ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Γενάρη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΟΥ 2009
Συνεχίζεται η φασαρία και ο αποπροσανατολισμός

Στο χορό των αντεγκλήσεων μπαίνουν και οι εισαγγελείς, που εξέδωσαν ανακοίνωση ενάντια στον Γ. Παπανδρέου

Η υπόθεση με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δίνουν «πάτημα» στα κόμματα της διαχείρισης να εντείνουν τον αποπροσανατολισμό για τις αιτίες της κρίσης και των μέτρων
Η υπόθεση με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δίνουν «πάτημα» στα κόμματα της διαχείρισης να εντείνουν τον αποπροσανατολισμό για τις αιτίες της κρίσης και των μέτρων
Συνεχίζεται η φασαρία για το μαγείρεμα των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το έλλειμμα του 2009, καθώς αποτελεί προνομιακό πεδίο για τα κόμματα της διαχείρισης να αποπροσανατολίσουν το λαό από τις πραγματικές αιτίες της κρίσης και των προαποφασισμένων μέτρων για τη σωτηρία του κεφαλαίου.

Θέλοντας να συντηρήσει το ζήτημα, αλλά επιχειρηματολογώντας ενάντια στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, ο γραμματέας της ΝΔ Μ. Κεφαλογιάννης είπε ότι «οι πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν είναι βαρύτατες» και πως «τις ποινικές ευθύνες θα τις βρει η Δικαιοσύνη και αν υπάρχουν, ας έρθουν στη Βουλή να τις κουβεντιάσουμε». Υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής, τάχθηκε ο Π. Παυλόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι «η δίωξη εναντίον του προϊσταμένου της ΕΛΣΤΑΤ επιτείνει την ανάγκη για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, για να δούμε πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο».

Οσον αφορά στο θέμα της απομάκρυνσης του Α. Γεωργίου από τη θέση του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, πηγές του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν χτες ότι η κυβέρνηση δεν έχει την αρμοδιότητα να τον αποπέμψει και πως για το ζήτημα αυτό πρέπει να αποφασίσει η Βουλή. Σε ανακοίνωσή του, ο Α. Γεωργίου σημειώνει ότι η Eurostat έχει δηλώσει επισήμως ότι αποδέχεται τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και προσθέτει ότι «δεν αμφισβητείται πλέον από κανένα ευρωπαϊκό ή διεθνή θεσμό».

Ο ίδιος αποσυνδέει τα στοιχεία για το έλλειμμα με την προσφυγή στο μνημόνιο, λέγοντας ότι «ο υπολογισμός του ελλείμματος του 2009, ανακοινώθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ το Νοέμβριο 2010 (...) θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι η εν λόγω προσφυγή, με το σχετικό Μνημόνιο, πραγματοποιήθηκε πολύ πριν αναλάβω καθήκοντα στην ΕΛΣΤΑΤ (02.08.2010) και βασίσθηκε στις στατιστικές που είχαν εκπονηθεί και κοινοποιηθεί από τους προκατόχους μου».

Στο χορό των αντεγκλήσεων μπήκαν χτες και οι Εισαγγελείς. Η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδας καταγγέλλει με ανακοίνωσή της τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου για «απαράδεκτη παρέμβαση στη λειτουργία της Δικαιοσύνης» με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του σχετικά με την άσκηση δίωξης κατά του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Α. Γεωργίου.

Οπως σημειώνουν, ο πρώην πρωθυπουργός «εκφράζεται απαξιωτικά για τον Οικονομικό Εισαγγελέα (η θέση αυτού συστήθηκε σημειωτέον επί των ημερών της κυβέρνησής του, με το Ν 3943/2011), προσδίδοντας πολιτικές σκοπιμότητες στις ενέργειές του». Τέλος, οι εισαγγελείς αναφέρουν ότι οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού «συνιστούν απαράδεκτη παρέμβαση στη λειτουργία της Δικαιοσύνης και επιβεβαιώνουν την εντύπωση ότι τινές, όταν αισθάνονται απειλούμενοι από το σύστημα το οποίο οι ίδιοι δημιούργησαν, αναζητούν ευθύνες από τρίτους ή τη Δικαιοσύνη».

ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ
Ξεκινάνε την Τρίτη οι καταθέσεις μαρτύρων

Η Επιτροπή αποφάσισε κατά πλειοψηφία να δοθούν στα μέλη της τόσο το αρχικό CD, όσο και το στικ που αντιγράφηκαν τα αρχεία

Στους πρώτους μάρτυρες που θα καλέσει, κατέληξε χτες η προανακριτική επιτροπή της Βουλής που διερευνά ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για τους χειρισμούς που έκανε στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Την ερχόμενη Τρίτη, το απόγευμα έχουν κληθεί ο επικεφαλής της υπηρεσίας δίωξης του ηλεκτρονικού εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. Η. Σφακιανάκης, ο πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ Χ. Μπίκας (είχε τις πρώτες πληροφορίες για την ύπαρξη της λίστας) και ο πρέσβης της Ελλάδας στο Παρίσι Χ. Χαλαστάνης που παρέλαβε το CD με τη λίστα από τις γαλλικές αρχές. Την Τετάρτη, θα καταθέσουν οι τρεις υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών που πήγαν στο Παρίσι και παρέλαβαν το CD, ο πρώην πρέσβης στο Παρίσι Γ. Κλης και ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών επί υπουργίας Γ. Παπακωνσταντίνου, Η. Πλασκοβίτης.

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ ζήτησε να κληθούν στην προανακριτική οι εξής μάρτυρες: Ολοι οι συνεργάτες του Γ. Παπακωνσταντίνου και συγκεκριμένα η Χ. Χατζή, διευθύντρια του Γραφείου του πρώην υπουργού, ο Γ. Αγγελόπουλος, που ανέλαβε να επεξεργαστεί τη Λίστα Λαγκάρντ για να εξάγει τα 20 ονόματα με τα μεγαλύτερα ποσά, ο Ν. Χρηστίδης, υπάλληλος στο πρωτόκολλο του Υπ. Οικονομικών, ο Α. Ζάβρας, γνώστης Η/Υ και πληροφορικής που κατοικεί στη Γερμανία.

Επίσης, όσοι μετείχαν στη σύσκεψη της 24/1/2011 στο γραφείο του Γ. Παπακωνσταντίνου για την αξιοποίηση της Λίστας. Αυτοί ήταν (εκτός από την Χ. Χατζή) ο Γ. Καπελέρης, πρώην επικεφαλής ΣΔΟΕ, ο Η. Πλασκοβίτης, γγ υπ. Οικονομικών, ο Α. Μπάνος, νομικός Σύμβουλος του Υπ. Οικονομικών, ο Χ. Αθανασίου Προϊστάμενος Α' Τμήματος Διεύθυνσης Ελέγχου του ΣΔΟΕ, η Σ. Ρίτσου, ειδική Σύμβουλος του γγ του υπουργείου Οικονομικών.

Ακόμα, οι κατά καιρούς επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρης, Ι. Διώτης και Σ. Στασινόπουλος, οι αναφερόμενοι στη Λίστα Λαγκάρντ συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου, Α. Ρωσώνης, Σ. Σικιαρίδης και Ε. Παπακωνσταντίνου, η συνεργάτιδα του Ι. Διώτη (δικηγόρος Γ. Μανέ) που αντέγραψε το στικ, ο Ε. Βενιζέλος, ο Γ. Παπανδρέου, τα μέλη της ομάδας του Υπ. Οικονομικών που παρέλαβαν τη λίστα Λαγκάρντ το Δεκέμβρη του 2012 από τις γαλλικές αρχές και η Σ. Ρίτσου, συνεργάτης Γ. Παπακωνσταντίνου.

Χτες, η επιτροπή με πλειοψηφία 7-6 αποφάσισε να ζητήσει να δοθούν στα μέλη της τόσο το αρχικό CD, όσο και το στικάκι στο οποίο αντιγράφηκαν τα αρχεία. Διαφώνησαν οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με τον ισχυρισμό ότι πρέπει πρώτα να γνωματεύσει η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής. Με το αίτημα συντάχθηκε ο Χ. Οικονόμου της ΔΗΜΑΡ και έτσι υπερίσχυσε η θέση να δοθεί το υλικό.

Κατά τη χτεσινή διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής έθεσε το θέμα της συμμετοχής στην προανακριτική του εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής Η. Κασιδιάρη. Οπως είπε, ο εν λόγω βουλευτής είναι κατηγορούμενος για υποθέσεις και είναι τυπικά υπόδικος, αφού έχει αρθεί η ασυλία του με απόφαση της Βουλής. Πρότεινε η Χρυσή Αυγή να τον αντικαταστήσει με άλλο βουλευτή, αλλά ο πρόεδρος της Βουλής Ε. Μεϊμαράκης απάντησε ότι με βάση τον κανονισμό της Βουλής δεν υπάρχει θέμα.

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Αντιπαράθεση για το θεαθήναι με κάθε αφορμή

Εκατέρωθεν ανακοινώσεις για να συντηρείται το δίπολο

«Περί όνου σκιάς» είναι η αποπροσανατολιστική για το λαό αντιπαράθεση στην οποία αναλώνονται ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να ενισχύσουν το δίπολο. Αφορμή για έναν ακόμα γύρο, αποτέλεσαν δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Καραγιαννίδη στον τηλεοπτικό σταθμό «ΚΟΝΤΡΑ» υπέρ της εξόδου απ' το ΝΑΤΟ, της μονομερούς διαγραφής του χρέους, τις οποίες εμφάνισε σαν θέσεις του κόμματός του, αν και σε προφανή αντίθεση με τα όσα δηλώνει ο Αλ. Τσίπρας στους αξιωματούχους των ΗΠΑ όπου βρίσκεται.

Η ΝΔ δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη και εξέδωσε ανακοίνωση όπου αναφέρει ότι «μετά τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα στις ΗΠΑ ότι δε θα σκίσει τη δανειακή σύμβαση, γιατί το κράτος έχει συνέχεια, και την έκφραση σεβασμού του στις αξίες των ΗΠΑ, ο βουλευτής του τον επαναφέρει στην τάξη και στην κομματική του ορθοδοξία (...) Η κωμωδία με τον ΣΥΡΙΖΑ εσωτερικού και τον ΣΥΡΙΖΑ εξωτερικού κράτησε πολύ λίγο. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα εάν οι θέσεις που εκφράζει ο κ. Καραγιαννίδης είναι οι επίσημες θέσεις του κόμματος».

Ανταπαντώντας ο ΣΥΡΙΖΑ χρέωσε στην κυβέρνηση «επιλογή να μην αντιπαρατίθεται επί της ουσίας» και την κατήγγειλε για «λάσπη, ψέματα, διαστρέβλωση των δηλώσεων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ». Για το ίδιο θέμα, ο Σ. Κεδίκογλου δήλωσε στο ρ/σ «ΑΛΦΑ» ότι «κάποια στιγμή καλό θα ήταν οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ να συνεννοηθούν, γιατί εδώ πέρα είναι όχι τα δύο πρόσωπα του Ιανού, κάτι παραπάνω».

ΚΥΠΡΟΣ
Αδεια ερευνών σε τρία νέα «οικόπεδα»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Αδεια ερευνών για υδρογονάνθρακες στα οικόπεδα 2,3 και 9 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, πήρε χτες μετά την υπογραφή των σχετικών συμβολαίων η ιταλοκορεάτικη κοινοπραξία ENI/Kogas. Σύμφωνα με τα συμβόλαια που υπογράφηκαν με τον υπουργό Εμπορίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, η κοινοπραξία οφείλει να καταβάλλει στην Κύπρο 150 εκατομμύρια ευρώ. Ο Κύπριος υπουργός μίλησε για μία «εξαιρετικά σημαντική στιγμή» για την Κύπρο, προσθέτοντας ότι «η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ, σε συνδυασμό με αυτούς που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δημιουργεί νέα δεδομένα και προοπτικές για τη μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ