ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Γενάρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΗ - «ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΝΚ»
Μαζικές απολύσεις για την κερδοφορία των τραπεζιτών

Λουκέτο στο 20% των υποκαταστημάτων και «ανάλογη μείωση εργαζομένων» στο νέο όμιλο προαναγγέλλει η Εθνική Τράπεζα

Μαζικές απολύσεις εργαζομένων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα δρομολογεί η εξελισσόμενη διαδικασία συγχώνευσης των τραπεζικών Ομίλων. Την εξέλιξη αυτή ομολογεί η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ) στο πλαίσιο της συγχώνευσης - απορρόφησης της «Γιούρομπανκ» του ομίλου Λάτση.

Στο «πληροφορικό δελτίο για την προαιρετική δημόσια προσφορά» η ΕΤΕ ενημερώνει τους «επενδυτές» ότι από τα 915 καταστήματα του νέου Ομίλου «εκτιμάται ότι θα κλείσουν περίπου 20%», και ότι θα «υπάρξει ανάλογη μείωση του προσωπικού του νέου ομίλου». Σημειώνουν ότι το 40% των πελατών της «Γιούρομπανκ» είναι ταυτόχρονα και και πελάτες της Εθνικής ενώ, σύμφωνα με το πληροφοριακό δελτίο, οι αλληλοεπικαλύψεις των δικτύων (υποκαταστήματα) φτάνουν στο 80%. Μια ακόμη σημαντική πηγή «συνεργειών», γα τη διαμόρφωση «οικονομιών κλίμακας», είναι η «ενοποίηση κεντρικών υπηρεσιών», όπως προμήθειες, διαχείριση απαιτήσεων, εσωτερικός έλεγχος κ.ά. Αντίστοιχες διεργασίες ετοιμάζουν για την επιχειρηματική παρουσία τους στην ευρύτερη ζωτική περιοχή, όπου από τα 1.080 υποκαταστήματα θα βάλουν λουκέτο στο 25% σε Κύπρο, Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία.

Σε επίπεδο ομίλων εμφανίζουν αθροιστικά 53.000 εργαζόμενους. Οπως προκύπτει και από την επίσημη ανακοίνωση ετοιμάζουν απολύσεις για 10.600 εργαζόμενους. Τα μεγαλύτερα τραπεζικά σχήματα, μετά την ολοκλήρωση της εν εξελίξει φάσης συγχωνεύσεων και εξαγορών, αναμένεται να συμπτυχθούν μόλις σε τρία. Είναι φανερό δηλαδή ότι οι απολύσεις εργαζόμενων θα κλιμακωθούν και στις άλλες τράπεζες. Οι τράπεζες που θα απομείνουν θα μοιραστούν την πίτα από τον πακτωλό των προβλεπόμενων διακρατικών ενισχύσεων από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (ΕΕ-ΔΝΤ). Τα ποσά για την «ανακεφαλαιοποίησή» τους σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Τράπεζας της Ελλάδας φτάνουν στα 27,5 δισ. ευρώ. Οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζικών ομίλων, διαμορφώνονται ως εξής: Εθνική: 9,8 δισ. ευρώ, «Γιούρομπανκ»: 5,8 δισ. ευρώ, με το υπό συγχώνευση επιχειρηματικό σχήμα Εθνική - «Γιούρομπανκ» στα 15,6 δισ. ευρώ, Πειραιώς 7,3 δισ. ευρώ, «Αλφα» 4,6 δισ. ευρώ.

Το υπό διαμόρφωση κοινό εταιρικό σχήμα (Εθνική - «Γιούρομπανκ») θα ξεκινήσει με τα παρακάτω μεγέθη: Συνολικό ενεργητικό: 177,7 δισ. ευρώ, χορηγήσεις (δάνεια): 121,2 δισ. ευρώ, καταθέσεις: 89 δισ. ευρώ.

ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ 2012
Νέα αύξηση 0,8%...

Πανάκριβες οι τιμές στην αγορά για τα λεηλατημένα εισοδήματα των εργαζομένων

Ο Δεκέμβρης του 2012 βρήκε τον επίσημο πληθωρισμό της χώρας, να κινείται ακόμα σε θετικά επίπεδα... Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής, το 2012 σε ετήσια βάση ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 0,8% (ειδικά το Δεκέμβρη εμφανίζεται μειωμένος 0,3% προς το Νοέμβρη, ενώ σε μέση δωδεκάμηνη περίοδο σημείωσε αύξηση 1,5%).

Και μπορεί κάποιος να ισχυριστεί, ότι ο πληθωρισμός μειώθηκε, σχεδόν εκμηδενίστηκε, όμως πρόκειται για οφθαλμαπάτη. Γιατί ο πληθωρισμός παρακολουθεί την εξέλιξη και τις μεταβολές των τιμών στις οποίες οι επιχειρηματίες πουλούν τα εμπορεύματα και τις υπηρεσίες στην αγορά, στον τελικό καταναλωτή. Αυτό είναι ένα απόλυτο μέγεθος. Αυτό όμως που ενδιαφέρει τους εργαζόμενους, είναι η σχέση των τιμών με τα επίπεδα των μισθών, από την οποία προσδιορίζεται και η αγοραστική τους δύναμη.

Από την άποψη αυτή, ο πληθωρισμός είναι ένα σχετικό οικονομικό μέγεθος.

Από τη στιγμή κατά την οποία οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν κατρακυλήσει στα τάρταρα - ορισμένα στοιχεία κάνουν λόγο για μειώσεις της τάξης του 50% σε σχέση με τα επίπεδα του 2009 - η εξέλιξη των τιμών, ως σχετικό μέγεθος ως προς τους μισθούς, εμφανίζει εκρηκτική άνοδο. Θα ήταν ακριβώς το ίδιο, αν οι μισθοί και οι συντάξεις παρέμεναν στα επίπεδα του 2009 και ο πληθωρισμός «έτρεχε» με ρυθμό 30 και 40%. Το αποτέλεσμα, σε ό,τι αφορά πάντα την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, θα ήταν ακριβώς το ίδιο με αυτό που συμβαίνει σήμερα. Το σφαγιασμό δηλαδή των μισθών και των συντάξεων, και τη διαμόρφωση του πληθωρισμού σε ελαφρά θετικά επίπεδα. Αν, τέλος, επιχειρούσαν μια επαναφορά της αγοραστικής δύναμης των μισθών και των συντάξεων στα επίπεδα του 2009, θα έπρεπε το επίπεδο των τιμών να υποχωρήσει κατά 30 - 40%. Από τη στιγμή που οι τιμές παραμένουν στα σημερινά επίπεδα, η ακρίβεια - ως σχετικό μέγεθος - για τους εργαζόμενους, έχει προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής, η διαμόρφωση του ετήσιου πληθωρισμού το Δεκέμβρη του 2012 στο 0,8%, προέκυψε από την υποχώρηση των τιμών στις 9 από τις 12 ομάδες που συγκροτούν το Γενικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, ενώ σε 3 ομάδες οι τιμές παραμένουν σε θετικό έδαφος.

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση, είναι αυτή της ομάδας «Στέγαση», η οποία σε ετήσια βάση σημείωσε άνοδο 11,1% (!), σαν αποτέλεσμα της μεγάλης ανόδου του πετρελαίου θέρμανσης και του ηλεκτρικού ρεύματος. Μεταξύ Δεκέμβρη 2011 και Δεκέμβρη 2012, η τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης σημείωσε αύξηση 37,9% (!), στο ηλεκτρικό ρεύμα 16,3% και στο φυσικό αέριο 5,9%. Καταλαβαίνει επομένως κανείς, γιατί η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ έχει αφήσει τον κόσμο να παγώσει το φετινό χειμώνα. Χαρακτηριστικό επίσης είναι, ότι από το τέλος του 2009 και με βάση το 100, οι τιμές στην ομάδα «Στέγαση» έχουν αυξηθεί κατά 31,3% (!) που είναι και η μεγαλύτερη από το σύνολο των 12 ομάδων. Επίσης αύξηση 5,3% παρουσιάζει η ομάδα «Ενδυση και Υπόδηση» και 1,6% η ομάδα «Μεταφορές».


ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Δεν μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα!

Πάνω από 600 νοικοκυριά το μήνα δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος

Τουλάχιστον 30 με 35 αιτήσεις τη μέρα για να ρυθμίσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος υποβάλλονται το τελευταίο διάστημα από εργατικές λαϊκές οικογένειες στα Γιάννενα. Δηλαδή, το μήνα πάνω από 600 νοικοκυριά της πόλης ως επί το πλείστον αλλά και αυτοαπασχολούμενοι δεν μπορούν, αδυνατούν να πληρώσουν το ηλεκτρικό ρεύμα και καταφεύγουν στο διακανονισμό για να μην τους το κόψουν όταν πριν από 3 χρόνια οι αντίστοιχες αιτήσεις για διακανονισμό δεν ξεπερνούσαν τις 5 τη βδομάδα. Τα παραπάνω στοιχεία αναφέρθηκαν από το Περιφερειακό Γραφείο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και μαρτυρούν το άπλωμα της φτώχειας και εξαθλίωσης του λαού, τα σοβαρά εμπόδια και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερα λαϊκά νοικοκυριά, για να καλύψουν ακόμη και στοιχειώδεις βασικές ανάγκες όπως είναι το ρεύμα. Μια κατάσταση που οδηγεί μέσα στην καρδιά του χειμώνα χιλιάδες οικογένειες σε όλη τη χώρα να ζουν με το άγχος, μες στην αγωνία για το αν θα έχουν ρεύμα για να μην παγώσουν τα σπίτια τους, αφού μεταξύ άλλων η χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος για αρκετά νοικοκυριά αφορά και τη θέρμανση.

Και όλα αυτά ενώ στα σκαριά βρίσκονται νέες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, δρομολογείται νέα φοροεπιδρομή στους μειωμένους μισθούς και τις συντάξεις, καινούργιο πακέτο σκληρών μέτρων για την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου που θα βάλει σε σκληρή δοκιμασία, θα μεγαλώσει τα αδιέξοδα για ακόμη περισσότερες εργατικές λαϊκές οικογένειες. Γι' αυτό και σήμερα περισσότερο από ποτέ προβάλλει επιτακτικά η ανάγκη οργάνωσης της πάλης στη γειτονιά και στον κλάδο απέναντι στην πολιτική του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του που απειλεί να βυθίσει στα σκοτάδια την εργατική λαϊκή οικογένεια. Επιβάλλοντας την απαγόρευση διακοπής ρεύματος, να μη γίνει καμία αύξηση, μείωση των τιμολογίων, διεκδικώντας φτηνό ρεύμα για όλο το λαό μέσα από έναν αποκλειστικά κρατικό ενιαίο φορέα Ενέργειας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Απεργία ΤΑΞΙ για το φορολογικό

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας με τα ταξί, προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, πραγματοποίησαν χτες οι ιδιοκτήτες ΤΑΞΙ της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας τους ενάντια στο φορολογικό νομοσχέδιο και τις υψηλές εισφορές για την ασφάλισή τους.

Οι ιδιοκτήτες ΤΑΞΙ πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην Ανατολική Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια με πορεία με τα ταξί τους, κατευθύνθηκαν προς το κέντρο της πόλης και το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου επέδωσαν το ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Στο πλευρό τους βρέθηκαν ο Σ. Ζαριανόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και η Ρ. Καπεναγιώργη από τη γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ. Εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των ιδιοκτητών ΤΑΞΙ και τους κάλεσαν να κλιμακώσουν την πάλη, συντονισμένα με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Το δικό της υπόμνημα κατέθεσε η «Ενωτική Προοδευτική Συνεργασία» - Επιτροπή Αγώνα ΤΑΞΙ της ΠΑΣΕΒΕ, η οποία κατήγγειλε ότι με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο η τρικομματική συγκυβέρνηση εντείνει ακόμη περισσότερο τη φτωχοποίησή τους για να ενισχύσει τις μεγάλες επιχειρήσεις.

ΧΑΡΑΤΣΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
Μαζικό φαινόμενο η κατάθεση πινακίδων

Στους 120.000 έφτασαν φέτος οι ιδιοκτήτες οχημάτων που κατάθεσαν τις πινακίδες κυκλοφορίας στις Εφορίες, προκειμένου να αποφύγουν το χαράτσι του «τέλους κυκλοφορίας». Σε περίπου 492.000 φτάνουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων που κατέθεσαν τις πινακίδες κυκλοφορίας στην προηγούμενη τριετία 2009 - 2011, με τη σούμα για την 4ετία 2009 - 2012 να φτάνει στις 612.000, με μείωση πάνω από το 10% των οχημάτων που κυκλοφορούσαν τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών τα φετινά κρατικά έσοδα από τέλη κυκλοφορίας έφτασαν σε 1,15 δισ. ευρώ, προσεγγίζοντας το στόχο του κρατικού προϋπολογισμού (1,2 δισ. ευρώ).

ΕΦΕΤ
Ανακαλεί παιδικό πιάτο ως μη ασφαλές

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση και απόσυρση παιδικού πιάτου από μελαμίνη και καλεί τους καταναλωτές που το έχουν προμηθευτεί να μην το χρησιμοποιήσουν.

Πρόκειται για το παιδικό πιάτο με την εμπορική ονομασία «Παιδικό πιάτο μελαμίνης Tom and Jerry Zara Home kids» που εισάγεται από την επιχείρηση «ΖΑΡΑ ΗΟΜΕ ΕΛΛΑΣ» (Αθηνάς 33-37, Αθήνα).

Μετά από δειγματοληπτικό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι η «ειδική μετανάστευση» μελαμίνης είναι μεγαλύτερη του ανωτάτου επιτρεπομένου ορίου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ