ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Γενάρη 2013 - 1η έκδοση
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
Επαναφέρουν τον Κώδικα για τα ναρκωτικά

Και με το νέο νομοσχέδιο νομιμοποιείται η χρήση, κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών για προσωπική χρήση, ενώ οι ιδιωτικοί φορείς θα μπορούν να ασχολούνται με προγράμματα πρόληψης

Επανέφερε χτες η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης το σχέδιο νόμου για τον Κώδικα περί ναρκωτικών, αφού του έκανε ένα «λίφτινγκ», χωρίς, ωστόσο, να αλλάζει τη γενικότερη φιλοσοφία του, προκειμένου να κάμψει τις γενικότερες αντιδράσεις της κοινωνίας και των ανθρώπων που εργάζονται στους φορείς που σχετίζονται με την τοξικοεξάρτηση. Η κυβέρνηση μιλάει για δήθεν εξορθολογισμό της ποινικής μεταχείρισης των κατηγορουμένων και πως τάχα δίνει έμφαση στη θεραπευτική αντιμετώπιση των τοξικομακών και όχι στην ποινική καταστολή.

Στην ουσία, όμως, παραμένει ο βασικός χαρακτήρας του νομοσχεδίου, που είναι η νομιμοποίηση της χρήσης, κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών για προσωπική χρήση, ενώ μπαίνουν οι ιδιώτες στα προγράμματα πρόληψης, απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης.

Ειδικότερα, με τον Κώδικα περί ναρκωτικών επιβάλλεται κάποια αυστηροποίηση στις ποινές των εμπόρων ναρκωτικών σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο Κώδικα (επί υπουργίας Μ. Παπαϊωάννου). Η διαφοροποίηση από την προηγούμενη προταθείσα ρύθμιση έγκειται στο ότι απαγορεύεται ηπιότερη αντιμετώπιση του εξαρτημένου δράστη και κατηγορούμενου για εμπορία ναρκωτικών. Επίσης, ο κατηγορούμενος για εμπορία ναρκωτικών δε θα έχει το ελαφρυντικό της χρήσης και δε θα μπορεί να αποφύγει την εσχάτη των ποινών, που είναι τα ισόβια, σε διακεκριμένες περιπτώσεις διακίνησης ναρκωτικών, όπου ο δράστης κάνει χρήση όπλων ή μεταχειρίζεται ανήλικο για την τέλεση του εγκλήματος κ.λπ.

Ειδικότερα, με το άρθρο 29 του προηγούμενου σχεδίου νόμου, όποιος κατέχει, προμηθεύεται ναρκωτικά ή καλλιεργούσε φυτά κάνναβης που δικαιολογούνται για ατομική χρήση, τιμωρούνταν μέχρι τριών μηνών κράτηση και πρόστιμο 500 ευρώ, ενώ τώρα τιμωρείται με φυλάκιση πέντε μηνών και πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Στο άρθρο 23 για τους κατ' επάγγελμα εμπόρους ναρκωτικών ουσιών με προσδοκώμενο όφελος πάνω από 75.000 ευρώ οι ποινικές κυρώσεις θα είναι αυστηρότερες και δε θα αναγνωρίζονται δυνατότητες ηπιότερης μεταχείρισης λόγω τοξικομανίας. Επίσης, το οικονομικό όφελος αυξάνεται από τα 50.000 ευρώ στα 75.000 ευρώ.

Τυποποιείται ως βασικό έγκλημα η παράνομη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, χαρακτηρίζεται κακούργημα και τιμωρείται με κάθειρξη 5-20 χρόνων. Αντίθετα, τώρα είναι από 10 μέχρι 20 χρόνια.

Με το ίδιο σχέδιο νόμου (άρθρο 50) θεσμοθετείται η «Εθνική Επιτροπή Σχεδιασμού και Συντονισμού για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών», ενώ το ρόλο αυτό μέχρι τώρα τον είχε ο ΟΚΑΝΑ. Ωστόσο, δε γνωρίζουμε τι ακριβώς θα διαχειρίζεται αυτή η επιτροπή από τη στιγμή που για την κυβέρνηση είναι ειλημμένη η απόφαση να νομιμοποιήσει και να διαδώσει τη ναρκωκουλτούρα.

Στο άρθρο 60 αναφέρονται τα προγράμματα πρόληψης όπου μπορούν να δραστηριοποιηθούν ακόμη και ιδιωτικοί φορείς. Ειδικότερα, στο άρθρο αυτό αναφέρεται: «Οι εγκεκριμένοι οργανισμοί ή φορείς για την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά των Ναρκωτικών καταρτίζουν προγράμματα για την πρόληψη της διάδοσης και της χρήσης των ναρκωτικών στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου δράσης και τα υποβάλλουν για έγκριση στον υπουργό Υγείας. Ομοια προγράμματα μπορεί να καταρτίζουν και η Εκκλησία της Ελλάδας, οι ΟΤΑ, οι συνδικαλιστικοί φορείς, καθώς και οποιοσδήποτε κρατικός ή ιδιωτικός μη κερδοσκοπικός φορέας».

Τέλος, με το ίδιο νομοσχέδιο η διακίνηση μικροποσοτήτων θα τιμωρείται με ελαφρότερες ποινές σε βαθμό πλημμελήματος. Με την ισχύουσα νομοθεσία η ποινή γι' αυτές τις περιπτώσεις είναι φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών ή και κάθειρξη. Αυστηρότερες θα είναι οι ποινές όταν η διακίνηση γίνεται από συγκεκριμένα πρόσωπα και σε ευαίσθητους χώρους (στρατόπεδα, σχολεία κ.λπ.), η ποινή είναι κάθειρξη 10-20 ετών, ενώ μέχρι τώρα ήταν 15-20 χρόνια.

Τέλος, τα εξαρτημένα άτομα που αντιμετωπίζουν κατηγορίες ή καταδικάστηκαν και υπαχθούν σε προγράμματα απεξάρτησης εντός και εκτός των φυλακών, θα μπορούν να τύχουν ευεργετημάτων, όπως αναβολή στράτευσης, αναστολή ποινής, υπό όρους απόλυση κ.λπ.

ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Να σταματήσει η δίωξη εκπαιδευτικού στην Αρκαδία

«Να σταματήσει τώρα η τρομοκρατική δίωξη του συναδέλφου Ανδρέα Γιαννόπουλου, εκπαιδευτικού, συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ στην ΕΛΜΕ Αρκαδίας», απαιτεί με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «ο Ανδρέας Γιαννόπουλος κατηγορείται και διώκεται επειδή "διέπραξε το έγκλημα" να μοιράσει στους εκπαιδευτικούς του Μουσικού Σχολείου Τρίπολης και σε εκπρόσωπο του 15μελούς του μαθητικού συμβουλίου την Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ προς τον υπουργό Παιδείας για την απαράδεκτη κατάσταση στα Μουσικά Σχολεία της χώρας που υπολειτουργούν λόγω της τραγικής έλλειψης διδακτικού προσωπικού.

Το κατηγορητήριο εναντίον του συναδέλφου συμπληρώνεται με την κατηγορία (!) ότι κλιμάκιο νέων που τον συνόδευε μοίραζε στην ώρα του διαλείμματος στους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Τρίπολης την ανακοίνωση - κάλεσμα της Ομοσπονδίας γονέων στα Μουσικά Σχολεία που καλούσε στο συλλαλητήριο της Τετάρτης, 30 Γενάρη 2013 στο υπουργείο Παιδείας».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο ο Ανδρέας Γιαννόπουλος καλείται απ' τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αρκαδίας να δώσει «έγγραφες εξηγήσεις» για τα παρακάτω θέματα:

  • Με ποια ιδιότητα επισκέφθηκε «το Μουσικό Σχολείο Τρίπολης την Τρίτη 22/1/2013» και αν είχε λάβει «άδεια απουσίας από το σχολείο» του, όπως και αν «ενημέρωσε το διευθυντή του Μουσικού Σχολείου» πριν επισκεφθεί το σχολείο.
  • «Ποια ήταν τα εξωσχολικά άτομα» που τον συνόδευαν στο σχολείο».
  • Γιατί «διανεμήθηκε έντυπο υλικό στους μαθητές χωρίς προηγούμενη άδεια».

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών σημειώνει στην ανακοίνωσή του: «Αυτή η πρωτοφανής δίωξη δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη από το συνδικαλιστικό κίνημα και ασφαλώς δεν μπορεί να περάσει. Με την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και το χτύπημα των αγώνων και των αγωνιστών του κινήματος φανερώνεται ο φόβος τους για τη δύναμη του λαού, για τη δύναμη των αγώνων του. Φοβερίζουν γιατί φοβούνται το λαϊκό κίνημα, όποιον τους αμφισβητεί και όποιον τους αντιστέκεται».

Το ΠΑΜΕ καλεί τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Πελοποννήσου και τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αρκαδίας να σταματήσουν και να αποσύρουν οριστικά τη δίωξη. Ακόμα, καλεί τα σωματεία των εκπαιδευτικών να βγάλουν ανακοινώσεις καταδίκης της δίωξης και αλληλεγγύης στον διωκόμενο εκπαιδευτικό.

Επίσης, το ΓΣ της ΑΔΕΔΥ απαιτεί «σταματήσει τώρα η τρομοκρατική δίωξη», καλώντας όλα τα ΔΣ των ΕΛΜΕ, των Συλλόγων «όπως και όλου του δημόσιου τομέα να βγάλουν ανακοινώσεις καταδίκης».

«Μέχρι να γίνεις του εαυτού σου εργοδότης»

Εκδήλωση της Επιτροπής Φεστιβάλ της ΚΝΕ για την ανεργία

Σκηνή από την παράσταση
Σκηνή από την παράσταση
Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις της Επιτροπής Φεστιβάλ του ΚΣ της ΚΝΕ για το μήνα Γενάρη με τίτλο «Η επιδημία της υπερπαραγωγής». Στο πλαίσιο αυτό τη Δευτέρα 28 Γενάρη πραγματοποιείται εκδήλωση με τίτλο «Μέχρι να γίνεις του εαυτού σου εργοδότης», στις Μουσικές Διαδρομές (Πατησίων 208, στάση Καλλιφρονά). Θα παρουσιαστεί το θεατρικό έργο «Η πτώση και η άνοδος του κυρίου Γκρόσαπ», μια πρωτότυπη καλλιτεχνική ματιά στο βιβλίο των Ρίτσαρντ Μπόγιερ - Χέρμπερτ Μορέ «Η άγνωστη ιστορία του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ». Η ομάδα ανέργων, εργαζόμενων και φοιτητών με μεράκι δούλεψαν για τη θεατρική μεταφορά της ουσίας και των διδαγμάτων του βιβλίου. Θα ακολουθήσει αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι, λαϊκό γλέντι από συγκρότημα της ΚΝΕ. Η εκδήλωση αρχίζει στις 8 μ.μ. και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Προβολή ταινίας

Η Κομματική Οργάνωση Βάσης του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και η Τομεακή Οργάνωση του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ διοργανώνουν μια σειρά προβολές ταινιών. Οι προβολές γίνονται στις 6 μ.μ., στην οδό Σωκράτους 5 (στάση Αγίας Σοφίας) και σήμερα Σάββατο θα προβληθεί «Η Εαρινή Σύναξις των Αγροφυλάκων» (1999) του Δήμου Αβδελιώδη.

Διαμαρτυρία για το πανεπιστήμιο - επιχείρηση

Παρέμβαση στην Πρυτανεία του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου έκαναν χτες το πρωί εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ και φοιτητές από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καθώς το ίδρυμα διοργανώνει σεμινάριο επί πληρωμή με θέμα «Μεθοδολογία και εφαρμογή των projects (σχέδια εργασίας) στην εκπαίδευση». Από το συγκεκριμένο πρόγραμμα προκύπτει ο ρόλος που επιφυλάσσουν τόσο για το δημόσιο πανεπιστήμιο όσο και για τον εκπαιδευτικό. Σημειώνεται ότι το σεμινάριο κοστίζει 230 ευρώ που για πολλούς εκπαιδευτικούς μεταφράζεται στο ένα τρίτο του μισθού τους.

Σε συνάντησή τους με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου, οι εκπρόσωποι του ΜΑΣ και του ΠΑΜΕ κατήγγειλαν την πολιτική που προτρέπει στην αξιοποίηση των υποδομών των ιδρυμάτων για να πουλούν κατάρτιση και «τίτλους» διαφόρων ειδών. Δηλαδή, απόφοιτοι πανεπιστημίων αλλά και φοιτητές, αντί να μορφώνονται ολόπλευρα με ευθύνη της πολιτείας από το δημόσιο πανεπιστήμιο, οδηγούνται στο να αγοράζουν τα κομμάτια γνώσης που προκύπτουν μετά τη διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα της.

Αναφέρθηκαν στο περιεχόμενο του σεμιναρίου που προωθεί το «νέο σχολείο» αλλά και τον εξαναγκασμό των εκπαιδευτικών να κυνηγούν «τίτλους» και «προσόντα» χωρίς κάποια ακαδημαϊκή αξία, χωρίς ουσιαστική επιμόρφωση, πληρώνοντας από την τσέπη τους, προκειμένου να «επιβιώσουν» στην επικείμενη αξιολόγηση.

Από την πλευρά του ο πρύτανης, σύμφωνα με εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στην κινητοποίηση, δήλωσε ότι δεν είναι πλήρως ενημερωμένος για το συγκεκριμένο σεμινάριο, ενώ από τη συζήτηση προέκυψε ότι από τέτοιες δραστηριότητες κάποιοι αποκομίζουν και προσωπικά οφέλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ