ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Γενάρη 2013
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΡΑΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ
Κινητοποιήσεις για φθηνό ρεύμα και προστασία των ανέργων

Από την κινητοποίηση στην Κηφισιά
Από την κινητοποίηση στην Κηφισιά
«

Οχι στα χαράτσια και τη φοροληστεία, την κρίση να πληρώσει η πολουτοκρατία», «Ρεύμα φθηνό για το όλο το λαό», απαίτησαν τα μέλη των Λαϊκών Επιτροπών της Θεσσαλονίκης, που χτες πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Απαίτησαν: Μείωση της τιμής του ρεύματος, του πετρελαίου θέρμανσης και του φυσικού αερίου, κατάργηση του ΕΦΚ. Είπαν ΟΧΙ στο φορολογικό νομοσχέδιο που ληστεύει το λαϊκό εισόδημα. Απαίτησαν να σταματήσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ.

Οπως είπαν, οι εταιρείες αυτές πρέπει να γίνουν λαϊκή περιουσία και να εξυπηρετούν τις κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες, για φτηνή θέρμανση και ενέργεια και όχι να βγάζουν αμύθητα κέρδη σε βάρος του λαού οι επιχειρηματικοί όμιλοι που θα τις αγοράσουν. Τέλος, απαίτησαν να μην κοπεί η παροχή ρεύματος και αερίου σε χιλιάδες εργαζόμενους, ανέργους, φτωχούς, που εξαιτίας της πολιτικής αυτής, που φέρνει μνημόνια, δανειακές συμβάσεις, δεν μπορούν να πληρώσουν.

Στην Ξάνθη, η Λαϊκή Επιτροπή, οργάνωσε συγκέντρωση - ενημέρωση στο Σέλερο του Δήμου Αβδήρων, καθώς οι κάτοικοι του χωριού αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα με διακοπές στην ηλεκτροδότηση και την ύδρευση, αφού εξαιτίας της μεγάλης ανεργίας, αδυνατούν να πληρώσουν. Οι κάτοικοι αποφάσισαν να οργανωθούν και να δημιουργήσουν τη δική τους Λαϊκή Επιτροπή, που θα αγωνίζεται για την επίλυση των ζητημάτων που αντιμετωπίζουν.

Στην Αττική

Mε την κλούβα και τις αστυνομικές δυνάμεις παρατεταγμένες υποδέχθηκε χτες η διοίκηση της ΔΕΗ Κηφισιάς τα μέλη των Λαϊκών Επιτροπών Αμαρουσίου, Ηρακλείου, Μεταμόρφωσης και των μαζικών φορέων από Κηφισιά, Ερυθραία, Νέα Φιλαδέλφεια, Διονύσου, Πεύκης στην κινητοποίηση που πραγματοποίησαν ενάντια στις αυξήσεις των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Τα μέλη των Λαϊκών Επιτροπών και των μαζικών φορέων, παρά την προσπάθεια τρομοκράτησής τους, άπλωσαν το πανό τους που έγραφε: «Οργάνωση παντού! Στους τόπους δουλειάς. Οχι άλλες θυσίες για την πλουτοκρατία».

Λίγο πριν το τέλος, αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συνάντησε τη διευθύντρια, όπου εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για την υποδοχή, ενώ κατέθεσαν μερικές εκατοντάδες δηλώσεις κατοίκων με τις οποίες δήλωσαν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν τα χαράτσια.

Εξόρμηση στο τοπικό κατάστημα του ΟΑΕΔ πραγματοποίησε χτες η Επιτροπή Ανέργων Καλλιθέας, απαιτώντας άμεσα μέτρα προστασίας για τους ανέργους και τις οικογένειες τους. Νέοι άνεργοι που παρευρίσκονταν στο κατάστημα αποδέχτηκαν θετικά το κάλεσμα της Επιτροπής μεγάλη μερίδα των οποίων έδωσαν τα στοιχεία τους για να συμμετέχουν στις δραστηριότητές της.

Στα διόδια Αιγινίου

Κινητοποιήσεις στα διόδια των Μαλγάρων και του Αιγινίου, προγραμματίζουν φορείς και κάτοικοι του Δήμου Πύδνας - Κολινδρού, στην Πιερία, αντιδρώντας στην επικείμενη λειτουργία των διοδίων στο Αιγίνιο από την εταιρεία «Αυτοκινητόδρομους Αιγαίου». Αύριο Παρασκευή, στις 4 το απόγευμα, οι κάτοικοι της περιοχής θα ανοίξουν τις μπάρες στα διόδια των Μαλγάρων και θα επιβάλουν την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων. Τη Δευτέρα, στις 10 π.μ., θα συγκεντρωθούν στο σταθμό των διοδίων στο Αιγίνιο.

Θυμίζουμε ότι με τη λειτουργία του σταθμού διοδίων στο Αιγίνιο θα λειτουργούν συνολικά 3 σταθμοί διοδίων σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων: οι σταθμοί Μαλγάρων Θεσσαλονίκης, Αιγινίου και Λεπτοκαρυάς Πιερίας. Η κυβέρνηση, για να χρυσώσει το χάπι, προαναγγέλλει μείωση της τιμής στα διόδια των Μαλγάρων και αντίστοιχα μια μικρή μείωση στα διόδια της Λεπτοκαρυάς.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Πύδνας - Κολινδρού, με ανακοίνωσή της καλεί το λαό της περιοχής να παλέψει για να εμποδίσει την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής. Και τονίζει: «Οι δρόμοι και οι υποδομές της χώρας είναι λαϊκή κοινωνική ιδιοκτησία και γι' αυτό θα πρέπει να κατασκευάζονται με κεντρικό σχεδιασμό και επιστημονική μελέτη με μοναδικό γνώμονα την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών στη μεταφορά με ασφάλεια χωρίς τα χαράτσια των διοδίων».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Ερώτηση για τις Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων

Την κατάσταση στις Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων Δικαστηρίων Ανηλίκων θίγει το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (την υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Σπύρος Χαλβατζής, Γιάννης Γκιόκας, Χρήστος Κατσώτης).

Η Ερώτηση έχει ως εξής:

«Οπως είναι γνωστό, οι Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων Δικαστηρίων Ανηλίκων είναι επιφορτισμένες με πολύ σημαντικά καθήκοντα και αρμοδιότητες. Αποτελούν το μοναδικό και διαρκή θεσμό υποστήριξης της ποινικής αντιμετώπισης ανηλίκων, τόσο στο επίπεδο της πρόληψης όσο και στο επίπεδο της σωφρονιστικής αντιμετώπισης και γενικότερα της μεταχείρισής τους. Με τις νομοθετικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων μάλιστα ετών, όπως ο εμπλουτισμός των αναμορφωτικών μέτρων και η αποχή από την ποινική δίωξη (Ν. 3189/2003), ο περιορισμός του εύρους επιβολής του εγκλεισμού σε Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων και της προσωρινής κράτησης (Ν. 3860/2010), το εφεσίβλητο των δικαστικών αποφάσεων που επιβάλλουν αναμορφωτικά μέτρα σε β΄βαθμό (Ν. 3904/2010) κ.ά., διευρύνθηκαν ο ρόλος και η ευθύνη τους.

Ωστόσο, η διεύρυνση αυτή δε συνοδεύτηκε με αντίστοιχη ενίσχυση του ήδη υποστελεχωμένου προσωπικού και της υποδομής, σε μια περίοδο μάλιστα που η καπιταλιστική κρίση πολλαπλασιάζει τις αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνία, ιδιαίτερα στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, οι οποίες μπορεί να οδηγούν και στην όξυνση της κοινωνικής παραβατικότητας των ανηλίκων, άρα και στην αναγκαιότητα της πρόληψης και αντιμετώπισής τους. Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται και από το γεγονός της σχεδόν πλήρους απουσίας δημόσιων υπηρεσιών με κύρια κατεύθυνση την πρόληψη στο σχολείο, στη γειτονιά, στην οικογένεια και της μη κάλυψης από το κράτος βασικών αναγκών, όπως σίτιση, στέγαση, ψυχολογική στήριξη, περίθαλψη κ.ά. που καθιστούν αυτά τα παιδιά ευάλωτα στην κοινωνική παραβατικότητα.

Η κυβέρνηση, μάλιστα, αντί να λάβει τα αναγκαία μέτρα ενίσχυσής τους, προσανατολίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συγχώνευση των Υπηρεσιών Επιμελητών Ανηλίκων Δικαστηρίων Ανηλίκων με αυτές των επίσης υποστελεχωμένων Υπηρεσιών Επιμελητών Κοινωνικής Αρωγής, η οποία είναι επιστημονικά απαράδεκτη, δεδομένου ότι έχουν εντελώς διαφορετικό αντικείμενο εργασίας, αφού οι πρώτες ασχολούνται εξειδικευμένα και αποκλειστικά με την ευαίσθητη κοινωνική ομάδα των ανηλίκων, ενώ οι δεύτερες με ενήλικες και, εάν υλοποιηθεί, θα οδηγήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση και των δύο κλάδων και υπηρεσιών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

- Δεσμεύεται η κυβέρνηση για τη διατήρηση της πλήρους αυτοτέλειας των Υπηρεσιών Επιμελητών Ανηλίκων Δικαστηρίων Ανηλίκων, η οποία είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη συνέχιση του εξειδικευμένου έργου τους στον ιδιαίτερα σημαντικό και ευαίσθητο τομέα της πρόληψης και σωφρονιστικής αντιμετώπισης και γενικότερα της μεταχείρισης της κοινωνικής παραβατικότητας των ανηλίκων;

- Ποια συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα προτίθεται να λάβει για την ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομή των Υπηρεσιών Επιμελητών Ανηλίκων Δικαστηρίων Ανηλίκων, προκειμένου να ανταποκριθούν στα αυξημένα και κοινωνικά ευαίσθητα καθήκοντά τους;»

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ 64χρονος επιτέθηκε και τραυμάτισε, με μαχαίρι στην κοιλιακή χώρα, 25χρονη γυναίκα από την Αλβανία, την οποία αστυνομικοί βρήκαν να κείτεται αιμόφυρτη, στο 5ο χιλιόμετρο της οδού Τρικάλων - Καλαμπάκας. Ειδοποίησαν ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που την παρέλαβε και την μετέφερε στο Νοσοκομείο Τρικάλων, όπου μπήκε στο χειρουργείο και έχει ξεφύγει τον κίνδυνο. Σύμφωνα με την αστυνομία, το μαχαίρωμα της γυναίκας έγινε από τον 64χρονο στη διάρκεια καυγά που είχε μαζί της για προσωπικές διαφορές.

ΠΟΛΥΜΕΛΗΣ εγκληματική οργάνωση που είχε στήσει βιομηχανία εικονικών γάμων εξαρθρώθηκε στη Θεσσαλονίκη. Συνελήφθησαν συνολικά 173 άτομα. Τα κέρδη της οργάνωσης ήταν τεράστια, αν αναλογιστεί κάποιος πως ο γάμος κόστιζε έως 7.000 ευρώ το κεφάλι. Το κύκλωμα «προξένευε» νύφες σε αλλοδαπούς οι οποίοι επιθυμούσαν, μέσω εικονικών γάμων, να αποκτήσουν την ελληνική υπηκοότητα. Στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε σε Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Κατερίνη, Σέρρες, Κιλκίς, Διδυμότειχο, Καβάλα, συνελήφθησαν προχτές έντεκα μέλη της σπείρας, μεταξύ των οποίων τα τρία ηγετικά στελέχη, καθώς και ένας δημοτικός και ένας δημόσιος υπάλληλος, ενώ αναζητούνται επιπλέον πέντε άτομα. Επίσης, άλλα τέσσερα μέλη του κυκλώματος βρίσκονται εκτός Ελλάδας.

Εκδήλωση - συνεστίαση ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Το ερχόμενο Σάββατο 2 Φλεβάρη το μεσημέρι, στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ» (Πανεπιστημίου), πραγματοποιείται η χρονιάτικη εκδήλωση - συνεστίαση της Κεντρικής Διοίκησης της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ).

Προσκλήσεις για την εκδήλωση διατίθενται από τα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12, Πεδίον Αρεως) και από τα κατά τόπους παραρτήματα της Αθήνας. Θα διατίθενται και στο χώρο της εκδήλωσης.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Διήμερη εκδρομή στη Φλώρινα

Διήμερη εκδρομή στη Φλώρινα, το Σαββατοκύριακο 16 και 17 Φλεβάρη, για τη συμμετοχή σε εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, διοργανώνει η Κεντρική Διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ). Για πληροφορίες - συμμετοχή, τηλ: 210 8831.368 - 210 8222.952



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ