αρχή Πετρούπολης. Σύλλογος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967 - 1974. Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη.

Μηνύματα αλληλεγγύης από όλο τον κόσμο

Μηνύματα αλληλεγγύης από όλο τον κόσμο καταφθάνουν στο ταξικό εργατικό κίνημα, στο ΠΑΜΕ, που καταδικάζουν την προκλητική σύλληψη των 35 συνδικαλιστών ταξικών σωματείων με εντολή της συγκυβέρνησης, προκειμένου να τρομοκρατήσει τους εργαζομένους και τα λαϊκά στρώματα.

Η Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία σημειώνει χαρακτηριστικά: «Διαβεβαιώνουμε τον ελληνικό λαό και την εργατική τάξη της Ελλάδας ότι, ως εργαζόμενοι της Κύπρου είμαστε πάντα στο πλευρό τους, αλληλέγγυοι στους καθημερινούς αγώνες που με μπροστάρη το ταξικό κίνημα του ΠΑΜΕ δίνουν ενάντια στα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα»

Η Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων Πορτογαλίας αφού καταγγέλλει τη σύλληψη των αγωνιστών αναφέρει: «Η επίθεση ενάντια στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και η σύλληψή τους πρέπει να καταγγελθεί από το ευρωπαϊκό και το διεθνές συνδικαλιστικό κίνημα, ως μια ξεκάθαρη κίνηση παραβίασης των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της υπεράσπισης των εργαζομένων και του δικαιώματός τους στη δουλειά με δικαιώματα και για μια αξιοπρεπή ζωή».

Η Διεθνής Συνδικαλιστική Οργάνωση των Εργαζομένων στις Κατασκευές και την Επεξεργασία Ξύλου (UITBB) της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας που έχει έδρα το Ελσίνκι της Φινλανδίας καταγγέλλει τη σύλληψη και απαιτεί την άμεση απελευθέρωση των αγωνιστών του ταξικού κινήματος (ανάμεσά τους και του ΓΓ Γραμματέα της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας Κ. Χατζάρα) και τονίζει:

«Καταγγέλλουμε την καταστολή ενάντια στους αγωνιστές που αντιπαλεύουν τη βάρβαρη κυβερνητική πολιτική και της ΕΕ που για λογαριασμό του κεφαλαίου επιχειρεί να πάρει πίσω κατακτήσεις της εργατικής τάξης, αποτέλεσμα της πάλης της για εκατοντάδες χρόνια.

Παρόμοια μηνύματα έχουν στείλει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Πακιστάν, η Γενική Ενωση Παλαιστινίων Εργατών, η Ενωση Σωματείων Βοημίας, Μοραβίας και Σιλεσίας (Τσεχία), η Εθνική Ενωση Εργαζομένων στους σιδηροδρόμους, Λιμάνια και Μεταφορές Βρετανίας, η Εθνική Ενωση εργαζομένων στο Μέταλλο Ουρουγουάης, η Ενωση Συνδικάτων Βάσης Ιταλίας.

Επίσης, ψηφίσματα έβγαλαν το Συμβούλιο Εργαζομένων στο Τυπογραφείο «Φρανκφούρτερ Εκδοτική» στη Γερμανία, το Συνδικάτο Εργαζομένων στο μετρό της Στοκχόλμης (Σουηδία), η Ελληνική Κοινότητα Δρέσδης.

Επίσης, και Κομμουνιστικά Κόμματα εκφράζουν την αλληλεγγύη τους όπως το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας, το Λιβανέζικο ΚΚ, και το ΚΚ Γερμανίας.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να αποκρουστεί ο κυβερνητικός αυταρχισμός

Παρέμβαση του Γιώργου Τούσσα προς την Κομισιόν για την επίθεση σε βάρος συνδικαλιστών του ταξικού κινήματος

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας, με παρέμβασή του, κατήγγειλε τον κυβερνητικό αυταρχισμό της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, την άγρια επίθεση των δυνάμεων των ΜΑΤ ενάντια σε στελέχη του ΠΑΜΕ, εκλεγμένους εκπροσώπους εργατικών σωματείων και ομοσπονδιών, το χτύπημα των εργατικών - λαϊκών αγώνων, για να επιβάλει το «νόμο και την τάξη», την κερδοφορία των μονοπωλίων. Στην παρέμβασή του επισήμανε μεταξύ άλλων:

«Η επίθεση αυτή αποτελεί κλιμάκωση του αυταρχισμού, της βίας και της καταστολής ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, προκειμένου να επιβληθεί "διά πυρός και σιδήρου" η αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική, της τρικομματικής κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ. Η κυβέρνηση του κεφαλαίου, που πριν λίγες μέρες προχώρησε στην πολιτική επιστράτευση των απεργών στο Μετρό, σήμερα δε δίστασε να εξαπολύσει την αστυνομική βία, τα ρόπαλα, τα χημικά και τις συλλήψεις ενάντια στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, στους εκπροσώπους χιλιάδων εργαζομένων.

Η κρατική καταστολή και τρομοκρατία που επιστρατεύεται από την κυβέρνηση για να επιβάλει το "νόμο και την τάξη" των μονοπωλίων, να εξασφαλίσει την κερδοφορία του κεφαλαίου, πάνω στα ερείπια των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης, θα πέσει στο κενό. Η μοίρα της εργατικής τάξης δεν είναι η υποταγή στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Το ταξικό εργατικό κίνημα έχει τη δύναμη να την αποκρούσει, να ανατρέψει αυτή την πολιτική, δυναμώνοντας τη λαϊκή συμμαχία, την αντιμονοπωλιακή πάλη του.

Η βάρβαρη επίθεση ενάντια στους συνδικαλιστές έχει προκαλέσει τη σφοδρή σύσσωμη καταδίκη από Σωματεία, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, μαζικούς φορείς από ολόκληρη τη χώρα. Καταδικάζει η Επιτροπή την ένταση της κυβερνητικής καταστολής, την αστυνομική βία ενάντια στους εκπροσώπους των εργαζομένων, την τρομοκρατία και τις διώξεις, το χτύπημα του εργατικού - λαϊκού κινήματος, που αντιστέκεται στην αντιλαϊκή βαρβαρότητα; Πώς τοποθετείται στο αίτημα του εργατικού κινήματος να καταδικαστούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί της βάρβαρης αστυνομικής επίθεσης;».

ΟΓΕ
Δε μας φοβίζουν - μας ατσαλώνουν

Την ωμή καταστολή την οποία εξαπέλυσε η κυβέρνηση ενάντια στην προχτεσινή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ, ενάντια σε εκπροσώπους ομοσπονδιών και σωματείων, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΟΓΕ:

«Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας καταγγέλλει την τρομοκρατία της τρικομματικής κυβέρνησης που νομίζει ότι με βούρδουλα, αυταρχισμό και με τις πλάτες των αφεντικών της, της ΕΕ, του ΔΝΤ και των εργοδοτών, θα φοβίσει τους αγωνιστές και τις αγωνίστριες του ταξικού εργατικού κινήματος.

Είναι γελασμένοι. Ακόμα πιο ψηλά σηκώνουμε τις σημαίες του ανυποχώρητου αγώνα ενάντια στους μακελάρηδες των δικαιωμάτων μας και τους προειδοποιούμε ότι ο αυταρχισμός και η καταστολή που επιχειρούν, μας ατσαλώνουν για οργανωμένους αγώνες που θα πετάξουν τους εκμεταλλευτές του μόχθου μας στα αζήτητα της ιστορίας».

Οργάνωσαν και διαδηλώσεις

Συλλαλητήρια καταδίκης του κρατικού αυταρχισμού και της καταστολής για την επιβολή της αντεργατικής πολιτικής διοργάνωσε το ΠΑΜΕ στη Βορειοδυτική Ελλάδα. Στα Γιάννενα η συγκέντρωσε έγινε στο δημαρχείο και ακολούθησε δυναμική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης ξεκαθαρίζοντας ότι η τρομοκρατία, η συκοφαντία και ο εκφοβισμός σε βάρος εργατικού λαϊκού κινήματος δε θα περάσουν. Παρόμοια κινητοποίηση έγινε στην Κέρκυρα που ξεκίνησε από το τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Πικετοφορία έγινε στη Λευκάδα.

Επίσης, οι κινητοποιήσεις που έκαναν χτες οι Λαϊκες Επιτροπές σε Δράμα και Αλεξανδρούπολη πήραν και το χαρακτήρα καταδίκης της επίθεσης καταστολής. Αντίστοιχο χαρακτήρα πήραν και οι χτεσινές κινητοποιήσεις που οργάνωσε το ΠΑΜΕ ενάντια στη φοροληστεία στην Κρήτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ