ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Γενάρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ
Ασήκωτοι φόροι και χαράτσια για τις λαϊκές οικογένειες

Ανακοίνωση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

«Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να ψηφιστεί στη Βουλή μαζί με όλα τα προηγούμενα που έχουν παρθεί και σε συνδυασμό με τη συνολική επίθεση που ήδη έχει δεχθεί το λαϊκό εισόδημα, από μειώσεις μισθών, απολύσεις, ανεργία κ.τ.λ. διαμορφώνουν συνθήκες μαζικής και απόλυτης φτώχειας και εξαθλίωσης για το σύνολο του λαού».

Τα παραπάνω καταγγέλλουν με κοινή ανακοίνωσή τους η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών και οι Ενώσεις Λογιστών Αττικής και Πειραιά. Αναλυτικά στην ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν ότι:

«Πλήρως προσαρμοσμένο στις ανάγκες του σήμερα του πώς κεφάλαιο και επιχειρήσεις θα πληρώσουν ακόμα λιγότερο, η τρικομματική κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει ψεύτικες εντυπώσεις ότι "το νομοσχέδιο αυτό εντάσσεται στον ευρύτατο σχεδιασμό του υπουργείου για τη δημιουργία ενός δίκαιου και αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος...".

Οταν λένε δίκαιο εννοούν:

Ασήκωτοι φόροι και χαράτσια για τις λαϊκές οικογένειες.

Καταργούνται για όλα τα φυσικά πρόσωπα σχεδόν όλες οι φοροαπαλλαγές αλλά και αυτές που διατηρούνται ουσιαστικά απευθύνονται σε πολύ λίγους φορολογούμενους. Ετσι, καταργούνται μεταξύ άλλων οι εκπτώσεις φόρου για τόκους στεγαστικών δανείων, ενοίκιο, δίδακτρα φροντιστηρίων ασφάλιστρα κ.λπ.

Καθιερώνεται νέα κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους. Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι βελτιώνεται φορολογικά η θέση των πιο ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων, εξαιτίας της έκπτωσης των 2.100 ευρώ, είναι απάτη. Η νέα κλίμακα προσφέρει "ελάφρυνση" - ψίχουλα στις τσακισμένες αποδοχές για μισθωτούς και συνταξιούχους χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα έως και 23.000 ευρώ και επιβαρύνσεις για υψηλότερα εισοδήματα. Για φορολογούμενους με παιδιά οι επιβαρύνσεις είναι μεγαλύτερες καθώς καταργούνται τα πρόσθετα αφορολόγητα όρια για τα προστατευόμενα τέκνα και αντικαθίστανται με ειδικά επιδόματα τα οποία καταβάλλονται με βάση το οικογενειακό εισόδημα.

Το χαράτσι της "έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης", που επιβάλλεται στους φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, διατηρείται μέχρι και το 2015.

Διπλασιάζουν το χαράτσι για τα λαϊκά νοικοκυριά που δε θα καταφέρουν να συμπληρώσουν το απαιτούμενο ύψος αποδείξεων (25% του ετήσιου εισοδήματος). Πάνω στην αξία των αποδείξεων που τους "λείπει" επιβάλλουν πρόστιμο με συντελεστή 22%, από 10% πέρυσι.

Ο νέος φόρος στα ακίνητα θα επιβληθεί σε κάθε σπιθαμή γης αφού θα αφορά τα ακίνητα, κατοικίες, καταστήματα, γραφεία, οικόπεδα, ενώ για πρώτη φορά θα φορολογηθούν και τα αγροτεμάχια.

Καμιά αυταπάτη

Αφού τσάκισαν μισθούς, διέλυσαν εργασιακές σχέσεις και έχουν το θράσος να μιλάνε για ελαφρύνσεις. Η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει το γεγονός ότι η όποια προσπάθεια διαχείρισης του φαινομένου της ακραίας φτώχειας γίνεται σε βάρος των υπόλοιπων μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων, τη στιγμή μάλιστα που και αυτά τα πολύ χαμηλά εισοδήματα πληρώνουν τη δυσβάσταχτη έμμεση φορολογία για κάθε ευρώ που δαπανούν και έχουν υποστεί μια πολύ μεγάλη επιβάρυνση ήδη από την προηγούμενη φορολογική μεταρρύθμιση.

Μαζεύουν λεφτά για να χρηματοδοτήσουν τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, τις τράπεζες, τους εφοπλιστές κ.λπ., που θα υλοποιήσουν την περιβόητη "ανάπτυξη". Είναι προκλητική η φορολογική αντιμετώπιση των καπιταλιστών, αφού στο σχέδιο νόμου προβλέπονται: Νέες τρανταχτές φοροελαφρύνσεις για τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους, τα μονοπώλια και για μεγαλοεισοδηματίες. Η μείωση της φορολογίας των κερδών από 40% που είναι σήμερα (20% στα καθαρά κέρδη, 25% στα διανεμόμενα) σε 33,4% (26% στα καθαρά κέρδη, 10% στα διανεμόμενα).

Απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος και εισφορά το εισόδημα εφοπλιστικών "εταιρειών χαρτοφυλακίου". Το εφοπλιστικό κεφάλαιο απαλλάσσεται και από το φόρο κληρονομιών για τις μεταβιβάσεις πλοίων!

Στους ωφελημένους του νομοσχεδίου, εκτός από τους κεφαλαιοκράτες, είναι και αυτοί με υψηλά εισοδήματα και από διάφορες πηγές, γιατί μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής από 45% σε 42% για εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ και φορολογούνται αυτοτελώς τα έσοδα από ενοίκια κ.ά.

Οχι στην υποταγή και την εξαθλίωση

Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα να μην ανεχτούν να υποβληθούν σε νέες άγριες θυσίες για να βρουν διέξοδο προς την υψηλή κερδοφορία τα τεράστια κεφάλαια που έχουν αποσπάσει από τη δική τους ληστεία οι μονοπωλιακές επιχειρήσεις.

Να συσπειρωθούμε στο σωματείο μας με κοινή γραμμή διεκδίκησης και πάλης τους παρακάτω δύο βασικούς άξονες:

Να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο, οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι, οι τράπεζες, οι μεγαλέμποροι, να φορολογηθούν με συντελεστή 45% στα διανεμόμενα και αδιανέμητα κέρδη. Να καταργηθούν τα αφορολόγητα αποθεματικά και οι λεγόμενες αναπτυξιακές φοροελαφρύνσεις. Να καταργηθεί το ειδικό φορολογικό καθεστώς για τους εφοπλιστές. Να φορολογηθεί η μεγάλη ακίνητη περιουσία όλων των κεφαλαιουχικών επιχειρήσεων και να υπάρξει αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τη μεταβίβαση της μικρής ακίνητης περιουσίας.

Να καταργηθούν εδώ και τώρα τα χαράτσια, οι έμμεσοι φόροι στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στο πετρέλαιο θέρμανσης και στα καύσιμα. Να ληφθούν μέτρα προστασίας για τους ανέργους, νέους, μισθωτούς, εμπόρους και βιοτέχνες. Να καταργηθούν όλοι οι άμεσοι φόροι που πνίγουν και εξοντώνουν τα λαϊκά στρώματα.

ΝΑ ΔΥΝΑΜΩΣΕΙ Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΗ ΜΕΙΝΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ».

ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Βύθιση 4,5% στο 11μηνο του 2012

Πάνω από 31% η κατρακύλα στην 5ετία 2008 - 2012

Σε ρότα βύθισης συνεχίζει ο όγκος των παραγόμενων εμπορευμάτων τόσο από τα εργοστάσια της μεταποίησης όσο και συνολικά η βιομηχανική παραγωγή (μεταποίηση - εξόρυξη - ηλεκτρισμός - παροχή νερού).

Οι κλάδοι της μεταποίησης, σε μέσα επίπεδα για το 11μηνο Γενάρη με Νοέμβρη του 2012, καταγράφουν ρυθμό υποχώρησης 4,5%, με την κατρακύλα του «γενικού δείκτη βιομηχανικής παραγωγής» να διαμορφώνεται σε 3,5%. Στην προηγούμενη τετραετία 2008 - 2011, η βύθιση της παραγωγής στους κλάδους της μεταποίησης έφτασε στο 27,2%, διαδικασία που συνεχίστηκε με εντατικούς ρυθμούς και για το 2012, και σωρευτικά (2008 - 2012) αναμένεται να ξεπεράσει το 31%! Η συγκεκριμένη κατάσταση εντείνεται με την όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης, αλλά έχει ξεκινήσει εδώ και πολλές δεκαετίες, είναι αποτέλεσμα των γενικότερων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, της πρόσδεσης της χώρας στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, του γενικότερου καταμερισμού της παραγωγής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που αφορούν στο 11μηνο Γενάρη με Νοέμβρη του 2012:

Μεταποίηση: Η κατρακύλα φτάνει στο 4,5%. Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι οι 23 από τους 24 ταξινομούμενους κλάδους κινήθηκαν σε καθοδική τροχιά. Ανάμεσα σε αυτούς και οι: Τρόφιμα 3,9%%, ποτά 10,2%, κλωστοϋφαντουργικές ύλες 18,2%%, δέρμα - υπόδηση 34,6%, μη μεταλλικά ορυκτά (τσιμέντα και άλλα υλικά που χρησιμοποιούνται στην οικοδομική και την ευρύτερη κατασκευαστική δραστηριότητα) 17,5% κ.ά.

Ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής κατέγραψε πτώση 3,5% έναντι πτώσης 7,5% στο 11μηνο του 2011.

Σε ρυθμούς βύθισης συνέχισαν και οι κύριες ομάδες των ταξινομούμενων βιομηχανικών κλάδων. Συγκεκριμένα: Διαρκή καταναλωτικά αγαθά: 18,5%, μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά: 6,6%, ενδιάμεσα αγαθά: 10,5%, κεφαλαιουχικά αγαθά: 15,9%. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί ο κλάδος της Ενέργειας που εμφανίζει ενίσχυση 5,3%.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Τα πάντα στο όνομα των ξένων επενδύσεων

Ρόλο «κράχτη» για την προσέλκυση γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα, ανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ο οποίος επανέλαβε τις ισχυρές δεσμεύσεις της τρικομματικής κυβέρνησης, προς τους εκπροσώπους του ελληνικού και ξένου κεφαλαίου, ότι το πρόγραμμα των αντιλαϊκών ανατροπών θα συνεχιστεί.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, κάλεσε ευθέως τους Γερμανούς επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα, να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί η συγκυβέρνηση. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι το φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της χώρας μας, θα προσελκύσει το ενδιαφέρον γερμανικών επιχειρήσεων ή ελληνογερμανικών κοινοπραξιών» ανέφερε στη διάρκεια της ομιλίας του. Ειδικότερα τους ζήτησε να εκμεταλλευτούν τους αυξημένους φυσικούς πόρους της Ελλάδας και να δραστηριοποιηθούν στους τομείς προσφοράς τεχνογνωσίας στην αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στη διαχείριση απορριμμάτων, ενώ, όπως είπε, η αλλαγή αναπτυξιακού προτύπου της χώρας, μπορεί να ευνοήσει τις γερμανικές εξαγωγές κεφαλαιουχικών αγαθών, έναντι των καταναλωτικών αγαθών, των οποίων η ζήτηση υποχωρεί...

Φυσικά έδωσε ισχυρές διαβεβαιώσεις, ότι η πολιτική λιτότητας που ενσωματώνεται στα μνημόνια, θα συνεχιστεί με αμείωτους ρυθμούς. «Η κυβέρνηση προχωρά με σταθερά βήματα τις μεταρρυθμίσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά. Κάνοντας αναφορά στη σκληρή δημοσιονομική λιτότητα, διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους επιχειρηματίες, ότι ο στόχος για πρωτογενές έλλειμμα της τάξης του 1,5% το 2012, όχι μόνο θα επιτευχθεί, αλλά το έλλειμμα θα διαμορφωθεί σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα... Στο ίδιο πνεύμα ανέφερε ότι «τα επόμενα 2 χρόνια και με τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, θα έχουμε φέρει εις πέρας ένα τιτάνιο έργο προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας»...

Υποσχέθηκε επίσης ότι η συγκυβέρνηση θα προχωρήσει τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση (προβλέπεται να απολυθούν χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι και να συγχωνευτούν ή και να καταργηθούν εκατοντάδες φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα με στόχο «να καταστήσουμε το κράτος πιο φιλικό και λιγότερο γραφειοκρατικό για τη λειτουργία των επιχειρήσεων)».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ